Inductie beschermer nodig? 6 x Ja

inductie beschermer

Sinds onze verhuizing naar het platteland heb ik een inductie fornuis. Maar een inductie beschermer heb ik eigenlijk nooit gehad.Sterker nog, ik wist niet eens dat zoiets bestond.

Maar is zo'n inductie beschermer een goed idee?

Wat is een inductie beschermer?

Tsja, de naam zegt het eigenlijk al. Een inductie beschermer, beschermt een inductie fornuis. Eerst dacht ik dat je zo'n beschermer vooral voor de sier op je fornuis legt. Dus als je niet kookt. En dat als je dan gaat koken, je de inductie beschermer eraf haalt. Dat soort beschermers zijn er inderdaad ook.

Maar je hebt ook inductie beschermers die permanent op je inductie fornuis liggen. Je kookt er als het ware dwars doorheen, oftewel je kookt op de inductie beschermer. In die zin doet zo'n beschermer voor een inductiefornuis me denken aan de plastic schermpjes die je op je smartphone plakt. Die haal je er ook niet telkens af als je iets wilt doen op je smartphone.

Waarom een inductie beschermer?

 1. Je voorkomt krassen op je fornuis.
 2. Zet je pannen te hard neer? Dan kan dat een lelijke barst veroorzaken in je fornuis. Een beschermer voorkomt dit.
 3. Heb je al krassen en barsten? Dan kan een inductie beschermer dat mooi verbergen!
 4. Je baalt van je saaie keuken, en wilt er wat fleur en kleur in aanbrengen. Een inductiemat kan hiervoor zorgen.
 5. Je hebt weinig werkplek op je aanrecht. Als je een inductie beschermer op je fornuis hebt liggen, kun je dat gebruiken als aanrechtblad.
 6. Met zo'n beschermlaag houd je je inductie fornuis makkelijker schoon.

2 Soorten inductie beschermers

Er zijn dus twee soorten beschermers. Eentje die je op je fornuis legt en weghaalt als je gaat koken. En een soort die permanent op je fornuis blijft liggen. Deze beschermer wordt ook wel kookmatje genoemd.

Oprolbare beschermers

Hieronder een voorbeeld van een oprolbare beschermer voor je inductiefornuis. Ik vind hem echt prachtig want zet ergens bloemen op en ik vind het mooi!

inductie beschermer

Inductie beschermers waar je ook op kookt: kookmatje

Naast de beschermers die je er dus even afhaalt als je gaat koken zijn er ook beschermers die de warmte van je inductie fornuis geleiden, en die je dus laat liggen tijdens het koken. Hieronder een beschermer die maar liefst 240 graden aan kan:

inductie beschermer

Deze vind ik wel veel minder mooi, dan de beschermers die je moet weghalen als je gaat koken. Bij Blokker verkopen ze ook zogenoemde inductiematten. De Action en de Hema verkopen ze niet!

Ikea inductiebeschermer?

Veel mensen willen een Ikea inductiebeschermer kopen. Als je dat googlet kom je terecht op de site inductiebeschermer.nl. Maar daar heb je helaas niets aan! Want daar vind je geen Ikea inductiebeschermer. Op die site gaat het over een zogenoemde Dietrix beschermer. Op de website van Ikea vind je geen inductiebeschermer!

Samenvattend

Een inductie beschermer beschermt je inductie fornuis. Er zijn twee soorten. Eentje beschermt je fornuis gedurende de dag, en haal je weg als je gaat koken. Het andere type wordt ook wel kookmat genoemd en gebruik je om op te koken.

Als je een beschermer gaat kopen is het dus belangrijk dat je goed oplet welke van de twee soorten je koopt. Wil je er eentje voor zowel de bescherming als voor de decoratie? Dan is zo'n oprolbare versie die je weghaalt als je gaat koken een goede optie. Je hebt dan enorm veel keus. Van bloemen tot de Nachtwacht van Rembrandt!

Maar gaat het jou vooral om de goede bescherming van je fornuis? Dan moet je een kookmat hebben die tegen minimaal 200 graden celsius kan.

Wat ga ik nu doen?

Wij hebben 8 jaar ons inductiefornuis gebruikt, toen kwam er inderdaad een keer een barst in. Maar het fornuis deed het nog, dus ik vond het wel prima. Van zo'n charmante beschermer had ik toen nog nooit gehoord. Drie jaar geleden hebben we de keukendeurtjes vervangen, en ook een nieuwe inductieplaat gekocht. Die ziet er nog keurig uit, maar ik overweeg nu wel zo'n beschermer. Beter voorkomen dan genezen en zo. Bovendien vind ik sommige erg leuk!

Leestip: inductie koken

Heb jij een beschermer voor je fornuis?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik heb ook een inductie beschermer op ons fornuis liggen. Naast dat het er mooi uitziet, geeft het je in principe ook een groter werkblad. Bij het koken leggen we de mat even op de tafel.

 2. Ook ik heb een inductiebeschermer, de zonnebloemen van Van Gogh.
  Om de kookplaat te beschermen en om het werkblad te vergroten.
  Ligt op tafel als ik kook.

 3. Ik heb 2 glazen beschermplaten op mijn inductiekookplaat. Op allebei de platen staat zo`n schattige afbeelding van Hummel. Als ik kook haal ik ze er af en zet ze rechtop en als ik niet kook liggen ze er altijd op. Met bv een verjaardag is het een verlenging van mijn aanrecht, heel handig. Doordat de platen er elke dag af moeten met koken kan het geen verzamelplaats van allerlei spulletjes worden!

 4. Ik heb geen inductie, maar wel goed dat ik dit nu weet. Je weet maar nooit wanneer ik over ga.

  Love As always
  Dimario

 5. Kun je niet een grote houten plank op de inductieplaat leggen? Op het internet zie je dit ook wel eens. Ik heb zo’n grote plank om deeg te kneden en om de pasta machine aan vast te zetten, maar ik durf die plank niet zomaar op de inductieplaat te leggen.

 6. Dat is een hele goede vraag R.Meijer. Ik ging voor je kijken, maar bij bijvoorbeeld Blokker verkopen ze ze alleen online! Je zou eens kunnen kijken in een keukenspeciaalzaak of een speciale kookwinkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.