Kapstok boven verwarming

kapstok boven verwarming

Een kapstok boven de verwarming.

Is dat een goed idee?

Verwarming in de gang?

Mijn man zet altijd de verwarming op de wc aan. En zo gauw ik dat merk, zet ik hem weer uit, want ik vind dat echt zonde! Ik wil daar graag op besparen. Als hij zijn behoefte doet, kan dat best in de vrieskou. Ik ben toch niet zo van het uitgebreid toiletteren, en lage temperaturen bevorderen het tempo aanzienlijk.Hetzelfde geldt voor de gang: ook daar heeft mijn man de neiging de verwarming aan te zetten. Maar dat vind ik ook zonde van het geld:

de gang is immers een ruimte waar je alleen maar passeert?! Dan loop je maar wat harder!

Ook in de badkamer draai ik de verwarming uit, evenals in slaapkamers. Wellicht overbodig te vermelden dat ik thuis weinig populair ben…

Als ik het zo op een rijtje zet, vind ik de woonkamer/keuken eigenlijk de enige ruimte waarin de verwarming aan hoeft. Maar daar is het dan ook heerlijk behaaglijk.

Kapstok boven verwarming

Het voordeel van een kapstok boven de verwarming is dat de jassen dan wat warmer worden. Als je dan op een koude winterochtend de deur uit moet, voelt je jas behaaglijk warm.  toch zijn er meer nadelen dan voordelen aan een kapstok boven de verwarming.

Sterker nog: het wordt afgeraden!

3 x Waarom een kapstok boven radiator geen goed idee is

 1. Het gevaar van brand ligt op de loer. Radiatoren kunnen heet worden. Stel dat de jassen die er boven hangen gaan schroeien of zelfs in brand vliegen!
 2. Een ander belangrijk nadeel is dat de jassen de verspreiding van de warmte tegenhouden. Net zoals het niet handig is om een gordijn voor een verwarming te hangen, zo is het ook niet handig om er jassen boven te hangen.
 3. De warmte van de radiator kan ten koste gaan van de kwaliteit van je jassen en dassen.

Leestips

Hoe bespaar jij op de verwarmingskosten?
Welke ruimtes worden bij jou verwarmd, en welke juist niet?

Similar Posts

26 Comments

 1. Wat ik me nou afvraag is het volgende. (Ik vergat het op mijn eigen blog als dilemma te stellen :)) Als het warme water nou toch door de buizen stroomt, is het dan niet weinig tot geen meerkosten om de rest ook te verwarmen? Is het niet zo dat je woonkamer door warmere omgevingsruimten minder snel afkoelt? Ik twijfel aan alles uitzetten..

 2. Ik heb zo veel mogelijk de houtkachel aan en de c.v. uit, maar als de c.v. toch aangaat, wordt alleen de woonkamer/keuken (1 grote ruimte) en de badkamer verwarmd. Badkamer zou ik ook kunnen uitzetten natuurlijk, maar ik beschouw het dan maar als een kleine luxe om vanuit de douche of bad in een warme badkamer te stappen. Overdag staat de deur van de badkamer dan wagenwijd open, zodat de warmte wat kan doorstromen naar de slaapkamer en die ook niet zo ijskoud is. Of dit de ideale manier is, ik weet het niet, maar voor mij werkt dit het beste.
  PS. Ik krijg de laatste dagen bij jouw blog de melding dat een script op de pagina mijn computer vertraagt. Kies ik voor script afbreken dan loopt Explorer vast. Kan dat door die e-on reclame komen? En hebben meer mensen hier last van?

 3. Al een tijdje lees ik mee op je blog en nu reageer ik dan maar voor het eerst.
  Ik woon alleen, dus ik heb met niemand rekening te houden. ;) In de gang en in de slaapkamer is de verwarming nooit aan. Veel te warm om in te slapen en mijn gang ben je in drie stappen doorheen.Verder heb ik overal de verwarming aan, dwz: de vide, de keuken en de woonkamer. In de badkamer heb ik geen verwarming. (ook niet toen ik er een radiator van de woningbouw kon krijgen) De deur staat altijd open, dus de warmte van de vide kan er naar binnen. Ik zet de verwarming wel altijd op 20 graden in de wintermaanden, want doordat ik een vide heb gaat er veel warmte naar boven. Dus het is moeilijk warm te krijgen beneden in de huiskamer.

 4. Ik heb ook alleen in de woonkamer de verwarming aan. De keuken heeft geen eigen verwarming, maar het is een half open keuken. Dus de warmte van de kamer verwarmd ook de keuken. De verwarming op de gang, slaapkamer en badkamer heb ik in de drie jaar dat ik in dit huis woon maar 1 keer aangehad. En dat was om de verf te laten drogen toen ik er net kwam wonen.
  Anna

 5. Wij hebben geen radiator op het toilet en verder ben ‘k een liefhebber van het aantrekken van een heerlijk warme jas dus onze kapstok hangt boven de radiator in de gang.
  (wel allemaal korte jassen)
  Groet

 6. Verwarming aan in keuken/woonkamer, maar niet continu. Als het is opgewarmd tot de gewenste warmte zet ik de verwarming weer uit/lager. Ook altijd gordijnen open bij het eerste straaltje zon, is ook verwarming. Ivm een dochter (3) die elke ziektekiem opvangt heb ik in de extreme kou de verwarming in haar kamer en in die van haar broer (5) aan voordat ze naar bed gaan. ‘s nachts en ‘s morgens staat de verwarming überhaupt uit dus ook in hun kamers. De badkamer daar is de verwarming aan als ze samen in bad gaan. (2x per week samen.) Ik denk trouwens dat manlief ook weleens de verwarming voor zichzelf gaat aanzetten in de badkamer wanneer ik het even niet doorheb ;) Ben ook heel streng voor hem Aaaahhhh zielig :) Maar over het algemeen moet hij maar gewoon douchen op de sportschool. Ik douche in het ziekenhuis na de fysiotherapie.
  ‘s Avonds ben ik wat vaker bij de buren te vinden, scheelt ook zelf weer stoken. In het weekeinde op visite bij familie of vrienden. Tot nu toe hebben we het gered zonder c.v. en met wat kaarsjes aan. Even net het koude randje eraf.

 7. Volgens mij zijn de meningen daar erg verdeeld in. Als je het hele huis verwarmd gebruik je minder.
  Ik geloof het ook. Vroeger woonden we in een 2 onder 1 kap en in het dorp. Nu wonen we op het platteland met een veel groter huis en vloerverwarming en gebruiken we veel minder. Hier staat alles aan behalve in de slaapkamer, die gaan vanzelf uit s’avonds als de thermostaat lager gaat. We stoken dan wel s’avonds de houtkachel.

 8. Een goede vraag: kun je beter het hele huis verwarmen, omdat dit uiteindelijk goedkoper is? Dat zou ik ook wel graag weten.

  En mijn man nog meer!

  @Oog op de toekomst: ik heb juist een boel scripts van mijn blog verwijderd! Zegt jouw computer toevallig wat voor soort script het is, of misschien iets van een naam? Ik wil er graag iets aan doen!

 9. wij hebben een open trap naar boven dus gaat er helaas wel wat warmte verloren. In principe staat alleen beneden in de huiskamer met open keuken de verwarming aan. Als er was te drogen hangt doe ik wel in die kamer ook de verwarming aan anders is het met 3 dagen nog niet droog. Dat is teven mijn schrijfkamertje dus hoef ik niet te koukleumen ;-)

 10. Bij mij zijn de keuken en de woonkamer één geheel. Daar heb ik de verwarming aan, verder nergens. Alleen als het vriest dat het kraakt gaat op andere plaatsen de verwarming een klein beetje aan, dat is om te voorkomen dat de installatie bevriest.

 11. Boven alleen op de badkamer de verwarming aan. Beneden overal aan, maar da’s dan wel vloerverwarming en die zet je niet zo 1, 2, 3 aan/uit.

 12. hmm ik heb de verwarming in de gang/hal wel aan omdat er boven dus de kapstok is waar de jassen aan hangen en omdat die soms nattig zijn , dan drogen ze beter zonder dat t meteen zo ;n natte schimmelachtige-lucht geeft aan de jassen enzo….daarbij elke keer dat de woonkamer deur opengata nara de gang komt er dan minder koude lucht binnen zodat mijn verwarming minder vaak aan zal slaan.( is echt zo, heb er mee geexperimenteerd)

 13. Hoi, bij ons zijn de woonkamer en keuken 1 ruimte. In de keuken staat ook de droger. En in het weekend gaat de sokken, handdoeken en washanden was in de droger. De droger gaat aan als we klaar zijn met boodschappen doen, enz. Zo hebben we het lekker warm en hoeft de verwarming niet aan. ( Als de meisjes de deur dicht houden)

 14. Hier wordt ook zuinig aan gedaan. In principe alleen de woonkamer op 18 graden, soms 20graden op een koude dag. Veel zon rondom, dus bij een beetje zon…grodijnen en alles open.
  Knderen gaan in de winter wel eens naar hun voorverwarmde bed met een kruik en als het echt, echt echt koud is, ja dan wel even de verwarming aan boven.

 15. Nu het kouder wordt laat ik niet meer de hele dag de slaapkamerramen open. ‘s Ochtends luchten, ‘s middags dicht, voor het slapen weer open. Ik merkte dat er constant koude lucht naar de verwarmde werkkamer stroomde. En in de wc beneden hebben we deze zomer toch een radiator laten plaatsen, omdat we merkten dat onze 80+ familieleden er tegen op zagen om bij ons naar het toilet te gaan.
  Van tocht heb ik trouwens erg snel last. Ik voel het of er ergens een deur open staat – dan heb ik met 15 min een drup aan mijn neus hangen. Mijn vader had dat ook. Je kan me dus inhuren als tochtverklikker ;-)
  Liesje: iedere keer als ik je blog open, heb ik datzelfde script dat opent. Ik gebruik explorer als browser.
  Groet, Loonlijstmama

 16. Hier ook woonkamer en keuken één ruimte. Daar staat maar één verwarming en die brandt in de winter alleen ‘s avonds. Overdag laat ik hem uit. De rest van het huis wordt niet verwarmd. Ook de badkamer niet. En de gang ook niet. Daar zijn nog wel eens discussies over.

  Ons huis is nu goed geïsoleerd. Op het toilet is het niet koud. Maar het blijft wel een strijd tussen Husband en mij. Ik kan niet zo goed tegen die droge lucht van de cv.

  Liefs Frederique

 17. Zover ik weet: elke radiator die “aan staat”, verliest warmte (daar is ie voor gemaakt) en dus kost dat meer energie. Hoe lager je de radiatorknop zet, hoe minder energie je verbruikt. Het is dus volgens mij niet voordeliger om je hele huis te verwarmen (tenzij je op een studio woont zonder deuren tussen de vertrekken of iets dergelijks).

  Het is wel zo dat je je thermostaat niet te laag moet zetten in de winter. Je kunt die beter op 15 graden zetten ‘s nachts (zodat er af en toe een beetje bijgewarmd moet worden), dan op 10 graden (dan moet de verwarming ‘s morgens “harder werken” om weer naar bijvoorbeeld 19 graden te komen, dat kost dan meer energie).

  Verder ventilatie, da’s ook zowel voor je gezondheid als je rekening belangrijk. Goed luchten is ook belangrijk, oude, bedompte lucht warmt moeilijker op en dus kost dat meer energie. Droge lucht warmt ook minder snel op, door luchten en bakjes water aan de radiator wordt de luchtvochtigheid weer hoger.

  Mijn man heeft lang bij een woningverhuurder gewerkt en heeft veel klachten over de verwarming mogen oplossen (die redelijk vaak kwamen door afgeplakte ventilatieroosters, niet luchten, etc) dus veel van deze wijsheid heb ik van hem.

  Gaten en kieren afdichten, gordijnen op tijd dicht doen, radiatorfolie achter de radiator, je warmer kleden, zorgen voor goede isolatie, thermostaat op tijd uit, errrr.. dat zijn geloof ik wel de dingen die ik kan bedenken. Ik zag dat Marskramer weer TV-dekentjes heeft voor 5 euro!

  https://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/extra/energie-besparen-verwarming/

  https://www.milieucentraal.nl/themas/thema-1/energie-besparen/verwarmen/bespaartips-verwarming

 18. Bedankt voor alle tips en informatie. Dat van die radiatorfolie wist ik niet!

  Luchten doe ik zoveel als ik maar kan: ik heb heel snel het gevoel dat de lucht binnen bedompt is en oud.

  @ Oog op de toekomst: welke versie van internet explorer gebruik je?

 19. Hier staat bijna alles zachtjes aan, datmoet echt voor het vocht. Wel houden we de temperatuur laag. Ik kan -zeker werkend in en om huis- prima functioneren bij 16 graden. Op die manier besparen we wel weer wat.

 20. Als alleenstaande, verwarm ik alleen de ruimte waar ik het nmest vertoef, de woonkamer, met een gaskachel. Ik heb geen cv en mis die ook niet. In de badkamer en op de slaapkamer heb ik elektrische radiatoren staan, maar die branden haast nooit, eigenlijk alleen met flinke vorst, samen met wind. Toen ik brand had gehad, heb ik meteen van de verbouwingskosten een deel aan isolatie besteed en dat merk ik goed!

 21. De woonkamer, gang en keuken verwarm ik tot 18 graden (als ik thuis en wakker ben). ‘s Nachts gaat de temperatuur omlaag tot 14 graden. Ik zorg ervoor dat de deur van de woonkamer zoveel mogelijk dicht is, dat scheelt erg. En fleecedekentje op de bank voor ‘s avonds… Er bestaan ook fleeceslaapzakjes, of een soort fleece deken met mouwen eraan vast. En sloffen aan – het scheelt bij mij al erg als mijn voeten warm zijn.
  Goed ventileren (2x per dag 2 ramen tegenover elkaar beiden op een kier en de lucht is in korte tijd ververst) helpt ook, en radiatorfolie plakken (zodat de warme radiatorlucht dmv reflectie de kamer weer ‘instroomt’) en tochtstrips plakken langs ramen. Je hebt ook een soort ‘isolatieborstels’ voor de deurkieren in bouwmarkten – maar de kier onder mijn woonkamerdeur is heel smal.

 22. Alleen ‘s ochtends als ik opsta, zet ik heel even de verwarming aan. Als ik weg ga, zet ik het raam open om te luchten. Als ik dan weer thuiskom, doe ik het raam dicht en draag ik een trui. Gek genoeg heb ik het nog niet echt koud gehad ‘s avonds.

 23. Wij hebben heteluchtverwarming (met van die ventielen en roosters) in elke ruimte staan deze iets open (dat moet) maar alleen in de woonkamer normaal. Heteluchtverwarming circuleert door het huis, en gebruikt de lucht die weer naar boven gaat om de nieuwe lucht te verwarmen. De verwarming heeft ook een comfort stand, deze gebruiken we alleen als het echt nodig is, als we stil zitten niets te doen :) Ik hamer altijd op gangdeuren sluiten, ramen van de slaapkamers na een dik kwartier luchten sluiten om zo niet onnodig te stoken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.