Reacties

5 x geld + energie besparen bij het koken — 51 reacties

    • In mijn huurhuis kook ik nog op gas.
      Ik kreeg laatst de tip om het water voor te koken in de electrische waterkoker.
      Dat zou een stuk goedkoper zijn omdat je minder gas verbruikt.
      Heb het pas één keer geprobeerd, dus kan er nog niet over oordelen.
      Maar het is het proberen waard.

    • Bron: Linda.nl

      De waterkoker doet daar gemiddeld vier minuten over. Daarmee verbruik je 0,16 kWh aan stroom. Volgens overstappen.nl betaal je deze september 0,88 euro per kWh. Dat is dus 0,014 euro. Op het gasfornuis duurt het gemiddeld zes minuten, wat 0,03 m3 gas kost. Dat is met een prijs van 3,83 euro per m3 gas gelijk aan 0,0011 euro.

      UITSLAG

      Gas is dus goedkoper. Daarnaast, wanneer je water in de waterkoker kookt en het vervolgens verder opwarmt in de pan, ben je nog meer kwijt. Het loont dus om voortaan het water direct op te warmen in de pan.

  1. Opzetten met warm water. Eieren in kokend water kun je eerder uitzetten. Het gaart wel na. Met inductie is nagaren misschien wat lastiger omdat er geen restwarmte van het fornuis is.
    Mijn man kookt nooit. Vroeger wel, maar hij vindt het niet leuk. Gelukkig staat hij bij andere dingen wel open voor op- en aanmerkingen. Waarover we dan meestal in gesprek gaan over de reden :-) Terecht, dingen hoeven niet sltijd te gaan zoals ik ze wil. Ik doe best veel op routine, maar als dat per ongeluk niet lukt dan let ik extra goed op het eindresultaat en dan kom je regelmatig op betere manieren om iets te doen.

  2. Ik ken de tips wel, alleen deksel op de pan is wat lastig, omdat ik als alleenstaande in kleine steelpannetjes kook en daar heb ik geen deksels voor.
    Inderdaad wel eigenwijs van je man om groente tot gort te koken, dat is niet eens lekker, beetgaar is lekkerder door meer smaak.
    Vind hij jouw maaltijden door de week dan wel lekker, want jij zult wel beetgaar koken…

    Groetjes Lily

  3. Jazeker, de waterkoker kookt het water alvast, want gas kost meer geld.
    Als de eieren koken gaat het gas uit en worden de eieren naar verloop van tijd vanzelf hard.
    En gietijzeren pannen houden de warmte vast en kan voortijds het gas al uit (kip)

  4. Frustrerend voor je. Wel fijn dat hij kookt. Knap dat je het niet door dramt de goede adviezen. Heel knap. Mijn laatste tip is om het theewater niet eerst helemaal te laten koken. Ik heb bedacht dat het dom is. Kraanwater is al drinkbaar. Na het koken, moet je langer wachten tot je een temperatuur hebt waarbij je slokdarm in tact blijft. ????

    • Ik heb het opgegeven Consuminderen. Hij luistert er helaas toch niet naar : (

      Als je het theewater niet helemaal laat koken, krijg je dan niet die vieze schuimkraag? Dat vind ik er altijd zo vies uitzien…

    • Groot gelijk dat je het hebt opgegeven. Ik drink kruidenthee dat zal het verschil maken. Als het water goed raast gaat het uit. Omdat het kruidenthee is, ik zet 1,5 liter tegelijk, is het zelfs koud aantrekkelijk. Behalve met verse muntthee. Dat is bjegg.

  5. Ik bak roer, dat is snel en bespaart veel gas. Gemiddeld verbruik is 16 liter gas, wat neerkomt op 1 cent per eenpesoonsmaaltijd. Is daarnaast gezond. Kan met heel veel zoals rösti.

    Het echte verbruik/verspillen zit overigens in ovens. Zo’n ding komt niet in m’n huis. Maar als mensen een waterbed of vaak een wasdroger gebruiken, dan doen dit soort beetjes van het koken er niet meer toe.

    • Dat is niet veel Ximaar, 1 cent per eenpersoonsmaaltijd! Fijn. Een waterbed of droger heb ik niet, maar mijn oven zou ik niet graag missen. Die gebruik ik bijna dagelijks geloof ik.

  6. Investeer in grote pannen en schalen en kook voor 2 dagen. Ik denk hierbij aan stoofpotten, ovenschotels, soep. Dit spaart tijd, geld en afwas uit. Kook de bijpassende groente uiteraard vers en/of voeg sla met bijbehoren toe. Maar, zoals iemand al opmerkte, het zijn de grote dingen waarop je vooral moet letten zoals wasdrogers

    • Koken voor twee dagen is inderdaad efficiënt. Maar zelf vind ik dat niet zo prettig. Ik houd ergens ook wel van het ritme van het dagelijks koken.

  7. Wij hebben gas pitjes. Wij gebruiken niet. Verleden jaar hebben wij elektrisch kookplaat gekocht. Dat merk heel goed veel zuiniger is. Bovenop gedaan, Heel kort douchen. enz….. Fijne dag. Handig tips van jou.

  8. Ik gebruik heel vaak de oven, en vul ‘m dan! Patatjes (vers/rauw) bakken, groeten stoven, fruit (bv. appel) bakken, zoet (taart/cake) bijschuiven, en te vroeg uitschakelen en verder koken met de restwarmte. Wat tussendoor klaar is uit de oven halen.
    Lie(f)s.

  9. Met de huidige prijzen en het voorgestelde prijsfplafond is gas goedkoper.
    Met mijn huidige contract betaal ik voor 37,5m3 44,40 euro (inclussief alles), 175kWh kost me op dezelfde manier 47,25. Met het voorgestelde prijsplafond is gas een stuk gunstiger, 37m3 gas gaat dan 56,5 euro kosten en 175kWh kost dan 122,50 is dus 2x zo duur. Bij dat laatste weet ik niet of daar de vaste kosten als transport in verrekend zijn.

    Zelf gebruik ik maar 8 m3 gas per jaar. Met roerbakken op een matig vlam ben je zo klaar, zit je niet onnodig een bak water te koken en is smakelijker. Opwarmen in een magnetron is ook erg effectief en dus goedkoop. Ovens zijn doorgaans erg duur omdat die langer aan staan een erg veel loze ruimte opwarmen.

  10. Nou er zijn al veel tips genoemd. Ik kook rijst in een rijstkoker. Dus ook elektrisch en die kan al vrij snel op de “warmhoud” stand en dan gaart het vanzelf verder.
    Wat ook scheelt, is om dingen kleiner te snijden. Aardappelen zijn dan veel sneller gaar bijvoorbeeld.

  11. De snelkookpan doet meer dan 3 maal per week dienst. Liefst met aardappelen én groente tegelijk. Het verkort de kooktijd met 2/3 en gebruikt maar een laagje water

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>