Handige tips om te besparen op de stookkosten

energierekening omlaag brengen

Toen ik onderstaande post van Sissy binnenkreeg dacht ik eerst: ‘Mosterd na de maaltijd! De winter is om, dus dit is niet erg actueel.’

Maar je kunt de zomer natuurlijk gebruiken om deze tips toe te passen, zodat je goed voorbereid de volgende winter gaat. Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen en zo. En deze vrijdagochtend werd ik wakker, en het leek wel of het had gevroren…. Dus hier komt tie. Met een opwindend nieuwtje aan het eind van mij!

Handige tips om te besparen op de stookkosten

De koude winterdagen zijn weer achter de rug. Je hoeft je verwarming niet meer zo hoog te zetten, maar menigeen schrikt als ze terugkijken naar de stookkosten van de afgelopen maanden. Geen zorgen, met deze handige tips zijn hoge stookkosten verleden tijd en ze zijn nog goed voor een duurzaam leven ook.

Houd je cv ketel in goede conditie

Je cv-ketel zorgt ervoor dat de verwarming lekker warm was op koude winterdagen. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, is het belangrijk dat je deze één keer per jaar laat onderhouden door een specialist. De specialist controleert je hele toestel en maakt het ook schoon. Als je echt een oude cv-ketel hebt, is er een kans dat de vakspecialist je adviseert om de cv-ketel te vervangen. Dit is een investering, maar je bespaart hier op termijn wel flink wat geld mee.

Zorg voor isolatie

Als je cv-ketel in goede staat is, is het belangrijk dat de geproduceerde warmte in huis blijft. Het is dus belangrijk om je huis goed te isoleren. Niet alle huizen zijn goed geïsoleerd, waardoor veel warmte ontsnapt. Voornamelijk oude huizen zijn niet altijd voorzien van dubbel glas, muurisolatie of vloerisolatie. Isolatie zorgt ervoor dat je huis lekker warm blijft waardoor je geld bespaart op je energierekening. Er zijn ook andere manieren om je huis te isoleren. Leg bijvoorbeeld een tapijt op de vloer om geen koude voeten te krijgen. Hang dikke gordijnen voor het raam of plak tochtstrippen bij je deuren om warmte binnen te houden.

Zorg voor goede ventilatie

Zowel in de winter als zomer is het handig om frisse lucht in je huis te hebben. Het is ten eerste goed voor je gezondheid en het helpt je met besparen op stookkosten. Je vraagt je misschien af waarom?

Door frisse lucht in je huis te hebben, is de lucht in huis droger, waardoor het sneller opwarmt.

Zet daarom je ventilatierooster open of zet je raam op een kiertje. Let er wel op dat je je raam niet te ver open doet, anders ontsnapt juist de warmte.

Mijn nawoord

Ik haal 3 tips uit Sissy’s post:

 1. Onderhoud je cv-ketel zodat hij efficiënt werkt.
 2. Isoleer je huis zodat je niet ‘stookt voor de mussen’. In de zomer zorgt een goede isolatie er ook voor dat je huis koeler blijft. Mocht je een airconditioner hebben, dan is goede isolatie een hulpmiddel om die zo min mogelijk te hoeven gebruiken. Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!
 3. Zorg tegelijkertijd voor goede ventilatie.

Tip 2 en 3 vind ik altijd een beetje op gespannen voet met elkaar staan, maar ik kende hem inderdaad wel.

Opwindend nieuwtje: je ramen als zonnepanelen!

Naar aanleiding van Sissy’s post zat ik zelf ook te zoeken naar energiebesparende tips. En ik kwam het idee van een zonneraam tegen!

Dat wil zeggen dat je gewone ramen een speciale coating krijgen, en vervolgens werken ze als zonnepanelen!

Als iemand die al jaren droomt van zonnepanelen, lijkt me dit geweldig! Het klinkt namelijk ook eenvoudiger om even toe te passen.

Ik weet niet of ze al te koop zijn, maar wij hebben dus beneden nog enkel glas. In verband met tip nummer 2: isoleer je huis beter, moeten we eigenlijk dubbel glas nemen. Daar zit ik tegenaan te hikken, omdat ik het een saaie en grote uitgave vind. Maar als we dit nou eens zouden kunnen combineren met SolarWindow zonnepanelen ben ik helemaal blij!

Zie ook mijn post Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Bron afbeelding bovenin post: Shutterstock

Leestips

Heeft er iemand al ervaring met ramen die werken als zonnepanelen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Wij hebben een vrij nieuw huis, dus goed geïsoleerd en nieuwe CV. Wel denken we na over zonnepanelen, maar dat je ze ook als raam kunt hebben wist ik niet. We hebben veel ramen, dus misschien wel iets om uit te zoeken

 2. Handige tips gelukkig wist ik de meeste al. Tip voor je ramen investeer in goede raamdecoratie, Dit isoleert zowel in de zomer als de winter ;)

 3. Hier hebben geen paar jaar geleden alles geïsoleerd, boven op zolder en onder de grond en dit merken echt in de stookkosten. Ook let ik op dat de temperatuur hier niet altijd te hoog staat en geen dieren en ramen open laten staan.

 4. Fijne tips inderdaad, maar vooral van belang als je een eigen huis hebt. Wij huren nu een huis (en een belachelijk oud huis ook) waarbij de huiseigenaar niks aan verbouwen/opknappen en omdat we zelf ook willen verhuizen gaan we er ook niks aan doen… Wat hier wel werkt overigens is een Zibro kachel voor als het écht koud is. Zo’n ouderwetse oliekachel, binnen no-time warm!

   1. Wij (tenminste, m’n vriend) heeft ze zelf gekocht. Die heeft deze kacheltjes van huis uit meegekregen en meegemaakt en dat zit er echt ingebrand. We hebben één elektrische zibro (ook met allerlei filters enzo erin zodat hij zo min mogelijk “stinkt”) en een ouderwetsche die je echt aan moet steken zegmaar. De lampenolie kost natuurlijk ook wel wat, maar die haal je voor nog geen 2 euro bij de Dirk en daar heb je de hele avond plezier van :)

 5. Ken je het waterzijdig inregelen van verwarming? Je kan dat laten doen of zelf doen als klusser. Scheelt je 15% tot 30% energie en brengt meer comfort in huis.

  Isoleren is een hele goede tip. Niet alleen de dikke gordijnen, maar meer. Maak een stappenplan. Zie het als onderdeel van onderhoud van je huis.
  Als je googelt op “de-voor-e1000-vangaslos-challenge” vind je wat handige tips, oa een tip voor vervanging van de ventilaltie unit.Met sensor wanneer die aan, maar vooral uit gaat, zuiniger dus, wie wil dat nou niet.

 6. We isoleren inderdaad goed, hebben een scherpe aanbieding van de leverancier en kleden ons warm aan. Komt helemaal goed :-D fijne tips En tricks!

 7. Weer goede tips! Het klinkt inderdaad gek, om als het zomer wordt te denken aan stookkosten besparen, maar dan kun je het juist allemaal op tijd regelen voor de volgende winter!

 8. Wij wonen in een monumentaal pand en het is slecht geïsoleerd en de CV ketel wordt door iedereen lieflijk de megaplens genoemd. We zitten in de sociale huur omdat we niet kunnen kopen en particuliere huur voor ons eigenlijk weggegooid geld is. Dus helaas blijven onze stookkosten hoog als we het koud hebben..

 9. Wij zijn bezig om ons huis beter te isoleren. Deels voor het milieu en ook voor het comfort. We laten en het najaar een koude zolderslaapkamer isoleren. En we beginnen met plaatsen van beter dubbel glas. We hebben nu eind jaren tachtig dubbelglas. Er is een raam stuk, dus die moet sowieso. Op andere plekken in huis willen we het ook. We hebben een erg groot raam bij de zithoek en dat is in de winter erg koud, daar willen we hr++ glas in. Voor de schuifpui zitten we te denken aan folie want ik vraag me af of de pui het zwaardere gewicht wel aan kan. Op de site van Milieu Centraal kun je veel info vinden. Wellicht is folie voor jullie ook een goed idee omdat het veel minder kost dan dubbel glas.
  Vandaag kan ik zuinig doen met gas. Zoveel zon, dat de kamer lekker verwarmd wordt. Ik vind het buiten toch erg fris. Jij was het toch met de naam ‘window weather’? Dat is het hier dus????

 10. Handige tips. Ik zelf stook heel weinig omdat de buren lekker stoken en ik het sowieso al niet zo snel koud heb. Die ramen met zonnepanelen erin vind ik geweldig! Wil ik!

 11. Lijkt mij 2-in-1 om nieuwe ramen te nemen met zonnepanelen. Ze hebben het in dat artikel over zonnecellen opspuiten, als ik het goed begrijp. Ik ben benieuwd hoe dan bijgehouden wordt hoeveel elektriciteit je hebt opgebouwd.

 12. Wij zijn verhuisd van een groot huis naar een appartement, omdat onze kinders het huis uit waren – en dat scheelt heel wat in energiekosten :)

 13. Wij huren onze woning dus dan ga je er niet in investeren maar je kunt alsnog wel voorzichtig doen waardoor je een beetje bespaart. Je cv onderhouden is sowieso echt een must i.v.m koolmonoxide (helaas uit eigen ervaring)

 14. Handige tips! Heb weleens van die ramen gehoord ja, maar moet zeggen dat ik ze niet zo zou herkennen. Heb ook weleens gehoord dat frisse lucht sneller verwarmt (of misschien heb ik dat bij jou gelezen?) en dat ventilatie daarom goed is om je stookkosten wat in te dammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.