Hoe bezuinigen op gas? 15 tips van lezers

hoe besparen op gas

Hoe bezuinigen op gas?

Het is een actuele vraag vanwege de hoge energieprijzen.

In de krant las ik een artikel met een bespaartips over bezuinigen op gas als de titel:

‘Hè ja, gezellig met een kruik op de buik.’

In het bijbehorende artikel staan tips van lezers, zoals een voorzetraam!

Hieronder de meest bijzondere bespaartips.

Hoe bezuinigen op gas? 15 tips van lezers

 1. Richt een kookclubje op met drie andere mensen. Ontmoet elkaar iedere woensdag meteen na het werk. Volgens Joke, de inzender van deze tip scheelt dat 3 dagen per maand water, gas en licht kosten! En bij thuiskomst, meteen naar bed!
 2. Plaats op donkere plekken in huis lampen met een sensor. Zo voorkom je dat er ergens lampen branden als het niet nodig is.
 3. Heb je een vloerverwarming met pomp? Zet dan een tijdsklok tussen de pomp en het stopcontact. Laat de pomp per dag niet meer dan 15 minuten draaien.
 4. Gebruik een hooikist om energiekosten te besparen bij het koken.
 5. Heb je het koud? Doe dan niet de verwarming aan, maar maak een warme kruik!
 6. Gebruik je airco om het huis te verwarmen. Bij Leo B. scheelt dat ongeveer 800 kubieke meter gas per jaar.
 7. Douche maximaal 2 à 3 keer per week.
 8. Maak zelf een voorzetraam. Heb je enkel glas en kun je geen dubbel glas installeren vanwege glas in lood ramen? Of omdat je in een monumentaal huis woont? Kies dan voor een zogenoemd voorzetraam. Deze tip was nieuw voor mij, en heb ik verderop in deze post uitgediept! Hieronder zie je het voorzetraam van ene Sjaak. voorzetraam
 9. Vries 2 of 3 flessen water in, en zet die in de koelkast. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken.
 10. Zet een centraal afzuigsysteem uit, en ventileer per ruimte. Bij Aad D. bespaart dat 25% gas.
 11. Ga in plaats van in de woonkamer in een klein kamertje thuis zitten. Bijvoorbeeld een hobbykamertje. Dat is makkelijker en sneller warm.
 12. Douche koud.
 13. Installeer rolluiken, dat is goedkoper dan muren isoleren.
 14. Wikkel jezelf in een fleece deken.
 15. Hang was te drogen op een wasrek in plaats van in een droger.

Wat is een voorzetraam?

Een paar jaar geleden hebben wij dubbel glas laten zetten in alle ramen op de benedenverdieping. Maar op de eerste verdieping is nog steeds enkel glas. Een budgetvriendelijke manier om de voordelen van dubbel glas te krijgen is een voorzetraam. Een voorzetraam is:

‘Officieel is een voorzetraam een extra raam wat je aan de buitenzijde van een bestaand raam plaatst. Er bestaan ook achterzetramen, deze plaats je aan de binnenzijde van een raam.’ (Bron: Kunststofplatenshop.nl)

Hoe bezuinigen op gas? Maak zelf een voorzetraam

Wie handig is, kan zelf een voorzetraam maken! Je maakt het extra raam vast met zogenoemde ‘knevels’. Hierboven liet ik al het voorzetraam van Sjaak* zien. Sjaak heeft een huis met veel glas in lood dat hij beter wilde isoleren. Hieronder zie je hoe hij het voorzetraam heeft bevestigd met behulp van knevels:

hoe bezuinigen op gas

De knevels zijn die transparante dingetjes. Het voordeel van knevels is dat je het voorzetraam makkelijk weer weg kunt halen en schoonmaken, en daarna terugzetten.

Hoeveel extra isoleert een voorzetraam: hoe zit het met de U waarde?

Niet onbelangrijk: hoeveel scheelt zo’n voorzetraam qua isolatie? De isolatie waarde wordt weergegeven met de zogeheten U waarde. Hoe lager die is, hoe beter. Een voorbeeld:

De  U waarde van gewoon enkel glas is ± 5,7. Bij HR+++ isolatieglas ligt de U waarde rond de 0,6.

Stel je hebt dus enkel glas. En daar zet je vervolgens een voorzetraam van 4 mm plexiglas voor. Dan gaat de U waarde ineens naar 2,7. Dat is een stuk beter dus.

Hoe bezuinigen op gas: Tot slot

Je wordt momenteel doodgegooid met tips om gas en energie te besparen. Ik wilde me daar niet aan schuldig maken, maar ik vond de tips van de lezers uit de krant dermate leuk dat ik ze toch graag wilde delen met jullie. En de tip van het voorzetraam vond ik echt wel origineel.

Leestips

Heb jij nog aanvullende tips voor bezuinigen op gas en energiekosten?

Similar Posts

46 Comments

 1. Die voor/achterzetramen zijn niet duur.Wij hadden ze al eind jaren ’70. Nu wordt dat oude plexiglas nog steeds gebruikt om in de winter plantenbakken af te dekken

  1. Wat leuk om te lezen van iemand die die voorzetramen ook heeft gebruikt! Voor mij was het iets nieuws, maar ik vind het een heel handige oplossing voor mensen die niet direct dubbel glas kunnen laten installeren.

 2. Tip 9 is waardeloos, daar verdien je helemaal niet mee. Zeker geen gas… En wat de koelkast minder werkt moet de vriezer harder werken. Tip 15 bespaart ook geen gas, wel elektriciteit.

 3. Bezuinigen gas en elektriciteit doen wij al. En hoe…. Moet goede koelkast nemen. Wij hebben ook dubbele glas. Ledlampen heel weinig wat. En kort douchen enz. Leuke tips erbij. Fijne dag.

 4. Dat van de flessen werkt volgens mij niet, maar ik zie dat Sjoerd dat ook zegt. De vriezer moet namelijk eerst harder werken om de flessen te bevriezen. Voor mij zijn warme voeten heel belangrijk. Ik merk dat als mijn voeten maar warm blijven, de rest ook makkelijker warm blijft. Goede sloffen dus en dan kan de verwarming best een graadje naar beneden.

 5. Leuke tips.
  Eigenlijk vond ik tip 9 van de flessen in de koelkast het origineelst en makkelijk te doen (vooral als je de andere tips al doet of niet van toepassing zijn), maar ik zie dat dat gezien wordt als een onzinnige tip.
  Ik weet dat er ook isolerend enkel glas te koop is (wel prijzig), dat wordt nog wel eens gebruikt in historische panden waar je de kozijnen niet mag vervangen of aanpassen naar dubbelglas. Maar die voorzetramen op de foto zijn vindingrijk en niet duur.

  1. Er bestaat ook monumentenglas. Daarbij wordt het originele glas in lood raam eerst gerestaureerd en daarna tussen 2 lagen gewoon glas verwerkt. Je krijgt dus driedubbel glas wat net zo goed isoleert als een HR++ raam. Aangezien dit erg duur glas is, wordt dit vooral bij landelijke monumenten gebruikt. Denk daarbij aan gemeentehuizen, kerken enz.

 6. Arrrggghhh……hele verhaal weg.
  Nou kort samengevat dan: je kunt prima ” ouderwetse” methoden gebruiken als een warme kruik, extra dekentje op de bank, hooikist ( kan ook in een slaapzak overigens)…. maar let met dingen als verwarmen met olie, petroleum, en de nu zo populaire bloempotkachels ( die vrouw stond in de media, had haar gas laten afsluiten)…..op de gevaren van giftige stoffen die in de lucht komen en in onze “moderne” huizen niet weg kunnen. Afgezien van het uitzetten/laag zetten van de cv (lager dan 60 graden) met het risico op legionella bacterie, bevriezen van leidingen in niet-geisoleerde stukkenvan het huis.
  Met het prijsplafond en de 2x 190 euro die we in nov en dec als korting op de rekening krijgen, heeft het nemen van extreme maatregelen (cv afkoppelen, bloempotkachels, deze zijn nl levensgevaarlijk i.v.m. de gidtige stoffen die vrijkomen, ouderwetse oliestellen) meer gevaar op dan nut.
  Op Facebook is zo’n groep die zonder verwarming de winter doorwil. Dat is “doorslaan” en is niet slim.
  Wat betreft de enkele ramen: voorzetramen zijn prima, maar ik had in dit huis boven tot 4 jaar geleden ook enkel glas en had een klein elektrisch kacheltje een kwartiertje aan als ik er werkte plus warme pantoffels en fleecevest.
  Laat angst niet je leidraad worden en zoek goed uit wat wel en niet verstandig is.

 7. Ga op visite bij anderen (en zorg dat bij jezelf de kachel uit staat) ;-)

  Nog gezellig ook.

  Love As Always
  dimario

 8. Welke maatregelen het meest onmiddellijk geschikt zijn, hangt af van je gezinssituatie, leefstijl en woning.
  Wij zijn jonge senioren die vanuit een redelijk maar niet heel goed geisoleerd huis werken.
  We zouden het meest gebaat zijn bij dakisolatie (waarbij je het snelst je investering terugverdient) maar onze zolder wordt nog door een kind bewoond en staat ook verder vol met spullen. Daarvoor moeten we allereerst enige weken uittrekken voor opruimen en leeghalen, dat wordt hem deze winter niet.
  Wel kunnen we overdag de kachel in de woonruimte uit laten omdat daar muv de lunch niemand is. Mijn man verwarmt zijn kantoor met de airco en ik kan het tot dusver met de zon af, en met een dekentje over mijn knieen. De temperatuur is nu 21 graden en dan heeft het raam vanochtend ook nog een uur open gestaan om door te luchten. De woonkamer warmt ook op in de zon en rond etenstijd even de kachel aan, is voldoende.
  Het voorzetraam is een mooi idee, ook voor onze voordeur die nog enkel glas heeft. In hele koude winters deed ik ook altijd een stoffen kussentje tussen de brievenbus en de brievenbusborstel, maar dat werkt nu minder goed omdat er meerdere postbezorgers komen op een dag.

 9. Ik gebruik Staub pannen om te koken. Het heeft als voordeel dat het dikke gietijzer de warmte lang vasthoudt. Als het kookt de vlam klein zetten is voldoende om de inhoud aan de kook te houden. Stoofpotjes en al het andere wat lang kookt zet ik op een petroleumstel.
  Voor als alles uitvalt heb ik een aantal ouderwetse petroleumlampen. Met name die grote voor aan het plafond geven veel warmte af.

 10. De centrale mechanische afzuiging uit zetten is een slecht idee. Deze is juist bedoeld om het teveel aan vocht uit je huis te halen. Je kunt deze wel zo ver mogelijk sluiten. Dat hij nog maar op opening 1 staat bijvoorbeeld. Maar helemaal uitzetten zou ik nooit doen. Let daarnaast op bij de ramen met roosters. Sluit deze in de winter wel maar stop er geen handdoek of iets dergelijks in. Op deze wijze laten ze nog een heel klein beetje frisse lucht binnen.

 11. Wij hebben een elektrische keukenboiler van 10 liter aangeschaft voor in het aanrecht. Vaak pak je even warm water om iets af te wassen of je handen te wassen en het water moet bij ons van ver komen (uit de kelder). Dit leek ons wel een nuttige aanschaf.

 12. Wollen kleding, en dan vooral wollen ondergoed op de huid, dat scheelt enorm! En nee, tegenwoordig kriebelt die niet
  meer zoals vroeger! Nu van Merinowol.
  Dikke gordijnen.
  Een uur of liefst nog eerder de verwarming uit zetten, voordat je naar bed gaat.
  Een 1 persoons electrische onderdeken over het voeteneind van 2 persoonsbed leggen! Voor slechts 24,00
  pas gekocht. Slaapkamer koud, voeten warm🙂 hoeft maar kort aan te staan( met tijdklok in stopcontact)

  1. Dat is niet duur 24 euro. Wij hebben geen verwarming op onze slaapkamer en soms ril ik in de winter wel. Maar als ik lekker veel warme dekens heb warmt het gelukkig snel op.

 13. Helaas zojuist ook een bericht gehad dat de service kosten omhoog gaan met 50,- per maand. Lees dit artikel ingepakt in een fleece deken, en ga de verdere tips ook toepassen.

 14. Wat een goede tips! En het met elkaar koken vind ik zo’n goed. Dat kan veel mensen ook zeker helpen tegen eenzaamheid. Vandaag, op 13 oktober 2022, hebben we voor het eerst de verwarming aangedaan. We hielden het niet meer uit. Toch een overwinning, want in het verleden ging ‘ie in september al vaak aan. Ik heb nog een tip: koop lantaarntjes waar je kaarsen in kan zetten bij een tuincentrum, met een schoorsteen-achtige bovenkant. Die geven heel veel warmte af. Ook heb ik in het raamkozijn stenen huisjes staan met open raampjes. Met waxinelichtjes geeft het én een prachtig licht én warmte af.

 15. Ik vind het vooral heel treurig dat deze tips voor veel mensen noodzaak zijn omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Verschrikkelijk als je koud moet douchen of nog maar één kamertje in huis kunt verwarmen.

 16. Wij zijn helemaal van het gas af, dus ik heb niet heel veel tips voor je. Al heb ik wel begrepen dat de CV ketel naar 60 graden zetten een goede bespaartip is. Misschien heb je daar iets aan?

 17. Wij gaan er in ieder geval wel bewuster mee om, zetten op tijd de verwarming uit en niet pas als we naar bed gaan, maar zetten de verwarming ook overdag niet direct aan als we al weten dat we de rest van de dag grotendeels weg zijn. Daarnaast hangen we de was weer ouderwets op te drogen in plaats van de droger te gebruiken, dus we zullen het zien als we straks de jaarafrekening krijgen.

 18. Wat een tips. Bij sommige moet ik wel glimlachen eerlijk gezegd. Ik probeerde de verwarming zo lang mogelijk uit te laten, maar vandaag heb ik ‘m toch even aangedaan. Want ik had het zo koud.

 19. Wij houden er sowieso ook rekening mee nu! We gebruiken enkel gas om te verwarmen en voor het warm water, al de rest is op elektriciteit.
  Op zich is het waanzin dat we ineens moeten betalen maar anderzijds is het een mooie oefening. Ook als de gas prijs terug gaat dalen denk ik dat we gewoon deze nieuwe ‘zuinigheid’ gaan blijven volhouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.