Bad of douche: wat is zuiniger?
Last updated on November 4th, 2024 at 09:31 am
- Bad of douche: wat is zuiniger?
- Inhoud badkuip
- Bad of douche: invloeden op de kosten van douchen en badderen
- Is douchen dus goedkoper?
- Douchen in bad
- Bad of douche: douche is goedkoper en duurzamer
- Leestips
Bad of douche: wat is goedkoper? En wat te denken van douchen in bad, oftewel de twee combineren?
Sinds onze verhuizing naar het platteland hebben we geen bad meer. Ik vind dat geen probleem, want ik werd altijd een beetje sloom en akelig van in bad liggen. Een douche vind ik verkwikkender en actiever. Bovendien verbeeld ik mij graag dat een douche beter is voor het milieu en de energierekening! Maar is dat ook echt zo? Ik ging op zoek naar het antwoord.
Bad of douche: wat is zuiniger?
Het Nibud bevestigt meteen mijn idee dat douchen goedkoper is. Heerlijk om gelijk te krijgen! Zij gaan uit van een gemiddelde douchetijd van 9 minuten. Dat kost volgens hen gemiddeld 65 liter warm water.
Inhoud badkuip
En dan volgt de onthulling hoeveel liter water er in een bad gaat per keer: 120 liter! Dat is bijna het dubbele!
Met andere woorden: voor douchen gebruik je veel minder water dan voor een bad. Op de site van tijdschrift Margriet noemen ze ook nog even bedragen: douchen kost zo’n 28 (gasboiler) tot 38 cent (elektrische boiler) per keer, en een bad nemen kost tussen de 0,58 en 87 cent per keer.
Inhoud badkuip tussen de 200 en 300 liter water
In het algemeen kan een gemiddelde badkuip tussen de 200 en 300 liter water bevatten. Maar het hangt natuurlijk af van de grootte van je badkuip en de vorm. En de meeste mensen vullen hun badkuip natuurlijk niet tot de rand.
Bad of douche: invloeden op de kosten van douchen en badderen
- De kosten van het water dat je gebruikt.
- Het type douchekop dat je gebruikt.
- Hoe lang je doucht.
- Hoe groot je badkuip is.
- Hoe vol je je bad laat lopen.
- Het type boiler dat je hebt: elektrisch of gas.
- De temperatuur waarop je het water wilt hebben.
- Eventuele verwarming van de badkamer zelf, zodat je niet nat in de kou stapt na het douchen of badderen.
Of de vorm van je douchecabine nog van invloed is op de kosten kon ik nergens vinden. Maar ik kan me voorstellen dat bij kleine vierkante douchecabines de warmte meer geconcentreerd wordt, en je dus minder heet water nodig hebt.
Is douchen dus goedkoper?
In principe lijkt het antwoord op de vraag wat is zuiniger: douchen of badderen duidelijk. Douchen is in principe goedkoper. Je gebruikt simpelweg minder water bij douchen dan bij badderen. Toch kwam ik ook een artikel tegen op de site van de NOS dat ik eerlijkheidshalve wel even wil noemen. Daarin staat dat de kosten tussen douchen en badderen helemaal niet zoveel verschillen, en dat het ook qua milieu weinig uitmaakt. Sterker nog:
‘Mensen die een extra krachtige douche gebruiken, kunnen tijdens een douchebeurt zelfs twee keer zoveel water en energie gebruiken, dan wanneer ze in bad waren gegaan.’
Maar goed, dit is gebaseerd op een onderzoek van Unilever onder 100 Britse gezinnen. Ik vind dat een vrij kleine groep.
Douchen in bad
Toen we nog in de stad woonden was douchen in bad de dagelijkse praktijk bij ons. We hadden namelijk geen aparte douchecel of ruimte. Ons huis had een bad, en daarboven hing een douche. Dan ga je dus automatisch douchen in bad.
Het grote voordeel van douchen in bad vind ik dat automatisch het bad volloopt. Dat betekent dat duidelijk zichtbaar is hoeveel water je gebruikt én je kunt daarna ook nog een bad nemen als je wilt. Of de mensen na je.
Wij gebruikten een douchegordijn dat boven het bad hing, om de boel een beetje af te schermen. Een nadeel van douchen in bad is voor mensen die niet zo soepel meer zijn, of slecht ter been. Voor hen is niet handig dat ze helemaal in de badkuip moeten stappen om te douchen.
Bad of douche: douche is goedkoper en duurzamer
Kortom: mijn conclusie is op dit moment dat douchen goedkoper en milieuvriendelijker is dan badderen. Maar je kunt wel even kritisch naar je douchekop kijken voor de zekerheid. Bijvoorbeeld tijdens het badkamer schoonmaken ; )
Leestips
Wat heeft jouw voorkeur: douchen of een bad nemen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb een hekel aan douchen. Water dat in mijn gezicht spettert, het geluid. Het is dat het er nu eenmaal bij hoort. In bad vind ik dan wel weer erg lekker. Mijn spieren ontspannen en ik kom tot rust. Durf ik op te biechten dat ik nu ook in bad lig? ;-)
LOL. Type je dan op je smartphone? En is die waterdicht?
Ik douche altijd, maar ga heel af en toe in bad. Dan ga ik meestal wel samen met the boyfriend, dus op die manier is het misschien net zo zuinig als douchen ;)
Hebben we een bad, maak ik er (te) weinig gebruik van. Zo nu en dan vind ik een bad heerlijk. Even wat me-time. Lekker weken. Toch heb ik stiekem een voorkeur voor de douche. Omdat je alles ook daadwerkelijk afspoelt. In een bad blijf je liggen in je eigen … ja wat eigenlijk? Want omdat ik sowieso een keer per dag douche ben ik natuurlijk helemaal niet ‘vies’. Man en kind houden het meest van een bad trouwens.
Douchen lijkt mij ook goedkoper. Een bad is niks voor mij. vind dat niet zo leuk om in je eigen vuil te zitten. :s
Brrr, dat klinkt ook zo vies…
Wij hebben een douche en bad, maar ik gebruik eigenlijk alleen maar de douche. Als ik in bad gaat, kost dat wel echt veel water haha
Ik neem meestal een snelle douche, maar ik kan er ook heel hard van genieten om een avondje in bad te liggen wanneer de kindjes in bed aan het snurken zijn.