Sunshower: een zonnebad in je douche?!

Sunshower

Bij het woord Sunshower dacht ik dat het ging om met je gezicht omhoog buiten in het zonnetje gaan staan, en genieten van de zonnestralen op je gezicht. Maar het blijkt een apparaat voor in je badkamer te zijn. Jordi legt het uit!

De Sunshower

Misschien heb je hem al eens voorbij zien komen: de Sunshower. Het concept bestaat al een poosje maar begint de laatste tijd aan populariteit te winnen, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: in deze rare tijden grijpen we alles aan dat ons helpt ons beter te voelen, en een Sunshower kan daar supergoed mee helpen. Wat is het dan precies?

Sunshower wat is dat?

Een Sunshower is een systeem dat in de meeste gevallen wordt ingebouwd in de muur van je doucheruimte. Maar er zijn ook opbouw-modellen die in de hoek worden opgehangen. Het maakt gebruik van infrarood, eventueel in combinatie met UV-licht, om zonlicht na te bootsen. Je voelt dezelfde glorieuze warmte op je huid als tijdens een zonnige lentedag op een terrasje.

sunshower

Het effect is daar ook naar, want je lichaam reageert er precies hetzelfde op: als je meerdere keren per week kort (denk 10 minuten per keer) even ‘sunshowert’ ga je meer vitamine D aanmaken en voel je je na verloop van tijd energieker, vrolijker en veerkrachtiger.

Mensen die nek- of rugklachten hebben of vaak last hebben van spierpijn – zelfs mensen met artrose-gerelateerde klachten, ervaren vaak ook een (tijdelijke) vermindering van die klachten. En hoewel een Sunshower zeker geen zonnebank is, krijg je, als je 3-5 keer per week ‘sunshowert’ per week, wel een gezonde kleur op je wangen.

Screenshot 2021 04 16 at 13.47.56

Hoe werkt een sunshower?

‘Sunshoweren’ kun je doen terwijl je doucht. Het liefst in combinatie met een grote regendouche .

Maar je kunt ook gewoon voor de lampen gaan zitten zonder te douchen.

Sommige modellen zijn ook in te bouwen in een stoomcabine. Het is dus een stukje wellness en luxe dat je normaal gesproken in een dure spa zou verwachten, maar dan lekker thuis. Voor wie op zoek is naar een manier om het ellenlange thuiszitten te veraangenamen, zou de Sunshower dus zo maar een hele goede aanvulling in de badkamer kunnen zijn.

Voorbeeld

In onderstaand filmpje zie je een sunshower in actie. Je ziet in de video ook heel goed het verschil tussen UV-licht en infrarood licht:

Nawoord

Dankjewel Jordi voor je uitleg over sunshowers! Wat een aansprekend idee is dit. Als ik het goed begrijp is een sunshower dus een combinatie van UV-licht en infrarood licht.Ik houd van dingen die makkelijk zijn en een groot effect hebben. Bij pijn in de nek lekker onder een sunshower gaan zitten kan ik wel ; ) Ik stel me zo voor dat dit ook heel goed kan helpen bij een winterdip of misschien zelfs wel bij restless legs!

Het woord zonnebad en sunshower zal voortaan een nieuwe betekenis voor mij hebben.

Wat kost een sunshower?

De prijzen van sunshower variëren. Ik zag er eentje voor 850 euro, maar voor de meeste modellen moet je toch wel rekenen op minstens 1000 euro. Als je een klein budget hebt kun je kiezen voor een sunshower met ‘alleen maar’ infrarood straling. Maar ik denk dat als je dan toch voor een sunshower kiest je beter voor de combinatie van infraroodstraling + UV-straling. En dan ben je toch wel rond de 2000 euro kwijt aan een sunshower.

Leestips

Had jij al gehoord over sunshowers? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee! Helpt het bijvoorbeeld ook bij een winterdepressie?

Gebruikte bronnen o.a. Jordi, BadkamerXXL, bol.com

Similar Posts

49 Comments

 1. Ik had nog nooit van sunshowers gehoord. Maar aangezien ik geen centrale verwarming heb zijn bepaalde plekken in huis waar ik niet langdurig verblijf behoorlijk koud. Enkele jaren geleden heb ik dat opgelost door daar infrarood platen aan het plafond te hangen. Twee in de badkamer, twee in de keuken en een in de bijkeuken. Ze voldoen uitstekend en de stralingswarmte is vergelijkbaar met een kachel, aangenaam dus. Voor deze vijf was ik enkele jaren geleden bij Aliexpress € 400,- kwijt. Dat was inclusief comby thermostaten/tijdschakelaars.

 2. Geen sunshower hier maar wel een infraroodcabine. Mijn man doet zwaar werk en gaat elke dag als hij thuis komt een half uurtje tussen de lampen zitten. Het is goed voor de spieren.

 3. UV-licht als in een zonnebank, dat wordt tegenwoordig toch sterk afgeraden ivm huidkanker? Om dit dus veilig te doen zou je alleen infrarood moeten nemen. Lijkt me wel lekker warm. Maar ik douche eigenlijk altijd kort, dus of ik er echt gebruik van zou maken…

 4. Ik zou dit dus echt nooit aanschaffen. Ik denk dat de voordelen echt nihil zijn. En het een groot bla bla verhaal is. Daarnaast is t weer iets dat (onnodig) stroom vreet in je huis. Doet me een beetje denken aan die magneten op je waterleiding. Ook dat kan als je zelf logisch nadenkt je kalk niet oplossen…

 5. Ach, als je er plezier aan beleeft gewoon doen.
  Maar ik denk wel mee met de reactie van Suuz.
  Milieutechnische is het dubbel op, veel water gebruik met een kleurtje of warmte. Hans

 6. Ik zag er pas iets over op tv. Eerlijk gezegd dacht ik toen: zal allemaal wel. Maar stel dat het écht zo geweldig werkt als ik hier lees, zou ik het in de winter fantastisch vinden.

 7. Ik zou heel graag een sunshower laten plaatsen als we een nieuwe badkamer nemen. Ik heb nu een infrarood zonnenbank wat ook prima werkt maar voor mijn spieren zou dat echt tof zijn.

 8. Het lijkt me heerlijk! Al weet ik niet of ik het zou nemen. Vroeger had ik ook een zonnebank thuis, maar omdat UV zo ongezond is, heb ik ze laten weghalen. Van infrarood ben ik wel overtuigd. In de sauna heb ik al ondervonden dat dat wonderen kan doen

 9. Ohh dit klinkt heerlijk! Wij gaan over een paar maanden onze badkamer verbouwen, misschien is dit nog wel eens een heel goed idee :-)

 10. het is een stukje welness en luxe die me een tikkeltje te prijzig zijn. helaas, ik arme werkmier zal het moeten doen met zonnestralen :-)

 11. Thuis hebben we geen sun shower
  Bij vlg verbouwing komt deze er wel
  Ik heb paar keer huisje gehad waar het in zat

 12. Nou, dit wil ik dus gelijk aanschaffen. Maar kan het alleen via inbouwen? Heb geen zin om de hele badkamer te moeten verbouwen ….

 13. Ideaal! Vooral voor mensen die last van dingen hebben die jij opnoemde. Het kost wat, maar als je het per dag uitrekent is het niks

 14. Nog niet echt eerder van gehoord. Nu je het zegt heb ik het weleens voorbij zien komen. Zijn er echt geen schadelijke gevolgen voor de huid? Ik vind dit soort dingen toch altijd een beetje spannend moet ik je eerlijk bekennen. Aan de andere kant kan ik mij zeker ook positieve gevolgen voorstellen. Zeker als je pijn aan je spieren hebt of anderszins.

 15. Ik heb enorm behoefte aan zon. Maandenlang mis ik de zon, elk jaar weer. Ik ben niet gemaakt om in het noorden te wonen, zeg ik altijd. Wat dat betreft klinkt zo’n zondouche wel interessant maar ik vraag me toch af in hoeverre het het haalt bij echte zonnestralen!

 16. Dit lijkt me zeker wel wat! ik heb af en toe best wel nek en rug klachten en dan lijkt me dit echt ideaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.