Stateless op Netflix: ongemakkelijk kijkvoer

Stateless op Netflix

De Australische serie Stateless op Netflix is wat je noemt ‘ongemakkelijk kijkvoer’. Ik merkte tenminste meerdere keren tegen mijn man op: ‘Ik vind dit deprimerend!’

Maar dat neemt niet weg dat Stateless een goede en interessante serie is. Actrice Cate Blanchett nam het initiatief voor deze serie vanwege haar kritiek op het Australische asielbeleid. Ze speelt ook een belangrijke rol in Stateless.

Stateless op Netflix: waar gaat het over?

Stateless gaat over een detentiecentrum voor vluchtelingen in Australië. Daar worden ze opgevangen terwijl hun aanvraag voor toegang tot Australië wordt behandeld. Alleen duurt dat vreselijk lang, met veel bureaucratie, wat leidt tot groot menselijk lijden onder de asielzoekers.

Witte Sofie tussen de asielzoekers

Het wonderlijke aan Stateless op Netflix is dat een bevoorrechte witte vrouw, Sofie, in het asielzoekerscentrum terecht komt. Door een bizarre samenloop van omstandigheden belandt de Australische Sofie tussen de asielzoekers. Dit is overigens echt gebeurd en was destijds aanleiding om kritisch te kijken naar het Australische asielzoekersbeleid!

Waar ik dácht dat Stateless over ging

Ik dacht dat Stateless het verhaal was van een witte vrouw tussen de asielzoekers, en hoe zij hen ging helpen. Toen ik begon te kijken verwachtte ik dat Sofie zich zou opwerpen als hun redder, hun woordvoerder. Maar ik had er niet meer naast kunnen zitten, want zo’n soort verhaal is Stateless totaal niet. Sterker nog, Sofie komt behoorlijk egocentrisch over, en is helemaal niet bezig met het leed van de asielzoekers.

Vier personages uitgelicht in Stateless op Netflix

Vier personages worden uitgelicht in deze serie:

  • Sophie, met veel mentale problemen die in het asielzoekerscentrum belandt
  • Claire Kowitz die het asielzoekerscentrum moet runnen
  • Ameer, een Afghaanse vluchteling die met zijn vrouw en twee dochters naar Australië probeert te vluchten
  • Cam: een Australische vader die een baan krijgt bij het asielzoekerscentrum

Maar en passant krijg je nog meer droevige verhalen van de andere asielzoekers te horen.

Trailer van Stateless op Netflix

Kritiek op het Australische asielbeleid: waar is de menselijkheid?

Waar ik tijdens het kijken naar Stateless op Netflix helemaal niet goed van werd is het gebrek aan medemenselijkheid van onder andere Claire Kowitz en de bewakers. In eerste instantie dacht ik dat Claire wel oké was, maar ze maakt regelmatig keuzes die ik echt vreselijk vond en die ten koste gaan van de asielzoekers.

Wat betreft de bewakers: je ziet vooral in het personage van Cam hoe ze langzaam maar zeker hun menselijkheid verliezen door hun werk in het asielzoekerscentrum. Als Cam net begint hangt hij schommels op voor de kinderen, maar moet ze vervolgens weghalen omdat mensen zich daaraan kunnen ophangen. Ook een bal mag niet, want dat kan als wapen gebruikt worden. In snel tempo en met lede ogen zag ik Cam veranderen van een aardige en betrokken bewaker, in een wreedaard.

Mijn conclusie over Stateless op Netflix

Stateless op Netflix geeft een schokkend kijkje in het asielzoekersbeleid van Australië. Het akelig is dat bij de aftiteling van de laatste aflevering staat te lezen:

Screen Shot 2021 02 13 at 12.58.53Screen Shot 2021 02 13 at 12.59.11

Met andere woorden de asielzoekerscentra zitten nu op eilanden waardoor ze nog meer aan het oog van de wereld worden onttrokken. Een zorgelijke gedachte na het zien van Stateless.

En je vraagt je bezorgd af: ‘Hoe is dat eigenlijk hier in Nederland….”

Praktische informatie over Stateless op Netflix

Stateless is te zien op Netflix en bestaat uit 6 afleveringen van een klein uur.

Een heel andere, vrolijker Australische serie is The Letdown.

9 Comments

  1. Mandy
  2. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh