Reacties

Gas water licht berekenen: 4 makkelijke methodes — 33 reacties

 1. Natuurlijk kun je zonder gas wij wonen in een huis met stadsverwarming en kochten deze woning in het kader van "dan hoeven wij geen warmtepomp" etc. maar helaas is de prijs van stadsverwarming gekoppeld aan de gasprijs die hoger wordt.....niet echt eerlijk dus. Bovendien kun je ook niet wisselen van leverancier; dubbel gepakt dus. En of zo'n houtkachel nu zo gezond is. Geen koelkast?? Leuk maar dan moet je toch in de buurt van een winkel wonen en/of op de fiets of lopend je boodschappen gaan halen. Lijkt mij overigens toch dat je meer weggooit zeker in de zomer dan kun je niets bewaren....

  • Dat is wel balen inderdaad Ilona. Dat biedt je dan ook weinig andere mogelijkheden. Over houtkachels lees ik de laatste tijd inderdaad ook vaker negatieve berichten helaas. We hebben er zelf ook eentje, en ik vin hem wel erg fijn.

   Ik denk dat de mensen uit het fimpje inderdaad wel vlakbij een supermarkt zullen wonen. Voor mij zou dat niet handig zijn, hier op het platteland. Hoewel ik wel een kelder heb.

 2. Weet je wat ook fijn is? Mijn energiemaatschappij laat me in de app dagelijks zien hoeveel ik verbruikt heb. Echt ideaal. Ik woon in een appartement en verbruik stukken minder dan de gemiddelde bewoner van een soortgelijk huis, volgens de mail die ik maandelijks krijg van de energiemaatschappij. En tja, in de app kan ik zien of ik hoof of laag tarief heb gebruikt qua stroom en stiekem vind ik het een sport om elke maand het grootste getal bij het lage tarief te hebben staan:).

  • Oh dat lijkt me inderdaad erg leuk, en ook motiverend! Net zoiets als mijn activity tracker: ik vind het leuk om te zien wat ik die dag al hebt bereikt. Goed van je dat je zoveel minder gebruikt dan de gemiddelde bewoner.

 3. Ik kijk naar andere jaren wat we toen gebruikten, vergelijk daarmee.
  Ik probeer er dan elk jaar op te bezuinigen.

  Het maakt zeker verschil huis op de vlakte, aantal personen met douchen,
  aantal keren dat de wasmachine draait, hoeveel elektrische toestellen er in huis zijn.

  Zonder koelkast?

  Best nog moeilijk om het te berekenen toch...

 4. Ik heb gelukkig Toon in huis, die rekent dat allemaal netjes voor me uit. Daarnaast krijg ik iedere maand een overzicht van de verbruiken met een verschil t.o.v. vorig jaar, dit doet mijn leverancier (Nuon). Daarvoor moet je wel een slimme meter hebben. En als je die hebt hebt je nog meer mogelijkheden.

 5. Geen koelkast in huis lijkt me zeer onpraktisch... Ik gebruik een stuk minder gas dan gemiddeld is volgens de tabel. En voor elektriciteit heb ik zonnepanelen, dus dat is ook een laag bedrag.

 6. Water is/bevat geen energie. ;-)

  Zelf vul ik m'n jaarverbruik bij wat energieleveranciers in, die komen bij 750m3 en 420kWh (en zonder tijdelijke kortingen) op 72 euro per maand. Een groot deel daarvan zijn vaste kosten en belastingen. Gasverbruik is vooral warmte (bij mij 95%). Als ik constant 10 mensen in m'n kamer prop, dan hoeft de kachel nooit meer aan. Als alleengaande verbruik je dus meer gas.

  Licht is overigens 'Elektrisch', waarin het lichtaandeel bijzonder klein is. Per jaar 15kWh tegenover 88kWh voor m'n koelvriezer, 80kWh voor de ruststroom (computer/klep) van m'n CV. (Voor warmtelevering neemt ie nog eens 90kWh (pomp/ventilator). M'n internet-modem neemt (in standje eco) ook 80kWh, anders kan ik niet gebeld worden. Dat is allemaal veel meer dan de elektra voor verlichting.

  Bij water zijn de vaste kosten nog hoger. Voor 20m3/jaar betaal ik 5 euro per m3 (all-in) en bij water kan je niet overstappen.

 7. Wat een handige blog heb je gemaakt. Ik zit altijd te stoeien met het gas-water-licht. Het is elk jaar overstappen momenteel. Laatst wel een bedrijf die failliet is gegaan, hadden wij last van.

 8. Ik huur zelf een woning in Amsterdam, met een huurprijs EXCL. G/W/L. Moet zeggen dat dit handig is om meer duidelijkheid te krijgen. En om even te zien waar ik nog kan gaan bezuinigen..

 9. Wij hebben Toon in huis, en daarmee direct inzichtelijk wat wij per maand en zelfs per dag verbruiken. Hierdoor wordt je wel veel bewuster van je verbruik en ben je ook sneller geneigd om de verwarming wat lager te zetten of om apparaten niet onnodig elektriciteit te laten slurpen.

 10. Heel handig dit blog, zal vast een research en uitzoekklus geweest zijn! Wij zitten met 2 personen in een appartement nog altijd boven het landelijk gemiddelde omdat we veel apparatuur gebruiken (gamen, bloggen, Netflix enz.) xxx

 11. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij daar niet echt mee bezig hou. Mijn vriend kijkt wel eens op ons account bij de Essent om te zien hoeveel we verbruikt hebben, maar het is eigenlijk wel vrij regelmatig.

 12. Helder en duidelijk! die uitzending hebben wij ook gezien, interessant hoe het ook zou kunnen. Wij houden het wel aardig bij allemaal en ik moet zeggen dat het huis isoleren hier veel heeft gedaan aan het eind bedrag elk jaar.

  • Oh leuk om te horen Lodi. Wij hebben nu eindelijk dubbel glas, en dus ook betere isolatie. Ik ben benieuwd wat dit gaat doen voor onze energierekening.

 13. Wij zijn hier eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Proberen natuurlijk niet voor de buitenlucht te stoken en ook lampen laten we niet onnodig aan staa ed. We betalen al jaren het zelfde en gaan alleen steeds meer betalen omdat de leveranciers de prijzen opschroeven.

 14. Wij hebben stadsverwarming maar we zouden nog wel veel meer mogen opletten. Ik ben nogal makkelijk met de verwarming aanzetten. Daarentegen werkt onze thermostaat niet meer (moet ik ook eens wat aan gaan doen) en dat betekent dat we op zich ook wel besparen denk ik. Wij gebruiken dus alleen de knoppen van de verwarming en boven gaat de verwarming nooit aan. Ook niet als het heel koud is in de winter. In de slaapkamers vind ik dat niet fijn. Totdat mijn schoonmoeder zei dat het boven echt te koud was. Soms doen dan de verwarming - in de slaapkamer van ons dochtertje - van te voren aan en bij het slapen gaan uit. Zodat de ergste kou er toch af is. En voor de rest? Als er een apparaat stuk is komt er een energiezuinig apparaat voor in de plaats.

  • Wij hebben ook nooit de verwarming aan op de slaapkamers. Er is ook geen verwarming op zolder bij ons. Maar mijn jongste zoon gebruikt nu in de winter soms wel een elektrisch kacheltje als het al te koud is. Wat natuurlijk financieel niet voordelig is...

 15. Goed om even de kosten zo op een rijtje te zien! Je kunt hier ook best op bezuinigen. Wij wisselen jaarlijks van energie leverancier, vooralsnog goedkoper.

 16. In de nieuwbouw huizen in utrecht vind je al geen gas meer. Zo hebben wij dus ook geen gas. En wat betreft de elektriciteit, wij hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, dus het bedrag valt elke keer weer mee. En das fijn!

 17. Hier lopen veel mensen tegenaan! het is bijna niet uit te rekenen vanwege alle verschillen. Goed dat je er aandacht aan besteed. Lijkt me wel een hele klus om dat allemaal uit te zoeken

 18. Altijd een handig ideetje om eens per jaar te kijken waar de kosten kunnen worden geminderd. Ik ben in mijn tempo een lijstje aan het maken wat voor kosten ik krijg als ik op mezelf ga wonen.

 19. Bedankt voor dit handige artikel zodat ik mijn stookkosten beter kan berekenen. Ik ben een tijdje geleden verhuisd en merk dat ik veel gas verbruik. Ik ga een nieuwe berekening maken nadat ik wat meer gegevens heb. Hopelijk kan ik mijn maandelijkse lasten wat verlagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder