Bad of douche: wat is zuiniger?

Bad of douche

Bad of douche: wat is goedkoper? En wat te denken van douchen in bad, oftewel de twee combineren?

Sinds onze verhuizing naar het platteland hebben we geen bad meer. Ik vind dat geen probleem, want ik werd altijd een beetje sloom en akelig van in bad liggen. Een douche vind ik verkwikkender en actiever. Bovendien verbeeld ik mij graag dat een douche beter is voor het milieu en de energierekening! Maar is dat ook echt zo? Ik ging op zoek naar het antwoord.

Bad of douche: wat is zuiniger?

Het Nibud bevestigt meteen mijn idee dat douchen goedkoper is. Heerlijk om gelijk te krijgen! Zij gaan uit van een gemiddelde douchetijd van 9 minuten. Dat kost volgens hen gemiddeld 65 liter warm water.

Inhoud badkuip

En dan volgt de onthulling hoeveel liter water er in een bad gaat per keer: 120 liter! Dat is bijna het dubbele!

Met andere woorden: voor douchen gebruik je veel minder water dan voor een bad. Op de site van tijdschrift Margriet noemen ze ook nog even bedragen: douchen kost zo’n 28 (gasboiler) tot 38 cent (elektrische boiler) per keer, en een bad nemen kost tussen de 0,58 en 87 cent per keer.

Inhoud badkuip tussen de 200 en 300 liter water

In het algemeen kan een gemiddelde badkuip tussen de 200 en 300 liter water bevatten. Maar het hangt natuurlijk af van de grootte van je badkuip en de vorm. En de meeste mensen vullen hun badkuip natuurlijk niet tot de rand.

Bad of douche: invloeden op de kosten van douchen en badderen

 • De kosten van het water dat je gebruikt.
 • Het type douchekop dat je gebruikt.
 • Hoe lang je doucht.
 • Hoe groot je badkuip is.
 • Hoe vol je je bad laat lopen.
 • Het type boiler dat je hebt: elektrisch of gas.
 • De temperatuur waarop je het water wilt hebben.
 • Eventuele verwarming van de badkamer zelf, zodat je niet nat in de kou stapt na het douchen of badderen.

Of de vorm van je douchecabine nog van invloed is op de kosten kon ik nergens vinden. Maar ik kan me voorstellen dat bij kleine vierkante douchecabines de warmte meer geconcentreerd wordt, en je dus minder heet water nodig hebt.

Is douchen dus goedkoper?

In principe lijkt het antwoord op de vraag wat is zuiniger: douchen of badderen duidelijk. Douchen is in principe goedkoper. Je gebruikt simpelweg minder water bij douchen dan bij badderen. Toch kwam ik ook een artikel tegen op de site van de NOS dat ik eerlijkheidshalve wel even wil noemen. Daarin staat dat de kosten tussen douchen en badderen helemaal niet zoveel verschillen, en dat het ook qua milieu weinig uitmaakt. Sterker nog:

‘Mensen die een extra krachtige douche gebruiken, kunnen tijdens een douchebeurt zelfs twee keer zoveel water en energie gebruiken, dan wanneer ze in bad waren gegaan.’

Maar goed, dit is gebaseerd op een onderzoek van Unilever onder 100 Britse gezinnen. Ik vind dat een vrij kleine groep.

Douchen in bad

Toen we nog in de stad woonden was douchen in bad de dagelijkse praktijk bij ons. We hadden namelijk geen aparte douchecel of ruimte. Ons huis had een bad, en daarboven hing een douche. Dan ga je dus automatisch douchen in bad.

Het grote voordeel van douchen in bad vind ik dat automatisch het bad volloopt. Dat betekent dat duidelijk zichtbaar is hoeveel water je gebruikt én je kunt daarna ook nog een bad nemen als je wilt. Of de mensen na je.

Wij gebruikten een douchegordijn dat boven het bad hing, om de boel een beetje af te schermen. Een nadeel van douchen in bad is voor mensen die niet zo soepel meer zijn, of slecht ter been. Voor hen is niet handig dat ze helemaal in de badkuip moeten stappen om te douchen.

Bad of douche: douche is goedkoper en duurzamer

Kortom: mijn conclusie is op dit moment dat douchen goedkoper en milieuvriendelijker is dan badderen. Maar je kunt wel even kritisch naar je douchekop kijken voor de zekerheid. Bijvoorbeeld tijdens het badkamer schoonmaken ; )

Leestips

Wat heeft jouw voorkeur: douchen of een bad nemen?

Similar Posts

47 Comments

 1. Een enkele keer heb ik mij laten overhalen om een bad te nemen. Maar na 5 minuten heb ik het wel weer gezien.

  Geef mij maar een lekkere douchestraal op mijn hoofd.

  Vrolijke groet,

 2. Wij waren afgelopen week blij verrast door ons waterverbruik van afgelopen jaar, terwijl wij wel vaker gebruik maken van het bad dan van de douche. Denk zelf dat er veel meer meespeelt, maar wat wel helpt is dat wij wel een klein bad hebben wat gauw vol zit, ook gaan we niet zo vaak in bad en onze 4 kinderen gaan vaak tegelijk of iig 2 bij 2. Verder zijn we normaal zuinig met water (wat ieder logisch denkend mens wel ongeveer doet) maar toch ligt ons gemiddelde wel onder dat wat het Nibud als gemiddeld aangeeft..

 3. Er staat een foutje in de intro: je hebt juist geen bad meer, toch? Ik vond het vroeger heerlijk om in bad te liggen, maar vind douchen inmiddels echt veel fijner. Waar ik trouwens ook zo’n hekel aan heb: douchen in bad. Zo onhandig! Ik heb nu een lekker grote inloopdouche.

 4. Wij hebben een aantal jaar geleden onze badkuip vervangen door een inloopdouche. We zagen dat zowel schoonouders als moeder niet meer in en uit hun badkuip raakten met ouder worden. We zaten met een waterlek in de buizen onder de badkamervloer en hebben dan de beslissing genomen om een douche te plaatsen. Ik mis de badkuip wel, mijn man totaal niet. We verbruiken effectief minder water met de douche maar douchen duurt hier amper enkele minuten : kraan open, koude water opvangen, eens water voldoende warm haar en lichaam natmaken, kraan toe, lichaam en haar wassen, kraan open en alles afspoelen, kraan toe en klaar. Ik vang al het douchewater op in ons oude kinderbadje en gebruik dat water nadien om ofwel het toilet mee te spoelen of om mee te dweilen.
  ‘t Enige wat ik vervelend vind aan de douche is dat ik er veel meer werk aan heb of aan de oude badkuip aangezien ik na elke douchebeurt alle glazen wanden met trekker aftrek en met microvezeldoekje droogzeem, idem voor de wandtegels.

  1. Dat laatste doen wij ook altijd! Ik baal ervan, daarentegen waren de mensen die de douchewand hebben geleverd echt enorm verbaasd dat we – na 18 jaar – nog steeds geen kalkaanslag op de glazen wand hebben…

 5. Ik ga er altijd van uit dat je in een bad kan douchen, maar geen bad kan nemen in een douche. Een bad nemen doen wij enkel uit ‘relax’-oogpunt, en anders douchen wij eigenlijk bijna altijd. Enkel m’n dochtertje, die gaat elke dag in bad, maar dat bad is dan niet vol natuurlijk

 6. In je eerste alinea (sinds onze verhuizing……) staat douche ipv bad.
  Wehebben wel een bad maar ik douche liever. Het bad wordt alleen gebruikt als
  er jonge kinderen bij ons logeren!

 7. Hier wordt meer gedoucht dan gebadderd. Maar qua duurtijd kan dit serieus variëren. Mijn douchebeurt duurt maximum 10 minuten, die van mijn vriend neigt tussen de 15-20 minuten en als ik niet op de deur ga kloppen als mijn zoon doucht, staat hij er 3 kwartier onder. Dan heeft het nog maar weinig verschil denk ik.

 8. Heb een douche en een bad. Bad wordt zelden gebruikt. Als ik al eens in bad ga (2 keer per jaar?) spoel ik daarna ook nog het badschuim van me af met de sproeier want zo afdrogen vind ik ook niet fris. Dat gaat dus dubbelop. Alleen de douche is dus veel handiger en goedkoper.

 9. Wij hebben geen douche maar mijn man doucht in het bad en ik ook maar twee keer per week neem ik een heel warm bad voor mijn stramme gewrichten soepel te maken met mijn reuma doet dat veel deugd ik weet wel dat het veel water verbruikt maar het doet mij zo’n deugd.

 10. Nibud rekent iedereen een besparende douche aan. Een waterbesparende douche verbruikt 6,9 liter per minuut, een gewone douche 8,7 en een comfortdouche 14,4 liter per minuut…Nog een voorbeeld:Douchen zonder spaarkop kost grofweg 15 liter per minuut, met een standaard spaarkop blijft dat beperkt tot een liter of 8 per minuut (minimaal 5 liter per minuut). Heeft u een luxe stortdouche dan bent u uiteraard nog meer kwijt!
  Ik heb zelf een Niebla douchekop,die laat 5 liter per minuut doorstromen. Geen keiharde stralen maar als een nevel, heel comfortabel.

 11. Hangt ook van de afmeting van de persoon af. Mijn zuster pastte zuigend in het bad, Daar konden maar een paar druppels bij. ;-)

  Zelf vind ik een bad link omdat ik er staand in wil douchen en m’n haar wassen. De meeste baden zijn niet goed om er in te staan. Met douchen, haarwassen en de douche schoonmaken verbruik ik in totaal 18 liter water en 160 liter gas per keer. Dat is 9 cent water en 14 cent gas. Bij badderen douhe ik me eerst, ga dan in bad en spoel en douche me dan af en was dan m’n haar en maak het bad schoon. Dat is bijna een 10 voud en het duurt me te lang.

  1. Nu verbruikte ik slechts 65 liter gas (6 cent) bij 18 liter water. Ik vermoed dat het gasverbruik in de winter minder is omdat de CV-ketel dan al op temperatuur is door de verwarming die je dan hebruikt.

 12. Ja douchen lijkt mij ook wel zuiniger. Maar ik zit toch liever in een bad hoor haha. Dat doe ik al heel mijn leven, ik heb nu een huis met een douche, en mis het ontzettend!

 13. Hier wordt gedouched. Meer dan 6 minuten heb ik er niet voor nodig. Even voorspoelen en de douchekop hangt dan in een emmer terwijl ik mij inzeep. Na het inzepen gaat de kraan uit en zit er ca 8 liter water in de emmer. Met een steelpannetje gebruik ik dat water om mij af te spoelen. Met dat laatste ben ik gestopt omdat dat lastig is in een douchecabine. De kleine badgeyser komt niet veel water uit. De waakvlam ervan is echter de grootste gasvreter in huis. Die brandt het hele jaar door. Daar moet ik iets anders op verzinnen zodat mijn gasverbruik ver omlaag kan. Mijn jaarverbruik ligt nu tussen de 500 en 600 m3.

 14. Ik gebruik beide, en de kinderen ook maar die blijven soms best lang douchen omdat ze dan zo lekker spelen, dus dan heb ik zelf het idee dat een bad zuiniger is qua water. Maar ja dan is het dus idd afhankelijk van de tijd dat je eronder staat

 15. Ik denk dat het inderdaad niet echt te vergelijken is. Douchen en badderen is toch echt wat anders… Haren wassen en inzepen is toch wat lastig in een vol bad :)

 16. Interessant! Ik ben nu wel benieuwd of ik de douche minder heet hoef te zetten als we een nieuwe badkamer hebben en de warmte meer gecentreerd rond de douche blijft (dan een douchewand versus douchegordijn nu). Ik ga er op letten!

 17. ik vind een bad eigenlijk ook alleen soms op vakantie wel lekker, als het toch aanwezig is op de geboekte locatie, maar ik zou het zeker niet missen

 18. Ik vind douchen sowieso makkelijker, sneller en het meest praktisch! Als dit dan ook nog zuiniger is, vind ik dat alleen maar een extra voordeel! :-)

 19. Ik douche veel liever. Beetje om dezelfde reden als jij: van in bad zitten word ik zo loom, haha. Wij hebben daarentegen buiten wel een bubbelbad buiten. Dat is af en toe wel lekker. Alleen dat water verversen we om het half jaar. Het water wordt schoongehouden door een filter namelijk.

  1. In zo’n geval is het goed om te bedenken wat je zelf belangrijk vind. Wil je bijvoorbeeld een douchekop die vooral energiezuinig is? Dan let je daarop, en laat je niet afleiden door de vele andere opties ; )

 20. Ik houd heel erg van douchen, lekker met een dot douchefoam, het is snel en makkelijk. En ik ben dan meteen wakker hahaha. Heel af en toe ga ik in bad.

 21. Hier is het bad er uit gegaan en hebben we nu een regen douche, heerlijk. Nou ben ik zelf niet van het lange douchen dus bij mij is dit sowieso zuiniger.

 22. Af en toe heerlijk badderen, zeker op een koude dag, vind ik toch ook wel lekker. Heerlijk met een boekje in bad liggen werkt echt heel ontspannend ;)

 23. Ik heb een hekel aan douchen. Water dat in mijn gezicht spettert, het geluid. Het is dat het er nu eenmaal bij hoort. In bad vind ik dan wel weer erg lekker. Mijn spieren ontspannen en ik kom tot rust. Durf ik op te biechten dat ik nu ook in bad lig? ;-)

 24. Ik douche altijd, maar ga heel af en toe in bad. Dan ga ik meestal wel samen met the boyfriend, dus op die manier is het misschien net zo zuinig als douchen ;)

 25. Hebben we een bad, maak ik er (te) weinig gebruik van. Zo nu en dan vind ik een bad heerlijk. Even wat me-time. Lekker weken. Toch heb ik stiekem een voorkeur voor de douche. Omdat je alles ook daadwerkelijk afspoelt. In een bad blijf je liggen in je eigen … ja wat eigenlijk? Want omdat ik sowieso een keer per dag douche ben ik natuurlijk helemaal niet ‘vies’. Man en kind houden het meest van een bad trouwens.

 26. Wij hebben een douche en bad, maar ik gebruik eigenlijk alleen maar de douche. Als ik in bad gaat, kost dat wel echt veel water haha

 27. Ik neem meestal een snelle douche, maar ik kan er ook heel hard van genieten om een avondje in bad te liggen wanneer de kindjes in bed aan het snurken zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.