Huishouden: vragen, problemen en oplossingen van Zamarra Kok

huishouden

Zamarra Kok is meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het huishouden. Wekelijks schrijft ze een huishoudrubriek voor De Telegraaf, en ze is actief als opruimcoach. In haar boek Antwoord op al je huishoudvragen vind je alles over het huishouden op orde brengen. De ondertitel van het boek luidt dan ook: De beste tips voor de meest voorkomende problemen: simpel, makkelijk snel en schoon.

Ik haalde dit boek uit de bibliotheek.

Laten we eens kijken of het wat is!

Antwoord op al je huishoudvragen: opzet van het boek

Dit boek met informatie over het huishouden is als volgt opgebouwd:

 • Schoonmaken volgens Zamarra Kok. Zamarra is fan van het wondersponsje ook wel magic eraser of wondergom genoemd. Zamarra vertelt dat dit sponsje is gemaakt van melamineschuim. Het is minder belastend voor het milieu volgens Zamarra. Verder is ze fan van microvezeldoekjes. (Ze noemt hierbij niet het probleem van de kleine deeltjes die bij de was loskomen en in het milieu terechtkomen).9200000058374546
 • Schoon sanitair: kalkaanslag, schimmel, kranen, voegen
 • Keuken: rvs en glas streeploos schoonmaken, aanrecht, keukenkastjes, vaatwasser, pannen, apparatuur
 • Was doen: sorteren, wasvoorschriften, wasmiddelen, wol wassen, drogen, strijken, vouwen
 • Veelvoorkomende vlekken
 • Beestjes in huis
 • De rest van huis en tuin: woonkamer, slaapkamer, meubels, lampen, onderhoud, buitenboel

Mijn 11 favoriete tips voor het huishouden van Zamarra Kok

Hieronder de tips van Zamarra Kok die ik het beste, en meest origineel vond.

 1. Een microvezeldoekje uitspoelen heeft geen zin! Het vuil blijft namelijk in de vezels zitten. En ik altijd maar telkens dat schoonmaakdoekje uitspoelen…
 2. Een vervuilde microvezeldoek wordt alleen schoon in de was, het liefst op 60 graden.
 3. In de badkamer heb je twee huishoudelijke problemen: kalkaanslag en kalkzeep. Dat laatste is een viezig vettig laagje dat wordt veroorzaakt door kalk, zeep en huidvet. Schoonmaakmiddelen voor de badkamer bevatten daarom altijd een combinatie van zuur en ontvetter. Met alleen schoonmaakazijn kom je er dus niet bij een badkamer schoonmaken. Je moet dan daarná een ontvettend schoonmaakmiddel gebruiken zoals groene zeep of allesreiniger.
 4. Een schoonmaakmiddel is desinfecterend als er ‘antibacterieel’ of ‘hygiënisch’ op staat en het ingrediënten zoals chloor, triclosan en chloorhexidine bevat. Maar gebruik ze niet te veel want ze doden ook goede bacteriën.
 5. Desinfectie in het huishouden is alleen nodig ‘in extreme gevallen’. Bijvoorbeeld als iemand last van het norovirus en diarree heeft.
 6. Een vaatdoekje of sponsje bacterievrij maken in de magnetron werkt volgens Zamarra niet goed. Hij verwarmt namelijk onregelmatig, en er is bovendien brandgevaar.
 7. De ideale temperatuur in je koelkast is 4 graden.
 8. Hoe voorkom je dat sokken en dergelijke in de dekbedhoes gaan zitten tijdens de was? Dit verschijnsel komt doordat de dekbedhoes het grootst en zwaarst is. Door de ribben van de trommel komt de opening van de hoes helemaal open te liggen. De andere stukken wasgoed vallen er vervolgens 1 voor 1 in tijdens het wassen! Dit voorkom je door de opening  in de dekbedhoes van te voren dicht te maken. Bijvoorbeeld met een postelastiek. Lees ook mijn post je dekbed opmaken.
 9. Het mysterie van de verdwijnende sokken. Zamarra oppert dat dunne sokken tussen de ‘trommel en het rubbermanchet van de vulopening terechtkomen’. Ze belanden dan op de bodem van de wasmachine en vergaan na verloop van tijd. Ik vind dit één van de betere theorieën!
 10. Ken je die kleine gaatjes in jersey kleding? Dat komt volgens Zamara doordat ze gemaakt zijn van ‘single jersey’ oftewel van 1 draad. Als zo’n draad breekt, krijg je zo’n raar klein gaatje!
 11. Alternatieve wasmiddelen als wasballen, wasnoten, wasmagneten en waspellets maken niet beter schoon dan gewoon water volgens Zamarra.

Wie is Zamarra Kok en waarom zouden we naar haar luisteren?

Zamarra Kok heeft geen opleiding op het gebied van huishouden of schoonmaken. Sterker nog, ze studeerde journalistiek. Maar toen haar eerste boek Lekker schoon een bestseller werd, besloot ze zich te specialiseren op het gebied van professional organizing en simpel huishouden. Dat resulteerde in diverse boeken over schoonmaken en vele columns. Zamarra heeft zelfs haar eigen rubriek in De Telegraaf.

Mijn conclusie over dit boek over en voor het huishouden

Antwoord op al je huisvragen van Zamarra is een handig boekje om in huis te hebben. Er staan heel wat vragen en antwoorden over het huishouden in. Achterin zit een handige register, zodat je makkelijk onderwerpen kan opzoeken. Staat jouw vraag er niet bij, dan verwijst Zamarra je naar zamarra.nl. Daar staat nog meer vragen over het huishouden met antwoorden.

Antwoord op al je huishoudvragen is leuk om aan een kind te geven dat het huis uit gaat. Het is ook handig voor jezelf als naslagwerk voor het huishouden.

Als basisuitrusting in het huishouden kom je volgens Zamarra een heel eind met schoonmaakazijn, afwasmiddel, soda, een wondersponsje en microvezeldoeken.

Maar vernieuwend is het niet, en er zijn ook andere boeken die ongeveer dezelfde informatie bieden.

Zoals deze:

Praktische informatie over Antwoord op al je huishoudvragen

Antwoord op al je huishoudvragen is voor 16,99 te koop op bol.com. Je vindt daar bovendien een inkijkexemplaar!

9200000108382403

Klik hier voor het inkijkexemplaar!

Bij wie en waar ga jij te rade voor huishoudelijke tips en informatie?

Leestips

11 Comments

  • Thea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh