Regendouche: kwestie van een nieuwe douchekop?!

Last updated on October 14th, 2024 at 09:05 am

regendouche

Droom je van een regendouche?

Tanja wel!

Zij mailde mij over haar verlangen naar een regendouche, en dat zo’n douche met regeneffect niet zo eenvoudig bleek als ze dacht.

Ik dacht eerlijk gezegd ook dat je dan gewoon even ergens een regendouchekop gaat kopen, en die ophangt in je badkamer. Sterker nog, vanochtend dacht ik nog:

Wat zou een regendouche veel fijner zijn dan deze stomme douchekop die schots en scheef sproeit!

Er zitten namelijk wat scheurtjes in de doucheslang, dus als ik mijn haar wil uitspoelen met ‘de handdouche’ dan spuit het ook in mijn gezicht. Maar dit terzijde.

Terug naar Tanja!

Want waarom kun je niet gewoon eventjes een regendouche kopen?! Waar moet je op letten?

Maar eerst: wat is een regendouche eigenlijk?!

Tip: lees ook mijn post over de nadelen van een regendouche.

Wat is een regendouche?

Een regendouche is een douche met een grote, brede douchekop. Die grote diameter van de douchekop geeft je het gevoel dat je in een zachte stortbui met lekker warm water staat. Dat maakt dit type douche zo fijn. Ze zijn heel ontspannend en weldadig. Hieronder zie je een voorbeeld:

regendouche

Bovendien krijg je water over je hele lichaam, door de brede douchekop. Dat krijg ik bijvoorbeeld niet bij onze gewone douche. Daar moet ik echt steeds bewegen om overal water te krijgen. Dan krijg ik het koud op mijn rug, en buig me naar voren om die te warmen aan het douchewater. Vervolgens krijg ik het koud aan de voorkant etc.

Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke douche een fijne ervaring is.

Regendouche: waarop letten?

1. Is je badkamer geschikt?

Niet elke badkamer is geschikt voor dit type douche. Het belangrijkste is de hoogte van je badkamer: is het plafond hoog genoeg? De vuistregel is dat er ongeveer 30 centimeter tussen de douche en je lichaam moet zitten. Dit is extra belangrijk bij een inbouw regendouche in het plafond van je badkamer.

Vuistregel: het voelt het fijnst als de waterstralen vanaf 10 à 20 centimeter boven je hoofd vallen.

Let op:  hoe hoger de douchekop staat, hoe kouder het water is als het op jou landt ; )

2. Duurzaamheid

Allereerst is er het vraagstuk van duurzaamheid. Een douche met regeneffect gebruikt namelijk meer water dan een gewone douche.

Een gewone douchekop gebruikt ongeveer 9 liter water per minuut. Een regendouche gebruikt zo’n 20 tot 25 liter water per minuut.

Gelukkig zijn er inmiddels ook energiebesparende regendouches, dus dit hoeft geen probleem te zijn.

3. Is je cv-ketel geschikt voor een regendouche?

Niet elke cv-ketel is geschikt. Je moet kijken of jouw cv-ketel voldoende warm water kan produceren. Het is belangrijk dat je cv-ketel genoeg ‘power’ heeft om de de juiste waterdruk te waarborgen. Zonder voldoende waterdruk, voelt een regendouche als een irritant motregentje…

Vaak worden cv-ketels in de klassen CW5 en CW6 geadviseerd.

Heb je een waterpomp?

Dan is het verstandig om na te vragen of die geschikt is. Je wilt niet halverwege je douche ineens overvallen worden door koud water. Het ligt er ook aan met hoeveel mensen je woont. In je eentje zal het minder gauw problemen geven, dan bij een gezin met 2 kinderen.

4. Is je afvoer geschikt voor een regendouche?

Kan je afvoer meer water aan? Een douche die voelt als een regenbuitje gebruikt immers meer water. Controleer daarom de capaciteit van je afvoer. Je wilt immers geen overstroming…

5. Opbouwdouche of inbouwdouche?

Een opbouwdouche is een douche die op de wand wordt gemonteerd. Het is wat de meeste mensen hebben. De douche is dus niet netjes weggewerkt in de badkamerwanden en de douchestang blijft zichtbaar. Een inbouwdouche is wel helemaal weggewerkt! Maar het voordeel van een opbouwdouche is dat je niet de hele muur hoeft uit te breken.

Tot slot

Een regendouche is een douche die voelt alsof je onder een regenbuitje staat. Hij heeft een veel grotere kop dan een gewone douche.

Maar een dergelijke douche is niet simpelweg even een speciale douchekop kopen. Er zijn een aantal dingen die je van te voren moet controleren. Hieronder een checklist:

Checklist

  • Is je cv-ketel geschikt? Heeft hij genoeg capaciteit?
  • Is het plafond van je badkamer hoog genoeg?
  • Kan je afvoer meer water aan?

Ik vroeg het aan een expert – Saniweb

Ik mailde Saniweb deze vraag:

‘Wij hebben een hele simpele gewone douche. Kan ik de douchekop simpelweg vervangen met een regendouche kop? Of moet ik dan ook een nieuwe installatie voor de hele douche hebben? Met andere woorden: kan ik simpelweg de douchekop vervangen?’

Dit is hun antwoord:

‘Goedemorgen,

Over het algemeen kan je de hoofddouche inderdaad vervangen. Het advies is vaak wel om het merk bij elkaar te houden. Verder het advies om in ieder geval de maat te controleren van het schroefdraad.’

Leestips

Wat voor soort douche heb jij?

Geraadpleegde bronnen onder andere: Saniweb, Milieucentraal, Houzz, Pure Showers, Flow, Klusidee, Warmland, Cv totaal, RTL Nieuws, Interieur Designer, Verbouwkosten


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.