Wat is een open keuken + versus gesloten keuken
Last updated on February 26th, 2024 at 04:00 pm
Op zondag kijk ik altijd naar het Engelse woonprogramma Location, location met Kirsty and Phil. En daarin wil iedereen altijd standaard muurtjes eruit slaan om een open keuken te creëren. En elke week zeg ik tegen mijn man:
‘Ik snap dat niet! Zo’n dichte keuken is toch veel fijner?!’
Wat is dat toch met die liefde voor dit type keukens? En wat is een open keuken precies?
In 2021 schreef ik er al eens een blogpost over.
Open keuken versus gesloten keuken
Met uitzondering van mijn studententijd, toen ik een flat woonde, heb ik altijd een open keuken gehad. Toch ben ik daar eigenlijk nooit zo’n liefhebber van geweest. Ik heb liever een gesloten keuken. Maar dit type keukens zitten gewoon in de meeste huizen! Zo ook in onze vorige woning.
Gesloten keuken
In ons nieuwe huis, zijn de woonkamer en keuken wél apart, en zo’n gesloten keuken bevalt me eigenlijk uitstekend. We hebben het geluk dat het een ruime keuken is, en overdag zitten we veel daar. Door de week doe ik overdag alleen in de keuken de verwarming aan om stookkosten te besparen. Tegen een uur of vijf steek ik in de woonkamer de houtkachel aan, en dan verplaatst het huiselijk leven zich daar naar toe.
Voordelen gesloten keuken
Het grootste voordeel van een gesloten keuken, vind ik dat de woonkamer vrij blijft van etensgeuren. Ook vind ik het prettig dat er twee verschillende ‘woonsferen’ zijn. Ook maakt het niet uit als je keuken totaal niet ‘matcht’ met je woonkamer. Het zijn immers twee verschillende ruimtes. Een ander voordeel van een gesloten keuken is dat eventuele rommel onzichtbaar is, zo gauw je in de woonkamer bent.
Waarom open keuken?
Nadeel van een gesloten keuken zou kunnen zijn dat je als kok afgesloten bent van de rest van het gezin. Maar zelf vind ik dit niet vervelend. Sterker nog, het is best fijn om even rustig te kunnen koken zonder allerlei mensen om mij heen. Zeker als ze bij voorbaat al mopperen op de menukeuze…
Voordelen van dit type keuken
- Je houdt contact met de rest van het gezin.
- Als je graag gasten ontvangt en thuis dinertjes organiseert, kun je tijdens het koken alvast samen praten.
- Het geeft een ruimtelijk indruk. Een kleine keuken, die open is, oogt ruimtelijker dan dezelfde keuken in gesloten vorm.
- De meeste huizen hebben dit type keuken al. Huizen met gesloten keukens zijn schaarser.
- Je kunt je kinderen beter in de gaten houden tijdens het koken.
Geschiedenis van de open keuken
Ik heb op internet zitten zoeken, wanneer dit type keuken haar opmars maakte, maar kon weinig vinden. Op basis van mijn eigen observaties en bezoeken aan mensen in dertiger jaren woningen, durf ik wel te zeggen dat destijds gesloten keukens nog de norm waren. Volgens mij was dit zelfs in de zestiger jaren nog het geval, en kwam vanaf de jaren zeventig de keuken die één geheel vormt met de woonkamer in beeld.
Volgens de Volkskrant heeft Jan de Bouvrie een rol gespeeld:
‘Jan de Bouvrie stond aan de basis van de open keuken en de veranda, waarmee in harmonie binnen en buiten kon worden gewoond.’
Tot zover mijn post uit 2012. Nu door naar 2021!
Wat is een open keuken?
Laten we beginnen met de vraag: ‘Wat is een open keuken?’ Afgaande op Kirsty and Phil en hun breekgrage huizenzoekers, is een open keuken een keuken die geen muren heeft. Een open keuken staat in een open verbinding met de rest van het huis. Meestal de woonkamer.
Wat is een half open keuken?
Wie niet overtuigd is van een open keuken, maar ook twijfelt over een gesloten keuken, kan kiezen voor een half open keuken. Nou blijken de meningen wel verdeeld over wat een half open keuken is. Er zijn 3 meningen:
- Het is een keuken met een kookeiland. in deze definitie van een half open keuken kan ik mij het minst vinden.
- Het is een keuken met zo’n barretje waaraan je kunt eten, en die tussen de keuken en de woonkamer zit. Je kunt de keuken dus wel inkijken, maar er zit iets tussen keuken en woonkamer.
- Heb je een L-vormige woonkamer met in de voet van de L een keuken? Dan vinden sommige mensen dat ook een half open keuken.
Als je gaat voor half-half dan zou je kunnen zeggen dat je het beste van twee werelden hebt. De kok is niet afgesloten van de rest van het gezin, maar er is toch enige scheiding tussen keuken en woonkamer. Nadeel is wel dat je alsnog last kunt hebben van etensgeuren die blijven hangen.
Leestips
Wat hebben jullie? Een open keuken of aparte keuken?
En was dat een bewuste keuze?
En wie kan zijn licht laten schijnen over de geschiedenis van de open keuken?!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Handig artikel! Ik heb zelf ook een open keuken en vind dat erg fijn in huis.
Ik had in al mijn huizen een half open keuken (met een laag muurtje tussen de kamer en keuken) of een open keuken. En ik wilde altijd een dichte keuken. Maar toen ik die – na verhuizing nr. zoveel – eenmaal had, vond ik het zo ongezellig. Nu heb ik lekker weer een open keuken!
LOL. Dat doet me denken aan de uitdrukking: ‘Be careful what you wish for, you just might get it.’