Badkamer schoonmaken voor dummies: 6 tips

Badkamer schoonmaken

De badkamer schoonmaken. Het is voor de meeste mensen niet bepaald een favoriet klusje.

Maar ken jij de paradox, dat de ruimte waar je naartoe gaat om schoon te worden, vaak één van de vieste ruimtes is in je huis?

Ja, ik heb het over de badkamer...

Volgens schoonmaakgoeroe Zamarra Kok komt dit door een combinatie van kalk, zeep en huidvet.

Badkamer schoonmaken: waarom het zo belangrijk is

Nou denk je misschien: 'Ik doe gewoon net of ik gek ben. Ik heb geen zin en geen tijd om de badkamer schoon te maken.' Maar helaas zijn er zwaarwegende redenen om je badkamer schoon te maken. En de belangrijkste is heel simpel:

Bacteriën vinden het heerlijk in een warme en vochtige omgeving. En laat dat nou net een kenmerk zijn van badkamers...

Met andere woorden, je badkamer schoonhouden is belangrijk voor je hygiëne en gezondheid.

Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onderstaand artikel dat Mark schreef voor Huisvlijt. Dankjewel Mark!

badkamer schoonmaken

Badkamer schoonmaken: 6 tips

Heb jij geen idee waar te beginnen bij het schoonmaken van je badkamer? Hier alvast enkele nuttige tips die jou de weg wijzen naar een eeuwig blinkende badkamer.

1. Maak altijd de douchewand droog na het douchen

Dit is vrijwel een van de belangrijkste regeltjes voor je badkamer schoonmaken. Noem het maar de basis van een schone douchewand. Het is dé manier om kalkaanslag tegen te gaan! Want van kalkaanslag wordt niemand vrolijk. Maak er dus meteen een gewoonte van om na het douchen de douchewand droog te maken.

Lees ook mijn post over The Pink Stuff en kalkaanslag.

2. Vergeet het doucheputje niet

Voor vrouwen met hele lange haren – of hun mannen - klinkt dit vast en zeker bekend in de oren. Je staat lekker uitgebreid te douchen en plots loopt het water niet meer door, waardoor de douche opeens een bad lijkt. Dat kan maar één ding betekenen: je bent het doucheputje te vaak (bewust) vergeten.

Het leegmaken van de afvoer is ook bekend als 'het taakje dat niemand op zich wil nemen'. Omdat het nu eenmaal vies is. Toch is het cruciaal om verstoppingen van de afvoer tegen te gaan. Verwijder dus minstens een keer per week het haar uit de afvoer tijdens het badkamer schoonmaken.

Vergeet ook niet je badmat te wassen!

3. Badkamer schoonmaken: draag zorg voor je tegels

De tegels in de douche hou je het beste schoon door ze minstens een keer per week grondig te spoelen met water. Op deze manier spoel je al het vuil weg. Voor het beste resultaat gebruik je een reiniger die ophopingen van zeepresten en schimmel helpt te voorkomen. Zo blijven jouw tegels blinken alsof ze gloednieuw zijn.

De voegen van tegels kunnen af en toe ook wel eens een poetsbeurt gebruiken. Hiervoor kan je een schrobborstel of een oude tandenborstel gebruiken. Wat is het toch een multifunctioneel ding hé, die tandenborstel. De voegen maak je vervolgens schoon met een oplossing van water en bleek. Schrobben maar! Een badkamer schoonmaken is zo meteen een goede work-out.

4. Blinkend schone kranen

Ook bij de kranen is het aan te raden om ze wekelijks te doen bij het badkamer schoonmaken. Tandpasta en zeep laten nou eenmaal vlekken achter. Het schoonmaken kan je best doen met een mengsel van schoonmaakazijn en heet water. Met een doek en cirkelvormige bewegingen poets je de kranen weer volledig schoon. Wel belangrijk dat je na afloop de kranen nog even met een schone doek droog maakt.

5. Badkamer schoonmaken: de douchewand is een flink karwei

Hoe neem je de douchewand het beste onder handen? Spuit hem in met schoonmaakmiddel en laat dit 5 tot 10 minuten intrekken.

Je kan je eigen schoonmaakmiddel maken door 250 ml azijn te mengen met 150 g baking soda, 250 ml ammonia en 5,5 liter heet water. Zie ook Schoonmaken met baking soda

Vind je dat teveel werk? Kiezen voor bestaande schoonmaakmiddelen is een even goed alternatief.

Wanneer het goedje is ingetrokken, is het tijd om met een spons of doek over het oppervlak te wrijven. Gebruik geen harde borstels of staalwol, zo ontstaan er krassen. Is al het vuil verwijderd en heb je genoeg geboend? Spoel dan de douchewand af met water. Na afloop kan je het best nog met een microvezeldoek over het oppervlak gaan, om strepen te voorkomen.

6. Last but not least: de douchedeur

Ook hier is het van groot belang om de deur eerst schoon te spoelen met water om het vuil te verwijderen. Breng daarna schoonmaakmiddel aan en laat het een uur intrekken. Ondertussen heb jij weer even tijd om iets anders te doen, terwijl het schoonmaakmiddel zijn werk doet. Wanneer het uur verstreken is, veeg je het goedje weg met een microvezeldoek. Daarna nog eens spoelen met water en de douchedeur drogen met een zachte doek.

Nawoord over badkamer schoonmaken

Dankjewel Mark voor je informatie. Ik ben blij dat ik in ieder geval geen douchedeur heb, maar een douchegordijn. Een douchegordijn kun je simpelweg in de wasmachine doen. Dat scheelt weer.

Tot slot: trucje van Zamarra om je glazen douchedeur te beschermen

In onderstaand filmpje laat Zamarra een trucje zien, waardoor water geen grip meer krijgt op je glazen douchedeur. Wel een beetje apart dat ze dit demonstreert met alleen een handdoek om, maar dat is waarschijnlijk om te laten zien dat je dit meteen moet doen na het douchen.

Het handige aan haar tip vind ik, dat het je later werk bespaart. Daar houd ik van.

En zo maakt huishoudkundige Suus haar badkamer schoon

Suus maakt onderscheid tussen grote beurt en een kleine beurt. Zij doet 1 keer per week een grote beurt, en soms twee keer een kleine beurt in de badkamer.

Aan een grote beurt besteedt Suus ongeveer een uur. Aan een kleine beurt 10 tot 15 minuten.

Suus' actieplan voor de badkamer

 1. Sop maken van allesreiniger. Let op de dosering, en gebruik niet teveel.
 2. Alle losse spullen verwijderen en afnemen. Borstel en kammen schoonmaken, handdoeken etc in de was, scheerapparaat schoonmaken en aan de lader etc.
 3. Badmatjes uitkloppen en laten luchten ( of, zoals ik doe, ze uitwassen)
 4. Douchematje afspoelen, en te drogen hangen
 5. Sop maken voor muren, plankjes en wastafel (indien nodig als het oude sop vies of koud is)
 6. Afnemen van hoog naar laa. Vergeet niet om regelmatig de plinten mee te nemen !
 7. Wc inzetten met schoonmaakmiddel. Zelf gebruik ik eens per week chloor, de andere keren een wc reiniger. Borstel erin laten staan ! (wordt die gelijk ook schoon)
 8. Wastafel en kranen schoonmaken met schuurmiddel, goed naspoelen. Lees ook mijn post over Vim!
 9. Bad /douche schoonmaken, kranen schoonmaken
 10. Douchekop reinigen. Doe dit eventueel met Antikal. Neem een bakje, en doe hierin de douchekop, spuit er Antikal over en laat even intrekken, dan goed afspoelen !!
 11. Spiegels schoonmaken (gaat erg handig met Glassex)
 12. Schoon doekje nemen
 13. Wc schoonmaken met doekje, daarna doekje in de was !
 14. Vloer schoonmakenalles terug zetten. zelf maak ik de vloer een keer per week schoon met een oplossing van water en chloor/bleek dit omdat er een klein jongetje nog wel eens naast de pot wil plassen...

Bij de kleine beurt doe je alleen de wastafel schoonmaken en evt plankjes, de wc schoonmaken en de vloer.

Groetjes Suus

Copyright 2002 Suus

Leestips: The Pink Stuff voor de badkamer, Veel stof in badkamer en Glorix O2 uit de handel

Heeft iemand nog aanvullende tips voor je badkamer schoonmaken? Geef ze in de comments.

Bron afbeelding: Man photo created by freepik - www.freepik.com

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik vind het echt een dramatische klus, elke keer weer. Dat je de schoonmaakmiddelen een uurtje moet laten intrekken, wist ik niet. Ik ga het zéker proberen. Al was het alleen maar omdat het voor m'n gevoel een mooie manier is van lui huishouden;).

 2. Hier vergat ik altijd de muur droog te maken na het douchen met schimmel als gevolg. Nu doe ik dat wel en blijft het super schoon, hele handige tips!

 3. Wij hebben douche gordijn. Geen cabine. Gelukkig maar. Anders krijg je kalk te zien. Badkamer moet altijd zoal bij houden. Wij hebben ding op waterleiding geplaatst. Dat weer geen kalk kunnen krijgen. Dat scheelt ook enorm.En ook geen kalk drinkwater meer. Leuke filmpje om laten zie hoe moet doen.

 4. Ik doe de douchewand als ik douche even af met een melaminesponsje (wonderpad ofzo heten ze als je ze in de supermarkt koopt, op ebay kosten ze bijna niets) en dan heb ik echt geen sterke schoonmaakmiddelen nodig, hoogstens wat zeep maar dat is meer het idee geloof ik. Elke ochtend doe ik de wasbak af, elke maand krijgt de badkamer extra aandacht (tegels, buitenkant wasbak en douchewand) en meer dan een kwartier kost dat echt niet. Regelmatig poetsen scheelt uiteindelijk heel veel tijd.

 5. Ik ben nog steeds geen fan, maar ik maak de douchewand wel elke keer braaf droog/schoon. Die haren uit het doucheputje verwijder ik voor ik ga douchen. Dan zijn ze namelijk niet zo vies nat.

  1. Och die badkamer vind ik echt vreselijk om schoon te maken. Meestal wisselen mijn vriend en ik om met het schoonmaken. Er gaat altijd zoveel tijd inzitten, juist omdat ik het dan goed wil doen en alle hoekjes en gaatjes mee wilt nemen.

 6. Altijd blij als ik doucheputje van haren heb verwijderd. Maar scheelt inderdaad wel als je alle klussen met regelmaat doet (en dan niet 2 x per jaar alhoewel dat ook regelmaat is).
  Na elke douchebeurt maak ik de tegels droog met een trekkertje, de vloer idem en met een doekje de kranen, doucheslang etc. Het is een routine geworden met dank aan Flylady. Heb ook een douchegordijn en die kan je inderdaad gewoon lekker wassen. Ook regelmatig doen dus. En goed luchten de badkamer.

 7. wij halen altijd spul bij de groothandel en dat is wereld spul!! weet even niet hoe het heet zo en het ruikt heerlijk. daarnaast gebruik ik altijd schoonmaakazijn met een geurtje

 8. Als het tot de mogelijkheid behoort, na douchen en uitdrogen 10 tot 15 minuten het raam op een kiertje.
  Ben je sneller van de vochtige lucht af.
  Ik neem bij drogen van de tegels ook meteen de kraan mee, scheelt kalkaanslag.
  Onze doucheruimte is onderdeel van de hele badkamer, zonder drempels en aparte wanden.
  Denk niet dat we groot wonen. Koophuis in de rij, maar we besloten een nutteloos balkonnetje bij de badkamer te trekken en dat leverde flink wat ruimtewinst. Kostte een paar centen, maar we zijn goed voorbereid voor de oude dag en gebruik van eventuele hulpmiddelen. Nog geen seconde spijt van gehad.

 9. De douche maak ik ook altijd droog net zoals de wasbak. Altijd even met een droge doek na gebruik schoonmaken. Dus je kijkt er ook nooit vies in. Geen tandpasta resten oid. Iedereen bij ons thuis heb ik dat aangeleerd.

 10. De douchewand maak ik altijd droog na het douchen, scheelt later een hoop werk.
  Geen lang haar hier in huis, lol.
  Een schone badkamer is wel een pre. Hans

 11. Ik ga altijd met de trekker over de tegels na het douchen. Ik maak 1 keer per week de wastafel schoon, mijn vrouw ook plus de rest. Ik ben van het wc beneden.

 12. Het is een rotklusje, maar het moet gebeuren. Ik gebruik naast schoonmaakmiddel ook altijd scheerschuim om de kranen e.d. mooi te laten glanzen :D

 13. Verschrikkelijk die badkamer. Gelukkig doet m'n man de douchewand en het putje bijhouden en ik de wasbak, deur en spiegel. En dan nóg vinden we het irritant hahaha! Mooie tips! Ik ga deze bookmarken. Thanks!

 14. Het minst leukste schoonmaak klusje in huis vind ik dit. Vreselijk... maar wel belangrijk dus met een muziekje aan begin ik meestal met deze klus.
  Een douche, twee wasbakken, toilet, tegeltjes, vloer....

 15. als je het bijhoud elke dag is het nooit veel werk,wij hebben net een nieuwe badkamer,de vorige was 36 jaar oud en we hebben geen schimmel gehad,de mensen waren soms verbaasd daarover die de badkamer gingen vervangen,ze zeiden dat ze heel veel schimmel zien bij anderen. hygiene is heel belangrijk voor je gezondheid.

 16. Fijne stem heeft Zamarra. Op zich een goede tip. Alleen hebben wij een douchedeur waar al een coating overheen zit. Hij is van - houd je vast - 2001 en wij hebben nul, nada, niks aan kalkaanslag of vlekken. We mogen zelfs niet met schoonmaakmiddel eraan zitten, maar we spoelen de deur af met water en gebruiken sowieso een wissertje voor zowel de deur als de tegels. En ja, we maken alles droog met een speciale handdoek. Rotwerk, maar als je het (bijna) iedere keer na het douchen doet, dan houd je alles gewoon heel mooi. De tegels en dergelijke maken we wel met reinigingsmiddel schoon.

 17. Wij hebben ook een kleine badkamer in onze huurwoning, scheelt wel zeeën van tijd hoor qua bijhouden.

  Handige tips!

  M'n ma maakte wel eens de douche schoon als ze zelf ging douchen.. Eerst schoonmaken en wanneer ze de douche aanzette en deze warm werd, gebruikte ze juist dat water om alles af te spoelen.

 18. Oh, ik heb geen hekel aan de badkamer schoonmaken. Maar wij maken de douchecabine en de kraan altijd droog na het douchen. Lange haren haal ik na het douchen meteen weg met een tissue. Het is eigenlijk zo gebeurt.

 19. Leuk artikel! Eigenlijk maak ik m'n badkamer ook niet zo goed schoon.. Oeps. Wel laat ik het goed luchten om schimmel te voorkomen

 20. Blijft iedere keer weer een hele klus. Ook al hebben we een niet te grote badkamer, het is niet mijn favoriete klusje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.