Reacties

Een dubbeltje op zijn kant: 8 geldtypes — 28 reacties

 1. Ik heb het boek ook gelezen en was inderdaad ook blij dat ik het geleend had bij de bieb en niet had gekocht. Ook dat scheelt weer geld ;-). De meeste tips weet je wel en andere dingen zijn inderdaad overdreven. Vriendlief is ook al een paar keer bij een uitzendbureau naar binnen gestapt. In het programma heb je dan binnen no-time een baan maar als je zonder camera binnenstapt zeggen ze gewoon kijk maar op internet en doen ze verder niks voor je. Ook heeft vriendlief ongeveer overal op gesolliciteerd wat hem wel wat leek maar dan kom je inderdaad nog niet aan 20 sollicitaties per dag. En solliciteren op iets wat je leuk lijkt maar wat je niet kunt heeft tegenwoordig helemaal geen zin meer tenzij je een hoge opleiding hebt genoten. Op mbo-niveau zijn er dan altijd mensen die wel met de juiste opleiding solliciteren en die dan voorrang krijgen boven iemand die solliciteert om het solliciteren. Dan kun je wel zoveel sollicitaties versturen maar krijg je allemaal afwijzingen, daar wordt je ook niet blij van. Soms heb ik dan ook het idee dan Annemarie niet helemaal realistisch is.

  • Ik breng het ook zonder aarzeling weer terug naar de bieb inderdaad.

   Ik vind het wel apart dat Annemarie's adviezen soms niet zo realistisch zijn. Vooral omdat ze zichzelf uit de financiële problemen heeft weten te werken. Misschien is ze een beetje doorgeslagen?

   In het programma hebben mensen inderdaad zo een baan via een uitzendbureau. Dat valt mij ook altijd op. In de praktijk ligt dat dus blijkbaar wel even anders.

 2. Hm ik denk dat ik onder hetzelfde type zou vallen als bespaarzuinig ;-)
  Ik had het boek een tijdje terug van mijn moeder geleend. Op zich was het idee van de types goed, al kon ik me nergens echt in vinden, en was de quiz matig. Verder staat er niet echt iets nieuws in, of het zijn die dingen die jij noemt die vaak niet echt haalbaar zijn. Maar dat zag ik bij het programma ook, echt dat 'jamaar waarom ga je niet werken?' Dan schoot er gelijk door mijn hoofd, enig idee hoeveel mensen dat echt wíllen, werken/meer werken, en die zich het leplazarus zoeken en niets kunnen vinden? Het lijkt of ze te makkelijk redeneren...

  • Ik vind ook dat ze iets te gemakkelijk doen. De quiz is inderdaad matig, en de tips leveren weinig nieuws op. Aan de andere kant, als je nog helemaal niets gelezen hebt over besparen, biedt dit boekje wel een laagdrempelige start.

 3. Ik ben het type : ik weet het beter/ heel erg zuinig/ heb alles onder controle.
  Raar dat er alleen maar 'negatieve' types besproken worden.
  Ik heb zelf geen probleem met te veel geld uitgeven, of het niet hebben van overzicht.
  Het enige probleem momenteel is dat er geen geld binnenkomt, maar als ik niet zo zuinig was waren we nu al failliet geweest :)

 4. de Kort door de bocht adviezen zijn m.i. niet zo slecht, het gaat om het openen van de ogen van mensen die in de financiele 'shit' zitten en die (zoals in het programma) een flinke zet de goede kant op moeten krijgen om ze eruit te krijgen... de tips zijn om ze alle mogelijkheden te laten zien ipv op de bank te blijven zitten
  Over de verhuur: Volgens mij mag je je huis niet verhuren terwijl je elders woont, maar een kamer wel wanneer je zelf hoofdbewoner blijft... je kan dus zonder problemen een extra kamer verhuren aan een student of zo.
  Over het zoeken van een bijbaantje: Ik ben ervan overtuigd dat er altijd werk te vinden is, al is het simpel werk via via of het starten van een moestuin in je achtertuin/balkon om op groente te bezuinigen. Veel mensen zeggen bij voorbaat dat het niet kan en blijven zitten waar ze zitten. Ouderen hebben vaak een andere werkethiek en meer ervaring dan jongeren en kunnen een voorsprong hebben op jongeren.
  De 20 sollicitaties per dag is veel inderdaad... maar op die manier kijk je ook naar vacatures buiten je eigen (kennis)gebied, tijdelijk werk en werk buiten je postcodegebied.
  Ik geef Annemarie van Gaal dus wel een beetje gelijk.

 5. Voor mij is dit een te lang verhaal om te kunnen lezen, maar wat ik mis bij de geldtypes is de types die het wel goed doen.
  Zelf ben ik een "tering naar de nering" type.
  hoewel ik al jaren met een minimaal waotje leef kan ik nog steeds op vakantie en kom ik nog steeds niets te kort.

  En inderdaad is het zo dat het niet voor iedereen makkelijk is om zomaar werk te vinden.
  In mijn werkzame tijd schreef ik duizenden sollicitatiebrieven.
  En uiteindelijk lukte het me altijd wel weer om werk te vinden, maar wel met bloed zweet en tranen en enorm veel teleurstellingen, en heb ik heel wat keren noodgedwongen naar de bijstand moeten gaan.

  Maar blijft staan dat ik het financieel altijd wel gered heb en nog red.

 6. Ik heb het boekje ook gelezen en heb niet de moeite genomen om de quiz te doen ;-)
  Mijn ervaring is dat je altijd wel een beetje van het e.e.a. hebt en ik hou niet van hokjes Het is zeker geen aanrader voor in je boekenkast als je een boek met veel goede tips zoekt daar zijn andere leukere boeken voor. Het programma zelf is vooral de laatste edities erg gericht op de kijkcijfers geweest en er werd inderdaad te makkelijk gedacht. Wat betreft je opmerking over "experts" daar plaats ik toch een kanttekening bij wat er zijn legio voorbeelden van zg. experts die achteraf alleen maar hun eigen zakken wilden vullen :-( en ook al schakel je een accountant in er er blijkt toch iets niet goed gegaan te zijn dan zegt de belastijngdienst toch echt dat de eindverantwoording bij jezelf ligt. Kijk maar naar al die mensen die in de problemen komen met toeslagen helaas.........

 7. Ik ben na twee afleveringen afgehaakt om het verder te zien.Ik ergerde me mateloos aan dat er mensen mee deden die bv netto 5000 inkomen hadden en zaten te snotteren voor de camera hoe moeilijk ze het wel niet hadden.Meestentijdens begonnen ze gelijk over meer werken i.p.v. dingen strepen.
  Ik vind,dat ze het eens moeten proberen met een 1 persoonshuishouden met kinderen die bv een bijstandsuitkering krijgen en die alles al hebben opgezegt,en de vaste lasten niet meer kunnen betalen,en naar de voedselbank moeten.Maar ja daar kunnen ze niets mee en dan valt er geen eer mee te behalen.

 8. Het lijkt me op zich leuk om tussendoor te lezen, maar de adviezen zijn idd vaak heel kort door de bocht, met een optimistische uitslag. Het is niet overal makkelijk om extra werk te krijgen idd. Ik ben daarin op zich best heel positief, maar vind de manier waarop het voorgespiegeld wordt soms wel een beetje twijfelachtig.

 9. Wat een goed geschreven boekverslag! Ik werd getriggerd door het onderwerp, maar dat is niet zo gek natuurlijk gezien mijn jarenlange passie voor consuminderen (op mijn manier :-)

  Ik heb een goed beeld gekregen wat het boekje voor mij zou kunnen betekenen en wat niet. Ik ren niet meteen naar de boekhandel, wel lijkt het me leuk eens te lezen als ik het tegenkom in de bibliotheek.

  Ik denk dat ik niet exact zoals velen hier in één van de types val. Er valt in mijn situaties altijd wel te besparen ( m.u.v. de vaste lasten ) , de vraag is alleen wil ik ergens op besparen :-)

  Wat de sollicitatiebrieven betreft, 20 per dag...ik denk dat je brieven er niet beter op worden! Het vergt wat tijd om de functie en het bedrijf te verkennen. Een onderscheidende brief valt bij mij onder het leveren van een soort klein "kunstwerk". Het kost ook behoorlijk wat energie!
  Bedankt voor je boekbespreking, erg leuk om te lezen!

 10. Het boek heb ik niet gelezen, maar ik keek wel altijd naar het programma. Wat mij opviel, is dat de adviezen eigenlijk altijd hetzelfde waren. 1. Inzicht krijgen. 2. Bezuinigen. 3. Meer inkomsten. En inderdaad, nummer drie is niet zo simpel als het soms lijkt. Hoe dan ook had ik wel altijd heel veel respect voor de mensen die het voor elkaar kregen om de boel weer op de rit te zetten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>