Nadelen regendouche en de voordelen

nadelen regendouche

Onze badkamer werd ooit aangelegd in de jaren zeventig. Sindsdien is er niets meer aan veranderd. En dat kun je zien... Een andere douchekop lijkt me een laagdrempelige manier om onze douche fijner te maken. Bijvoorbeeld door zo'n regendouche! Onderstaand artikel kreeg ik van Laurens, en komt als geroepen! Hij vertelt over de voor- en nadelen van een regendouche.

De voor- en nadelen van een regendouche!

Als je van plan bent om je badkamer te verbouwen of om een nieuwe douche te installeren raad ik je aan om een regendouche te overwegen. Hieronder een voorbeeld van zo'n regendouche:

regendouche
Voorbeeld regendouche.

Een regendouche geeft je badkamer een trendy look, en je profiteert van een complete douche-ervaring met een stortdouche en thermostatische kraan. Dit klinkt allemaal heel duur maar dat is het zeker niet. Alhoewel er luxe regendouches zijn met een grote douchekop, zijn er ook versies die voor bijna iedereen prima betaalbaar zijn.

Regendouches van Duitse kwaliteitsmerken zoals Grohe en Hansgrohe, staan bekend om hun uitstekende kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Buiten het feit dat een regendouche er esthetisch mooi uit ziet brengt deze natuurlijk ook veel voordelen met zich mee. Hieronder 3 voordelen van een regendouche.

1. Een regendouche helpt tegen stress, en voelt heel fijn

De belangrijkste reden voor mensen om een regendouche aan te schaffen is de ervaring die het met zich mee brengt. Het klinkt misschien gek, maar het heet niet voor niets een regendouche:

Als je onder een regendouche staat voelt het net als een warme regenbui.

Dat is heel bijzonder gevoel, dat verlichting geeft na een stressvolle en gespannen dag. De Euphoria-regendouche bijvoorbeeld zorgt voor een consistente en gelijkmatige stroming van het water waardoor je heerlijk onder de douche kunt wegdromen.

2. Sommige regendouches maken een douchestang overbodig!

Nog een voordeel is dat je sommige regendouches helemaal kunt inbouwen in het plafond. Dat zorgt ervoor dat de douchestangen of slangen helemaal niet meer zichtbaar zijn. Omdat zo'n ingebouwde douche wel wat ingewikkelder is om te installeren, kun je ook kiezen voor een 'uitwendige' variant die makkelijker te installeren is. Zoals deze:

Screen Shot 2018 05 03 at 11.25.32

3. Wisselen tussen twee douchekoppen

Vaak worden de regendouches ook geleverd met een normale handdouche waardoor je makkelijk kunt afwisselen tussen de twee douchekoppen. Let er wel goed op dat dit duidelijk staat aangegeven in de productbeschrijving, want het is niet gegarandeerd dat deze er bij wordt geleverd.

7 Nadelen regendouche

Een regendouche heeft de volgende nadelen:

1. Regendouche gebruikt meer water dan een gewone douchekop

Zoals bij iedere aankoop moet je vooraf goed onderzoek doen bij het aanschaffen van een regendouche. In het algemeen verbruikt een regendouche meer water dan een gewone douchekop. Een gewone douchekop verbruikt gemiddeld 11 liter water/minuut, in extreme gevallen kan een regendouche 25 liter water/minuut verbruiken.

Bij een regendouche geldt de regel, hoe groter de douchekop, des te meer water die verbruikt.

Tegenwoordig zijn er ook veel regendouches verkrijgbaar met een Eco-mode of begrenzers waardoor je het verbruik flink kunt verminderen zonder inbreuk op je douche-ervaring.

2. Check of je cv-ketel geschikt is voor een regendouche

Aangezien er dus meer water verbruikt wordt is het ook belangrijk om te weten of de cv-ketel genoeg warm water kan produceren. Als je niet precies weet of je cv-ketel geschikt is voor de regendouche die je wilt aanschaffen, of je hebt nog vragen over het aanschaffen of installeren van een regendouche, neem dan gerust contact op met de klantenservice van SuperBath. We hebben jarenlange ervaring met alle topmerken regendouches!

3. Nadeel regendouche: Hogere Installatiekosten

Een regendouche kan duurder uitpakken dan een gewone douchekop installeren. Soms moeten er aanpassingen aan de waterleidingen worden gedaan om de gewenste waterdruk te bereiken.

4. Hogere waterdruk nodig

Sommige regendouches vereisen een hogere waterdruk om het gewenste effect te bereiken. Als de waterdruk in je huis niet hoog genoeg is, kan de regendouche minder effectief zijn of zelfs helemaal niet goed werken.

5. Temperatuurcontrole

Doordat de waterstraal veel breder wordt gespreid kan het moeilijker zijn om de watertemperatuur precies zo in te stellen zoals je wilt.

6. Regendouche nadeel: meer ruimte nodig

Regendouches hebben vaak een grotere douchekop, wat betekent dat ze meer ruimte in de douche innemen. Dit kan een overweging zijn als je een kleine badkamer hebt.

7. Hogere energierekening als nadeel regendouche

Afhankelijk van het type regendouche dat je kiest, kan het energieverbruik variëren. Sommige modellen vereisen elektriciteit voor extra functies, zoals LED-verlichting of verwarmingselementen.

Verbruik regendouche

Het verbruik van een regendouche wordt beïnvloed door het model en de instellingen. Maar de vuistregel is:

Het verbruik van een regendouche is in het algemeen hoger dan van een gewone douche.

Sommige regendouches hebben instellingen waarmee je de waterstroom kunt aanpassen. Daarmee kun je het verbruik van een regendouche verminderen. Als je een regendouche wilt kopen kijk dan even bij de productspecificaties van de fabrikant. Daarin zou informatie moeten staan over het waterverbruik per minuut van de regendouche.

Regendouche Action

Hieronder zie je een regendouche van de Action:

regendouche action

Deze regendouche van de Action heeft ook een handdouche en heeft een slang van 150 centimeter. Hij is verkrijgbaar in de Action webshop voor 29,95.

Nawoord

Laurens, je had mij bij de woorden: 'Verlichtend gevoel na een stressvolle en gespannen dag' : ) Ik vind zelfs douchen onder onze krakkemikkigge douche al ontspannend. Dus ik kan me goed voorstellen dat het effect van een regendouche nog groter is.

Nadeel voor mij is wel dat een regendouche dus meer water verbruikt. Dat is dan weer niet zo milieuvriendelijk en past minder bij een duurzaam leven. Gelukkig las ik op zelfenergiebesparen.nl dat er zogenoemde waterbesparende regendouches zijn. Je hebt dan zelfs geen nieuwe cv-ketel meer nodig. Ook bij de Gamma noemen ze de mogelijkheid van een waterbesparende regendouche. Gamma: 'Kies bij aanschaf van een regendouche voor volumestroomklasse S.'

Regendouches samengevat

Een regendouche is een heel aangename manier van douchen. Je wordt niet alleen schoon, maar het douchen is meteen ook een ontspannen ervaring. Een mogelijk nadeel van regendouches is het relatief hoge watergebruik, maar gelukkig zijn er inmiddels ook waterbesparende regendouches.

Zeker als je geen bad hebt, lijkt een regendouche mij een fijn alternatief.

Leestips

Wie heeft er ervaring met een regendouche? Vertel het in de comments. Ik ben benieuwd!

Similar Posts

54 Comments

 1. Wij hebben een regendouche maar ik gebruik hem nooit. Ik vind het vreselijk. Dat ontspannen gevoel is bij mij ver te zoeken, het voelt voor mij meer als verzuipen op het drogen. Zoveel water dat over je hoofd heen loopt terwijl je gevoelsmatig geen kant uit kan om adem te halen. Nee dank je geef mij maar een waterzuinige energievriendelijke handdouche.

  1. Oh, dat klinkt inderdaad niet prettig zeg! 'Verzuipen op het droge'. Nou ben ik helemaal benieuwd naar een regendouche! Het leek me op papier zo fijn!

 2. Ik ben meer van de zuinige waterbesparende douche. Met de Niebla douchekop bijvoorbeeld. Die verbruikt maar 5 liter per minuut, een enorme besparing. Omdat je veel minder water gebruikt is er ook minder energie nodig om het water te verwarmen. Dubbelwinst dus.

  1. Ik heb een waterverbruik van 18 kuub per jaar.
   Moet er wel bij zeggen dat de wasmachine een gezamenlijke voorziening is in het "washok" en dus niet meetelt met waterverbruik thuis. We betalen in ons washok per was een bedrag voor water elektriciteit en afschrijving.
   Geen ingewikkeld systeem, gewoon elke was die je draait aanvinken, en eens per drie maanden krijg je die rekening.Ik draai drie wassen per twee weken.Dat is een totaal van bijna 4 kuub per jaar(even uitgerekend) Dan wordt het totaal dus 22 kuub. Het scheelt wel dat ik geen pubers meer heb, die stonden graag uren onder de douche.

 3. Een regendouche lijkt mij overheerlijk. Helaas woon ik op de 5e etage van een sociale woningbouwvereniging en hebben wij niet genoeg bar staan om het water optimaal uit een regendouche te halen! Helaas.

 4. Wij hebben thuis een regendouche en een normale handdouche, en ik moet zeggen ik gebruik eigenlijk altijd toch de handdouche, in tegenstelling tot de andere die gaan altijd voor de regendouche!

 5. Ik ben zelf geen fan van een regendouche. Hou er niet van om elke keer m’n haar nat te hebben. Geef mij maar gewoon een normale handdouche.

 6. Zo een regendouche lijkt me geweldig al ben ik bang dat het een grote geldverslinder wordt met twee tieners in huis die graag lang onder de douche staan.

 7. Badkamer in 2001 compleet vernieuwd en nu verhuizen we en krijgen weer een hele nieuwe badkamer. Zonder regendouche, want naar adem happen terwijl er water in je ogen loopt is niet wat ik ontspannen vind... en milieutechnisch is het natuurlijk ook onverantwoord. Mooie verkooppraatjes lees ik vooral, daar is niet zo moeilijk doorheen te prikken ;-)

 8. Het lijkt me zo heerlijk en ik vind zo'n douche zonder stang prachtig. Alleen het waterverbruik valt me tegen. Daarom houden we het voorlopig nog even bij onze ouderwetse douche!

 9. Ik denk dat het met een regendouche net is als met een bad als je het niet hebt lijkt het geweldig maar in de praktijk maak je er toch minder gebruik van dan dat je in eerste instantie dacht.

 10. ik spring altijd onder de douche om snel weer verder te kunnen. Als ik mijn haren moet wassen, sta ik er wel langer onder

 11. ik vind een stortdouche nog veel fijner dan een regendouche ! ik heb beide niet. Zuinig zijn met water vind ik te belangrijk, ontdekte ik toen wij onze 70-er jaren badkamer verbouwden

  1. Wij hebben een regendouche en ik kan het iedereen aanraden. Het is heerlijk! Daarnaast hebben we ook nog een extra douchekop, een handdouche erbij. Als je een keuze maakt voor een nieuwe douche, zou ik beide nemen.

 12. In ons oude huis hadden we die en was heerlijk, hier helaas te weinig druk onder de douche. Dan is het net of je in zo een miezerige regen staat. Vreselijk

 13. Een regendouche heeft me eigenlijk nooit aangesproken! Ik vind het misschien fijn om gewoon even snel te douchen maar om mijn haren te wassen vind ik een gewone kop toch handiger en sneller werken... :-)

 14. Thuis heb ik geen regendouche maar het lijkt me lekker! Ideaal is een combi van alle twee denk ik. Dat zie ik tegenwoordig ook vaak.

 15. Een regendouche vind ik maar niks, want het is niet echt handig om altijd je haren nat te maken. Een gewone douchekop vind ik fijner.

 16. Ik vind een regendouche altijd zo luxueus aandoen! Persoonlijk zou ik het niet perse thuis hoeven te hebben, maar het heeft wel iets!

 17. Ik ben super blij met onze waterbesparende regendouche. Ik zou hem zo weer kopen denk ik. Het enige wat ik onhandig vind is het schoonmaken van de regendouche. De kop hangt hoog, waardoor ik een ladder nodig heb. Niet praktisch, maar wel zo hygiënisch.

  1. Dat is inderdaad niet praktisch zeg. Dat lijkt me ook een flinke drempel opwerpen om hem schoon te maken. Moet je eerst helemaal een ladder gaan halen en zo!

 18. Ik heb zelf geen regendouche maar zou er best wel graag een willen maar ga dat niet investeren in een huurwoning omdat we willen gaan kopen

 19. Ik vind douchen ook een van de meest ontspannende bezigheden. Ik hou wel van een harde straal en dat vind ik bij een regendouche wat tegenvallen. We hadden er laatst eentje in ons vakantiehuisje en ik was er niet erg van onder de indruk

 20. Ik vind het nadeel van sommige regendouches dat ze maar een richtstand hebben. Als je dan even een shampootje of iets wil laten inwerken moet je heel debiel gaan staan, niet ontspannen, haha

 21. Wij hebben een bad, maar ik heb daar een hekel aan. Dus hebben we er een douchegordijn gehangen (2 eigenlijk) en een gewone douche. Toen die het begaf (was geen Grohe en dat was snel duidelijk), hebben we een combinatie regendouche/handdouche geplaatst. Ik vind dat regenspel maar niks en gebruik de handdouche. Ik krijg m’n haar niet uitgespoeld. Als jij gaat voor een regendouche, voorzie dan zeker een handdouche want als ik goed kan schatten, heb jij 3x meer haar dan ik????

  1. Dank voor de tip Pascale! Ik heb inderdaad best een beetje een dikke bos haar. Goed om te weten dat ik dat met een regendouche niet goed uitgespoeld ga krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.