Reacties

Kun je besparen op je vaste lasten? — 27 reacties

 1. Vaste lasten zijn alleen vaste lasten als ze echt VAST en dus onveranderbaar zijn.

  De huur is vast, zorgverzekering oor het grootste deel ook, maar het merendeel van de verzekeringen niet en een telefoonabonnement is zeker geen vaste last: die telefoon zelf kan namelijk ook weg en als je hem toch wilt houden dan bepaald gebruik en keuze abonnement en telefoon de prijs.

  Het helpt om een lijstje te maken an alle uitgaven en dan heel streng te kijken of er iets in te veranderen is. Vaak is dat namelijk wel het geval.

 2. Wij nu al diverse keren overgestapt van energieleverancier met de hulp van Vereiging Eigen Huis. We betalen nu een stuk minder voor energie. We zitten nu op een voorschot van 87 euro per maand. We letten ook op ons verbruik, dus opladers uit het stopcontact, de tv plus ontvanger alleen in de avond op stroom. Overdag en in de nacht kijken we niet. Modem gaat er in de nacht ook uit. Modem en ontvanger zijn stroomvreters.
  Cakes bak ik meestal in een wonderpan op het fornuis, gebruik ik de oven dan is dat voor meerdere baksels achter elkaar, de zon verwarmt het huis, als manlief thuis is gebruik ik zijn eipet ipv mijn laptop. Scheelt allemaal, en we doen nog veel meer.
  De internetverbinding is hier een dure. Er is een stevige verbinding nodig ivm opleiding van jongste zoon. Onze zorgverzekering is niet de goedkoopste, maar studentenzoons zijn gratis meeverzekerd voor de aanvullende verzekering.

 3. We hebben woon- en autoverzekeringen bij Inshared, ziektekosten bij Anderzorg en met energie ben ik overgestapt naar e.on pasgeleden. Dit zijn momenteel voor ons wel de goedkoopste opties. Hypotheekrente is ook maar 3% nu. En voor internet betalen we 20 euro per maand, maar dat is nog steeds hartstikke snel. En mijn simonly abonnement is 7 euro per maand. Ik geloof niet dat het allemaal nog heel veel minder kan.
  Het kan wel heel veel duurder, lees ik geregeld :)

 4. Ik heb 20 euro per maand (!!!) bespaard op mijn elektriciteitsrekening door stekkerschakelaars aan te schaffen en daardoor alles echt uit te doen. Idd ook het modem van mijn laptop en de ontvanger van de tv. Ik betaal nu 13 euro per maand aan elektriciteit. Dus overstappen naar een andere leverancier heeft voor mij geen zin. Ik zit al op een bodemprijs. Gewoon op eigen kracht... Abonnement voor een mobieltje heb ik niet en ik heb alleen een basisverzekering. Wassen en brood bakken doe ik alleen in het weekend=goedkope stroom.

  • 20 euro! Dat is veel zeg! En dat door alleen maar echt alles goed uit te zetten! Ik weet niet eens hoe ik onze tv echt kan uitzetten. Ik denk dat ik dan de stekker er echt moet uittrekken.

  • Ook op onze tv's (jep, we hebben er twee, maar dan ook twee woonkamers :) ) hebben we géén echte "uitknop". Maar gelukkig wel een stekker die je dus gewon uit het stopkontakt kunt halen.

 5. Ik denk dat je heel veel kan besparen op die uitgaven, tenzij je er al een rigoureus door heen bent gegaan zoals ik.
  Zorgverzekeringen vind ik juist heel veel verschillen onderling! Ik denk dat veel mensen echt wel honderden euro's per jaar kunnen besparen als ze alles onder de loep nemen. Ander telefoon abonnement, of toch prepaid als je weinig belt, andere verzekeringen, dubbele verzekeringen schrappen, sommige verzekeringen zijn niet nodig, andere auto?, of toch auto helemaal weg, ander internet en bellen pakket, andere stroom en gas aanbieder, ga zo maar door.

 6. mijn vaste lasten kunnen echt niet veel lager ,dat zou alleen kunnen als ik ga verhuizen en ook nog een klein beetje als mijn dochter het huis uitgaat ,en met die 2 kwesties ben je afhankelijk van de woningbouw vereniging, want we staan beiden als vrij lang ingeschreven en nu zou ik nog wel vrij simpel een andere huurwoning kunnen krijgen ,maar als ik goedkoper wil gaan wonen is het cruciaal dat mijn dochter ook een woning toegewezen krijgt ,want goedkoper betekend ook kleiner dus geen 2 maar 1 slaapkamer en daar ligt het knelpunt van ons dilemma, ik zou willen verhuizen om in een kleinere woning te gaan wonen ,maar dochter krijgt geen woning omdat ze nog thuis woont en dus woonruimte heeft. verder hebben we al op alles bespaart wat je als luxe kunt beschouwen en willen we eigenlijk ook nog wel een beetje comfort behouden.

  • Dat helpt natuurlijk alleen als je het bedrag dat je aflost niet voor een periode hebt vasgezet. Anders lijkt me dat wel heel prettig: elke maand lagere maandlasten.

 7. Ik heb op mijn tv/internet/vaste telefonie 25 euro per maand bespaard door over te stappen. Ik heb mijn mobiel abo opgezegd en een sim only genomen, scheelt me 12,50 per maand en ik heb mijn uitvaartverzekering onder de loep genomen en dat scheelt niet heel veel, maar toch weer ongeveer 1,20 per maand! Dus al met al een besparing van bijna 40 euro per maand. Ook heb ik mijn inkomen vergroot door hetzelfde aantal uren te blijven werken, maar ik bouw adv uren op en ik krijg dus minder uitbetaald. Nu heb ik ervoor gezorgd dat ik meer uitbetaald krijg en minder adv uren opbouw! Dit levert me ook weer 45 euro extra op per maand!! Dus toch even bijna 100 euro extra waar ik niet veel voor hoef te laten! Ik ben niet zo'n overstapper met gas en licht. Mijn zorgverzekering ligt nu wat hoger omdat dochter aan de beugel moet. Zodra dat allemaal achter de rug is (over een aantal jaar) kan die ook weer naar beneden.
  Die 100 extra kan ik mooi gebruiken voor de huurverhogingen in de toekomst en om extra te sparen!

  Gr. Boukje

 8. Ik heb de laatste jaren ook veel wegbezuinigd en blijf altijd alert, kijk ieder jaar opnieuw naar een nieuwe, voordeligere energieleverancier en dat is beslist de moeite waard!
  Zorgverzekering ben ik nog steeds niet van veranderd want dan komen we eigenlijk gewoon weer uit bij waar we al jaren zitten.
  Wat ik echt niet begrijp of snap is dat er mensen zijn die zo'n lage energierekening hebben, hoe ik ook bezuinig en hoe ik ook oplet met een 4 persoons gezin ben je toch altijd tussen de 200 en 250 euro per maand kwijt, hoe sommigen zelfs onder de 100 euro komen is me echt een raadsel!
  Word er niet gewassen, gedoucht, verwarmd, gekookt? zo wel: hoe weinig dan?

  • Hier een gezin met 5 personen en voor gas en electra betaal ik €180,00 per maand. Dit is erg ruim gerekend en ik krijg nog gemiddeld ruim €400 terug elk jaar (exclusief de overstapbonus van ook nog eens zo'n 100-200 euro). Overstappen loont echt. En verbruik in de gaten houden. Hier wordt elke dag gedoucht door 2 personen en de kinderen gaan om de dag. Elke nacht draait een wasmachine en een vaatwasser. Droger heb ik de deur uit gedaan (dit scheelde heel veel). Er wordt verwarmd tot 19c, en de verwarming heeft nu nog niet aangestaan. Alle stekkers gaan uit. De meeste lampen zijn inmiddels led lampen. De desktop van manlief gaat nu eigenlijk alleen aan wanneer hij een spel wil spelen. Voor andere dingen die minder snelheid en een mindere videokaart nodig hebben, gaat tegenwoordig de laptop aan. Maar daar tegenover draait hier ook nog een groot (onverwarmd) aquarium met verlichting en 2 grote potfilters... En wordt er ook nog eens gekookt op een keramische kookplaat.
   Onder de €100,00 red ik ook niet, maar met opletten en vooral elk jaar overstappen, bespaar je een hoop.

  • Wij betalen 87 euro voor zeg maar drieenhalve volwassenen. Oudste zoont woont op kamers en is agenda toe thuis. We wonen in een twee onder eenkapper in het noorden van het land.
   Geen vaatwasser, droger, grote vriezer. Ik heb het eea bovenaan de reacties gepost wat we nog meer doen wat betreft elektra.
   Ons huis is van halverwege de jaren '80, dus wel geïsoleerd, maar niet zo goed als nieuwbouw. Manlief doucht elke dag en kort, jongste zoon en ik douchen niet dagelijks maar als we douchen dan ook kort. Ik laat de zon veel naar binnen schijnen.
   In de winter zet ik in de avond de thermostaat op 13 (als het hard vriest). Op de dag stook ik naar 17 graden en pas rond een uur of vier verder naar boven tot een max van 19.5 of 20 graden. We dragen warme kleding en vinden dat fijner dan de verwarming heel hoog te hebben.
   Ik heb geen klokthermostaat, ik regel hem zelf.

  • Waarom lukt dat niet onder de 100 euro ? Wij gezin met 6 personen redden het ook met 70 euro per maand.

  • Ik heb inderdaad een droger en zo'n grote diepvries. Hier op het platteland vind ik dat toch wel erg handig, want zo kan ik voorraad hebben. Uiteindelijk haal ik de diepvries er hopelijk uit, omdat ik niet steeds met de auto boodschappen hoef te gaan doen, omdat ik nog in de diepvries heb.

   De droger gebruik ik wel zo min mogelijk, maar ja, ik gebruik hem wel regelmatig… : (

 9. Wij stappen elk jaar over van energie-leverancier, maar qua stadsverwarming zitten we vast aan de Eneco. Dat is wel jammer, want daar besparen we dus niks op. :(

  Verder hebben we de televisie eruit gegooid (inmiddels dus wel Netflix, maar daar kijken we ook echt regelmatig naar, terwijl de televisie soms wel weken niet gebruikt werd).

  Qua telefoon: ook regelmatig overstappen. Liefst zou ik de vaste lijn er helemaal uitgooien, maar mijn moeder belt ons best wel vaak en als ze op mijn mobiel moet bellen is ze daar superduur mee uit...

 10. Als gepensioneerden hadden we geen collectieviteitskorting via werkgever bij de ziektekostenverzekering. Eerst hebben we dat wel gedaan via een ouderenbond. Later bleek een pas bij een thuiszorgorganisatie nog meer korting te geven. Het is een kwestie van uitrekenen.

 11. Oke, ik begrijp het wel denk ik, ik heb alle machine's en gebruik die ook daar hebben we ze voor :)
  Er word hier iedere dag door 4 personen gedoucht, s'winters soms om de dag, ik draai s'nachts een was maar overdag ook altijd nog wel een kleine of fijne was, de verwarming staat hier overdag op 19 en gaat om 17 uur echt naar 20 s'winters, als het heel erg koud is en vriest zelfs op 21, en s'nachts op 16.
  We hebben een goed geisoleerde 2 onder 1 kap woning maar wel de zijgevel op het oosten.
  Kou lijden vind ik zo armoedig, dan bespaar ik liever wat op de boodschappen denk ik ;)

  • het grappige is dat ik vroeger een echte koukleum was en de verwarming dus aanging als het ook maar even onder de 20 graden was in huis,maar op een gegeven moment moest ik wat meer op de centjes gaan letten en ben toen begonnen met de verwarming telkens een halve graad lager te zetten en dat je daar dan gewoon aan went ,want als ik nu wel eens thuis kom dan is het weleens zo dat ik denk dat de verwarming aanstaat terwijl dat helemaal niet zo is , bovendien voel ik mij een stuk energieker als ik i.p.v. de verwarming hoger te zetten gewoon wat dikkere kleding aan doe ,want als ik ergens kom waar de verwarming flink warm gestookt word dan voel ik me altijd erg duf en als ik al vermoeid ben word ik ook erg slaperig van de warmte , nee dan vind ik het met een graad of 18 in huis en een lekker vest en sloffen aan toch veel comfortabeler.

  • Precies! Je went heel snel aan een lagere temperatuur in huis. Bovendien: als je bezig bent in huis is het al gauw te warm. Ik had het hier tot drie jaar geleden ook nooit onder de 20 graden. Nu vind ik 18 graden al meer dan genoeg. En komt het stoom zowat uit mijn oren in huizen waar het 20 graden of warmer is.

 12. Als je de thermostaat snachts heel laag zet dan stook je juist extra veel om overdag op die 17 graden te komen.
  laat je de thermostaat snachts wat hoger staan dan kost het opwarmen veel minder.

  Ik liet hem altijd op 15 staan op advies van een milieudeskundige die ik ooit over de vloer had, maar volgens de onderhoudsmonteurshier zou 17 beter zijn.
  Alleen heb ik hem overdag sochtends meestal niet hoger dan 16 en smiddag 17 of 18, pas savonds gaat ie een paar uurtjes naar 19, dus 17 snachts zou mij niets opleveren.

  Het maakt ook een heel verschil of je in een flat woont of een huis / hoekhuis / seniorenwoning etc woont.
  Bij mij zijn de stookkosten fors omhoog gegaan toen ik van een eengezinswoning (hoekhuis) naar een seniorenwoning (hoekhuis) met een verdieping minder maar wel meer grondoppervlak ging.

  Wat ik me wel afvraag bij mensen die zulke hele lage getallen noemen is of ze dan ook de vaste basiskosten erbij rekenen zoals de belasting en de aanvoer, of het alleen hebben over het verbruik.
  Want bij mij zitten de vaste kosten al ergens rond de 70 euro en dan zou een heel gezin maar 87 euro per maand in totaal betalen?
  Terwijl ik met heel bewust stoken etc. in mijn eentje toch echt al boven de 100 uit kom.

  • Ik zit bij telfort en ben voor alles, tv internet en vaste telefoon ( ik meen ) rond de 36 euro kwijt. Dan komen de belkosten er nog wel overheen, alleen is dit niet veel omdat je per gesprek betaald. Ik zit dit jaar vanaf de maand februari iedere keer steeds onder de 40 euro aan totale kosten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder