Het sokkenprobleem: 7 oplossingen

sokkenprobleem oplossingenIk denk niet dat ik het sokkenprobleem hoef uit te leggen. Want ik geloof dat bijna iedereen er last van heeft. Maar voor de zekerheid: met het sokkenprobleem bedoel ik verdwijnende sokken. Sokken die gezellig als stel de wasmachine ingaan, maar er als single weer uitkomen.

Omdat het sokkenprobleem zo’n  wijdverbreid probleem is zijn er allerlei oplossingen voor bedacht. Laten we al die oplossingen eens op een rijtje zetten!

1. Koop allemaal dezelfde kleur sokken zodat ze altijd bij elkaar passen.

Door bijvoorbeeld alleen maar zwarte sokken te kopen, of alleen maar groene sokken, maakt het niet uit als je er eentje kwijt bent. Want dan past de sok die je over hebt bij één van je andere sokken. Deze methode heb ik geprobeerd, maar werkte bij mij niet zo goed als ik had verwacht. Sterker nog: het veroorzaakte een nieuw probleem. Want alle sokken leken heel erg op elkaar, waardoor ik regelmatig per ongeluk twee verschillende sokken bij elkaar deed.

Mijn fout was denk ik dat ik weliswaar allemaal dezelfde kleur sokken had gekocht, maar in verschillende winkels en modellen. Mijn tip is dan ook: als je deze methode gebruikt, koop alle sokken in dézelfde winkel en exact hetzelfde model.

2. Investeer in sokkenhouders

Sokkenhouders zijn een soort klemmetjes waarin je twee bijpassende sokken klemt voordat ze de wasmachine ingaan. Zo weet je zeker dat ze bij elkaar blijven. Bij de Blokker heb je al een setje van 6 sokkenhouders voor maar 1,-. Dus duur is het niet.

sokkenhouders

Ook de sokkenhouder methode heb ik geprobeerd. Maar op de een of andere manier heeft het niet geholpen. En ik ben al die klemmetjes ook kwijt. Waarschijnlijk ging het al vrij aan het begin van het wasproces mis. De kinderen smeten hun vieze sokken roekeloos in de wasmand. En ik deed ze van daaruit meteen in de wasmachine. Ik had meestal geen zin om zweterige sokken bij elkaar te zoeken en in een sokkenklem te doen.

Een oplossing zou zijn om alle kinderen sokkenhouders geven en ze te instrueren om ze in de sokkenklem in de wasmand te doen. Ik weet ineens een leuk en goedkoop Sinterklaascadeautje!

3. Verzamel alle singletons en houd één keer per maand een sokkenparty

In onze keuken staat permanent een grote wasmand met losse single sokken. Die liggen daar te wachten in de hoop op een hereniging met hun ontbrekende partner. Ongeveer één keer in de maand ga ik er eens goed voor zitten, en geef ik een Single Socks Party. Dan spreid ik ze allemaal uit op de keukentafel. En dan ga ik er zoveel mogelijk matchen.

4. Het wasnetje

Er zijn speciale wasnetjes te koop om bh’s mee te wassen. Deze methode kun je ook toepassen op sokken. Doe paren sokken in het wasnetje voor je ze in de wasmachine doet, en haal ze er als een paar weer uit!

5. Verklaar 2 verschillende sokken tot de nieuwe mode

Je kunt ook proberen te accepteren dat je allemaal verschillende sokken hebt die eigenlijk niet bij elkaar horen. Want wie heeft eigenlijk bedacht dat sokken hetzelfde moeten zijn? Gooi dit culturele vooroordeel van je af, en draag voortaan vol overtuiging twee verschillende sokken!

6. Koop Uggs

Koop een paar echte Uggs, oftewel laarzen die van binnen helemaal gevoerd zijn met schapenvacht. Want echte Uggs zijn bedoeld om zonder sokken te dragen. Zelf zweer ik echt bij Uggs! Ik heb er zelfs een hele blog over: Alles over uggs.

Afgezien van het feit dat ze je voeten heerlijk warm houden, en heerlijk zitten, maken ze sokken overbodig. Dat is nog eens het probleem met wortel en al uitroeien!

7. Begin helemaal opnieuw

Dit is een gewaagde methode! Verzamel alle single sokken en gooi ze weg of breng ze naar de kringloop. Laat de hoop los dat je ooit hun partner nog terug zult vinden! Nu heb je een schone lei. Vervolgens ga je nieuwe sokken kopen.

Maar, daarbij hanteer je deze regel:

Koop voor ieder gezinslid 14 paar goede kwaliteit sokken.

Vervolgens koop je een wasnetje voor ieder gezinslid. Schrijf op elk wasnetje de naam van het gezinslid. Hang het netje in hun slaapkamer. Voortaan is dit hun sokkennetje. Instrueer elk gezinslid dat ze als ze ooit nog weer schone sokken willen, ze hun vieze sokken in dat wasnetje moeten doen! Voortaan was je hun sokken in het wasnetje.

Heb jij last van het sokkenprobleem? Hoe ga jij er mee om? Welke oplossing spreekt jou het meest aan?

Similar Posts

55 Comments

 1. Het sokkenprobleem is heel herkenbaar. Ik heb een doos vol met single sokken. Slechts af en toe meldt zich ineens een wederhelft. Waar ze allemaal blijven, ik heb echt geen flauw idee.

 2. Ik heb het sokkenprobleem opgelost met het waszakje, maar het begint bij mij al voordat het in de wasmachine gaat. ‘Weessokken’ noem ik ze. Ik bewaar ze maar de tweede sok komt maar zelden terug.

 3. Ik heb zeker ook dat probleem. Ik raak de sokken ook altijd kwijt, niet van mezelf maar vaak van de kinderen. Nu koop ik alleen maar zwarte en dezelfde voor ze. Maar ze zijn ook nog steeds veel kwijt..hahaha. Het wasnetje, die heb ik maar gebruik ik niet echt, waarom weet ik ook weer niet. sokkenhouders zijn nieuw voor me.

  1. Het probleem met de sokkenhouders en het netje is inderdaad dat ze vereisen dat je de sokken er ook ín doet…
   Het mooiste zou echt zijn als de kinderen dát nou alvast zelf doen.

 4. Haha… errug leuke blogpost!
  Ik probeer onze sokken ook altijd bij elkaar te houden in de was, maar ik ben daar nog nooit 100% in geslaagd en vaak vouw ik dan maar sokken samen die veel op elkaar lijken. Dan gaat het uiteindelijk natuurlijk helemaal fout!
  Ik had nog nooit van sokkenhouders gehoord. Dat lijkt mij een goeie oplossing.

 5. herkenbaar! Ik heb dus nu inderdaad allemaal dezelfde sokken, wit en zwart! Een mandje voor de witte sokken en een mandje voor de zwarte sokken, mijn vriend vind het belachelijk maar zo heb ik nu in elk geval altijd matchende sokken!

 6. Herkenbaar. Ik heb bij de strijkmand ook een hele stapel met enkele sokken waarvan ik hoop dat de partner zich ooit weer eens zal melden.
  Het grootste probleem komt van zoonlief. Die gooit eerst alle sokken in zijn kamer en vervolgens de helft in de wasmachine.

 7. Hahaha…. Ik moest erg lachen om je blogpost. Hier ook altijd op mysterieuze wijze verdwijnende sokken! Hoe kan dat toch?? Ik heb al van alles geprobeerd, maar een waterdicht systeem heb ik ook nog niet gevonden.

 8. Ook hier een altijd terugkerend probleem. Een sokkenmandje op de droogtrommel waar de eenzame sokken in belanden, na verloop van tijd gaat het mandje op de kop en probeer ik er weer paren van te maken. die overblijven worden met harde hand weggegooid… Zo’n sokkenklem is voor ons gezin niks, gewoon omdat dit toch niet gebruikt gaat worden! Ik heb ook al eens geprobeerd om allemaal dezelfde sokken te kopen maar denk net als jij, verschillende zwarte… Kom je nog niks verder! Ik heb me er maar bij neergelegd dat het altijd een probleem zal blijven!

 9. Wij zijn dan maar met twee, maar wat een drama elke dag weer. Mijn vriend heeft eigenlijk alleen witte en zwarte sokken, maar die matchen blijkbaar nooit. Hij kan althans nooit paren vinden. Ik ben wel blij met mijn gekleurde, hahaha. Zo’n netje per persoon is zo’n slecht idee nog niet!

 10. Onze wasmachine eten soms sokken. Op tijd en stond raakt er wel sok tot in de filter van de wasmachine.
  Zo heeft er een eens sok weken over gedaan. Kreeg steeds een foutmelding. Alles al gedaan wat de oplossing zou zijn voor de foutmelding. Dan toch maar een monteur laten komen.
  De tips voor de foutmelding waren:
  * De stand trommel reinigen gebruiken, er zouden wel “verstoppingen” zijn
  * de machine leeg een 90° graden was laten doen en dan azijn in gieten lost alle zeep en kalk op.
  Als de monteur er was geen foutmelding.
  Tot manlief de sok vond in de filter. Hier gaan de sokken “normaal”gezien met de boord omgevouwen samen in de machine.En hang ze per paar op.

  1. Wat slim om de sokken als het ware in elkaar te haken, door ze met de boord aan elkaar te vouwen.

   Sokken in de filter van de wasmachine kende ik nog niet! Ik wist niet dat dit kon.

 11. Onze wasmachine eten soms sokken. Op tijd en stond raakt er wel sok tot in de filter van de wasmachine.
  Zo heeft er een eens sok weken over gedaan. Kreeg steeds een foutmelding. Alles al gedaan wat de oplossing zou zijn voor de foutmelding. Dan toch maar een monteur laten komen.
  De tips voor de foutmelding waren:
  * De stand trommel reinigen gebruiken, er zouden wel “verstoppingen” zijn
  * de machine leeg een 90° graden was laten doen en dan azijn in gieten lost alle zeep en kalk op.
  Als de monteur er was geen foutmelding.
  Tot manlief de sok vond in de filter. Hier gaan de sokken “normaal”gezien met de boord omgevouwen samen in de machine.En hang ze per paar op.

 12. Ik heb de moed maar opgegeven. Wij hebben veel wandelsokken (want die zitten het allerfijnst), dus rechts-links sokken. Inmiddels dragen we de paren in alle combinaties: Rechts-links, links-rechts, rechts-rechts en links-links (en oude en nieuwe sokken). Ach. Je draagt er toch schoenen overheen. Hier overigens ook veel eenlingen die hun vriendje waarschijnlijk nooit meer zullen vinden.

  Pinterest staat vol met plankjes die je aan de muur kunt hangen. Knijpers aan het plankje en daar de eenlingen ophangen tot je de wederhelft weer gevonden hebt. Ook leuk :)

 13. Ja en dan heb ik heel veel complete setjes sokken en dan weet ik weer niet van welk kind ze zijn ;-)
  En voordat mensen hun weessokken weg gooien…. Op Pinterest staan heel veel leule sokverwerkings-weetjes: voor monsters, aapjes, sneeuwpoppen enz…. Upcycling heet dat ;-)

 14. Ik snap niet dat velen een ‘sokkenprobleem’ hebben. Ik doe al meer dan 35 jaar het huishouden en heb op al die tijd nog nooit een sok ‘over’ of een sok ‘tekort’ gehad. Als je de vuile sokken uitdoet en ze met het been aan elkaar hangt en zo in de wasmand gooit, weet je zeker dat ze er alletwee zijn als je de wasmachine moet vullen. Voor het vullen van de wasmachine sorteer ik de was en voor ik de machine opvul, trek ik de sokkenparen uit elkaar zo weet ik zeker dat de sokken per paar in de machine gegaan zijn. Gaan de sokken in de machine dan moeten ze er ook weer uitkomen…. Ik snap echt niet hoe velen met een sokkenprobleem zitten…..

 15. Ik sta bekend om mijn 2 verschillende sokken. Ik draag bijna altijd 2 verschillende sokken. Het liefst ook nog met verschillende kleuren en motiefjes. Als je het dan toch doet, dan moet je het wel goed doen ;)

  Ik probeer de kinderen wel altijd dezelfde sokken aan te laten doen.

 16. Heerlijke post!
  Ook hier hebben we regelmatig last van weessokjes. Terwijl ik dit typ staat de overvolle mand met weessokjes naar mij te staren, vragend waar hun vriendje blijft. Ik laat de kiennies de mand regelmatig eens controleren in de hoop dat er terug paren gevormd kunnen worden.
  Ooit dacht ik ook op helemaal opnieuw te beginnen, mjah, da’s er nog niet van gekomen. Wel is het zo dat ik nu enkel nog sokken met streepjes koop voor Arthur en ik ben aan het overwegen om de rest van het gezin ook een kleur toe te kennen. En dan alleen nog maar gelijke sokken kopen. Hupla, elk zijn eigen sokken en nooit meer miserie. :)

 17. Het sokken-kwijtraak-probleem ken ik eigenlijk niet, maar wel een groot probleem vind ik het sokken-met-gaten-probleem. Altijd zitten er wel weer sokken met gaten in de was. Even zo’n klein gaatje dicht stoppen is heel simpel, maar het moet wel iedere keer gedaan worden en daar is niet altijd gelijk tijd voor. Mijn sokkenmand wordt dus ook met de week voller. Ik doe er trouwens wel allebei de sokken in, kapot en heel, dat dan weer wel.

 18. Goeie tips! Die sokkenparty is echt geweldig! XD Ik heb er gelukkig maar heel af en toe last van. Ik heb heel veel zwarte sokken en mijn vriend ook maar ze zijn allemaal net ff iets anders :P

 19. Onze oudste heeft sokken met verschillend gekleurde neuzen. Maar geen discipline omze tegelijkertijd in de wasmand te gooien.
  Mijn man heeft allemaal zwarte sokken maar ze zijn verschillend van lengte en boord.
  Onze jongste gooit eens per maand sokken in de mand
  En allen gooien ze de sokken in frommels in de wasmand, terwijl ik geen zin heb om vieze sokken uit elkaar te peuteren en per paar bij elkaar te zoeken voordat ik een was draai.
  Ik probeer al enige tijd tevergeefs de gewoonte te introduceren dat ieder zijn eigen sokken uit de mand haalt en “paart” ;-) Wens me maar geluk

 20. O ja het sokkenprobleem, verschrikkelijk! Ik doe ook regelmatig aan sokkenlotto/sokkenparty. Maar wat ik de laatste tijd doe en best goed werkt eigenlijk: ik leg de eenzame sok bij het desbetreffende gezinslid gewoon in de sokkenla. En dan komen de meeste sokken toch weer bij elkaar!

 21. Mijn sokken zijn nooit kwijt, die van mijn vriend wel, die heeft ook allemaal zwarte sokken en van hetzelfde merk, maar dan net anders omdat het een ander model blijkt te zijn, de ene wat langer dan de andere bijvoorbeeld, zo irritant. Die klemmen lijken me ook niet fijn want dan moet je inderdaad vieze sokken half gaan ontleden (aangezien ze als propje de wasmand in gaan) om er vervolgens zo’n ding aan te klemmen, bleh, nee dank je. Uggs, ook niet echt een optie, het dierenleed maakt me dat ik ze liever niet koop en ik denk ook niet dat mijn vriend ze graag zou dragen, hihi. :P Ik heb er ook echt een heleboel apart liggen die, lijkt wel, nooit meer hun wederhelft terugvinden, ik vind het knap.

 22. hier ook een problem. Probeer de sokken net als iemand anders ook al zei, met de boorden om te rollen. Vaak komen ze er als innig paar weer uit.
  Voor man en zoon koop ik sokken in een pak van 6 met dezelfde kleur. Een kapot, hup weg.
  En hier zie je ook mensen rustig met verschillende sokken aan. Zeker als je thuis bnt. Dochter had gestreepte en donkergroene sok aan. Och, ik heb naar school toch laarzen aan. Alleen hier is het de gewoonte om bij binnenkomst de schoenen uit te doen. Slands wijs….

 23. Een heel herkenbaar probleem. Ik hanteer een combi van 3 en 7. Een wasmand waar alle single sokken in gaan. Nadat ik die een paar keer heb uitgezocht, dan gaat de rest weg. Dat ruimt dan lekker op. :)

 24. Manlief heeft inderdaad allemaal dezelfde sokken, ik draag regelmatig trots twee verschillende en dochterlief heeft op wonderbaarlijke wijze eigenlijk altijd een setje aan. Hoe ‘t kan, geen idee maar die sokken zijn mysterieuze dingen!

 25. Hier doe ik altijd de sokkenparty 1x per maand. En de singel sokken die dan nog overblijven. Ja, die verhuizen naar de vuilnis, helaas pindakaas….

 26. Die sokkenklemmetjes kende ik nog niet! Misschien moet ik dat eens bij mijn sokken met verstopnijd proberen ;)
  Dat wasnetje is ook een handige tip! Weet je in ieder geval zeker dat als je er een paar in doet, ze er ook weer als paar uit moeten komen.

 27. Ik heb laatst alle eenling sokken waarvan ik zeker wist dat mijn kinderen eruit gegroeid waren gewoon weggegooid. Want ook al komt er eentje van deze tevoorschijn dan wordt het paar toch niet meer gedragen.

  Heel soms komt er een sok tevoorschijn uit een hoek van een dekbedovertrek. Welke dan al weer enkele weken ongebruikt in de kast ligt. Of soms langer als er ene logé geweest is.

  Maar het rare bij mij thuis is dat alleen de sokken van de kinderen zoek raken. Met mijn eigen sokken heb ik er geen last van.
  Maar sokken van oudste kunnen best 2 weken over de vloer van haar slaapkamer zwerven en sokken van jongste kom ik op de gekste plekken tegen. (tussen de bankkussen, onder zijn kussen, in de lego kist, achter het boekenrek, in bed, in zijn jaszak)

  Ik heb ook al sokkenhouders geprobeerd, maar voor mij werkt dat niet en nu gebruik ik ze alleen om samen op te hangen.
  Het was netje gebruik ik alleen voor bh’s en tere kleding.

  1. Het verschijnsel dat sokken selectief verdwijnen wordt hierboven ook een paar keer genoemd Maaike. Dat maakt het mysterie nóg groter…. Want waarom verdwijnen van sommige mensen de sokken wel, en van andere niet…. (Eng muziekje).

   1. Ik weet wel dat dunne sokken van mijn kinderen eerder verdwijnen dan mijn dikkere wandelsokken. Ook van de huissokken verdwijnt er nooit eentje.
    Zou de dikte ermee te maken hebben dan deze bij sommige wasmachines tussen het rubber door kunnen gaan?

 28. Haha, geweldig. Ook hier een probleem! Gisteren zat Diana nog tussen een hele berg single sokken. Ze had de mand ondersteboven gekeerd om een poging te wagen setjes te maken.
  We hebben het sokken netje geprobeerd maar geloof het of niet…het netje is verdwenen!
  Voor Sinterklaas en Kerst krijgt iedereen gewoon exact dezelfde sokken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.