Ontspullen: niet wat je denkt
Last updated on December 29th, 2024 at 12:03 pm
Ik dacht eigenlijk dat zo’n beetje alles wat je over opruimen kunt zeggen, wel gezegd was. Maar James Wallman weet er warempel nog wat zinnigs aan toe te voegen met zijn boek Ontspullen. Al is het maar omdat hij onze hang naar spullen in een breder historisch en psychologisch perspectief plaatst. Let op:
Ontspullen is niet een how-to boek over hoe je je huis kunt minimaliseren.
Dus als je een dergelijk boek zoekt, kun je beter Mari Kondo’s Opgeruimd! lezen.
Ontspullen: ‘Hoe moeten we leven om gelukkig te zijn?’
Volgens James Wallman draait het in zijn boek allemaal om de vraag:
‘Hoe moeten we leven om gelukkig te zijn?’
Lange tijd werd het antwoord op die vraag gegeven door de kerk. Volgens de kerk wachtte het geluk op je na de dood. Het enige wat je hoefde te doen was rustig wachten, en ondertussen braaf en zuinig leven. Dat ging prima tot de westerse maatschappij welvarender werd door mijnbouw, banken, handel en later de machines van de Industriële revolutie. Door deze ontwikkelingen kwam er steeds meer aanbod van spullen. Sterker nog: er waren op een gegeven moment tevéél spullen.
Dus die spullen moesten aan de man gebracht worden. Het oude advies om zuinig te zijn was nu hinderlijk! Want waar moesten al die spullen heen, als mensen ze niet kochten?!
De geboorte van de consument
‘Gelukkig’ kwam er toen een nieuw netwerk op gang: de massamedia. Denk aan tijdschriften, kranten, bioscoop en radio. De fabrikanten gebruikten dit netwerk om mensen te overtuigen dat ze allerlei nieuwe spullen nodig hadden. De nieuwe boodschap was:
Hoe meer je uitgeeft, hoe meer werk je schept voor andere mensen! Hoe rijker je wordt!
De consument werd geboren.
Ervaringen gaan voor spulletjes
James Wallman denkt dat we in de toekomst steeds meer kicken op ervaringen en niet meer op spullen. Hij noemt dat experientialisme. Gezien het feit dat iedereen tegenwoordig zo wat een bucket list heeft met ervaringen die hij of zij wil afvinken, denk dat ik James wel eens punt zou kunnen hebben. En wat te denken van al die ervaringen die we op Facebook posten om te laten zien hoe leuk ons leven wel niet is.
Tegenwoordig laat je niet meer je nieuwe jaguar zien, maar jezelf op de top van de Kilimanjaro.
Allemaal voorbeelden van experientalisme.
Ik word er een beetje moe van
Stiekem word ik er een beetje moe van. Ik vind het een goed idee om geen spullen na te jagen. Maar als het alternatief is dat ik als een gek dingen moet gaan Beleven, dan krijg ik alsnog een opgejaagd gevoel. Dat past dan nog niet bij een eenvoudiger leven vind ik.
Mijn conclusie over het ontspullen boek
Ontspullen is een enigszins filosofisch boek over mensen, en hoe het komt dat we zoveel spullen hebben. James Wallman geeft hiervoor een historische verklaring en biedt een alternatief voor consumeren: beleven.
Wie interesse heeft in de psychologie van de mens en achtergronden voor het minimalisme zal dit een interessant boek vinden. Maar wie op zoek is naar een praktische handleiding om haar huis te ontdoen van zooi kan beter kiezen voor bijvoorbeeld Mari Kondo.
Ontspullen schema
James Wallman geeft dus niet een handig ontspullen schema. Wil jij je huis ontspullen en zoek je een schema of ontspullen checklist? Dan heb je verschillende opties. Ik zet er hier een paar op een rijtje:
- Opgeruimd van Marie Kondo geeft een stappenplan
- Het Kastje per dag project: hierbij ga je elke dag 1 kastje ontspullen. Je kunt dit zien als een zogenoemde ontspullen challenge. Je gaat de uitdaging aan om elke dag 1 kastje op te ruimen.
- Els Jacobs geeft in haar boek Het no-nonsense opruimboek een plan om te ontspullen
Pin voor later!
Ontspullen lijst
Hieronder een handige printable met een ontspullen lijst. Dit is een hele basic lijst die je kunt gebruiken om je huis op te ruimen en je ontdoen van overbodige spullen.
Leestips
Hoe sta jij tegenover spullen versus ervaringen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb ook wel meer met ervaringen dan met spulletjes. Maar voor ervaringen hoef ik zeker niet op de top van de kilimanjaro te staan. Mooie ervaringen en herinneringen vind ik eerder in een boswandeling, mijn dochter die plezier beleeft aan het spelen met herfstbladeren of stampen in de plassen, dat soort dingen.
Helemaal met je eens Cindy. Ervaringen kun je ook in kleine dingen vinden! Eerlijk gezegd vind ik die vaak ook nog veel bijzonderder.