Wanneer zet jij de verwarming aan?

wanneer verwarming aan?

Het is buiten 16 graden. Dat is niet koud, maar best frisjes.

Ik heb onze thermometer binnen even gecontroleerd en die staat op 18 graden. De verwarming heb ik nog niet aan gehad. Maar de vraag is al wel bij me opgekomen:

‘Wanneer doe ik de verwarming/houtkachel weer aan?’

Zeker als ik stil zit te bloggen in mijn kantoortje. Brrr.

Het officiële stookseizoen!

Wist jij dat er een heus officieel stookseizoen is? Dat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Wikipedia omschrijft het stookseizoen als ‘de periode waarin de buitentemperaturen onder een bepaalde waarde (bijvoorbeeld 18,5 °C) komen.’

Aangezien het nu buiten 16 graden is, blijkt wel dat het stookseizoen variabel is. Het wordt beïnvloedt door de mate waarin je huis is geïsoleerd, het weer en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. De één heeft het nu eenmaal sneller koud dan de ander.

Vanaf welke binnentemperatuur kun je de verwarming aan zetten?

Het officiële stookseizoen helpt dus niet zo erg bij de vraag ‘Wanneer zet je de verwarming aan?’ Wat is nou een binnentemperatuur waarbij je prima je verwarming kunt aanzetten? Gemiddeld krijgen we het koud bij zo’n 17 graden binnenshuis. Dus je zou als vuistregel kunnen gebruiken:

Als het binnen 17 graden is, zet ik de verwarming aan!

De gemiddelde temperatuur in Nederlandse huizen

Ik kwam verschillende cijfers tegen wat betreft de gemiddelde temperatuur in Nederlandse huizen.Volgens gemiddeldgezien.nl staat bij tweederde van de Nederlandse huishoudens de thermostaat op 19 of 20 graden. Volgens genoeg.nl stoken we ons huis gemiddeld 20 tot 22 graden.

Meestal stel ik het aandoen van de verwarming zo lang mogelijk uit. Om de volgende redenen:

 • Het is beter voor het milieu.
 • Het is beter voor je portemonnee: hoe minder je stookt, hoe lager je energiekosten. Als je de temperatuur 1 graad lager zet, scheelt dat jaarlijks gemiddeld al 7% op de energierekening volgens Genoeg.

Maar daar staat tegenover dat ik een koud huis ongezellig vind. Ik vind een behaaglijke omgeving heel belangrijk, en dat is dan ook een belangrijke reden voor mij om de verwarming aan te doen.

Andere manieren om het warm te krijgen

Stel nou dat je wilt proberen de verwarming pas aan te doen in oktober. Hoe zorg je dan dat je thuis lekker warm blijft? Daar zijn allerlei methodes voor.

 1. Ga buiten wandelen. Als je dan binnen komt is het daar van de weeromstuit lekker warm.
 2. Trek een extra vest uit trui aan.
 3. Ga onder een plaid of fleece dekentje liggen. Je hebt er al eentje voor 2,99 bij de Action.

  verwarming
  2,99 bij de Action
 4. Kruip lekker aan tegen je partner.
 5. Koop zo’n lelijke woondeken, waar je helemaal in zit. Hier onder eentje van de Xenos. Duur is hij niet: 7,99.wanneer zet je de verwarming aan?
 6. Ga actief bezig in huis. Lichaamsbeweging warmt je op.
 7. Gebruik een warmwaterzak of een elektrische kruik.
 8. Doe pantoffels aan. Warme voeten geven een behaaglijk gevoel over het hele lichaam.

  verwarming aan doen
  19,99 bij Lesara

Samenvatting + antwoord op Wanneer zet je de verwarming aan?

Aangezien we het gemiddeld koud krijgen rond de 17 graden, zou je die temperatuur als vuistregel kunnen hanteren:

De verwarming gaat aan als het binnen 17 graden is.

Hoe iemand de temperatuur in huis beleeft is heel persoonlijk. Vrouwen hebben vaak sneller koud van mannen bijvoorbeeld. En veel vrouwen associëren warmte met gezelligheid en behaaglijkheid. Ik ben er daar eentje van. Als je warmte als ongezellig ervaart zul je waarschijnlijk sneller de verwarming aanzetten.

Maar in de post gaf ik ook nog 8 tips om het warmer te krijgen zónder de verwarming.

Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!

Wanneer gaat bij jou de verwarming aan?

Similar Posts

90 Comments

  1. Ah, dat is intrigerend. Uit onderzoek blijkt dat het meestal de vrouw is die het koud krijgt! Maar mannen zetten eerder de verwarming aan als ze het koud krijgen.

 1. Ik ben een echte koukleum. Vind het armoedig om in de kou te zitten. Heb de verwarming al lekker aan op 21 graden, ook goed om het vocht uit huis te krijgen.

 2. als we het niet behaaglijk vinden in huis. Dan staat ie in het begin soms een dagje aan zoals deze week een, avondje. Maar in het koude seizoen verwarmen we tot een graad of 18, daarboven vinden we het al snel erg warm. We trekken liever een vest en sloffen aan dan de kachel aan te zetten.

 3. Wij zetten hem pas aan wanneer iedereen het koud heeft.

  Kijk even naar de prijzen die je noemt bij de plaid van de Action. Je noemt 2 verschillende prijzen (ookal scheelt het maar 3 cent)

 4. Wij hebben een gaskachel. Die staat al dagen op de waakvlam. Net voldoende om de kou uit huis te krijgen en een natgeregende spijkerbroek te drogen.

 5. Ik heb de verwarming de afgelopen dagen een paar keer aangehad. Door alle regen voelde het zo koud en vochtig in huis, dan kan ik wel met een vier dubbele laag kleding lopen en onder een dekentje gaan zitten, warm word ik niet. Eergisteren was het gewoon winters koud buiten (gevoelstemperatuur was acht graden!). Eergisteren de hele dag de verwarming aan gehad. Gisteren alleen even in de ochtend en in de avond. Nu is het 18,5 graad en heb ik hem niet nodig en blijft hij uit. Ik heb gemerkt dat er gewoon geen standaarden zijn wanneer je het nodig vind om de verwarming aan te doen. Het maakt veel uit waar je woont in Nederland, hoe je gezondheid is en wat voor huis je hebt. De mannen hier hebben het overigens liever warmer in huis dan ik :-) Maar zij zitten in hun vrije tijd veel meer dan ik en dan is de tuinkamer wel zo handig want het is daar veel sneller warm. Ons huis is goed geisoleerd en met zijn drieen verwarmen ze de kamer ook.

 6. Ik ben best een koukleum. Probeer wel zo lang mogelijk het kachel aan moment uit te stellen. Maar.. We hebben sinds kort een gashaard kan niet wachten dat hij aan kan!

 7. Wij zetten de thermostaat hoger als we het koud/kil vinden in huis. Ik wil best een vest aantrekken als ik het koud(er) krijg, maar ga me niet inpakken in plaids en dekentjes.

 8. Bij ons is het nog 20 graden in huis maar door het natte weer voelde het niet aangenaam. Gisteravond en vanochtend een kwartiertje de cv aan en nu is het weer prima. Ik kijk niet naar de datum. In de winter heb ik standaard een fleece vest aan want ik heb het nog koud bij 21 graden in huis.

 9. Leuk onderwerp, ikzelf kijk niet naar de temperatuur buiten maar het feit of ik het koud heb. Na een huis gehad te hebben met een enkele gaskachel ben ik er klaar mee het koud te hebben.
  Dus als een dekentje en een paar dikke sokken onvoldoende zijn gaat bij mij de kachel lekker aan.

 10. Zelf krijg ik het al heel snel koud, komt door chronische ziekte(s) en met name de reuma. Ik heb een hoop warme truien en van die fluffy gehaakte vesten. De Xenos kleedjes niet, daar krijg ik stroom van :P Ik doe de verwarming aan bij zo’n 19 graden of als ik last van de reuma krijg, daar is geen enkel kleedje tegen bestand helaas ;-)

 11. Ik heb de verwarming nog niet aan gehad. In mijn flat blijft het na de zomer lang warm. Vanmorgen nog 19,5 graden. Dus ik wacht nog even. Bij 17,5 graden gaat de verwarming aan, maar ik zet ‘m nooit hoger dan 18,5 graden. Een te koud huis is niet fijn, maar aan te warm heb ik helemaal een hekel. Meestal kan ik toe met ‘s morgen een uurtje stoken en ‘s avonds een uurtje.

 12. Ik was vroeger een enorme koukleum, het rare is dat nu ik ouder word , ik het juist al gauw te warm vind en nee dat heeft niets met de overgang te maken , ik ben 56 en heb weinig last gehad van de overgang. De verwarming gaat pas aan als ik het zelfs door me warm aan te kleden koud of klam vind in huis, met uitzondering van de momenten dat er mensen langs komen van wie ik weet dat ze het wel snel koud hebben zoals mijn dochter of als ik natgeregend thuis uit mijn werk dan gaat de verwarming wel aan maar niet hoger dan 20 graden, mij is het dan wel te warm en ik word er lui en slaperig van, vandaar dat ik me liever wat warmer kleed, bijkomende voordelen zijn dat het me geld bespaard en beter is voor het milieu.

  1. Haha, ik ken dat was vroeger ook een enorme kouwkleum maar na de overgang vind ik het ook al snel warm.

   Bij ons is het nog steeds 20 graden zonder verwarming. We hebben een aantal jaar geleden geinvesteerd in het het meest isloerende glas wat er op dat moment bestond. We hebben hele grote ramen dus het was duur maar we hoeven praktisch niet meer te stoken.

   Onze slaapkamer heeft nog enkel glas dus daar kan het ijzig koud worden maar dat vinden wij niet erg. We hebben goede dekbedden en we gebruiken de slaapkamer verder niet als werkkamer of zo,

 13. Ik woon in appartementencomplex van nog geen twintig jaar (1999). Het is hier goed geïsoleerd. Momenteel is het binnen bijna 23 graden zonder dat de cv gebrand heeft. Ik ben ook geen koukleum. Als het nodig is, stook ik alleen ‘s avonds. Al ik wakker wordt dan ren bij wijze van spreken heel de tijd door het huis. Daar hoeft de cv niet voor aan. Er is wel een nadeel aan: in de slaapkamer is het nooit lekker fris.

 14. hier gaat de verwarming heel snel aan omdat ik zowieso mijn temperatuur niet kan regelen en het heel snel koud heb door ondergewicht dus ik loop thuis rond als een ijsbeer met de kachel aan hahah tot ergenis van de rest want die lopen dan min of meer in hun zwemkleding

 15. Hier is de verwarming ook al aan . Deze week kwam ze goed van pas om alle natte kledij droog te krijgen. Deze week was ik zelfs nat tot in mijn schoenen.
  Donderdag waren we met 3 door en door nat.

 16. Ik ben bij mijn vriend thuis vandaag en heb het maar koud. Helaas ook geen sloffen hier en die woondeken die je omschrijft zou ik nu ook wel graag hebben. Wist niet dat die bestonden!

  Zelf woon ik een flat en wij zijn de enige studenten daar. Boven, onder en naast ons wonen bejaarden, die de verwaming altijd erg hoog hebben. Dit zorgde ervoor dat we afgelopen winter de verwarming geen een keer hebben aangedaan!

  Leuk blog! (:

 17. Ik heb hem afgelopen woensdag voor het eerst aangehad. Heb altijd ramen opstaan hier, maar door de regen was was het binnen ook een te vochtige lucht. De was droogde niet meer. Dagje aangehad, vocht is weg , dus staat weer uit

 18. De stookregel 1 oktober tot 1 mei is een veiligheidsregel en stamt uit de tijd dat men nog hout, turf en steenkool verstookte. Als het binnen kil is terwijl de buitentemperatuur nog redelijk hoog is, geeft kachelstoken gezondheidsproblemen. Er is dan een slechte tot geen trek in de schoorsteen. Toch moet de rook uit de vuurhaard weg. Bij geen trek perst de rook zich door alle kieren en naden van de kachel de woonkamer in. Bij slechte trek gaat de rook met veel moeite door de schoorsteen naar buiten. Echter de koolmonoxide die zwaarder is dan lucht en rook stroomt onzichtbaar de woonkamer in met alle gevolgen van dien.

  Zelf woon ik in een huis uit 1920 waar vrijwel alles nog authentiek is. Ik heb dus ook geen centrale verwarming maar verwarm mijn huis deels met steenkool. Ik heb hier wel air condition laten aanleggen. Bij kille avonden zoals nu het geval is kan ik nog niet gaan stoken. Dan zet ik de airco aan op de stand verwarmen. Die zet ik dan op 21 graden. Het functioneert goed maar het is geen aangename warmte zoals de infraroodstralingswamte van een kachel.

  Bij wijze van proef heb ik in de bijkeuken vorig jaar een infraroodverwarmingsplaat aan het plafond bevestigd. Dat functioneerde uitstekend en warmde het vertrek snel op. De komende winter ben ik van plan om dat ook te doen in de keuken en badkamer. Dat zijn vertrekken waar ik niet langdurig verblijf. Dan hoeft de in de keuken aanwezige gaskachel niet meer zeven maanden lang te branden. Het gasverbruik zal hierdoor dalen maar de infraroodverwarming kost natuurlijk ook stroom. Maar die zet je alleen maar aan als je er langdurig verblijft.

 19. Wij hebben de verwarming nu ook al aan! Ik word ook vaak ziek de laatste tijd en heb het vaak koud. Meestal rond deze tijd beginnen we het aan te zetten.

 20. Handige tips! Wij hebben de verwarming aan zodra het kouder wordt dan 19/20 graden of gewoon als het koud is. Ik ga het niet koud hebben in huis als het niet nodig is. Natuurlijk pak ik ook lekker mijn vest of trui, maar dan nog, als ik het koud heb gaat de verwarming aan. Bij ons is het meestal 20 graden.

 21. Ik heb het nu soms al best koud. Als iemand een koukleum is dan ben ik het wel haha maar…. de verwarming is nog niet aangeweest probeer het met een extra deken en een theetje

 22. Ik ben echt een enorme koukleum. Zelfs in de zomer heb ik sloffen aan in huis. Wel doe ik na 1 april en voor 1 oktober de verwarming liever niet aan. Mijn man deed hem afgelopen week wel een keer aan, maar ik blijf star volhouden, haha.

 23. Ik ben gelukkig dus blijkbaar niet de enige die de kachel donderdag al aan heeft gehad haha. Heel even, om het van 17 naar 19 te krijgen. Bij mij is de ondertemperatuur in de winter altijd 17, daarna slaat ie automatisch naar 20. Heerlijk, want zo kom ik altijd beneden in een fijne temperatuur en kan ‘ie daarna weer bijna uit.

 24. Ik streef ook naar oktober. Maar als het binnenshuis idd 17gr wordt zet ik echt wel eerder de verwarming aan.
  Tot nu toe binnenshuis 19gr. We hebben wel al een keer de openhaard aan gehad. Heerlijk, het kou gevoel eruit en lekker warmte.

 25. Ik moet toegeven dat ik mijn verwarming al eventjes aan heb gehad! Maar ik ben dan ook wel een koukleum. Mijn electrische deken heb ik daarentegen nog niet aan gedaan ;)

 26. Hij staat aan. Sinds gisteren! Kleine heeft zo een hekel aan kleding, die trekt alles steeds uit. Dus dan maar de verwarming aan. Zijn (behalve de kleine) ook allemaal verkouden en grieperig, en dus sowieso wel lekker

 27. Hier geen verwarming, wij hebben een grote bio ethanol kachel, volgens de verpakking genereert dit maximaal +1 graden in de kamer. Maar het is hier heerlijk warm wanneer die kachel aan staat. Ook als het buiten vriest. En dat voor maar 1,70 euro voor een avond :D

 28. Wat een leuk artikel! Ik zet niet graag snel de verwarming aan of hoger als het een beetje fris is. Inderdaad een dekentje e.d. vind ik ook leuker en gezelliger. Mijn vriend wil daarentegen weer wel graag de verwarming lekker warm.

 29. Ik ga niet in een koud huis zitten.
  Maar het hoeft van mij zeker geen 22 graden te zijn binnen.
  Ik zet niet snel de verwarming aan.
  Als het zonnetje schijnt gooi ik alle gordijnen open en word het vrij snel aangenaam hier binnen.
  Zolang ik bezig ben staat de verwarming sowieso uit.
  ‘s avonds op de bank pa ik een lekker vest en een dekentje of twee ;-)
  Voldoet dat niet meer dan gaat de thermostaat aan.
  Tot u toe is hij nog niet aan geweest

 30. Goede tips en artikel. Ik zet nooit de verwarming aan in mijn kamer.Al vriest het buiten. De rest doet dat wel in de woonkamer en eigen kamer. Zij hebben het snel koud.

 31. Ik woon anti-kraak in een groot kantoorpand en de kachel gaat pas aan als het 7 dagen onder de 15 graden is. Het is dus best koud nu, maar nog niet koud genoeg ;-). Extra trui aan en lekker bezig blijven en dan is het eigenlijk best wel te doen!

 32. Ik werk van thuis uit, dus ik probeer echt goed op te letten om hierop te besparen. Ik wacht zo lang mogelijk, meestal gaat de verwarming aan als de temperatuur onder de 17°C gaat. Ik trek echter meestal gewoon een dikkere trui aan of zit aan de bureau met m’n fleece dekentje over mijn schoot. Als lunch warm ik me op met een lekkere kom soep ;)

  1. Net als jij werk ik vanuit huis. Ik probeer ook zo min mogelijk te stoken overdag. Mijn kantoortje is vrij klein, en daar doe ik dan wel de verwarming aan. Maar verder nergens.

 33. Ik zet de verwarming aan wanneer ik het koud heb en dat is best snel.
  Vorige week heb ik de verwarming voor het eerst aangehad en ook mijn wollen pantoffels opgezocht en aangetrokken.
  Wij houden van en warm en behaaglijk huis, 22 graden vind ik fijn!

 34. Handige tips!
  Ik moet zeggen dat ik eigenlijk de verwarming het liefst zo laat mogelijk aan zet. Eenmaal aan, zet je hem namelijk ook niet zo snel meer uit. Dus ik ga vooral voor warme voeten hier. Dat scheelt inderdaad enorm. En lekker tegen elkaar aankruipen is ook fijn! Voor de dagen dat Ro er niet is heb ik een hele warme deken van teddy (dat wollige spul), die is zo fijn! Daar kruip ik ‘s winters het liefst helemaal onder.

 35. Bij mij is de verwarming sinds afgelopen week aan.. en ook nog op 23 graden! Ik ben een echte koukleum.. (ik lig as we speak ook nog onder een dekentje)

 36. Hier is de kachel nog niet aan geweest. Wij gaan de kachel pas aanzetten als de temperatuur in huis daalt onder de 20 graden. Tot nu toe is het in huis nog steeds 21 graden gelukkig :)

 37. Ik heb hem van de week 1 keer in de avond aangedaan maar voelde me toch ook een beetje ‘schuldig’. Natuur, centjes en droge lucht. Was net niet behaaglijk maar dat is ook prima op te lossen met een kop thee en plaid. En dus zit ik er nu zo bij; munttheetje en plaid, helemaal comfy!

 38. Bij mij eerder dan bij lief. Daarom ligt er ook een voorraad warme dekens naast en op de bank, hangen er warme vesten klaar in elk vertrek en varieert de temperatuur in huis heftig als 1 van ons beiden alleen in huis is ;-)

 39. ik ben enorm millieu bewust, maar ik vertik het om het koud te hebben, een dik vest oke, sloffen prima, maar als dat niet meer helpt, gaat de vwerwarming aan.

 40. Ik geloof dat ik echt een uitzondering ben. Ik heb altijd mijn verwarming aan op 24 graden door het hele huis.
  Het valt mij echt op dat als je op visite bent bij mensen dat het daar vaak onaangenaam fris is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.