Energieprijzen vergelijken in 5 stappen

energieprijzen vergelijken

Ik wil de energieprijzen vergelijken.

Mijn man en ik ‘zitten’ nu bij Budgetenergie. We hebben daar een vast contract voor maar liefst 1 jaar dat eindigt op 28 mei a.s.

Mijn man heeft dat ooit geregeld, en is vervolgens het wachtwoord vergeten.

Ook is hij de enige die de Budgetenergie app om zijn telefoon heeft.

Kortom: we hebben dat slecht geregeld, want ik kan nergens bij.

‘Dat moet anders!’ vond ik, en ik mijn man en ik kregen het aan de stok over wachtwoorden en hoe dat dan moest.

Energieprijzen vergelijken: waarom zou je?

De reden dat ik de prijzen van energie wil vergelijken is dat ze op het moment erg kunnen verschillen per energieleverancier. Ik zou het bijvoorbeeld zonde vinden als we toevallig bij een ‘dure’ energieleverancier zouden zitten. Hoewel de naam Budgetenergie anders doet vermoeden ; )

Energievergelijker 2023

In afwachting tot mijn toegang tot ons account bij Budgetenergie ben ik alvast naar een energievergelijker 2023 gegaan. Er zijn verschillende energievergelijkers, maar mijn favoriet is energievergelijk.nl omdat zij ook zogenoemde dynamische energieleveranciers vergelijken. Dynamische energieleveranciers zijn leveranciers waarbij het tarief per uur kan verschillen!

Ze hebben bovendien een 5 stappenplan voor energie vergelijken:

 1. Vul je postcode in
 2. Kijk naar je jaarrekening
 3. Vul je verbruik in
 4. Vergelijk de energiebedrijven op prijs, duurzaamheid, looptijd en klantbeoordeling.
 5. Houd acties en extra’s in de gaten

Energieprijzen vergelijken: we kunnen 113,55 per maand goedkoper uit zijn?!

Nadat ik bovenstaande stappen had ingevuld kreeg ik een top 15 van energieleveranciers. De goedkoopste bovenaan, en de duurste onderaan. Onze huidige energieleverancier Budgetenergie staat op de derde plek. Volgens deze energievergelijker zouden wij maandelijks 113,55 goedkoper uit kunnen zijn! Op jaarbasis is dat maar liefst 1362,60.

Energieprijzen vergelijken: variabel versus dynamisch tarief

Maar het is wel zo dat de energieleveranciers op de eerste en tweede plek een dynamisch tarief hebben, en Budgetenergie heeft een variabel tarief. Het variabele tarief wordt meestal per half jaar aangepast. Als consument betaal je elk uur en elke dag hetzelfde. Bij een dynamisch tarief kan de prijs per uur verschillen.

Voordeel dynamisch tarief

Het voordeel van een dynamisch tarief als consument is dat je soms goedkoper uit kunt zijn, mits je slim met je energie omgaat. Het nadeel is dat je geen zekerheid hebt. De prijzen kunnen natuurlijk ook ineens de lucht inschieten, en dan betaal je dus juist meer.

Volgens Tjitte Mastenbroek, van de Autoriteit Consument & Markt is een dynamisch contract vooral goed als je de hele dag actief bezig bent met je energieverbruik, en dit kunt aanpassen. Dat je er bijvoorbeeld voor kiest om op een bepaald moment snel de was te doen omdat je ziet dat het tarief op dat moment laag is.

Maar ben je niet zo oplettend? Of heb je niet de kans om je gedrag snel aan te passen aan de tarieven? Dan is een dynamisch tarief een risico. Mastenbroek:

‘Consumenten moeten goed nadenken of ze dit willen.’

Ik vind dat wel een beetje eng moet ik zeggen… Ik snap nu wel waarom wij goedkoper uit zijn met een energieleverancier met dynamische tarieven: we lopen dan ook wat meer risico.

Hoe duurzaam en groen is een energieleverancier?

Behalve de kosten van de energie, is er ook nog een heel andere factor: namelijk duurzaamheid. Ik merk dat ik mij in eerste instantie vooral laat leiden door de energieprijzen. Maar ik vind dat ik ook moet kijken naar duurzame energieleveranciers en niet alleen energieprijzen vergelijken. In december 2021 gaf de Consumentenbond energieleveranciers een cijfer voor duurzaamheid. De duurzaamste energieleveranciers waren toen:

 • Energie VanOns
 • Om | nieuwe energie
 • Powerpeers
 • Pure Energie
 • Vrijopnaam

Deze 5 energieleveranciers kregen allemaal een 10!

Een beetje zenuwachtig scrolde ik omlaag, op zoek naar het cijfer van Budgetenergie! Zij kregen een 8,1. Dat vind ik toch niet eens zo heel erg slecht. Als ik dat vroeger voor een tentamen haalde was ik blij.

Energieprijzen vergelijken samenvattend

Op basis van de huidige energieprijzen, en het feit dat Budgetenergie op nummer 3 staat van voordelige energieleveranciers, blijf ik het liefst bij hen. Weliswaar kunnen we voordeliger uit zijn door over te stappen, maar ik vind de dynamische prijzen een beetje spannend. Dan betaal ik toch liever wat meer voor meer zekerheid.

Gemoedsrust is ook wat waard.

Leestip

Bezuinigen op gas

Doe jij aan energieprijzen vergelijken? Ben je van plan om over te stappen en waar let je dan op?

Similar Posts

31 Comments

 1. Zo’n dynamisch tarief klinkt voor mij wat eng. Ik snap wel dat je dan liefst bij je huidige aanbieder blijft. Ik vergelijk zelf eerlijk gezegd nooit. Ik heb altijd vaste contracten (en nu de mazzel dat dat loopt tot april ’24) en vind dat gewoon het makkelijkst. Geen gedoe ieder jaar, maar één keer in de zoveel tijd even vastzetten.

 2. Voorlopig blijven we nog even zitten. Het staat nu nog vast en we proberen gewoon zuinig te zijn met verbruik.

  Love As Always
  Dimario

 3. Voor mij is midden in de nacht de wasmachine laten draaien een beetje eng. Ooit hadden we lekkage en dan is het fijn dat snel te zien. Dus niets dynamisch

 4. Wij zijn eigenlijk al jaren plakkers, wij stappen niet over en vergelijken niet zolang we tevreden klant zijn

  1. Ik heb variabel,en het is niet meer per half jaar maar bij sommigen per maand of per kwartaal dat je bedrag word veranderd.hangt van t bedrag op dat moment af,gelukkig nu prijsplafond.

 5. Vroeger vergeleek ik het. Maar op dit moment is mijn huidige energie contract nog voordeliger. In België geeft maar één leverancier een vast tarief. Ik hoop dat de energie binnenkort terug zakt. Kan je niet bellen naar je energie leverancier, zodat zij het wachtwoord kunnen resetten…

 6. Dynamisch is prima, als je niet afhankelijk bent van bepaalde handelingen op bepaalde momenten.

  Mijn man en ik móeten de auto’s opgeladen hebben voor ons woonwerkverkeer. Dus ook op dure momenten. Dat kan heel ongunstig uitpakken. Ook heb ik geen tijd om elke dag te kijken wanneer ik het beste de was kan doen, daarvoor moet het te vaak en ben ik ook deels van huis ivm werk.

  Kortom: leuk als je echt tijd hebt om alles erop aan te passen. Anders tricky denk ik.

 7. Een wachtwoord is toch binnen enkele seconden opgevraagd! Dynamische tarieven vind ik ook ‘eng’ en ik wil niet overspannen worden van het voortdurende in de gaten houden. Vorig jaar toen ‘ons’ energiebedrijf failliet ging vond ik dat een erg stressvolle periode. Bij ons verschilt gas per maand en electriciteit per dag. De eerste maanden was gas ook per dag. Ik heb afgelopen jaar twee maal een vergelijker ingevuld. En steeds komen ze aanzetten met nieuwe bedrijven waar ik nooit van gehoord heb! Dat vind ik raar, is dat zo lucratief dan nu, de energiemarkt? Jou rijtje is ook weer helemaal nieuw voor mij althans, behalve pure energie, daar ben ik ook ooit bij geweest. Ik wilde terug naar Greenchoice maar dat is veel duurder dan wat ik nu betaal. Honderd euro of meer extra per maand voor groene energie vind ik teveel. Succes ermee en voor iedereen die hiermee worstelt!

 8. Altijd goed om weer even te kijken hoe je ervoor staat en of je ergens anders beter uit zou komen.
  Zelf nu voor het eerst mijn energie moeten regelen en ik heb gekozen voor Om | nieuwe energie. Ze hebben geen winstoogmerk en halen hun energie uit lokale projecten, dus dat sprak mij wel aan. Prijzen zijn alsnog beter dan bij de grote namen. Dus ik ben benieuwd! Helaas kan je nu alleen geen vaste contracten afsluiten, dat is wel jammer.

 9. Handig artikel, zeker met de huidige energieprijzen.
  Hier in België worden bijna geen vaste tarieven meer aangeboden. Alles is flexibel.
  Sowieso kunnen we door de energieprijzen volgend jaar niet op reis, dus het hakt er toch wel stevig in.

 10. Ik doe het niet, maar zou ik wel moeten doen. Wat scheelt dat veel bij jullie zeg. Ik ga dat ook doen, anders ben ik een dief van mijn eigen portemonnee

 11. Wat een goede foto weer :)
  Ik zit bij Oxxio en kreeg toevallig gisteren een mail dat ze een fout hebben gemaakt bij de berekening van mijn prijzen en dat ik op korte termijn weer iets zal horen. Nou, ik ben benieuwd. Ik vind het werkelijk allemaal drama….

 12. Wij zitten momenteel ook nog bij budgetenergie, maar ik houd de markt wel in de gaten. Gelukkig hebben we sinds kort ook zonnepanelen. Dat scheelt ook weer in de kosten, merken we.

 13. Ik twijfel om een dynamisch contract te nemen. Iemand die ik ken, heeft dat en die kan van te voren zien wanneer de energieprijzen het laagst zijn. Maar ik verbruik zo weinig dat het me niet de moeite lijkt, eigenlijk. Ik zou wel graag gewoon per maand willen betalen. En niet een voorschot en dan 1 x per jaar een afrekening krijgen. Ik moet er dus nog eens induiken.

 14. Mijn lief regelt dit allemaal, dus zelf ben ik daar niet mee bezig. Ik let er wel op dat ik zo zuinig mogelijk omga met de energiebronnen.

 15. Ja, vreselijk die nieuwe prijzen. Onze prijs is gewoon verdubbeld per maand. En ons vaste contract liep af. Toch is Vattenfall (we verbruiken niet veel op jaarbasis, we zijn met 2 en een kat) erg prettig met een fijne website die duidelijk is. We blijven dit jaar nog even zitten dus. En misschien volgend jaar shoppen. Ik hoop echt dat er snel een oplossing komt. Ik moet vaak aan alleenstaande mama’s met kinderen denken. Is toch loodzwaar dit voor ze???! Liefs en fijn weekend Nicole 🤗

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.