5 x geld + energie besparen bij het koken

energie besparen

Energie besparen bij het koken?

Of gas besparen bij het koken?

Dan is dit artikel voor jou!

Energie besparen bij het koken

In het weekend kookt mijn man.

En hij doet dat op zijn geheel eigen wijze.

Ondanks mijn goede adviezen…

Want hij kookt zonder deksels op de pannen, doet veel te veel water bij de groentes en laat ze ook nog eens aan gort koken. Dat kan veel beter en zuiniger. En omdat mijn man het vertikt naar mijn goede tips te luisteren, zet ik ze dan maar op mijn blog.

Ik moet mijn wijsheid toch ergens kwijt!

Energie besparen bij het koken: 5 simpele tips

1. Gebruik de juiste pan voor de juiste pit!

Gebruik de juiste pan voor de juiste pit. En daarmee bedoel ik dat je niet een klein pannetje op een grote pit moet zetten. Want dan gaat er een heleboel energie warmte ongebruikt verloren! En dat is zonde. De Consumentenbond geeft deze handige richtlijn:

 • Kook je op inductie? Dan mag de pan maximaal 1 tot 2  diameter kleiner zijn dan de diameter van de kookplaat.
 • Bij gas hoort de vlam niet om de pan te krullen. Zie ook Gas besparen!

2. Gebruik een deksel op de pannen

Als je zonder deksel kookt, gaat er ook weer een boel warmte verloren. Net zoals wanneer je een te kleine pan gebruikt op een grote pit. Houd daarom zoveel mogelijk het deksel op de pan.

Een deksel op een pan voorkomt 3/4 warmteverlies!

Om die reden geldt ook: til niet om de haverklap het deksel van de pan om te kijken hoe het er voor staat! Kostbare warmte gaat verloren. Door het deksel erop te laten kun je op energiekosten besparen. Als het gaat om aardappels koken met of zonder deksel, kies ik altijd voor met deksel! Ik vind het anders zonde van de energie die verloren gaat.

3. Gebruik zo min mogelijk water

Hoe minder water je gebruikt, hoe minder tijd en energie er nodig is om het op te warmen. Tegelijkertijd is het ook nog eens een behoud voor de vitamines in je groentes.

4. Bijna klaar? Fornuis alvast uit.

Is je eten bijna klaar? Dan kun je vaak al best het fornuis uitzetten. Rijst en groentes stomen dan stilletjes vanzelf gaar. Daar is het fornuis niet meer bij nodig. Zie ook rijst koken.

5. Kook je eten niet te lang

Zeker bij groentes geldt dat ‘beetgaar’ het gezondst is. Dus waarom zou je ze langer koken. Dat kost ook alleen maar energie en vitamines. Energie besparen bij het koken zorgt dus ook nog eens voor een gezondere maaltijd.

Energie besparen bij het koken – Update 2022

Vanwege de hoge energieprijzen is deze post actueler dan ooit. Ik wilde nog een aanvullende tip geven, namelijk het gebruik van een zogenoemde  hooikist ook wel hooimadam genoemd. Vroeger gebruiken huisvrouwen een hooikist om het eten te laten garen. Die vulden ze met…. hooi,  en gebruikten ze om de maaltijd te garen.

Ze brachten de inhoud van de pan even aan de kook op het fornuis, en daarna zetten ze de pan huppekee in een hooikist. Door de warmte van die kist ging het kookproces gewoon door, alleen wat langzamer. Maar als je dat goed plande, was dat geen probleem. Gewoon op tijd beginnen! De vuistregel is:

Neem de reguliere kooktijd en tel daar ongeveer 1/3 van die kooktijd bij op.

Gemiddeld duurt garen in een hooikist 3 keer zo lang als ‘gewoon’ koken.

Energie besparen bij het koken: hooikist weer populair

Tegenwoordig is een hooikist weer helemaal populair voor energie besparen bij het koken. Het is een zuinige manier van koken en het is ook nog eens duurzaam, omdat je minder energie verbruikt. Bijkomend voordeel is dat je eten ook nog eens lekker warm wordt gehouden. De variant is dus de hooimadam. Het voordeel van de hooimadam is dat ze minder plek inneemt dan een hooikist. Ze is namelijk van stof. Dus als je niet zo groot behuisd bent, is een hooimadam wellicht handiger. Maar een hooikist en hooimadam werken hetzelfde.

Hooimadam voorbeelden

Hieronder twee voorbeelden van een hooimadam:

energie besparen energie besparen bij koken hooimadam

 

Andere namen voor een hooimadam

Om het lekker ingewikkeld te maken zijn er allerlei verschillende termen voor een hooimadam:

 • Hooikist
 • Ecostoof
 • Hooimadam
 • Pannenstoof
 • Slow cooking bag

Hoeveel bespaar energie bespaar je met een hooimadam?

Collega blogger Doortje schrijft op haar blog dat ze inschat dat je ongeveer 30 tot 40 euro per jaar bespaart op je energiekosten als je een hooimadam regelmatig gebruikt. Dat is niet zo veel vind ik. Zeker niet als je bedenkt dat de goedkoopste hooimadam rond de 40 euro kost. Je krijgt je investering er dus pas na minstens een jaar uit.

Hooimadam kopen of zelf maken

Wie handig is maakt zo’n hooimadam natuurlijk gewoon even zelf. Van een oude dekbedhoes bijvoorbeeld. Op duurzamerleven.nl vind je een uitgebreide uitleg met foto’s hoe je zelf een hooimadam maakt. Kijk:

Ben je niet zo handig? Dan kun je ook gewoon een kant en klare hooimadam kopen natuurlijk. Nadeel is wel dat je hem minstens 1 jaar moet gebruiken voordat je je ‘investering’ terug gaat verdienen.

Zelf een hooikist maken

Je kunt trouwens ook heel makkelijk zelf een hooikist maken. Bijvoorbeeld door een oude koelbox te vullen met kussens. Maar je kunt ook gewoon een krat gebruiken met een dikke slaapzak!

Hoeveel gas bespaar je met inductie?

Toen we naar het platteland verhuisden, heb ik nog jarenlang terugverlangd naar ons gasfornuis… Ik moest erg wennen aan inductie. Terwijl het eigenlijk hetzelfde werkt als koken op gas. Maar ja, ik miste denk ik die vlam! Hoe dan ook, een interessante vraag is natuurlijk: Hoeveel gas bespaar je met inductie?

Volgens Milieucentraal zorgt koken voor ongeveer 5% van het totale gasverbruik. Met inductie bespaar je dus 5% op je gasverbruik. Maar je gebruikt in ruil daarvoor wel meer elektriciteit. Op de site van United Consumers zijn ze heel duidelijk:

‘Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dat staat gelijk aan zo’n € 86,- aan stroomkosten op jaarbasis (Bron: Nibud).

Leestips

Let jij tijdens het koken op zuinig koken? En heb je nog aanvullende tips?

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en is geüpdate!

Similar Posts

51 Comments

  1. In mijn huurhuis kook ik nog op gas.
   Ik kreeg laatst de tip om het water voor te koken in de electrische waterkoker.
   Dat zou een stuk goedkoper zijn omdat je minder gas verbruikt.
   Heb het pas één keer geprobeerd, dus kan er nog niet over oordelen.
   Maar het is het proberen waard.

  2. Bron: Linda.nl

   De waterkoker doet daar gemiddeld vier minuten over. Daarmee verbruik je 0,16 kWh aan stroom. Volgens overstappen.nl betaal je deze september 0,88 euro per kWh. Dat is dus 0,014 euro. Op het gasfornuis duurt het gemiddeld zes minuten, wat 0,03 m3 gas kost. Dat is met een prijs van 3,83 euro per m3 gas gelijk aan 0,0011 euro.

   UITSLAG

   Gas is dus goedkoper. Daarnaast, wanneer je water in de waterkoker kookt en het vervolgens verder opwarmt in de pan, ben je nog meer kwijt. Het loont dus om voortaan het water direct op te warmen in de pan.

  1. Nee niet heel groot. Gewoon…. eerst de aardappelen ondertussen het vlees en jus maken. Aardappelen 10 min laten nagaren en ondertussen dan de groenten.

 1. Opzetten met warm water. Eieren in kokend water kun je eerder uitzetten. Het gaart wel na. Met inductie is nagaren misschien wat lastiger omdat er geen restwarmte van het fornuis is.
  Mijn man kookt nooit. Vroeger wel, maar hij vindt het niet leuk. Gelukkig staat hij bij andere dingen wel open voor op- en aanmerkingen. Waarover we dan meestal in gesprek gaan over de reden :-) Terecht, dingen hoeven niet sltijd te gaan zoals ik ze wil. Ik doe best veel op routine, maar als dat per ongeluk niet lukt dan let ik extra goed op het eindresultaat en dan kom je regelmatig op betere manieren om iets te doen.

 2. Ik ken de tips wel, alleen deksel op de pan is wat lastig, omdat ik als alleenstaande in kleine steelpannetjes kook en daar heb ik geen deksels voor.
  Inderdaad wel eigenwijs van je man om groente tot gort te koken, dat is niet eens lekker, beetgaar is lekkerder door meer smaak.
  Vind hij jouw maaltijden door de week dan wel lekker, want jij zult wel beetgaar koken…

  Groetjes Lily

 3. Jazeker, de waterkoker kookt het water alvast, want gas kost meer geld.
  Als de eieren koken gaat het gas uit en worden de eieren naar verloop van tijd vanzelf hard.
  En gietijzeren pannen houden de warmte vast en kan voortijds het gas al uit (kip)

  1. Het valt mij op dat als je over je man schrijft het vaak negatief is. Lijkt me voor hem niet echt leuk dat je zoveel kritiek op hem hebt.

 4. Frustrerend voor je. Wel fijn dat hij kookt. Knap dat je het niet door dramt de goede adviezen. Heel knap. Mijn laatste tip is om het theewater niet eerst helemaal te laten koken. Ik heb bedacht dat het dom is. Kraanwater is al drinkbaar. Na het koken, moet je langer wachten tot je een temperatuur hebt waarbij je slokdarm in tact blijft. ????

  1. Ik heb het opgegeven Consuminderen. Hij luistert er helaas toch niet naar : (

   Als je het theewater niet helemaal laat koken, krijg je dan niet die vieze schuimkraag? Dat vind ik er altijd zo vies uitzien…

  2. Groot gelijk dat je het hebt opgegeven. Ik drink kruidenthee dat zal het verschil maken. Als het water goed raast gaat het uit. Omdat het kruidenthee is, ik zet 1,5 liter tegelijk, is het zelfs koud aantrekkelijk. Behalve met verse muntthee. Dat is bjegg.

 5. Ik bak roer, dat is snel en bespaart veel gas. Gemiddeld verbruik is 16 liter gas, wat neerkomt op 1 cent per eenpesoonsmaaltijd. Is daarnaast gezond. Kan met heel veel zoals rösti.

  Het echte verbruik/verspillen zit overigens in ovens. Zo’n ding komt niet in m’n huis. Maar als mensen een waterbed of vaak een wasdroger gebruiken, dan doen dit soort beetjes van het koken er niet meer toe.

  1. Dat is niet veel Ximaar, 1 cent per eenpersoonsmaaltijd! Fijn. Een waterbed of droger heb ik niet, maar mijn oven zou ik niet graag missen. Die gebruik ik bijna dagelijks geloof ik.

 6. Investeer in grote pannen en schalen en kook voor 2 dagen. Ik denk hierbij aan stoofpotten, ovenschotels, soep. Dit spaart tijd, geld en afwas uit. Kook de bijpassende groente uiteraard vers en/of voeg sla met bijbehoren toe. Maar, zoals iemand al opmerkte, het zijn de grote dingen waarop je vooral moet letten zoals wasdrogers

  1. Koken voor twee dagen is inderdaad efficiënt. Maar zelf vind ik dat niet zo prettig. Ik houd ergens ook wel van het ritme van het dagelijks koken.

 7. Wij hebben gas pitjes. Wij gebruiken niet. Verleden jaar hebben wij elektrisch kookplaat gekocht. Dat merk heel goed veel zuiniger is. Bovenop gedaan, Heel kort douchen. enz….. Fijne dag. Handig tips van jou.

 8. Ik gebruik heel vaak de oven, en vul ‘m dan! Patatjes (vers/rauw) bakken, groeten stoven, fruit (bv. appel) bakken, zoet (taart/cake) bijschuiven, en te vroeg uitschakelen en verder koken met de restwarmte. Wat tussendoor klaar is uit de oven halen.
  Lie(f)s.

 9. Met de huidige prijzen en het voorgestelde prijsfplafond is gas goedkoper.
  Met mijn huidige contract betaal ik voor 37,5m3 44,40 euro (inclussief alles), 175kWh kost me op dezelfde manier 47,25. Met het voorgestelde prijsplafond is gas een stuk gunstiger, 37m3 gas gaat dan 56,5 euro kosten en 175kWh kost dan 122,50 is dus 2x zo duur. Bij dat laatste weet ik niet of daar de vaste kosten als transport in verrekend zijn.

  Zelf gebruik ik maar 8 m3 gas per jaar. Met roerbakken op een matig vlam ben je zo klaar, zit je niet onnodig een bak water te koken en is smakelijker. Opwarmen in een magnetron is ook erg effectief en dus goedkoop. Ovens zijn doorgaans erg duur omdat die langer aan staan een erg veel loze ruimte opwarmen.

 10. Nou er zijn al veel tips genoemd. Ik kook rijst in een rijstkoker. Dus ook elektrisch en die kan al vrij snel op de “warmhoud” stand en dan gaart het vanzelf verder.
  Wat ook scheelt, is om dingen kleiner te snijden. Aardappelen zijn dan veel sneller gaar bijvoorbeeld.

 11. Goede tips! Sinds ik alleen woon, kook ik heel weinig. Ik kook vaak grote hoeveelheden en vries dan drie porties in. Dat wissel ik af met kant en klaar maaltijden.

 12. De snelkookpan doet meer dan 3 maal per week dienst. Liefst met aardappelen én groente tegelijk. Het verkort de kooktijd met 2/3 en gebruikt maar een laagje water

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.