Keuken opknappen: metamorfose van onze keuken

Keuken opknappen

Na tien jaar kon het niet langer wachten: ik wilde onze keuken opknappen. Mijn budget was 200 euro voor onze keukenrenovatie. Maar het werd wel wat meer...

10 jaar geleden kochten we onze keuken bij Superkeukens

Toen we tien jaar geleden naar het platteland verhuisden, investeerden we voor ons doen flink in een nieuwe keuken. Maar in de praktijk bleek de keuken niet bepaald bestendig tegen het dagelijks leven. Al snel hingen de deurtjes scheef, was er vocht ingetrokken en zaten overal beschadigingen.

keuken kopen

Keuken opknappen

Hoewel ik helemaal niet zo precies ben, was onze verhabbezakte keuken mij een doorn in het oog. Op een dag was ik het helemaal zat, en besloot: we gaan nieuwe frontjes kopen voor onze keuken en zo de keuken opknappen. Je leest dit ook vaak als tip voor een keuken opknappen: geef de frontjes van je keukendeurtjes een opknapbeurt en je hele keuken is weer als nieuw! Een keukeneiland kan ook wonderen doen.

'Ik ga uit van 50 euro per deurtje, we hebben 4 deurtjes nodig, dus dat wordt dan ongeveer 200 euro!' rekende ik mijn man voor.

Keukens kijken

Om ideeën en inspiratie op te doen bezochten we diverse keukenzaken. We vergaapten ons aan alle prachtige keukens in de showrooms. Schitterende kookeilanden, sfeervolle Aga fornuizen en afzuigkappen die verwerkt zijn in het fornuis. Er ging een wereld voor ons open.

Wel schrokken we van de prijskaartjes van aanrechtbladen. Sommige kosten meer dan onze hele keuken! Maar met alleen kijken kom je niet ver bij je keuken opknappen. Dus vroegen we een gesprek met een medewerker. Ik legde mijn probleem van de verhabbezakte keuken inclusief mijn zelfbedachte oplossing voor, en het leek hem een goed idee dat er even een monteur bij ons zou komen kijken naar de staat van de keuken.

Zo gezegd zo gedaan.

Een paar dagen later kwam de keukenmonteur en die constateerde dat voor onze keuken alle hulp te laat kwam. Deze keuken opknappen was een verloren zaak. Het kwam erop neer dat het zonde was van eventueel nieuwe deurtjes om die aan het wrak van onze keuken te bevestigen. Beter zou het dan zijn om gewoon het hele keukenblok te vervangen.

Hoewel ik wel begreep dat het keuken opknappen een stuk duurder zou uitpakken dan ik had begroot vond ik het toch een goed plan.

Keuken opknappen: van het één komt het ander

'Als we dan toch dingen gaan vervangen, moeten we misschien ook maar een nieuw aanrechtblad kopen,' opperde ik tegen mijn man. Want in het aanrechtblad zat inmiddels ook een gat. Zo kwam van het één het ander en kochten we:

 • Een aanrechtblad.
 • Een compleet nieuw keukenblok met nieuwe kastjes en deurtjes
 • Een nieuw inductiefornuis, want in het oude zat een enorme barst.
 • Een nieuwe wasbak.
 • Een nieuwe kraan, want de oude lekte.

In plaats van 200 euro waren we.... 4.000,- kwijt. Tsja.

Ik ben dolblij met mijn nieuwe nette keuken

Hoewel het veel duurder was dan verwacht, ben ik dolblij met mijn nieuwe nette keuken. Het is heel apart, maar zelfs het schoonmaken en opruimen van het aanrecht en de kastjes gaat makkelijker. Het materiaal voelt veel soepeler: het doekje glijdt er gewoon overheen. En een fornuis zonder barst erin kookt toch ook wel heel prettig.

Qua uiterlijk zie je niet eens zoveel verschil. De uitstraling van onze vonden we nog steeds mooi, en dat wilden we niet anders.

Maar het grote verschil met onze oude keuken is dat de boel niet schots en scheef hangt en dat alles er keurig uitziet. Dus ook al waren we veel meer geld kwijt aan onze keuken opknappen dan verwacht, het was de investering waard.

Overigens is het bovenkastje van de oude keuken gebleven, want dat was nog wel goed. En ik heb wat ruimte geofferd voor een strakker en netter uiterlijk: ik heb niet langer een la onder de oven, en de plinten onder de kastjes herbergen geen lades meer. Maar aangezien ik die toch niet meer durfde te gebruiken door de muizen die daar graag rondrennen, is dat niet zo'n punt.

Tips voor keuken opknappen

 1. Je keuken opknappen door simpelweg de kastdeurtjes te vervangen is goed, maar vereist wel een goede basis. Check dit dus goed van te voren. Bij onze keuken was dit geen optie meer.
 2. Het materiaal van een keuken moet waterbestendig zijn. Je zou zeggen: 'Ja duh!' maar onze keuken van Superkeukens was dat dus niet.
 3. Een inductiefornuis met meerdere pitten vereist soms aanpassingen in je groepenkast. Vandaar dat we geen groter fornuis kochten. (Mijn man wilde dat anders graag)

Tip: Lees ook het artikel van collega blogger Saralien over keuken opknappen en Wat is een open keuken?

Hoe is het met jouw keuken?

Similar Posts

63 Comments

 1. een keuken is een plekje waar je de hele dag komt, al is het maar voor een koffietje, dus het fijn dat het er naar je zin is
  -Een @->- voor jou.

 2. Een nieuwe groep in de groepenkast heb ik inclusief nieuwe kabels trekken 250 Euro voor betaald. Dat was een investering die er voor ons nog wel bij kon.

  1. Altijd baas boven baas. Een groep in de groepenkast is op dit moment al duurder dan 250 euro. Voor de inductiekookplaat moest bij mij een hele nieuwe groepenkast komen. Alles was al vol en in gebruik.

 3. Wat vervelend dat je het uiteindelijk toch zo veel duurder uit is gevallen! Het klinkt inderdaad altijd zo makkelijk: even de frontjes vervangen en het ziet eruit als nieuw. Goede tip dat er ook moet worden gekeken of de basis daar geschikt voor is.

 4. Balen dat jullie oude keuken zo slecht in elkaar zat. Uiteindelijk vind ik 4000 euro niet tegenvallen voor wat er allemaal nieuw is nu.

 5. Dat is een flink verschil in prijs inderdaad! Ben wel heel benieuwd naar hoe de nieuwe keuken eruit ziet.

 6. Plaatste zo'n 30 jaar geleden een nieuwe keuken in het huis waar ik toen woonde (een dure!). 30 jaar later zag die er nog steeds (bijna) nieuw uit. Investeerde in het huis waar ik nu woon in/bij dezelfde firma (weer een dure!). Helaas..., kwaliteit lijkt niet meer op die van toen, en pas 4 jaar later hangt reeds een deurtje, een lade..., sleept een en ander...
  Veel succes, jij, met de nieuwe!
  Lie(f)s.

  1. Dankjewel. Wat jammer zeg dat de kwaliteit van hetzelfde bedrijf dit keer zo tegenvalt zeg. Je zou toch denken dat de kwaliteit daar dan consequent goed was.

 7. Een keuken moet gewoon goed zijn, omdat je er vaak in bezig bent. Ik kan me dus wel voorstellen dat je heel blij bent dat alles nu is opgeknapt. Die van mij is gelukkig na negen jaar nog prima. Er beginnen alleen wat randjes los te laten van de de deurtjes, maar dat is met wat kit o.i.d. prima op te lossen.

 8. Miskoop, kan gebeuren. Maar wel heerlijk dat je nu kunt genieten van je nieuwe keuken. Aangezien de meeste keukens gedurende de dag en avond meermaals in gebruik zijn vind ik het wel waard om het goed te doen, mits het eraf kan natuurlijk.

 9. Mooi geworden. Je komt er zo vaak,dan is het belangrijk,dat het goed en naar je zin is. Onze keuken is oud,maar ik hoop,dat hij "met ons meegaat"

 10. Hier hebben wij die problemen niet omdat we huren en als er iets stuk is dan bellen we gewoon al zijn sommige dingen wel voor ons eigen rekening maar dat valt meestal wel mee. En wat geleden hebben ze hier alles opgeknapt en ook ontvingen we een nieuwe keuken daarbij en de kastjes en aanrechtblad mochten we dan zelf uit kiezen wat we wilden. En die 4000 van jullie val mij ook heel erg mee, want ze weten wel van prijzen soms en hangt er inderdaad vanaf waar je het koopt.

 11. Vind het toch lastig lezen met de knipperende reclame tussen de teksten.
  Geen een keuken is water vast is op de deurtjes na meestal opgebouwd van spaanplaat.
  Ze hebben een beperkte levensduur afhankelijk van de kwaliteit en hoe intensief ze worden gebruikt. Hans

 12. Keuken opknappen is zeker duur. Jammer voor duurder is gevallen. Maar je zult het zien dat mooi is geworden. Vaak is dan moeilijk keuze om te zoeken.

 13. Onlangs m'n keukenkraan vervangen. Ik broed ook op plannen om m'n keuken op te knappen. Dat gaat dan vooral om een vervanging van de ingebouwde keukentoestellen (koelkast/oven), het kookgedeelte, de dampkap, nieuwe verlichting etc. Ik doe het stukje per stukje - afhankelijk van wat m'n éénouderbudget aankan - en telkens er iets is afgewerkt, schenkt me dat veel vreugde.

 14. Onze Ikea keuken is na 11 (!) jaar ook aan vervanging toe, al had ik gelukkig geen gaten in mijn blad. Wij gaan nu ook op inductie koken. Ben heel erg benieuwd!

 15. Wat naar dat het zo veel duurder heeft uitgepakt dan je aanvankelijk had begroot. Maar toch, als je kijkt naar wat er allemaal vernieuwd is valt het toch niet tegen lijkt me. Fijn dat het nu weer een prettige, nette plek is!

 16. Onze keuken is 11 jaar oud maar ziet er nog redelijk netjes uit. Slijtage heb je toch altijd.

 17. Ik kreeg vorig jaar na 30 jaar een nieuwe keuken van de woningbouwvereniging. Het koste wel wat moeite want men probeerde me er eerst van te overtuigen dat het allemaal nog opgeknapt kon worden. En dat is nou net het verschil van wie kijkt er of dat nodig is , is dat iemand die voor de kosten op moet draaien ?of is dat een bedrijf dat er wat aan gaat verdienen ? daarom zou ik niet afgaan op een monteur van een leverancier, tenzij je weet dat je erop kunt vertrouwen dat zij niet proberen iets aan je te verdienen.

 18. Over paar jaar willen wij de keuken groots aanpakken. Wij hebben nu inham zitten met voordeur maar die willen we naar voren plaatse zodat we groter keukenblok kunnen nemen een grotere L vorm want wij hebben naast de voordeur nog een deur zitten die naar bijkeuken komt en waar ook alle jassen en schoenen staan.

 19. Dit is er wel op vooruitgegaan zeg. De keuken hier is gelukkig nog goed. We gaan hier eerst investeren in een nieuwe cv-ketel en daarna waarschijnlijk een badkamer.

  Love As always
  Dimario

 20. Fijn dat je keuken weet naar t zin is. Je blog staat echt ineens bomvol met reclame, heb bijna na elke opmerking van iemand een of twee blokken reclame nu en vaak ook nog twee keer dezelfde onder elkaar. heb ze even voor je geteld. 12 in het geschreven stuk en 19 blokken tussen de reacties en dan nog minimaal 4 onder de reacties.. Kortom ik moest echt zoeken naar wat je geschreven had../

 21. Hi wat mooi, onze keuken is strak grijs met zwart en open
  Veel werk ruimte om lekker te kokkerellen

 22. verhabbezakte keuken haha daar heb ik nog nooit van gehoord. ik was nu eigenlijk wel benieuwd naar het eindresultaat van je investering van 4k hihi

 23. Oef dat zijn dure grapjes als je eerst denkt maar 200 euro kwijt te zijn. Hier ook lekker aan het sparen voor een nieuwe keuken. Heb je ook foto's van je nieuwe keuken. Ben nu wel benieuwd naar het resultaat :)

 24. 200 klinkt ook wel wat krapjes voor het vernieuwen van de keuken dus dat het hoger uitviel snap ik wel. Als je er maar blij mee bent en als het maar lang meegaat!

 25. Keukens zijn inderdaad heel duur maar ik zit in woongroepen op facebook en ik zie daar vaak zulke mooie metamorfoses door bijv plakfolie van de action of handvaten spuiten, stickers over de tegels etc. Er is zoveel mogelijk!

 26. Keukens zijn echt heel erg duur. Ik ben nog wel tevreden met de onze. Wij huren ons appartement met alle inbouwapparatuur erbij en dat is wel handig. Afgelopen week is er nog iemand langs geweest om het lichtje in de afzuigkap te maken. Ideaal!

 27. Wij zijn ongeveer twee jaar geleden in dit huis getrokken, en hier zit gelukkig een erg degelijke keuken in. Het is niet helemaal mijn smaak, maar het kan nog eventjes mee. :)

 28. Wat fijn, een nieuwe keuken! Kan me vorostellen dat het inderdaad beter schoonmaakt.

  Dank voor de link :-) Ik denk dat ik aan het artikel nog wel weer een update kan wijden... die "krasvaste" verf bijvoorbeeld is eh... mh.

 29. Hoe is het met jouw keuken ? Dat wil je niet weten ;-))
  Eindelijk na 25 jaar krijg ik deze maand een nieuw keukenblok van 3 kastjes beneden en boven in mijn huurwoning.

 30. Nu was ik natuurlijk heel benieuwd naar een make-over foto. Of was dat de tweede? help! Ik kijk even terug. I can relate trouwens want na 21 jaar (!) begon een lade spontaan eruit te vallen. Goed nagedacht en gekeken (onze keuken ziet er nog fantastisch uit verder. Alleen combi-koelkast, oven en inductieplaat zijn al vervangen). We hebben besloten de lades opnieuw te laten maken. Gevalletje van inbouw en aparte maten. We konden niets nabestellen en hebben het op maat moeten laten maken. 150 euro per lade. Vooralsnog zijn er nu twee vervangen. En nog wat extra werkzaamheden. Dolblij dat we het zo hebben gedaan. Een nieuwe keuken gaat 'm echt niet worden. Zonde.

  1. Het is eigenlijk erg, maar de foto bovenaan de blogpost ís de nieuwe keuken... Hij ziet er inderdaad niet echt heel anders uit, omdat ik onze keuken op zich mooi vond. Het verschil is dat alles nu recht hangt en materiaal niet bol staat van het vocht. Maar dat zie je op de foto niet zo goed.

 31. Ik denk er ook weleens aan om andere frontjes te kopen, maar de prijs houdt me wat tegen... Zoveel geld, gewoon voor een deurtje, denk ik dan. Woeps. Ik vraag me dan soms inderdaad wel af of het nuet beter is ze gewoon te vernieuwen. De keuken die ik heb, stond hier al toen ik erin trok en eerlijk gezegd is ze niet praktisch ingericht, vind ik.

 32. Wij zijn momenteel ook aan het twijfelen of het een gehele nieuwe keuken gaat worden, of dat we wat dingen gaan opknappen zodat het ook "nieuw" lijkt :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.