Regendouche: kwestie van een nieuwe douchekop?!
Last updated on December 1st, 2023 at 12:38 pm
- Wat is een regendouche?
- Regendouche: waarop letten?
- 1. Is je badkamer geschikt?
- 2. Duurzaamheid
- 3. Is je cv-ketel geschikt voor een regendouche?
- 4. Is je afvoer geschikt voor een regendouche?
- 5. Opbouwdouche of inbouwdouche?
- Tot slot
- Checklist
- Ik vroeg het aan een expert – Saniweb
- Leestips
Droom je van een regendouche?
Tanja wel!
Zij mailde mij over haar verlangen naar een regendouche, en dat zo’n douche met regeneffect niet zo eenvoudig bleek als ze dacht.
Ik dacht eerlijk gezegd ook dat je dan gewoon even ergens een regendouchekop gaat kopen, en die ophangt in je badkamer. Sterker nog, vanochtend dacht ik nog:
‘Wat zou een regendouche veel fijner zijn dan deze stomme douchekop die schots en scheef sproeit!’
Er zitten namelijk wat scheurtjes in de doucheslang, dus als ik mijn haar wil uitspoelen met ‘de handdouche’ dan spuit het ook in mijn gezicht. Maar dit terzijde.
Terug naar Tanja!
Want waarom kun je niet gewoon eventjes een regendouche kopen?! Waar moet je op letten?
Maar eerst: wat is een regendouche eigenlijk?!
Tip: lees ook mijn post over de nadelen van een regendouche.
Wat is een regendouche?
Een regendouche is een douche met een grote, brede douchekop. Die grote diameter van de douchekop geeft je het gevoel dat je in een zachte stortbui met lekker warm water staat. Dat maakt dit type douche zo fijn. Ze zijn heel ontspannend en weldadig. Hieronder zie je een voorbeeld:
Bovendien krijg je water over je hele lichaam, door de brede douchekop. Dat krijg ik bijvoorbeeld niet bij onze gewone douche. Daar moet ik echt steeds bewegen om overal water te krijgen. Dan krijg ik het koud op mijn rug, en buig me naar voren om die te warmen aan het douchewater. Vervolgens krijg ik het koud aan de voorkant etc.
Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke douche een fijne ervaring is.
Regendouche: waarop letten?
1. Is je badkamer geschikt?
Niet elke badkamer is geschikt voor dit type douche. Het belangrijkste is de hoogte van je badkamer: is het plafond hoog genoeg? De vuistregel is dat er ongeveer 30 centimeter tussen de douche en je lichaam moet zitten. Dit is extra belangrijk bij een inbouw regendouche in het plafond van je badkamer.
Vuistregel: het voelt het fijnst als de waterstralen vanaf 10 à 20 centimeter boven je hoofd vallen.
Let op: hoe hoger de douchekop staat, hoe kouder het water is als het op jou landt ; )
2. Duurzaamheid
Allereerst is er het vraagstuk van duurzaamheid. Een douche met regeneffect gebruikt namelijk meer water dan een gewone douche.
Een gewone douchekop gebruikt ongeveer 9 liter water per minuut. Een regendouche gebruikt zo’n 20 tot 25 liter water per minuut.
Gelukkig zijn er inmiddels ook energiebesparende regendouches, dus dit hoeft geen probleem te zijn.
3. Is je cv-ketel geschikt voor een regendouche?
Niet elke cv-ketel is geschikt. Je moet kijken of jouw cv-ketel voldoende warm water kan produceren. Het is belangrijk dat je cv-ketel genoeg ‘power’ heeft om de de juiste waterdruk te waarborgen. Zonder voldoende waterdruk, voelt een regendouche als een irritant motregentje…
Vaak worden cv-ketels in de klassen CW5 en CW6 geadviseerd.
Heb je een waterpomp?
Dan is het verstandig om na te vragen of die geschikt is. Je wilt niet halverwege je douche ineens overvallen worden door koud water. Het ligt er ook aan met hoeveel mensen je woont. In je eentje zal het minder gauw problemen geven, dan bij een gezin met 2 kinderen.
4. Is je afvoer geschikt voor een regendouche?
Kan je afvoer meer water aan? Een douche die voelt als een regenbuitje gebruikt immers meer water. Controleer daarom de capaciteit van je afvoer. Je wilt immers geen overstroming…
5. Opbouwdouche of inbouwdouche?
Een opbouwdouche is een douche die op de wand wordt gemonteerd. Het is wat de meeste mensen hebben. De douche is dus niet netjes weggewerkt in de badkamerwanden en de douchestang blijft zichtbaar. Een inbouwdouche is wel helemaal weggewerkt! Maar het voordeel van een opbouwdouche is dat je niet de hele muur hoeft uit te breken.
Tot slot
Een regendouche is een douche die voelt alsof je onder een regenbuitje staat. Hij heeft een veel grotere kop dan een gewone douche.
Maar een dergelijke douche is niet simpelweg even een speciale douchekop kopen. Er zijn een aantal dingen die je van te voren moet controleren. Hieronder een checklist:
Checklist
- Is je cv-ketel geschikt? Heeft hij genoeg capaciteit?
- Is het plafond van je badkamer hoog genoeg?
- Kan je afvoer meer water aan?
Ik vroeg het aan een expert – Saniweb
Ik mailde Saniweb deze vraag:
‘Wij hebben een hele simpele gewone douche. Kan ik de douchekop simpelweg vervangen met een regendouche kop? Of moet ik dan ook een nieuwe installatie voor de hele douche hebben? Met andere woorden: kan ik simpelweg de douchekop vervangen?’
Dit is hun antwoord:
‘Goedemorgen,
Over het algemeen kan je de hoofddouche inderdaad vervangen. Het advies is vaak wel om het merk bij elkaar te houden. Verder het advies om in ieder geval de maat te controleren van het schroefdraad.’
Leestips
Wat voor soort douche heb jij?
Geraadpleegde bronnen onder andere: Saniweb, Milieucentraal, Houzz, Pure Showers, Flow, Klusidee, Warmland, Cv totaal, RTL Nieuws, Interieur Designer, Verbouwkosten
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
twee jaar geleden heb ik mijn badkamer volledig laten veranderen, ik heb een regendouche
.Een @->- voor jou.
Ah, en hoe bevalt hij Zonnebloem?
Ik hoef er geen. De meeste slurpen water, en op water moeten we zuinig zijn.
Als ik regen wil voelen ga ik wel buiten staan…
Love As Always
Dimario
LOL : ) En dat is nog gratis ook.
Grappig genoeg: we hadden er een in een vakantiehuisje en ik vond het helemaal niet fijn! Je hoofd gaat er namelijk ook onder dus met haren wassen ed vond ik het nogal een gedoe, ik kreeg er last van mijn nek van!
Dat is dan inderdaad niet handig. Ik draag altijd een douchemuts onder de douche, dus dat zou daarvoor wellicht een oplossing zijn.
We hebben hier een regendouche. Dat bevalt prima…
Maar goed dat ik dan pas toen ik wat problemen met de douche had niet zonder nadenken een regendouche heb besteld. Ik wist dit echt niet en dacht ook dat het zo simpel zou zijn. Niet dus. Goed om te weten.
Ja hè? Ik dacht ook dat het een kwestie was van doucekop wisselen, maar er komt dus meer bij kijken.
Zuinig omgaan met water, dus (voorlopig) nee!
Lie(f)s.
Mijn bespaarkop bevalt prima.
Ik heb een neveldouche die 5 liter water per minuut verbruikt. En een lage gas en waterrekening. Beiden vind ik belangrijk.
Een neveldouche… Wat klinkt dat mooi Greet. Hoe voelt dat?
Van de laatste 20 jaar van mijn werkzame leven heb ik er zeker 5 door-de-weeks doorgebracht in hotels. Categorie luxe tot gribus, alles zat er tussen. Vrijwel altijd was er een bad en vaak ook een regendouche, al vond ik het woord ‘regen’ in de naam nogal overdreven. Vaak kwam het niet uit boven een een heel zacht regenbuitje.
En ook niet onbelangrijk voor het vervolg: mijn vrouw kreeg op enig moment ook een klus waarvoor ze een half jaar in een hotel verbleef.
Vlak voor onze pensionering, we zijn schelen maar enkel dagen in leeftijd en gingen daarom gelijktijdig met pensioen, is de badkamer verbouwd.
Over een paar zaken waren we het roerend eens; geen bad, een erg ruime douche en beslist geen regendouche. Allemaal dankzij onze langdurige ‘hotelervaring’. Wel veel en functionele opbergruimte.
We zijn nu bijna 12 jaar gepensioneerd en nog steeds erg tevreden met onze badkamer zonder het ‘onmisbare’ bad en regendouche. Dat onmisbare was volgens de leverancier.
Leuk om te lezen Willem, vooral omdat je uit ervaring spreekt. Het is wel duidelijk dat niet iedereen een regendouche als prettig ervaart. Goed dat je je niet hebt laten ompraten door de leverancier.
Ik heb een gewone douchekop. Wel eens onder zo’n regendouche gestaan maar ik vond het tegenvallen. Dus die kon van mijn lijstje :-)
Ik hou het bij een gewone douchekop, regen genoeg! :D