Gas water licht berekenen: 4 makkelijke methodes

gas water licht berekenenGas water licht berekenen.

Gas water en licht zijn drie dingen waar we niet zonder kunnen*. Samen vormen ze de energiekosten. Oftewel:

Gas water licht = energiekosten

Gas gebruik je om je huis te verwarmen, voor een warme douche, en om mee te koken als je een gasfornuis hebt. Wij hebben een inductiefornuis, dus dat scheelt voor weer iets op onze kosten voor gas. Elektriciteit heb je nodig voor je apparatuur, verlichting en eventueel koken.

Maar wat zijn nou normale, gemiddelde kosten voor gas water licht? En hoe kun je gas, water licht berekenen? Ik zocht het uit!

Gas water licht kosten gemiddeld

Kosten gas water licht volgens Milieucentraal

In 2019 betaal je gemiddeld 23 cent voor een kWh stroom en 79 cent voor een m3 gas. Daar komen dan nog de zogenoemde vaste kosten voor de energieleverancier en netwerkbeheerder bij. Op Milieucentraal geven ze de volgende gemiddelden voor energiekosten in 2019:

 • Stroomverbruik: 690,-
 • Gasverbruik: 1150,-
 • Vaste kosten: 260,-
 • Variabel deel waarop je kunt besparen: 1840,- (Denk aan zuinige apparatuur, goed isoleren, verwarming een graad lager zetten)

Kosten gas water licht berekenen volgens het Nibud

Het Nibud geeft de kosten van gas per type woning. Want het soort huis bepaalt méér hoeveel gas je gebruikt, dan het aantal gezinsleden zeggen ze daar. Ze geven een handige tabel met de kosten per maand, per type woning. Ik kreeg van hen toestemming om de tabel voor gas in deze post te gebruiken:

Energierekening berekenen
Bron: Nibud

Ik pak voor het gemak even de kosten van een tussenwoning als het gaat om de energiekosten wat betreft gas. Dat is volgens het Nibud 110 * 12 = 1320,- per jaar. Zelf woon ik in een verbouwde boerderij in het buitengebied. Het huis is gesplitst en dus eigenlijk een twee-onder-een-kap woning. Volgens het Nibud komen we dan uit op op zo’n 1668,- per jaar.

Voor je stróómverbruik doet het aantal mensen in je huis er wel meer toe: hoe meer gezinsleden, hoe hoger de kosten voor stroom. Op dit moment zijn we bij mij thuis met z’n vieren. Volgens het Nibud kom ik dan op 312,- per jaar uit.

Gas water licht berekenen: 4 methodes

Methode 1: gebruik de tabel van het Nibud

 1. Ga naar de pagina Energie en water van het Nibud
 2. Scroll naar de tabel Gasverbruik
 3. Zoek jouw woningtype op
 4. Bekijk de kosten per maand en vermenigvuldig die met 12. Zo krijg je een indicatie van de gemiddelde kosten voor jouw gasverbruik per jaar.
 5. Scroll vervolgens verder omlaag naar de tabel Elektriciteitsverbruik
 6. Zoek het aantal personen per huishouden op
 7. Kijk rechts naar de bijbehorende kosten per maand
 8. Vermenigvuldig die kosten keer 12 voor het jaarbedrag.
 9. Scroll omlaag naar Waterverbruik. Net als bij elektriciteit speelt hierbij het aantal personen in je huis de belangrijkste rol.

Methode 2: online rekentool gebruiken

Je kunt gas water licht berekenen ook via een gratis online tool doen. Ik heb dit uitgeprobeerd met de tool van het Nuon. Ik kreeg een aantal vragen om mijn kosten te bepalen. Hieronder een overzicht

 • Mijn postcode en adres.
 • Kiezen tussen stroom + gas, alleen stroom, alleen gas. Ik koos voor beide.
 • Nu kreeg ik meteen al een schatting van mijn energieverbruik. Puur op basis van mijn postcode en adres. De cijfers waren: 3000 kWh stroom en 1450 voor gas.
 • Kies voor Standaard of duurzaam. Hier vinkte ik standaard aan. Duurzaam vind ik beter, maar ik wilde even zo voordelig mogelijk uit zijn.
 • Looptijd contract kiezen: 1 of 3 jaar. Ik koos voor 1 jaar.
 • De uitslag: vervolgens krijg je een jaarbedrag voor je kosten voor gas en licht.

In mijn geval was dat: € 671,62 voor licht en € 1.373,51.

Methode 3: ‘Old school’ op je meter kijken

Deze methode is eigenlijk heel simpel: houd gedurende een jaar de meterstanden bij en noteer ze in een schrift of Excel bestand. Deze methode vraagt wel veel geduld, en is in die zin niet zo praktisch. Want gedurende het jaar verandert je energieverbruik. In de lente en zomer zul je bijvoorbeeld veel minder gas gebruiken om je huis te verwarmen. Daarom is een paar maanden bijhouden ook niet genoeg. Je moet het echt wel een jaar in de gaten houden om een goed beeld te krijgen. Zelf vind ik deze methode daarom niet zo handig.

Methode 4: de luie methode

Voor deze methode hoef je niet te rekenen. Kijk gewoon op je jaarafrekening. Daar staan je energiekosten op. Op Consumind vind je een voorbeeld van een jaarafrekening. Je vindt daarop je gebruik en de kosten. Ga je verhuizen en vraag je je af hoe je energiekosten in het nieuwe huis zullen zijn? Als je in hetzelfde type huis gaat wonen, met hetzelfde aantal gezinsleden zullen de cijfers ongeveer gelijk blijven. Ga je van een flat naar een vrijstaande woning, dan zal je huidige energierekening minder van toepassing zijn: de kosten zullen dan veranderen. De luie methode werkt dus het beste als er weinig veranderd in je woonsituatie.

Gas water licht de methodes vergelijken

De kosten voor gas water licht zijn nog aardig verschillend. Zo ben ik met de berekening van het Nibud duurder uit voor gas dan met de gratis rekentool. De kosten voor elektriciteit zijn volgens het Nibud juist weer lager. Kijk maar:

Nibud gas: 1668,-. Gratis rekentool Nuon gas: 1373,51

Nibud licht: 312,-. Gratis rekentool Nuon licht: 671,62

Hoe dan ook, deze bedragen geven je wel een soort basisbedrag voor je energiekosten. Zo kun je een inschatting maken wat je maandelijks kwijt bent.

*Leven zonder gas!

In de inleiding schreef ik dat we niet zonder gas water en licht kunnen. Maar onderstaand filmpje van het Jeugdjournaal laat mijn ongelijk zien. Het geeft een kijkje in het huishouden van Annemieke en Lucas. Ze stoken het huis warm met een houtkachel. Douche gebeurt met water dat wordt opgewarmd op de houtkachel, en hun moeder heeft het snoer van de koelkast doorgeknipt! Het gezin koopt gewoon per dag wat ze nodig hebben, en dan heb je geen koelkast nodig is het idee.

Ik vond het leuk om te zien, maar het lijkt me best een gedoe… Bovendien hoor je tegenwoordig dat een houtkachel ook weer heel slecht is voor het milieu. Een pelletkachel is dan alweer beter.

Gas water licht kosten student

Als je als student een kamer huurt dan is dat meestal inclusief de kosten voor gas water licht. Dat scheelt weer een kopzorg. Zoals je eerder kon lezen worden de kosten voor gas vooral bepaald door het type huis waarin je woont. Woon je in een flat, dan zijn de kosten voor gas per maand bijvoorbeeld een stuk lager dan als je in een monumentaal pand woont. Wat betreft de kosten voor licht: die worden beïnvloedt door het aantal personen in je studentenhuis. Maar nogmaals: als je huurt inclusief gas water en licht, hoef je je hier niet zo druk over te maken. Wel is het natuurlijk goed voor het milieu om zuinig om te springen met energie en water.

N.B. Is je huur exclusief gas water en licht? Dan kun je de tabel van het Nibud gebruiken om een idee te krijgen van je kosten voor gas. Woon je bijvoorbeeld in een flat? Dan is dat volgens het Nibud zo’n 87 euro per maand aan kosten voor gas.

Gas water licht kosten huurwoning

Huur je een woning? Dan is het belangrijk om goed na te vragen of de huur inclusief gas water en licht is. Zo voorkom je later vervelende verrassingen. Op huurwoningen.nl schrijven ze:

‘Een éénpersoonshuishouden is al snel gemiddeld 140 euro per maand kwijt aan GWL. Deze kosten gelden bij het huren van een appartement. Op jaarbasis is dat dus gemiddeld 1.680 euro.’

Gas water licht berekenen samenvatting

Je gas water en licht berekenen is handig als je wilt weten wat je er maandelijks/jaarlijks aan kwijt bent. In deze post las je 5 methodes hoe je achter de kosten van jouw energieverbruik kunt komen. De meest betrouwbare methode vind ik kijken op een oude energierekening. Daar vind je namelijk nauwkeurige cijfers op. Anders kun je de tabellen van het Nibud gebruiken. Die geven in ieder geval betrouwbare gemiddelden. Die getallen kun je vervolgens toepassen op jouw situatie.

Leestips

Geraadpleegde bronnen: o.a. Nibud, Consumentenbond, Nuon, Milieucentraal, Independer, Raadar, EasySwitch, Huurwoningen.nl, Studentopkamers, energieprijzenvergelijken, sparepencil, onlineenergievergelijker, Pricewise, Enelogic.

Similar Posts

33 Comments

 1. Natuurlijk kun je zonder gas wij wonen in een huis met stadsverwarming en kochten deze woning in het kader van “dan hoeven wij geen warmtepomp” etc. maar helaas is de prijs van stadsverwarming gekoppeld aan de gasprijs die hoger wordt…..niet echt eerlijk dus. Bovendien kun je ook niet wisselen van leverancier; dubbel gepakt dus. En of zo’n houtkachel nu zo gezond is. Geen koelkast?? Leuk maar dan moet je toch in de buurt van een winkel wonen en/of op de fiets of lopend je boodschappen gaan halen. Lijkt mij overigens toch dat je meer weggooit zeker in de zomer dan kun je niets bewaren….

  1. Dat is wel balen inderdaad Ilona. Dat biedt je dan ook weinig andere mogelijkheden. Over houtkachels lees ik de laatste tijd inderdaad ook vaker negatieve berichten helaas. We hebben er zelf ook eentje, en ik vin hem wel erg fijn.

   Ik denk dat de mensen uit het fimpje inderdaad wel vlakbij een supermarkt zullen wonen. Voor mij zou dat niet handig zijn, hier op het platteland. Hoewel ik wel een kelder heb.

 2. Weet je wat ook fijn is? Mijn energiemaatschappij laat me in de app dagelijks zien hoeveel ik verbruikt heb. Echt ideaal. Ik woon in een appartement en verbruik stukken minder dan de gemiddelde bewoner van een soortgelijk huis, volgens de mail die ik maandelijks krijg van de energiemaatschappij. En tja, in de app kan ik zien of ik hoof of laag tarief heb gebruikt qua stroom en stiekem vind ik het een sport om elke maand het grootste getal bij het lage tarief te hebben staan:).

  1. Oh dat lijkt me inderdaad erg leuk, en ook motiverend! Net zoiets als mijn activity tracker: ik vind het leuk om te zien wat ik die dag al hebt bereikt. Goed van je dat je zoveel minder gebruikt dan de gemiddelde bewoner.

 3. Ik kijk naar andere jaren wat we toen gebruikten, vergelijk daarmee.
  Ik probeer er dan elk jaar op te bezuinigen.

  Het maakt zeker verschil huis op de vlakte, aantal personen met douchen,
  aantal keren dat de wasmachine draait, hoeveel elektrische toestellen er in huis zijn.

  Zonder koelkast?

  Best nog moeilijk om het te berekenen toch…

 4. Ik heb gelukkig Toon in huis, die rekent dat allemaal netjes voor me uit. Daarnaast krijg ik iedere maand een overzicht van de verbruiken met een verschil t.o.v. vorig jaar, dit doet mijn leverancier (Nuon). Daarvoor moet je wel een slimme meter hebben. En als je die hebt hebt je nog meer mogelijkheden.

 5. Geen koelkast in huis lijkt me zeer onpraktisch… Ik gebruik een stuk minder gas dan gemiddeld is volgens de tabel. En voor elektriciteit heb ik zonnepanelen, dus dat is ook een laag bedrag.

 6. Water is/bevat geen energie. ;-)

  Zelf vul ik m’n jaarverbruik bij wat energieleveranciers in, die komen bij 750m3 en 420kWh (en zonder tijdelijke kortingen) op 72 euro per maand. Een groot deel daarvan zijn vaste kosten en belastingen. Gasverbruik is vooral warmte (bij mij 95%). Als ik constant 10 mensen in m’n kamer prop, dan hoeft de kachel nooit meer aan. Als alleengaande verbruik je dus meer gas.

  Licht is overigens ‘Elektrisch’, waarin het lichtaandeel bijzonder klein is. Per jaar 15kWh tegenover 88kWh voor m’n koelvriezer, 80kWh voor de ruststroom (computer/klep) van m’n CV. (Voor warmtelevering neemt ie nog eens 90kWh (pomp/ventilator). M’n internet-modem neemt (in standje eco) ook 80kWh, anders kan ik niet gebeld worden. Dat is allemaal veel meer dan de elektra voor verlichting.

  Bij water zijn de vaste kosten nog hoger. Voor 20m3/jaar betaal ik 5 euro per m3 (all-in) en bij water kan je niet overstappen.

 7. Wat een handige blog heb je gemaakt. Ik zit altijd te stoeien met het gas-water-licht. Het is elk jaar overstappen momenteel. Laatst wel een bedrijf die failliet is gegaan, hadden wij last van.

 8. Ik huur zelf een woning in Amsterdam, met een huurprijs EXCL. G/W/L. Moet zeggen dat dit handig is om meer duidelijkheid te krijgen. En om even te zien waar ik nog kan gaan bezuinigen..

 9. Wij hebben Toon in huis, en daarmee direct inzichtelijk wat wij per maand en zelfs per dag verbruiken. Hierdoor wordt je wel veel bewuster van je verbruik en ben je ook sneller geneigd om de verwarming wat lager te zetten of om apparaten niet onnodig elektriciteit te laten slurpen.

 10. Zelf heb ik hier nog niet echt mee te maken maar je hebt zeker een duidelijke blog geschreven. Bedankt voor de goede uitleg!

 11. Heel handig dit blog, zal vast een research en uitzoekklus geweest zijn! Wij zitten met 2 personen in een appartement nog altijd boven het landelijk gemiddelde omdat we veel apparatuur gebruiken (gamen, bloggen, Netflix enz.) xxx

 12. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij daar niet echt mee bezig hou. Mijn vriend kijkt wel eens op ons account bij de Essent om te zien hoeveel we verbruikt hebben, maar het is eigenlijk wel vrij regelmatig.

 13. Helder en duidelijk! die uitzending hebben wij ook gezien, interessant hoe het ook zou kunnen. Wij houden het wel aardig bij allemaal en ik moet zeggen dat het huis isoleren hier veel heeft gedaan aan het eind bedrag elk jaar.

  1. Oh leuk om te horen Lodi. Wij hebben nu eindelijk dubbel glas, en dus ook betere isolatie. Ik ben benieuwd wat dit gaat doen voor onze energierekening.

 14. Wij zijn hier eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Proberen natuurlijk niet voor de buitenlucht te stoken en ook lampen laten we niet onnodig aan staa ed. We betalen al jaren het zelfde en gaan alleen steeds meer betalen omdat de leveranciers de prijzen opschroeven.

 15. Wij hebben stadsverwarming maar we zouden nog wel veel meer mogen opletten. Ik ben nogal makkelijk met de verwarming aanzetten. Daarentegen werkt onze thermostaat niet meer (moet ik ook eens wat aan gaan doen) en dat betekent dat we op zich ook wel besparen denk ik. Wij gebruiken dus alleen de knoppen van de verwarming en boven gaat de verwarming nooit aan. Ook niet als het heel koud is in de winter. In de slaapkamers vind ik dat niet fijn. Totdat mijn schoonmoeder zei dat het boven echt te koud was. Soms doen dan de verwarming – in de slaapkamer van ons dochtertje – van te voren aan en bij het slapen gaan uit. Zodat de ergste kou er toch af is. En voor de rest? Als er een apparaat stuk is komt er een energiezuinig apparaat voor in de plaats.

  1. Wij hebben ook nooit de verwarming aan op de slaapkamers. Er is ook geen verwarming op zolder bij ons. Maar mijn jongste zoon gebruikt nu in de winter soms wel een elektrisch kacheltje als het al te koud is. Wat natuurlijk financieel niet voordelig is…

 16. Goed om even de kosten zo op een rijtje te zien! Je kunt hier ook best op bezuinigen. Wij wisselen jaarlijks van energie leverancier, vooralsnog goedkoper.

 17. In de nieuwbouw huizen in utrecht vind je al geen gas meer. Zo hebben wij dus ook geen gas. En wat betreft de elektriciteit, wij hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, dus het bedrag valt elke keer weer mee. En das fijn!

 18. Hier lopen veel mensen tegenaan! het is bijna niet uit te rekenen vanwege alle verschillen. Goed dat je er aandacht aan besteed. Lijkt me wel een hele klus om dat allemaal uit te zoeken

 19. Altijd een handig ideetje om eens per jaar te kijken waar de kosten kunnen worden geminderd. Ik ben in mijn tempo een lijstje aan het maken wat voor kosten ik krijg als ik op mezelf ga wonen.

 20. Ik kom nu hier op door je vorige post.
  Maar dat filmpje, is echt niet van deze tijd vind ik.
  1 keer per week douchen, sorry, dit gaat wel heel ver!

 21. Bedankt voor dit handige artikel zodat ik mijn stookkosten beter kan berekenen. Ik ben een tijdje geleden verhuisd en merk dat ik veel gas verbruik. Ik ga een nieuwe berekening maken nadat ik wat meer gegevens heb. Hopelijk kan ik mijn maandelijkse lasten wat verlagen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.