Vision board maken in 9 stappen + mijn vision board voor 2024

een vision boardEen vision board maken.

Heb jij het weleens gedaan?

Ik ben niet zo van het knippen en plakken.

En als mensen bijvoorbeeld praten over 'moodboards' dan vind ik dat leuk voor hen, maar zelf snap ik er niks van. Want hoe maak je zo'n ding in vredesnaam?!

Wat is een vision board?

Een vision board is een collage van afbeeldingen, foto's en quotes die je verlangens en dromen symboliseren. Het idee is dat je door een vision board jezelf bewuster maakt van wat je wilt. Het is een soort houvast, een leidraad. Als je het dan een keer even niet meer weet, kijk je naar je moodboard en dan denk je: 'Oh ja! Dat is wat ik wil.' Het wordt ook wel een persoonlijk moodboard genoemd.

Een vision board is een visuele representatie van je doelen en dromen.

Je kunt een vision board maken voor verschillende aspecten van je leven zoals:

 • Carrière
 • Gezondheid
 • Relaties
 • Reizen
 • Persoonlijke groei
 • Opvoeding
 • Je blog
 • Je doelen
 • Je wensen voor 2024
 • Hardloopdoelen

Het is slim om je board ergens op te hangen waar je het vaak ziet. Zo kun je er elke dag door geïnspireerd en gemotiveerd worden.

Workshop Ondernemend Theeleuten: 'Oh nee, ik moet een vision board maken!'

In 2017 moest ik noodgedwongen een vision board maken tijdens een workshop Ondernemend Theeleuten van Elske Fiederelske. Ik had daar toen weinig zin in, maar toen ik het eenmaal had gedaan zag ik er toch wel het nut van in.

Een vision board maken

Kijk tijdschriften door, en kijk waar je oog op valt. Wat je ráákt. Scheur vervolgens de héle bladzijde uit het tijdschrift. Zelfs al is het plaatje of de tekst maar klein.

Want zo leer je om meer te nemen dan je nodig hebt.

Een intrigerende invalshoek die ik wel heel leuk vond. Want ik ben meestal nogal van de bescheidenheid.

Vol weerzin en weerstand begon ik in vredesnaam dan maar te bladeren in die tijdschriften. En ondanks mezelf kwam ik toch wat dingen tegen die me raakten.

En dat resulteerde in onderstaand moodboard!

Mijn moodboard uitleg

Vervolgens moesten we één voor één onze collage laten zien en vertellen waarom we juist voor die plaatjes of teksten hadden gekozen. Dus laat ik mijn collage hier ook eens op die manier delen : )

Toelichting voorkant van mijn vision board

Elske Fiederelske

De leeuw op mijn moodboard

De leeuw koos ik omdat ik leeuwen zo sterk en onbetrouwbaar vind. Net als een kat doen ze waar ze zelf zin in hebben. En je kunt wel denken dat je een goede band met ze hebt, maar het is net hoe het hen uitkomt. Ze kunnen heel lief zijn, maar ze vreten je ook gerust op als het zo uitkomt.

Kijk maar naar wat er gebeurde met die arme Roy van het duo Siegfried en Roy! (Hoewel dat een tijger blijkt te zijn, geldt hetzelfde principe wat mij betreft.)

Lieveheersbeestjes te koop

Dit scheurde ik uit omdat ik het zo illustratief vind voor de flauwekul waar mensen soms mee komen. Wie koopt er nou lieveheersbeestjes? Maar met een handig verkooppraatje kun je soms best een eind komen met flauwekul.

Ik noem dat graag de Bullshit Factor.

Je komt de Bullshit factor ook heel veel tegen onder hulpverleners.

Het vogeltje met slow down

Er stonden nog meer vogeltjes, maar die heb ik er afgescheurd. Deze vogel representeert mijn verlangen naar meer rust in mijn leven.

De binnenkant van mijn visionboard

collage

In de binnenkant wilde ik niet te veel plakken, want ik wil meer rust en ruimte.

 • Het anker staat voor een stevige basis in je leven. Zodat je stevig kunt staan.
 • Het woord eenvoud spreekt denk ik voor zich.
 • De tekst 'Werken wanneer, voor wie en waar jij wilt. Steeds meer' spreekt me erg aan vanwege de vrijheid die het biedt. En ook omdat ik bof, want deze mogelijkheid heb ik al als fulltime blogger.
 • En de groene tekst: 'Een hand op je rug, als je denkt dat je alleen bent,' vind ik mooi omdat er iets uitspreekt van iemand die zich om je bekommert. Die zich voor je interesseert.
 • Het kitscherige plaatje van de monnik vond ik simpelweg mooi, en ook weer passen bij mijn verlangen naar meer rust.

Achterkant van het vision board

collage

De dame scheurde ik uit omdat het net lijkt alsof ze een smartphone in haar hand heeft. En dat vond ik leuk als paradox bij de ouderwetse stijl die het plaatje verder uitstraalt.

De bloemen plakte ik er bij omdat ik van kakelbonte bloemen houd.

En de laatste 'Creativity takes courage' vond ik eigenlijk alweer te zoetig. Maar ik plakte hem toch op, omdat ik vind dat je als blogger best je nek moet durven uit te steken.

9 Stappenplan voor een vision board maken

Wil jij ook zo'n moodboard maken? Dan heb ik hieronder een handig stappenplan voor een vision board.

Stap 1 Bedenk wat je belangrijk vindt

Waarvoor wil je een moodboard maken? Denk na over het doel of thema van je moodboard. Wil je bijvoorbeeld een moodboard maken voor je droominterieur, een toekomstige reis, of gewoon een collage van dingen die je op dit moment inspireren?

Stap 2 Verzamel Materialen

Verzamel tijdschriften, kranten, foto's, quotes, stofstalen, kleurstalen, stickers, en ander materiaal dat je aanspreekt en dat past bij het thema of de sfeer die je wilt creëren.

Stap 3: Kies een Basis

Kies een stevig vel papier, karton of een canvas als basis voor je moodboard. De grootte hangt af van hoe groot je je moodboard wilt maken.

Stap 4: Verzamel inspiratie

Blader door tijdschriften en knip of scheur afbeeldingen, quotes en andere items uit die je inspireren en passen bij het doel of thema van je moodboard. Je kunt ook op het internet kijken en daar dingen uitprinten.

Stap 5: Schik de elementen

Leg de uitgeknipte afbeeldingen, quotes en andere materialen uit op je basis. Experimenteer met verschillende lay-outs totdat je tevreden bent met de compositie.

Stap 6: Plak alles vast

Zodra je tevreden bent met de lay-out, lijm je alle elementen stevig vast op je basis. Je kunt lijm, dubbelzijdig tape of zelfs mod podge gebruiken, afhankelijk van het type materiaal dat je gebruikt.

Stap 7: Voeg persoonlijke touches toe

Voeg persoonlijke accenten toe, zoals je eigen tekeningen, handgeschreven notities of andere items die echt jouw persoonlijkheid weerspiegelen.

Stap 8: Laat het drogen en werk het af

Laat de lijm goed drogen voordat je je moodboard verplaatst. Als je wilt, kun je het moodboard lamineren of inlijsten voor een professionele uitstraling.

Stap 9: Reflecteer en Geniet

Hang je moodboard op een plek waar je het regelmatig kunt zien. Zo word je er als het ware onbewust, positief door beïnvloed.

Online vision board maken

Als je geen zin hebt in knippen en plakken of gewoon meer van digitale versies bent, dan kun je ook een online vision board maken! Het gratis programma Canva maakt dit makkelijk voor je. Zij hebben kant en klare templates voor een moodboard:

vision board maken

Toch denk ik dat er wel iets verloren gaat door online een moodboard te maken. Ik denk dat het knippen en plakken een belangrijk element in het proces is. Bovendien kun je zo'n online moodboard niet heel groot uitprinten. Wel kun je het uitprinten op een A4-tje en dan vervolgens alsnog plakken op een groter vision board! Ik denk dat ik voor dat laatste zou kiezen.

Vision board voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van een vision board dat is gemaakt met Canva

vision board

Is een moodboard hetzelfde als een vision board?

Ik heb hierboven de woorden moodboard en vision board door elkaar gebruikt, maar technisch gezien zijn het twee verschillende soorten borden. Een moodboard heeft als doel een bepaalde sfeer, stijl of thema weergeven. Een vision board is specifieker: het is echt bedoeld om je doelen en dromen duidelijk te maken en werkelijkheid te maken.

Een moodboard is meestal gericht op het weergeven van een bepaalde sfeer, stijl, of thema. Het wordt vaak gebruikt in creatieve disciplines zoals grafisch ontwerp, mode, en interieurontwerp. Een moodboard kan bestaan uit afbeeldingen, kleuren, texturen en andere visuele elementen die samen een bepaalde stemming of gevoel oproepen. Het doel is om een visuele referentie te creëren die kan dienen als inspiratie bij het ontwikkelen van een project of idee.

Kort door de bocht gezegd: : een moodboard draait meer om het vastleggen van een bepaalde sfeer of esthetiek, terwijl het doel van een vision board is bepaalde doelen te visualiseren en zelfs te manifesteren. (Bij dat laatste heb ik dan weer mijn vraagtekens, maar goed.)

Conclusie over mijn vision board

Tsja, wat zegt dit vision board nou eigenlijk over mij? En over mijn wensen voor 2017? Ik vind het lastig om te zeggen.

Wel haal ik er duidelijk een verlangen naar meer rust uit. En misschien ook een verlangen om wat meer als zo'n asociale leeuw te zijn, die gewoon doet waar hij zin in heeft!

Mijn vision board voor 2024

Ik heb voor 2024 het volgende vision board gemaakt:

vision board

Ik hoop dat 2024 mij rust, vrede en helderheid zal brengen. Het is mijn hoop het verlies van mijn dochter Lucy in mezelf te integreren, zodat ik verder kan in het leven. Daarvoor heb ik nodig om me dit jaar terug te trekken om in de rust en stilte vrede te vinden met deze nieuwe onverteerbare realiteit.

Wat zie jij in dit vision board? En maak je wel eens een vision board om je zelf  te inspireren of om dingen voor je zelf helder te maken?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik vind het net als jij niks aan om een collage te maken. Toen ik in Dekkers wake zat hadden we creatieve therapie.....Vreselijk! Een lijntje tekenen en dan word er besproken wat het met je doet enzo, nee niks voor mij.

 2. Lieveheersbeestjes worden toch gebruikt in de tuinbouw om luizen te bestrijden? Ik denk dat er handel in zit. Misschien zijn er ook wel lieveheersbeestjesfokkers?
  Fijne dag, Merel

 3. Ik hou niet van collages maken, maar ik hou wel van knippen en plakken !
  Ik zie in jouw collage :
  meer rust voor jezelf
  eenvoudiger leven
  je houdt van kleurrijke bloemen
  je wilt wat meer van je afbijten,meer je mening zeggen, ook buiten je blog.

 4. Ik gruwel ook van cretaetief vanuit het niets, hoewel ik heel graag handwerk. Ik heb prachtige dingen gemaakt maar..... met patroon.
  Dat zegt dat ik hou van structuur. En ik wil orde en netheid haha dus al mijn kleurtjes wol liggen op kleur.
  Ik vind het dapper van je, om als "binnenmens" ( dat boek dat je ooit noemde over intrinsiek karakter heb ik nog 2 mensen als tip meegegeven).... zomaar te gaan scheuren brrrrr. ......
  Je hebt wel misschien meer van jezelf laten zien. Ik dacht bij die leeuw gelijk: mmmm...... is dat de wilde kant ergens van Nicole, en kreeg allerlei associaties :)))))
  Ik ga ook voor ruimte, rust, stabiliteit en regelmaat.
  Vorig jaar was een megahectisch jaar door overlijden v mijn vader aan de andere kant v h land. Maandenlang heen en weer rijden met eten en zorg, daarna zhs en toen begrafenis en huis loshalen. Ik wens het niemand toe.
  Vandaar dat mijn zus en ik elkaar dit jaar veel "saaiheid en verveling" wensten.

  De monnik vind ik ook mooi als weergave van de leidraad in je leven ook al heb je het daar nooit over.

  Ik mis wat kantoorspullen..... grapje. Ik speelde vroeger altijd kantoortje ipv winkeltje en ben net zo gek als jij op al die kantoorspulletjes. Gelukkig heb ik kantoor aan huis haha.

  Ik wens jou en de jouwen voor 2017 veel geluk, rust en voorspoed!

  1. Gecondoleerd met het verlies van je vader Pakketje. Dat moet zwaar geweest zijn, al die praktische zaken regelen en dan natuurlijk ook de emoties om het verlies.

   Ik kan me de wensen van jou en je zus helemaal voorstellen!

 5. Ik denk dat evenmin iets voor mij is, maar misschien moet ik het ook maar eens gaan proberen :) Ik hoop dat 2017 jou de rust brengt die je zoekt!

 6. Ik vind collagesmaken wel leuk,..maar waar ik dan weer stekelig op reageer is dat er conclusies aan moeten hangen. Waarom? Het is maar een momentopname. Wat je vandaag bij elkaar plakt, kan heel anders zijn dan wat je morgen bij elkaar plakt. En waarom moeten beoordelen of karaktereigenschappen er aan koppelen. Kom op zeg.

  Dus ik beoordeel je collage niet :) Wel vind ik het fijn dat je met je groepje samen een collage maakt, ook al had je er geen zin in (maar goed, zoiets had ik ook gezegd als je een taart met vriendinnen ging bakken ook al lust je die zelf niet) Weet je, soms doe je gewoon iets voor of met anderen zonder protest, voor de lieve vrede, omdat het best meevalt, of om de boel niet te verstoren. Je had immers ook op kunnen springen en verontwaardigd kunnen schreeuwen dat je dat niet doet en naar huis gaat. Haha, ja dat soort mensen zijn er ook. ;)

  1. Ja, dat komt dan niet bij mij op Greet ; )

   Dan moet ik toch die innerlijke leeuw eerst ontwikkelen denk ik. En dan vind ik het nog niet netjes. Dus ik doe gewoon netjes mee!

 7. Alhoewel ik graag creatief bezig ben, hou ik niet van collages maken en moodboards. Ik vind dat inderdaad ook niks. Geef mij maar liever een potlood, papier of breinaalden!

 8. Nee, collages zijn ook niet aan mij besteed. Ik heb er op school zoveel moeten maken, dat het voor de rest van mijn leven genoeg is :P.
  Ik verlang vooral naar rust dit jaar. Rust in gezin en werk.

 9. Tja, ik moest in 2022 ook zo'n ding maken. Ik haat scheuren in tijdschriften.... dat is één. Ten tweede houd ik niet van schots en scheef, maar het móest (creatieve therapie).
  Ik heb het gedaan, maar weggepooid na,afloop.
  Wat ik in die tijd opgeschreven heb, is wel weer waardevol!

 10. Ik vind je board voor dit jaar prachtig en veelzeggend. Zelf maak ik nooit van dit soort dingen, want ik krijg de kriebels van knippen en plakken. Maar het kan dus ook online en misschien vind ik het dan toch wel leuk.

 11. Het is een reflectie naar jezelf, anderen hoeven daar niets mee. Ik zou wel een een weekje op retraite willen gaan, de rust om je heen zonder dat er iets moet.

 12. Helemaal mijn ding een mood of vision board. Ik ben voor scheuren/knippen/plakken in de wieg gelegd. Maakte als kind al mooie verlanglijstjes met van alles erbij geknipt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.