Open keuken versus aparte keuken

Met uitzondering van mijn studententijd, toen ik een flat woonde, heb ik altijd een open keuken gehad. Toch ben ik daar eigenlijk nooit zo’n liefhebber van geweest. Maar ze zitten gewoon in de meeste huizen! Zo ook in onze vorige woning.

In ons nieuwe huis, zijn de woonkamer en keuken wél apart, en dat bevalt me eigenlijk uitstekend. We hebben het geluk dat het een ruime keuken is, en overdag zitten we veel daar. Door de week doe ik overdag alleen in de keuken de verwarming aan om stookkosten te besparen. Tegen een uur of vijf steek ik in de woonkamer de houtkachel aan, en dan verplaatst het huiselijk leven zich daar naar toe.

Voor- en nadelen van aparte en open keukens

Het grootste voordeel van een aparte keuken, vind ik dat de woonkamer vrijblijft van etensgeuren. Ook vind ik het prettig dat er twee verschillende ‘woonsferen’ zijn.

Nadeel van een aparte keuken zou kunnen zijn dat je als kok afgesloten bent van de rest van het gezin. Maar zelf vind ik dit niet vervelend.

Geschiedenis van de open keuken

Ik heb op internet zitten zoeken, wanneer de open keuken haar opmars maakte, maar kon weinig vinden. Op basis van mijn eigen observaties en bezoeken aan mensen in dertiger jaren woningen, durf ik wel te zeggen dat destijds de keuken nog apart was. Volgens mij was dit zelfs in de zestiger jaren nog het geval, en kwam vanaf de jaren zeventig de open keuken in beeld.

Wat hebben jullie? Een open keuken of aparte keuken?
En was dat een bewuste keuze?
En wie kan zijn licht laten schijnen over de geschiedenis van de open keuken?!

Neem een email abonnement!

17 Responses to Open keuken versus aparte keuken

 1. In het huis waar wij in de jaren 80 woonden (begin 80 gebouwd) was de keuken nog min of meer afgescheiden. Niet een aparte ruimte maar ook niet echt IN de kamer. Volgens mij is dat pas gekomen in de tijd van al die Vinexwoningen, nu ik er zo over denk?

  Hier hadden we de keuze of in een heel klein hokje, of in de kamer. Hij zit hier in de kamer maar ik vind het nooit storend. Wierookje aan na het eten, afzuigkap aan… En vind het ook wel zo gezellig 🙂

 2. Wij hebben een keuken apart van de kamer, ik denk ook dat dat met ruimte te maken heeft. Wij zitten niet vaak in de keuken, maar dat heeft vooral te maken met dat het daar nog vrij koud kan zijn en de stoelen die we daar hebben niet lekker zitten. Dat laatste vooral, als ik even voor mezelf praat. In ieder geval niet met ruimte, want de keuken is hier ruim 20 vierkante meter. De kamer is iets van 50 vierkante meter, dus wel groter, maar daar heb je weer meer onderdelen; een leeshoek, een tv hoek en een eethoek.

 3. Heerlijk vind ik onze zitkeuken 32 vierkante meter waar we ook een zithoekje in hebben en een boekenkast. Al heb ik de deuren naar de kamer altijd open staan. In onze vorige woning 1975 die we lieten bouwen zat een open keuken maar we hadden de keus om de muur op te trekken en zo stond er min of meer een dichte keuken zonder deur vanwege het licht. Dat was geen zitkeuken. In de woning waar we daarvoor woonden was een dichte keuken 1974. Ook dat was geen zitkeuken.

 4. In het eerste huis waar ik woonde zat een dichte keuken met een soort raampje waardoor je eten naar de eettafel kon doorgeven. Dat was een huis uit de jaren ’60. Daarna woonde ik in een jaren ’70 huis met open keuken.
  Het huis waar we nu wonen is van halverwege de jaren ’80 en heeft een open keuken.
  Ik heb de indruk dat de open keukens in Nederland in de jaren ’70 zijn gekomen.
  Mij valt op dat in zoveel Nederlandse huizen een piepklein keukentje zit. Zo ook in de onze. We hebben hem iets groter gemaakt, maar ik had liever een veel grotere gehad met meer aanrechtblad.
  Wel zo leuk als je graag kookt en bakt en wel zo praktisch met de gluten. Dat is voor mij nogal riskant om tegelijk te maken in de keuken ivm besmetting.

  Groetjes, VeggieMo

 5. Hebben altijd een open keuken gehad, maar hebben nu een afgesloten keuken. Ik vind het heerlijk. Want, geen gezeur van meekijken de familieleden en de kookluchten blijven ook wat meer beperkt tot de keuken.
  We hebben zowel in ons vorige huis als nu een kleine keuken. Bevalt prima, omdat ik genoeg bergruimte heb in ingebouwde trapkasten en de kelder.

 6. Onze eerste woning, toen 1979 huur (bouwjaar 1976), had een dichte keuken over de breedte van het huis. Tweede woning, toen 1980 huur (bouwjaar 1975), had een open keuken, tussen de voor- en achterkamer ingebouwd. Onze derde woning, nieuw koop 1985 had een open keuken, maar daar hebben wij later een muur met deur tussen gezet. Vierde woning, toen 1993 (bouwjaar 1989) had een open keuken, maar wij hebben een keuken naast het huis laten bouwen. Wel met een doorgang natuurlijk. Dit was mijn fijnste keuken, eetkeuken. Ons vijfde huis, hmmm vijfde al…, toen 2008 bouwjaar 1989, heeft een open keuken. Hier hebben we nog plannen voor, maar we willen eerst nog aardig wat aflossen.

 7. Ik geloof dat ik zoiets als een half open keuken heb. Er zit nl een soort van deuropening, maar er hangt geen deur. Snap je ‘t nog? Bij mijn ouders thuis hadden we een dichte keuken. Het was maar een klein hokje en open keukens waren toen nog niet zo een trend als vandaag de dag. Persoonlijk lijkt het mij nou helemaal niks om een hele open keuken te hebben. Veel mensen vinden zo’n open keuken/een woonkeuken helemaal het einde. Maar dan zit je altijd met je snufferd op het aanrecht te kijken… Dan moet je je keuken wel altijd heel netjes, schoon en opgeruimd hebben, anders is het er toch niet fijn zitten?

 8. Ons huis is uit 1974, met van origine een aparte keuken en een inpandige berging ernaast. Maar toen wij er kwamen wonen was de berging eruit en de keuken een soort hoekkeuken, dus vanuit de woonkamer heb je er geen zicht op. Dat is in mijn geval wel prettig.

  Maar eigenlijk heb ik ook liever een soort van eetkeuken, i.v.m. een aparte ruimte voor de keuken en het eten. De woonkamer voor gezellig samen zijn zonder geurtjes en kruimels op de grond… wie weet ooit, hahaha.

 9. Wel een aparte (eet)keuken maar een deurpost zonder deur naar de woonkamer. Het liefst zou ik de deur er weer inhangen maar dan past onze boekenkast weer niet. Maar dat de keuken apart is vind ik ideaal! In ons vorige huis hadden we ook een aparte keuken en in onze huurflat daarvoor ook. Die konden we dan afsluiten met een traphekje zodat de kids niet in de keuken konden komen terwijl ik aan het koken was. Ik zie alleen maar voordelen!

 10. Wij hebben trouwens een halfopen keuken. Gelukkig niet helemaal open want er staat altijd wel afwas en/of rommel.

  Groetjes, VeggieMo

 11. Ook bij ons een half open keuken. De benedenverdieping heeft een U-vorm, waarin de zitkamer in de ene ‘poot’ van de u is en de keuken in de andere. De eethoek staat in het tussendeel. (Geen idee of dit een beetje een samenhangend verhaal is??)
  Hoe dan ook, vanuit de bank kijken we gelukkig niet op het aanrecht, waar regelmatig afwas en andere rommelige dingen zich ophopen. Ik vind het wel gezellig dat vriendlief aan tafel met mij kan kletsen in de keuken 😉 Dus ja, ik ben wel tevreden over deze opstelling. Vroeger thuis hadden we een gesloten keuken, naast de huiskamer. Mijn moeder vond dat kennelijk niet zo gezellig, want in kan me niet herinneren dat de deur ooit dicht was.. 🙂

 12. ons vorige huis had een open keuken, sinds een jaar wonen we hier en is de keuken half aangebouwd en dus apart…. love it! woongedeelte is voor, bij de tv en open haard, in het middengedeelte de grote tafel en speelruimte voor de kids en waar we meestal zitten en ons ding doen en de keuken daar half aan…. om te koken en hangplek om te kletsen 🙂

 13. Ik hou enorm van een open keuken; wel met een soort ‘afscheiding’ als bv. een bar ofzo waardoor het niet een leefruimte is.
  Hier in Galicie zijn open keukens zo goed als níet te vinden.
  In ons (ooit nog 🙂 te bouwen huis komt ie zeer zeker wel!

 14. Sinds de verbouwing van de keuken hebben wij een open woonkeuken, de eethoek staat er, twee kasten buiten de normale keukenkastjes en de computerhoek. In de kamer zitten we niet zo vaak. Er is tussen de kamer en de keuken wel een brede deur, te openen middels een rail. Die staat meestal open. Ik vind een open keuken heerlijk, voorheen hadden we dat niet echt. Maar we hebben wel veel ruimte doordat we ook nog een kamer hebben. De mensen kunnen de kamer niet bereiken zonder eerst dor de keuken te lopen, dus ik moet toch zorgen dat het een beetje opgeruimd blijft.
  In onze eerdere woning hadden we een aparte keuken waar we wel in konden eten, dat laatste is voor mij erg belangrijk.
  Vraag me niet naar historie, ik groeide op in een landbouwersgezin, ook altijd een eetkeuken. Met een kamer… verwend hè.

 15. Hier ook een aparte (woon)keuken en ik vind het ideaal. Iedereen hangt aan de keukentafel terwijl ik kook, dus ik mis niks van de gesprekken, en bij etentjes kan de keuken een zooi worden, omdat ik boven nog een grote tafel heb die gebruikt kan worden als eettafel.Niemand die het ziet. En nog een niet onbelangrijk voordeel: Doordat de keuken niet aan de woonkamer grenst, zijn we beduidend minder gaan snaaien!

  Ik denk dat de open keuken ontstond, toen peroneel verdween. Als ik de Cissy van Marxveldtboeken mag geloven was een hulp in de huishouding/keuken niet ongebruikelijk.

  Groetjes Jacq.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.