Kasboek

kasboek

Als zzp’er-tegen-wil-en-dank*, houd ik mijn opdrachten bij in een groot spiraalblok. Dat is mijn kasboek.

Maar dat was vol.

Dus moest er een nieuwe komen.

Kasboek

Bij de boekhandel bekeek ik de serieuze, echte kasboeken. Maar ik raakte geïntimideerd door de vele vakjes en kolommen. En de prijs was ook niet fijn.

Uiteindelijk kocht ik bovenstaand vrolijke spiraalblok bij Big Bazar. Dat kan ook best als kasboek.

Links schrijf ik: de datum van een opdracht en de naam van de opdrachtgever, en helemaal rechts schrijf ik het bedrag.

Dat past beter bij mij.

*Ik ben helemaal niet goed in administratieve rompslomp, en was heel gelukkig als een soort freelancer-met-opdrachten. Maar op een gegeven moest ik noodgedwongen mijn werk in de vorm van een bedrijf gieten.

N.B. Ik houd mijn boekhouding ook bij met een heus boekhoudprogramma!

Similar Posts

11 Comments

 1. Je hebt gelijk, waarom moeilijk doen als het ook eenvoudig kan. Hert past ook bij mijn lijfspreuk:
  Doe zoveel als noodzakelijk, en niet zoveel als mogelijk.

 2. Exell is een prachtig programma waar je dat heel goed in kunt. Je moet er even wegwijs in worden maar dan kun je er echt bijna alles mee.

 3. Een boekhoudprogramma is altijd plus 10! Eenvoudig jaarrekening, btw opgaven, facturen sturen, facturen ontvangen. Een voorraadadministratie zal voor jou niet nodig zijn, maar rekeningen voor afschrijving laptop printer, scanner is handig.

  Een boekje waarin je even noteert wat er uit gegaan is, of welke facturen je nog moet verzenden is handig. Eenmaal opgeschreven, hoef je er niet meer mee in gedachten rond te lopen.

 4. Ik zette mijn opdrachten in een excelsheet met ofwel het aantal gewerkte uren of het afgesproken projectbedrag. Eind van de maand werd alles gefactureerd aan de hand van mijn excelsheet (die ik wel heel secuur bijhield).

 5. Met zo’n leuk spiraalblok word je tenminste nog een klein beetje blij van al die getalletjes. Groot gelijk om het zo te doen. Ik houd privé een kasboek bij en doe dat ook altijd in een gewoon schrift. Geen gedoe met al die ingewikkelde kolommen enzo.

 6. Ik gebruikte een boekhoudprogramma. Automatisch werd het één en ander berekend. Facturen maakte ik op in een tekstverwerker met rekenfuncties. Die moest ik dan wel weer extra in het boekhoudprogramma invoeren. Toch vond ik de belastingaangifte een ellendige klus. Vooral toen ze midden in het lopend boekjaar de BTW tarieven veranderden.

 7. Een boekhoudprogramma is in jouw geval geen overbodige luxe natuurlijk. Ik zelf red met prima met een excelsheet. Ik houd al eeuwen mijn inkomsten en uitgaven bij op die manier. Zo leuk ook om terug te bladeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.