Wat is een open keuken + versus gesloten keuken
Last updated on February 26th, 2024 at 04:00 pm
- Open keuken versus gesloten keuken
- Gesloten keuken
- Voordelen gesloten keuken
- Waarom open keuken?
- Voordelen van dit type keuken
- Wat is een open keuken?
- Wat is een half open keuken?
- Leestips
Op zondag kijk ik altijd naar het Engelse woonprogramma Location, location met Kirsty and Phil. En daarin wil iedereen altijd standaard muurtjes eruit slaan om een open keuken te creëren. En elke week zeg ik tegen mijn man:
‘Ik snap dat niet! Zo’n dichte keuken is toch veel fijner?!’
Wat is dat toch met die liefde voor dit type keukens? En wat is een open keuken precies?
In 2021 schreef ik er al eens een blogpost over.
Open keuken versus gesloten keuken
Met uitzondering van mijn studententijd, toen ik een flat woonde, heb ik altijd een open keuken gehad. Toch ben ik daar eigenlijk nooit zo’n liefhebber van geweest. Ik heb liever een gesloten keuken. Maar dit type keukens zitten gewoon in de meeste huizen! Zo ook in onze vorige woning.
Gesloten keuken
In ons nieuwe huis, zijn de woonkamer en keuken wél apart, en zo’n gesloten keuken bevalt me eigenlijk uitstekend. We hebben het geluk dat het een ruime keuken is, en overdag zitten we veel daar. Door de week doe ik overdag alleen in de keuken de verwarming aan om stookkosten te besparen. Tegen een uur of vijf steek ik in de woonkamer de houtkachel aan, en dan verplaatst het huiselijk leven zich daar naar toe.
Voordelen gesloten keuken
Het grootste voordeel van een gesloten keuken, vind ik dat de woonkamer vrij blijft van etensgeuren. Ook vind ik het prettig dat er twee verschillende ‘woonsferen’ zijn. Ook maakt het niet uit als je keuken totaal niet ‘matcht’ met je woonkamer. Het zijn immers twee verschillende ruimtes. Een ander voordeel van een gesloten keuken is dat eventuele rommel onzichtbaar is, zo gauw je in de woonkamer bent.
Waarom open keuken?
Nadeel van een gesloten keuken zou kunnen zijn dat je als kok afgesloten bent van de rest van het gezin. Maar zelf vind ik dit niet vervelend. Sterker nog, het is best fijn om even rustig te kunnen koken zonder allerlei mensen om mij heen. Zeker als ze bij voorbaat al mopperen op de menukeuze…
Voordelen van dit type keuken
- Je houdt contact met de rest van het gezin.
- Als je graag gasten ontvangt en thuis dinertjes organiseert, kun je tijdens het koken alvast samen praten.
- Het geeft een ruimtelijk indruk. Een kleine keuken, die open is, oogt ruimtelijker dan dezelfde keuken in gesloten vorm.
- De meeste huizen hebben dit type keuken al. Huizen met gesloten keukens zijn schaarser.
- Je kunt je kinderen beter in de gaten houden tijdens het koken.
Geschiedenis van de open keuken
Ik heb op internet zitten zoeken, wanneer dit type keuken haar opmars maakte, maar kon weinig vinden. Op basis van mijn eigen observaties en bezoeken aan mensen in dertiger jaren woningen, durf ik wel te zeggen dat destijds gesloten keukens nog de norm waren. Volgens mij was dit zelfs in de zestiger jaren nog het geval, en kwam vanaf de jaren zeventig de keuken die één geheel vormt met de woonkamer in beeld.
Volgens de Volkskrant heeft Jan de Bouvrie een rol gespeeld:
‘Jan de Bouvrie stond aan de basis van de open keuken en de veranda, waarmee in harmonie binnen en buiten kon worden gewoond.’
Tot zover mijn post uit 2012. Nu door naar 2021!
Wat is een open keuken?
Laten we beginnen met de vraag: ‘Wat is een open keuken?’ Afgaande op Kirsty and Phil en hun breekgrage huizenzoekers, is een open keuken een keuken die geen muren heeft. Een open keuken staat in een open verbinding met de rest van het huis. Meestal de woonkamer.
Wat is een half open keuken?
Wie niet overtuigd is van een open keuken, maar ook twijfelt over een gesloten keuken, kan kiezen voor een half open keuken. Nou blijken de meningen wel verdeeld over wat een half open keuken is. Er zijn 3 meningen:
- Het is een keuken met een kookeiland. in deze definitie van een half open keuken kan ik mij het minst vinden.
- Het is een keuken met zo’n barretje waaraan je kunt eten, en die tussen de keuken en de woonkamer zit. Je kunt de keuken dus wel inkijken, maar er zit iets tussen keuken en woonkamer.
- Heb je een L-vormige woonkamer met in de voet van de L een keuken? Dan vinden sommige mensen dat ook een half open keuken.
Als je gaat voor half-half dan zou je kunnen zeggen dat je het beste van twee werelden hebt. De kok is niet afgesloten van de rest van het gezin, maar er is toch enige scheiding tussen keuken en woonkamer. Nadeel is wel dat je alsnog last kunt hebben van etensgeuren die blijven hangen.
Leestips
Wat hebben jullie? Een open keuken of aparte keuken?
En was dat een bewuste keuze?
En wie kan zijn licht laten schijnen over de geschiedenis van de open keuken?!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
In het huis waar wij in de jaren 80 woonden (begin 80 gebouwd) was de keuken nog min of meer afgescheiden. Niet een aparte ruimte maar ook niet echt IN de kamer. Volgens mij is dat pas gekomen in de tijd van al die Vinexwoningen, nu ik er zo over denk?
Hier hadden we de keuze of in een heel klein hokje, of in de kamer. Hij zit hier in de kamer maar ik vind het nooit storend. Wierookje aan na het eten, afzuigkap aan… En vind het ook wel zo gezellig :)
Volgens mij is de open keuken puur ontstaan door
1. ruimtegebrek
2. gemak (van mens en architect ;-))
Geef mij maar een dichte keuken (heb ik niet helaas…).
Gr,
Julia
Wij hebben een keuken apart van de kamer, ik denk ook dat dat met ruimte te maken heeft. Wij zitten niet vaak in de keuken, maar dat heeft vooral te maken met dat het daar nog vrij koud kan zijn en de stoelen die we daar hebben niet lekker zitten. Dat laatste vooral, als ik even voor mezelf praat. In ieder geval niet met ruimte, want de keuken is hier ruim 20 vierkante meter. De kamer is iets van 50 vierkante meter, dus wel groter, maar daar heb je weer meer onderdelen; een leeshoek, een tv hoek en een eethoek.
Heerlijk vind ik onze zitkeuken 32 vierkante meter waar we ook een zithoekje in hebben en een boekenkast. Al heb ik de deuren naar de kamer altijd open staan. In onze vorige woning 1975 die we lieten bouwen zat een open keuken maar we hadden de keus om de muur op te trekken en zo stond er min of meer een dichte keuken zonder deur vanwege het licht. Dat was geen zitkeuken. In de woning waar we daarvoor woonden was een dichte keuken 1974. Ook dat was geen zitkeuken.
In het eerste huis waar ik woonde zat een dichte keuken met een soort raampje waardoor je eten naar de eettafel kon doorgeven. Dat was een huis uit de jaren ’60. Daarna woonde ik in een jaren ’70 huis met open keuken.
Het huis waar we nu wonen is van halverwege de jaren ’80 en heeft een open keuken.
Ik heb de indruk dat de open keukens in Nederland in de jaren ’70 zijn gekomen.
Mij valt op dat in zoveel Nederlandse huizen een piepklein keukentje zit. Zo ook in de onze. We hebben hem iets groter gemaakt, maar ik had liever een veel grotere gehad met meer aanrechtblad.
Wel zo leuk als je graag kookt en bakt en wel zo praktisch met de gluten. Dat is voor mij nogal riskant om tegelijk te maken in de keuken ivm besmetting.
Groetjes, VeggieMo
Hebben altijd een open keuken gehad, maar hebben nu een afgesloten keuken. Ik vind het heerlijk. Want, geen gezeur van meekijken de familieleden en de kookluchten blijven ook wat meer beperkt tot de keuken.
We hebben zowel in ons vorige huis als nu een kleine keuken. Bevalt prima, omdat ik genoeg bergruimte heb in ingebouwde trapkasten en de kelder.
Onze eerste woning, toen 1979 huur (bouwjaar 1976), had een dichte keuken over de breedte van het huis. Tweede woning, toen 1980 huur (bouwjaar 1975), had een open keuken, tussen de voor- en achterkamer ingebouwd. Onze derde woning, nieuw koop 1985 had een open keuken, maar daar hebben wij later een muur met deur tussen gezet. Vierde woning, toen 1993 (bouwjaar 1989) had een open keuken, maar wij hebben een keuken naast het huis laten bouwen. Wel met een doorgang natuurlijk. Dit was mijn fijnste keuken, eetkeuken. Ons vijfde huis, hmmm vijfde al…, toen 2008 bouwjaar 1989, heeft een open keuken. Hier hebben we nog plannen voor, maar we willen eerst nog aardig wat aflossen.
Ik geloof dat ik zoiets als een half open keuken heb. Er zit nl een soort van deuropening, maar er hangt geen deur. Snap je ‘t nog? Bij mijn ouders thuis hadden we een dichte keuken. Het was maar een klein hokje en open keukens waren toen nog niet zo een trend als vandaag de dag. Persoonlijk lijkt het mij nou helemaal niks om een hele open keuken te hebben. Veel mensen vinden zo’n open keuken/een woonkeuken helemaal het einde. Maar dan zit je altijd met je snufferd op het aanrecht te kijken… Dan moet je je keuken wel altijd heel netjes, schoon en opgeruimd hebben, anders is het er toch niet fijn zitten?
Ons huis is uit 1974, met van origine een aparte keuken en een inpandige berging ernaast. Maar toen wij er kwamen wonen was de berging eruit en de keuken een soort hoekkeuken, dus vanuit de woonkamer heb je er geen zicht op. Dat is in mijn geval wel prettig.
Maar eigenlijk heb ik ook liever een soort van eetkeuken, i.v.m. een aparte ruimte voor de keuken en het eten. De woonkamer voor gezellig samen zijn zonder geurtjes en kruimels op de grond… wie weet ooit, hahaha.
Wel een aparte (eet)keuken maar een deurpost zonder deur naar de woonkamer. Het liefst zou ik de deur er weer inhangen maar dan past onze boekenkast weer niet. Maar dat de keuken apart is vind ik ideaal! In ons vorige huis hadden we ook een aparte keuken en in onze huurflat daarvoor ook. Die konden we dan afsluiten met een traphekje zodat de kids niet in de keuken konden komen terwijl ik aan het koken was. Ik zie alleen maar voordelen!
Wij hebben trouwens een halfopen keuken. Gelukkig niet helemaal open want er staat altijd wel afwas en/of rommel.
Groetjes, VeggieMo
Ook bij ons een half open keuken. De benedenverdieping heeft een U-vorm, waarin de zitkamer in de ene ‘poot’ van de u is en de keuken in de andere. De eethoek staat in het tussendeel. (Geen idee of dit een beetje een samenhangend verhaal is??)
Hoe dan ook, vanuit de bank kijken we gelukkig niet op het aanrecht, waar regelmatig afwas en andere rommelige dingen zich ophopen. Ik vind het wel gezellig dat vriendlief aan tafel met mij kan kletsen in de keuken ;) Dus ja, ik ben wel tevreden over deze opstelling. Vroeger thuis hadden we een gesloten keuken, naast de huiskamer. Mijn moeder vond dat kennelijk niet zo gezellig, want in kan me niet herinneren dat de deur ooit dicht was.. :)
ons vorige huis had een open keuken, sinds een jaar wonen we hier en is de keuken half aangebouwd en dus apart…. love it! woongedeelte is voor, bij de tv en open haard, in het middengedeelte de grote tafel en speelruimte voor de kids en waar we meestal zitten en ons ding doen en de keuken daar half aan…. om te koken en hangplek om te kletsen :)
Ik hou enorm van een open keuken; wel met een soort ‘afscheiding’ als bv. een bar ofzo waardoor het niet een leefruimte is.
Hier in Galicie zijn open keukens zo goed als níet te vinden.
In ons (ooit nog :-) te bouwen huis komt ie zeer zeker wel!
Sinds de verbouwing van de keuken hebben wij een open woonkeuken, de eethoek staat er, twee kasten buiten de normale keukenkastjes en de computerhoek. In de kamer zitten we niet zo vaak. Er is tussen de kamer en de keuken wel een brede deur, te openen middels een rail. Die staat meestal open. Ik vind een open keuken heerlijk, voorheen hadden we dat niet echt. Maar we hebben wel veel ruimte doordat we ook nog een kamer hebben. De mensen kunnen de kamer niet bereiken zonder eerst dor de keuken te lopen, dus ik moet toch zorgen dat het een beetje opgeruimd blijft.
In onze eerdere woning hadden we een aparte keuken waar we wel in konden eten, dat laatste is voor mij erg belangrijk.
Vraag me niet naar historie, ik groeide op in een landbouwersgezin, ook altijd een eetkeuken. Met een kamer… verwend hè.
Hier ook een aparte (woon)keuken en ik vind het ideaal. Iedereen hangt aan de keukentafel terwijl ik kook, dus ik mis niks van de gesprekken, en bij etentjes kan de keuken een zooi worden, omdat ik boven nog een grote tafel heb die gebruikt kan worden als eettafel.Niemand die het ziet. En nog een niet onbelangrijk voordeel: Doordat de keuken niet aan de woonkamer grenst, zijn we beduidend minder gaan snaaien!
Ik denk dat de open keuken ontstond, toen peroneel verdween. Als ik de Cissy van Marxveldtboeken mag geloven was een hulp in de huishouding/keuken niet ongebruikelijk.
Groetjes Jacq.
Wij hebben een half open keuken, er zit een grote opening van de keuken naar de woonkamer.
Mijn grote wens: ooit een echte, “afgesloten” woonkeuken!
Wij hebben een open keuken en persoonlijk vind ik dat heerlijk.
Een gesloten keuken. Ik zou absoluut geen open keuken willen hebben. Ik wil geen kooklucht in de huiskamer hebben.
Wij hebben een woonkeuken,afgesloten van een kleine zitkamer. Overdag leven we daar met lekkere stoelen naast de kachel. Pas in de avond verhuizen we richting tv.
Zo doen wij het ook Izerina. Ik vind het echt wel wat hebben om keuken en woonkamer echt in aparte kamers te hebben.
Ik heb een open keuken en ik begrijp net als jij niet zo goed waarom mensen dat zo geweldig vinden. Het is toch veel lekkerder als je de keuken kunt afsluiten? Nu heb ik altijd het gevoel dat alles keurig netjes en schoon moet zijn. Terwijl na het koken er af en toe heus nog wel wat spetters op de achterwand achterblijven. In een aparte keuken ‘verstop’ je dat soort dingen gewoon even als er bezoek komt. Lijkt me ideaal!
Dat is ook echt zo Naomi. Ik vind een aparte keuken echt veel fijner.
Wij hebben een U vormige woonkamer met in een van de benen de (open) keuken.
Volgens mij is het ook een evolutie om met minder oppervlakte hetzelfde (na ja…. ???) te bereiken.
Dat is denk ik zeker een belangrijke overweging bij de open keuken trend.
Wij hebben een ruime aparte keuken waar we ontbijten, de krant lezen, enz.
Moesten we nog budget over gehad hebben toen we dit huis kochten, dan hadden we er wellicht een open keuken van laten maken. Met een degelijke afzuigkap valt het wel mee met etensgeuren!
Waarom zou je er een open keuken van willen maken Myriam? Ik ben benieuwd naar de overwegingen, omdat ik zelf zo’n fan ben van gesloten keukens : )
ha Nicole,
ik zou maar wat graag een open keuken willen, maar…
dan moet ik groeetscheeps verbouwen en daar ga ik niet meer aan beginnen.
Had het 30 jaar geleden meteen moeten doen, toen ik hier kwam.
groetjes!
Toen wij in 2009 onze woning kochten had deze een open keuken. Het is een normale tussenwoning. Wij hadden 5 eigen kinderen en door omstandigheden 2 kinderen extra. De keuken is niet groot maar omdat het een open keuken was werd ook de tafel in de achterkamer er een beetje bij betrokken. Hierdoor liepen we elkaar nooit in de weg.
Toen alle kinderen de deur uit waren heeft mijn man de opening tussen keuken en achterkamer gesloten met een raam en een schuifdeur. Ik vind het ideaal. De katten komen niet in de keuken als ik sta te koken, vanuit de kamer kun je niet in rechtstreeks de keuken kijken en de luchtjes blijven in de keuken.
Een schuifdeur is een mooie oplossing. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden.
De geurtjes van het eten in de woonkamer. Zolang je maar lekker kookt is dat niet zo’n probleem. Wij hebben nu een open keuken, eerst gesloten. Ik vind dit toch prettiger.
Lvoe As Always
Dimario
Mijn keuken is dus een stuk van de leefruimte, praktisch en gezellig.
Lie(f)s.
Ja, zo kun je het inderdaad ook zien!
Hangt erg van de woning af. Zelf heb ik een open keuken en zou in deze woning niet anders willen. Ik heb een benedenwoning, en met een dichte keuken zou ik ‘s middags en ‘s avond geen daglicht in m’n woonkamer hebben. Die dichte keuken zou ook te klein zijn voor een tafel en ook met de afwas kan je er dan je kont niet keren. Na een ongeval met zware polskneuzingen was ik helemaal blij met de open keuken. Geen last van die domme deur. Maar ik heb ook een bijkeuken waar de wasmachine staat. Die staat dus niet in m’n open keuken.
Mijn ouders hadden een oude rijtjeswoning met een zeer smalle keuken. Ook bijzonder onhandig. Pastte geen tafel in en aan het lange aanrecht had je niet veel. Wel door 2 deuren om via de gang in de woonkamer te komen. Voordeel is dat je zo’n keuken op een lagere temperatuur kan zetten. Daar stond wel een wasmachine in en die zou ik niet in de kamer willen horen.
Dat je anders geen daglicht heb vind ik een heel goed argument voor een open keuken Ximaar!
Ik heb een open keuken en dat was toen mijn dochter nog thuis woonde wel een nadeel vanwege haar katten, want als we thuis waren zaten ze nooit op het aanrecht, maar als ik thuis kwam van mijn werk zaten ze steevast op het aanrecht voor het raam te wachten tot er iemand thuis kwam, niet echt hygiënisch. Mijn dochter is daarom maar wat blij met de afgesloten keuken in haar flatje.
Handig artikel! Ik heb zelf ook een open keuken en vind dat erg fijn in huis.
Ik had in al mijn huizen een half open keuken (met een laag muurtje tussen de kamer en keuken) of een open keuken. En ik wilde altijd een dichte keuken. Maar toen ik die – na verhuizing nr. zoveel – eenmaal had, vond ik het zo ongezellig. Nu heb ik lekker weer een open keuken!
LOL. Dat doet me denken aan de uitdrukking: ‘Be careful what you wish for, you just might get it.’