5 x geld + energie besparen bij het koken
Last updated on January 22nd, 2024 at 11:06 am
- Energie besparen bij het koken
- Energie besparen bij het koken: 5 simpele tips
- 1. Gebruik de juiste pan voor de juiste pit!
- 2. Gebruik een deksel op de pannen
- 3. Gebruik zo min mogelijk water
- 4. Bijna klaar? Fornuis alvast uit.
- 5. Kook je eten niet te lang
- Energie besparen bij het koken – Update 2024
- Energie besparen bij het koken: hooikist weer populair
- Hooimadam voorbeelden
- Andere namen voor een hooimadam
- Hoeveel bespaar energie bespaar je met een hooimadam?
- Hooimadam kopen of zelf maken
- Zelf een hooikist maken
- Hoeveel gas bespaar je met inductie?
Energie besparen bij het koken?
Of gas besparen bij het koken?
Dan is dit artikel voor jou!
Energie besparen bij het koken
In het weekend kookt mijn man.
En hij doet dat op zijn geheel eigen wijze.
Ondanks mijn goede adviezen…
Want hij kookt zonder deksels op de pannen, doet veel te veel water bij de groentes en laat ze ook nog eens aan gort koken. Dat kan veel beter en zuiniger. En omdat mijn man het vertikt naar mijn goede tips te luisteren, zet ik ze dan maar op mijn blog.
Ik moet mijn wijsheid toch ergens kwijt!
Energie besparen bij het koken: 5 simpele tips
1. Gebruik de juiste pan voor de juiste pit!
Gebruik de juiste pan voor de juiste pit. En daarmee bedoel ik dat je niet een klein pannetje op een grote pit moet zetten. Want dan gaat er een heleboel energie warmte ongebruikt verloren! En dat is zonde. De Consumentenbond geeft deze handige richtlijn:
- Kook je op inductie? Dan mag de pan maximaal 1 tot 2 diameter kleiner zijn dan de diameter van de kookplaat.
- Bij gas hoort de vlam niet om de pan te krullen. Zie ook Gas besparen!
2. Gebruik een deksel op de pannen
Als je zonder deksel kookt, gaat er ook weer een boel warmte verloren. Net zoals wanneer je een te kleine pan gebruikt op een grote pit. Houd daarom zoveel mogelijk het deksel op de pan.
Een deksel op een pan voorkomt 3/4 warmteverlies!
Om die reden geldt ook: til niet om de haverklap het deksel van de pan om te kijken hoe het er voor staat! Kostbare warmte gaat verloren. Door het deksel erop te laten kun je op energiekosten besparen. Als het gaat om aardappels koken met of zonder deksel, kies ik altijd voor met deksel! Ik vind het anders zonde van de energie die verloren gaat.
3. Gebruik zo min mogelijk water
Hoe minder water je gebruikt, hoe minder tijd en energie er nodig is om het op te warmen. Tegelijkertijd is het ook nog eens een behoud voor de vitamines in je groentes.
4. Bijna klaar? Fornuis alvast uit.
Is je eten bijna klaar? Dan kun je vaak al best het fornuis uitzetten. Rijst en groentes stomen dan stilletjes vanzelf gaar. Daar is het fornuis niet meer bij nodig. Zie ook rijst koken.
5. Kook je eten niet te lang
Zeker bij groentes geldt dat ‘beetgaar’ het gezondst is. Dus waarom zou je ze langer koken. Dat kost ook alleen maar energie en vitamines. Energie besparen bij het koken zorgt dus ook nog eens voor een gezondere maaltijd.
Energie besparen bij het koken – Update 2024
Vanwege de hoge energieprijzen is deze post actueler dan ooit. Ik wilde nog een aanvullende tip geven, namelijk het gebruik van een zogenoemde hooikist ook wel hooimadam genoemd. Vroeger gebruiken huisvrouwen een hooikist om het eten te laten garen. Die vulden ze met…. hooi, en gebruikten ze om de maaltijd te garen.
Ze brachten de inhoud van de pan even aan de kook op het fornuis, en daarna zetten ze de pan huppekee in een hooikist. Door de warmte van die kist ging het kookproces gewoon door, alleen wat langzamer. Maar als je dat goed plande, was dat geen probleem. Gewoon op tijd beginnen! De vuistregel is:
Neem de reguliere kooktijd en tel daar ongeveer 1/3 van die kooktijd bij op.
Gemiddeld duurt garen in een hooikist 3 keer zo lang als ‘gewoon’ koken.
Energie besparen bij het koken: hooikist weer populair
Tegenwoordig is een hooikist weer helemaal populair voor energie besparen bij het koken. Het is een zuinige manier van koken en het is ook nog eens duurzaam, omdat je minder energie verbruikt. Bijkomend voordeel is dat je eten ook nog eens lekker warm wordt gehouden. De variant is dus de hooimadam. Het voordeel van de hooimadam is dat ze minder plek inneemt dan een hooikist. Ze is namelijk van stof. Dus als je niet zo groot behuisd bent, is een hooimadam wellicht handiger. Maar een hooikist en hooimadam werken hetzelfde. Zie ook mijn post: Zelf hooimadam maken.
Hooimadam voorbeelden
Hieronder twee voorbeelden van een hooimadam:
Andere namen voor een hooimadam
Om het lekker ingewikkeld te maken zijn er allerlei verschillende termen voor een hooimadam:
- Hooikist
- Ecostoof
- Hooimadam
- Pannenstoof
- Slow cooking bag
Hoeveel bespaar energie bespaar je met een hooimadam?
Collega blogger Doortje schrijft op haar blog dat ze inschat dat je ongeveer 30 tot 40 euro per jaar bespaart op je energiekosten als je een hooimadam regelmatig gebruikt. Dat is niet zo veel vind ik. Zeker niet als je bedenkt dat de goedkoopste hooimadam rond de 40 euro kost. Je krijgt je investering er dus pas na minstens een jaar uit.
Hooimadam kopen of zelf maken
Wie handig is maakt zo’n hooimadam natuurlijk gewoon even zelf. Van een oude dekbedhoes bijvoorbeeld. Op duurzamerleven.nl vind je een uitgebreide uitleg met foto’s hoe je zelf een hooimadam maakt. Kijk:
Ben je niet zo handig? Dan kun je ook gewoon een kant en klare hooimadam kopen natuurlijk. Nadeel is wel dat je hem minstens 1 jaar moet gebruiken voordat je je ‘investering’ terug gaat verdienen.
Zelf een hooikist maken
Je kunt trouwens ook heel makkelijk zelf een hooikist maken. Bijvoorbeeld door een oude koelbox te vullen met kussens. Maar je kunt ook gewoon een krat gebruiken met een dikke slaapzak!
Hoeveel gas bespaar je met inductie?
Toen we naar het platteland verhuisden, heb ik nog jarenlang terugverlangd naar ons gasfornuis… Ik moest erg wennen aan inductie. Terwijl het eigenlijk hetzelfde werkt als koken op gas. Maar ja, ik miste denk ik die vlam! Hoe dan ook, een interessante vraag is natuurlijk: Hoeveel gas bespaar je met inductie?
Volgens Milieucentraal zorgt koken voor ongeveer 5% van het totale gasverbruik. Met inductie bespaar je dus 5% op je gasverbruik. Maar je gebruikt in ruil daarvoor wel meer elektriciteit. Op de site van United Consumers zijn ze heel duidelijk:
‘Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dat staat gelijk aan zo’n € 86,- aan stroomkosten op jaarbasis (Bron: Nibud).
Leestips
- Zie ook Pasta koken!
- Nog meer tips om te besparen vind je bij Aad Actief.
- Ei koken
- Bespaar je rijk met anticyclisch denken.
- Hoe lang spruitjes koken?
Let jij tijdens het koken op zuinig koken? En heb je nog aanvullende tips?
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en is geüpdate!
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik hou met netjes aan je regels, behalve van die hooimadam.
Love As Always
Dimario
Goeie tips!
Nou er zijn al veel tips genoemd. Ik kook rijst in een rijstkoker. Dus ook elektrisch en die kan al vrij snel op de “warmhoud” stand en dan gaart het vanzelf verder.
Wat ook scheelt, is om dingen kleiner te snijden. Aardappelen zijn dan veel sneller gaar bijvoorbeeld.
Mijn dochter Lucy was ook dol op haar rijstkoker.
Goede tips! Sinds ik alleen woon, kook ik heel weinig. Ik kook vaak grote hoeveelheden en vries dan drie porties in. Dat wissel ik af met kant en klaar maaltijden.
Waar koop jij jouw kant en klaar maaltijden Nicky? En hoe zorg je ervoor dat ze gezond zijn? Ik ben wel benieuwd : )
De meeste van je tips leef ik na:)
Maar die hooikist niet.
De snelkookpan doet meer dan 3 maal per week dienst. Liefst met aardappelen én groente tegelijk. Het verkort de kooktijd met 2/3 en gebruikt maar een laagje water
Dat scheelt een boel zeg! Ik heb dan wel weer een slowcooker!
Tegenwoordig is het zo dat inductie koken duurder is dan gas. Heb het diverse keren op tv gehoord.
Die tip van gas uit zetten als het eten bijna klaar is, is een geode. DIt ga ik toepassen. De rest deed ik al
Ik gebruik eigenlijk haast nooit een deksel tijd het koken, zo hebben we minder afwas.