Een dubbeltje op zijn kant

Gisteravond begon de nieuwe reeks van het programma ‘Een dubbeltje op z’n kant’. Als ik dat programma kijk, kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat de grootste oorzaak van de schulden meestal de vrouw is.

Het is de vrouw die teveel geld uitgeeft aan mobieltjes, kinderkleding, kleding voor zichzelf etc. En het is meestal de vrouw die zich verzet tegen de verkoop van allerlei spullen, en het is de vrouw die dreigt met echtscheiding.

Met bezorgde blik, en een grote frons, zit presentator John Williams bij het stel op de bank, en ‘gaat het gevecht’ aan. Ik voel me altijd een beetje sceptisch over zijn betrokkenheid. Dat heb ik veel minder bij Annemarie van Gaal, die komt opdraven om de cijfers op een rijtje te zetten. Haar vind ik erg sympathiek! N.B. Ze schreef een boek getiteld Een dubbeltje op zijn kant!

Hoewel het programma wat oppervlakkig blijft, gisteravond werd bijvoorbeeld niet meegerekend hoeveel de overgang van parttime naar fulltime baan, opleverde bij de schuldaflossing, zorgt het er wel voor dat ik met frisse ogen naar ons eigen uitgavenpatroon kijk.

Dan stel ik me voor wat er bij ons in huis allemaal ‘te veel’ is, en welke spullen kunnen worden omgezet in klinkende munt. Nou komt bijna alles van de kringloop, dus veel zal dat wel niet zijn, maar zo’n programma zet je aan het denken.

Aan het eind van het programma voel ik mij altijd prettig, want in vergelijking met de deelnemers, doen wij het uitstekend. We hebben geen schulden, en we geven ook niet meer uit dan er binnenkomt!

Nu alleen nog dat kasboek volhouden!

Leestip: Gevonden geld Annemarie van Gaal.

Kijk jij naar het programma ‘Geen cent te makken’?
Wat vind jij er van?
En krijg jij in het programma ook de indruk dat vrouwen de grootste oorzaak van de schulden zijn?

Similar Posts

20 Comments

 1. ik kijk graag naar dat soort programma’s…om op ideeen te komen en inderdaad om aan het eind te constateren dat wij het nog niet zo gek doen!

  volgens mij was het trouwens geen nieuwe aflevering..tenminste als ik het voorstukje zag : dacht ik dat ik die al gezien had……..

 2. Ik heb ook gekeken gisteravond en ik verbaas me altijd weer. Nou ben ik zelf ook die vrouw die teveel geld uitgeeft aan kleding en frutsels, maar gelukkig kan dat ook gewoon. Geen schulden. Geen tekorten….
  Weet je wat ik echt niet begrijp! Dat die mensen op televisie willen met al die sores.

 3. ik kijk er niet naar ( ik hou zowiezo niet van tv kijken) dus ik heb er geen mening over :-)
  wat ik wel kijk is wie is de mol… mocht je het gemist hebben dan kun je vanmi de herhaling bekijken of op uitzending gemist… echt erg leuk !!!! wij kijken met de hele bups en ook mijn vriendin en vrienden van reuzekinderen komen bij ons kijken :-) we doen serieus mee en hebben allemaal ene molleboekje zodat we onze eigen aantekeningen kunnen maken en aan het eind schrijf je op wie je mol is , we maken er een kleine competitie van en leggen allemaal 2,50 in degene die het(vaakst) goed zat wint de pot aan het einde dus)

 4. ik heb het vorige seizoen gekeken, ik kijk liever geen cente makken omdat daar tips onzitten die ik ook kan gebruiken. bij dubbeltje op zijn kant laten ze de vrouw meer werken maar wordt er niet echt een oplossing geboden in het omgaan met geld.

 5. Ik had deze aflevering vorig seizoen al gezien en ik ben het helemaal met je eens. Waar ik me inderdaad aan erger is dat zo’n vrouw direct gaat dreigen met een scheiding, leuk voor zo’n man. Het ontbreekt zo’n vrouw totaal aan zelfinzicht en het hele gezin wordt erin meegesleept.
  Maar eh… het programma ‘geen cent te makken’ is toch niet meer op t.v.?

  groetjes,
  Lilian

 6. Ik begrijp nu dat het helemaal niet een nieuw seizoen is! De laatste tijd worden veel programma’s gerecycled zonder dat het vermeld wordt. Nou ja, voor mij is het in ieder geval nieuw.

  Het programma ‘Geen cent te makken’ zal ik vanavond eens bekijken met ‘uitzending gemist’. Leuk om te vergelijken!

 7. Toevallig gisteravond weer eens gekeken en me blauw en geel geërgerd! Voor 1200 euro aan kinderschoenen (en dan was hun jongste een baby hé) en je boodschappen laten bezorgen terwijl dikke schulden hebt?! En iedere keer als ze op haar verantwoordelijkheid werd aangesproken in huilen uitbarsten?!

 8. Zelf kijk ik niet naar het progamma, maar dat vrouwen te veel geld uitgeven… Dat kan ik me wel voorstellen. Maar, ze zijn niet allemaal zo! Ikzelf kijk altijd wel of we genoeg hebben. En eerst de rekeningen en dan het plezier!

 9. Vreselijk programma, maar inderdaad brengt het je wel weer op ideeen. Of voel je je weer extra blij met je eigen huishouden.
  Ik vraag me af of mensen dat soort nieuwe, zuiniger situaties inderdaad een jaar of drie volhouden. Meestal is er echt een eigen wil en ontwikkeling nodig om zo veranderingen tot stand te brengen. Nu wordt het enigzins opgelegd.

 10. Iemand hier uit de buurt heeft ook aan dat programma meegedaan. Ze vielen erover dat haar dochter zoveel kleertjes had,dat het allemaal krijgertjes waren werd niet uitgezonden. Die meneer maakt een mooi lijstje wat je allemaal kan verkopen en wat het op zou moeten brengen. De helft is ze aan de straat stenen niet kwijt geraakt. Het programma kwam op 13 schuldeisers volgens haar waren het er maar 8. De budgetcoach die ze aanbieden moet je zelf betalen. Ik weet niet of dat soort programma’s zinvol zijn voor dat soort mensen. De mensen hier uit de buurt zijn op weg geholpen zo leek het in de uitzending. Twee maanden later hadden ze alweer een nieuw interieur. In hun geval heeft het programma niet veel zoden aan de dijk gezet.

  Groet,
  Ingrid

 11. Ik kijk wel naar deze programma’s maar kan me nooit begrijpen hoe mensen het zo ver laten komen. Toevallig gisteravond mee geluisterd naar een ander programma over biologische katoen en over afval. Ik weet niet hoe het heet.

 12. De mensen die ze in dit programma laten zien, zitten over een jaar in precies dezelfde situatie. Ze lossen de ergste dingen even op voor ze maar leren ze niet om om langere termijn met geld om te gaan. Ik zou die man die met dat lijstje noteert wat er verkocht zou kunnen worden trouwens niet in mijn huis laten! Lekker betrouwbaar type, volgens mij kijkt hij rond wat er allemaal te halen valt en is een paar weken later je huis ook leeg….

 13. Ik kijk er ook naar. En moet zeggen, meestal geeft de vrouw te veel uit. Maar er is ook nog een man. Als de vrouw het al niet kan, kan de man haar ook terug roepen en mee helpen de hand op de knip te houden.

  Ik prijs mezelf ook altijd weer gelukkig dat ik geen schulden heb en het red met het geld.

 14. Ik heb gisteren ook gekeken, maar dit was een herhaling van vorig jaar.
  Bij ons is het zeker zo dat ik meer geld uitgeef dan manlief. Maar we doen het zeker nog niet slecht samen. We hebben geen schulden, kunnen nog wat sparen en proberen bewust om te gaan met het geld. Soms maken mensen wel hele rare keuzes zeg. Bijv. een dure mobiel met abonnement kopen, of idd. boodschappen laten bezorgen etc. Het is wel goed dat er in beeld wordt gebracht waar de knelpunten zitten.

 15. Ik had deze aflevering ook al eens gezien en verbaas me ook altijd over het dreigen van een scheiding wat vrouwen regelmatig doen in de uitzendingen.

  Het enige wat ik persoonlijk wel kon begrijpen is dat ze niet wilde dat de tv van haar dochter verkocht zou worden. Misschien niet reeel maar die strijd van haar kon ik goed begrijpen.

 16. Inderdaad een herhaling.
  Ook ik kon het begrijpen dat ze niet wilde dat het tv-tje verkocht werd,wat leverd dat nou nog op?
  Het meisje had al géén verjaardagsfeestje gehad en dan ook nog eens haar tv verkopen.Had ik ook niet gedaan.
  Ik denk wel dat John Williams oprecht is en schrikt van de situatie van sommige mensen.
  Ik heb ook wel eens een programma gezien waar een gezin veel schulden had en de zolder lag vol met dure kinderkleding,speelgoed, kinderwagen,stoeltjes etc.Dat kan je zelf toch ook op MP zetten heb je het programma niet voor nodig.
  Ook hier lieten de ouders zo´n 3-4 x per week eten bezorgen!!De tv,koelkast,droger,wasmachine en vriezer deden ze leasen.Wat ze daar per jaar aan kwijt waren konden ze alle spullen zelf nieuw kopen!!Nee,sommige mensen denken niet goed na.
  Groetjes Alexandra

 17. Nog even dit,hebben jullie op woensdagavond wel eens het programma van SBS,verslaafd aan verzamelen gezien?Aanstaande woensdag weer om 23.20 uur!!
  Dit is pas weggegooid geld.
  Groetjes Alexandra

 18. ja, ik kijk wel eens naar zo een programma’s, om er tips uit te halen, om het zo slecht doen wij het nog niet gevoel én omdat ik hoop dat die mensen écht geholpen worden, maar het zal een wonder heten als er ééntje ‘het licht’ heeft gezien zekers ? jammer, een gemiste kans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.