EHBO-doos: wat moet erin zitten?

ehbo-doos Wij hebben een EHBO-doos.

Maar of het een goede is? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik kocht hem ooit voor een paar euro bij de Action. Hij staat in de kelder te verstoffen.

Wat ik zelf belangrijk vind in een EHBO-doos

Wat ik zelf belangrijk vind in een EHBO-doos zijn deze dingen:

 1. Betadine
 2. Een gewone schaar. Je weet maar nooit of je iets moet knippen.
 3. Een tekentang.
 4. Zo’n doek voor als je arm gebroken is, oftewel een mitella.
 5. Van die latex handschoentjes. Die je onder andere kunt kopen bij de Action.
 6. Pincet om splinters en dergelijke te verwijderen.
 7. Iets tegen bijen- en of wespensteken.
 8. Een gifwijzer.
 9. Verband.

Wat moet er in een goede EHBO-doos zitten?

Het Rode Kruis heeft een lijst gemaakt met dingen die in een goedeEHBO-doos horen te zitten. Het is niet verplicht, want het zijn richtlijnen. Maar het is een makkelijke manier om een EHBO-doos op kwaliteit te beoordelen.

Je kunt je EHBO-doos controleren aan de hand van deze lijst.

Maar ik vind hem niet helemaal realistisch. Want wie heeft er nou een mondmasker voor beademing in zijn verbanddoos? Ook vraag ik me af: ‘Wat is een vingerbob?’ Volgens de kennisbank van arbocentrum.nl is een vingerbob simpelweg een vingerverband.

Ik wil best geloven dat het handig is om in je verbanddoos te hebben, maar essentieel lijkt het me niet.

Twee soorten EHBO-koffers

Er zijn overigens twee soorten EHBO-dozen:

EHBO-doos A en EHBO-doos B.

In koffer A zitten meer verbandartikelen dan in koffer B, maar verder is de inhoud hetzelfde.

Het is verstandig om je verbanddoos 1 keer per jaar even te controleren. Kijk dan of hij nog compleet is, en check eventuele uiterste houdbaarheidsdata.

EHBO doos Action

Je kunt ook een EHBO-doos bij de Action kopen. Hieronder zie je hun First Aid Kit voor in de auto. Deze wordt verkocht onder de noemer Auto-EHBO-Tas.

ehbo doos action

Verbanddoos Action: First aid kit van Vitalio

Maar hij is natuurlijk ook geschikt voor in huis. Niettemin, verkoopt de Action nu ook een andere verbanddoos: de Vitalio EHBO-set voor 2,95. De doos belooft maar liefst 40 onderdelen:

verbanddoos action

In deze Action verbanddoos zitten:

 • 25 pleisters
 • 4 doekjes om wonden schoon te maken
 • 4 ‘non woven’ compressen
 • 2 elastische bandages
 • 1 rol tape
 • 1 driehoekig verband
 • weggooihandschoenen
 • pincet
 • schaar

Door het grote aantal pleisters in de Action EHBO doos kom je inderdaad wel op 40 onderdelen.

Praktische informatie over EHBO-doos

Je kunt een EHBO-doos op heel veel plekken kopen. Heel goedkoop bij de Action, Zeeman en Kruidvat. Maar je kunt er ook bijna 60,- uitgeven op ehbo-koffer.nl.

Consumentenbond verbanddoos

Volgens De Consumentenbond is bijna geen enkele EHBO-doos compleet! Zo zit er zelden een goede schaar in volgens hen.

Volgens De Consumentenbond ben je het beste af met de ANWB Familie Plus Verbanddoos en de TravelSafe Globetour EHBO-kit. Dat zijn helaas ook wel meteen de duurste dozen die er zijn. Zul je altijd zien.

Online cursus EHBO van het Rode Kruis

Maak je je zorgen over wat je moet doen bij ongelukjes? Dan kun je de online cursus EHBO van het Rode Kruis doen. Om het belang van deze cursus te onderstrepen hebben ze er een foto van een mevrouw bij gezet die overduidelijk pijnlijk ten val is gekomen:

Het enige dat nog ontbreekt is een gedachtenwolkje waarin ze denkt: ‘Had ik nu maar de online EHBO cursus van het Rode Kruis gevolgd….’

Niettemin, in 2 uur tijd leer je toch een boel belangrijke dingen. En als je een 8 haalt, krijg je zelfs een bewijs van deelname.

EHBO cursussen

EHBO is hot.

Afgelopen jaar deed een recordaantal jonge ouders een EHBO-cursus.

En ook op de school van mijn jongste zoon werd er aandacht aan besteed in 2016. In plaats van les, had hij een hele dag EHBO cursus.

Hij heeft het hele weekend met zijn handen in het verband gelopen, omdat hij het zo leuk vond staan ; )

ehbo
Typisch gevalletje: het lijkt erger dan het is!

Zelf heb ik geen EHBO-diploma. Maar mijn man heeft op zijn werk wel een cursus gehad.

Huisvlijt bezoekers over EHBO

 • Wat goed dat ze daar op school aandacht aan besteden. Ik vind dat het eigenlijk een verplicht ding moet worden op de basisschool al, en zeker op de middelbare school. Ik heb mijn ehbo diploma, ik ben doktersassistente. Mijn man heeft een cursus gevolgd en mijn dochter is anderhalf, dus nog niet haha. (De M van Mama)
 • Ik heb in de laatste klas van de lagere school mijn ehbo-diploma gehaald, maar dat is natuurlijk al lang verlopen. Eigenlijk vind ik het wel belangrijk, zeker als je kinderen hebt. Misschien toch ooit nog maar eens halen… (Bespaarzuinig)
 • In Nederland heb je voor alles een diploma. Hier ga je op EHBO kursus. In werktijd. Een week lang. Daarna regelmatig een dagdeel. Kinderen/jongeren leren het op school. En je moet het hebben voor je rijbewijs. Maar het is geen diploma. Je hoeft niet “op”. (Dorien)
 • Wat goed dat school er mee bezig is. Zelf heb ik als kind ook EHBO gehad op school, inclusief examen en alles. Jaren later ben ik ermee gestopt, en heb het laten verlopen, nu sinds twee jaar weer een EHBO, AED en reanimatie diploma/certificaat gehaald. Komende maart ga ik nog kinder EHBO doen. De meiden zijn nog te jong voor dergelijke cursussen, maar wie weet komt dat over een paar jaar wel! (Nathalie)
 • Ik heb ooit een EHBO diploma gehaald en nooit mijn best gedaan om de geldigheid te verlengen. Ik vind het verschrikkelijk van mezelf, maar kan ontzettend slecht tegen bloed. Ooit viel ik flauw toen een van mijn kinderen ergens een flinke wond had opgelopen. Ik ben dus heel erg blij dat er anderen zijn die wel een geldig EHBO diploma hebben :/ (Superheldin)
 • Zelf heb ik jarenlang mijn Ehbo, reanimatie en BHV diploma’s bijgehouden. En ben ik ook vrijwilliger geweest op de ijsbaan en bij het palingroken. Op onze basisschool is een proef begonnen. Dit jaar krijgt groep 8 zijn ehbo diploma. (Linda Meester)
 • Een EHBO-diploma heb ik niet, maar ik heb deze week wel mijn reanimatie certificaat gehaald. Ik vind dit heel belangrijk. Graag zou ik zien dat ze op ALLE middelbare scholen de leerlingen verplichten om een EHBO diploma en een reanimatie certificaat te halen. De school zou dit idd gewoon op een dag aan kunnen bieden. Ze kunnen ook op excursie en van alles organiseren rondom CKV. Daarom lijkt het mij niet zo moeilijk om hier tijd en ruimte voor te maken. Mijn kinderen hebben geen diploma, maar wie weet….. op school nog eens een keer. (Marjolein)
 • Ik heb op mijn 12e mijn EHBO diploma gehaald. Dat is nu onderhand verlopen, maar alles wat ik heb geleerd komt wel regelmatig van pas. Eigenlijk zou het vrij beschikbaar moeten zijn voor iedereen, want belangrijk is het wel. (Tamara)

Leestips

Heb jij een ehbo-doos in huis? En weet je of die voldoet aan de richtlijnen van het Rode Kruis?

Similar Posts

56 Comments

 1. Wij hebben zelf een doos samen gesteld met daar in ontsmettingsmiddel schaar ,verbandrolletjes, verbandgaas ,pleisters, watten ,pincet,mittella, toespelden ,wattenstaafjes en nog een paar dingen en die word regelmatig gecrontroleerd .

 2. Bethadine kan over datum gaan, check dat elk jaar even. Verder heb ik in de keukenla wat op maat geknipte pleisters liggen. Net wat handiger dan de ehbo-doos pakken. Ik heb een klein ehbo-setje in mijn handtas, met handschoenen en een kiss-for-life beademingsmondkapje.

 3. idd pleisters, die worden hier nog wel veel gebruikt. Mitella hoeft niet perse, een theedoek kan ook. Tekenpincet wordt hier ook nog wel es gebruikt. Verbandschaar is ook handig.

 4. Wij zorgen er ook alijd voor dat er een goedgekeurde verbanddoos in de auto caravan of vakantiehuis ligt. En dan is het ook best belangrijk om de boel na gebruik weer compleet aan te vullen. Ik ben het heel lang geleden een keer vergeten en dan ben je niet blij als er in het buitenland iets ontbreekt ;-)

 5. Ro heeft er eentje van zijn werk. Hij is BHV’er dus die is echt compleet. Trouwens maar goed ook dat hij weet hoe je ermee om moet gaan, ik ben geen EHBO-wonder. Alhoewel jodium aanbrengen nog net lukt ;)

 6. Hier ook een eenvoudige verbandtrommel voor kleine wondjes in en om het huis.
  Er is echter ook een grote zeer uitgebreide verbandkist aanwezig waar o.a. tourniquets, hechtmateriaal, aderklemmen en lancetten in zitten. Echt voor noodsituaties dus. Al hoop ik deze laatste nooit nodig te hebben.

 7. goede tip om met enige regelmaat je EHBO koffer te controleren. Ik probeer er een gewoonte van te maken om nadat ik iets eruit gebruikt heb, dat direct weer aan te vullen. Helaas blijft dat wel eens een goed voornemen…

 8. Moet ik toch eens dringend kopen, zo’n EHBO doos! Plakkers heb ik en dat is het dan ook wel, echt niets dat dus echt helpt bij een ongeval, tenzij ik ik mn vinger heb gesneden dus. Oops!

 9. Omdat we altijd in het wild kamperen hebben we standaard antihistamine, DEET en soms zelfs antigif bij ons. Maar dat stelt niets voor vergeleken andere culturen die met ons mee gaan. Het lijkt soms wel of sommigen de inhoud van een ambulance hebben meegenomen.

 10. Die isolatiedeken, dat vond ik een hele goede. Na een EHBO-cursus ben ik als een razende roeland een EHBO-doos gaan aanschaffen, maar heb ik al vrij snel er allerlei dingen bijgekocht. Maar … goed om te weten (en daar had ik nooit op gelet). Een EHBO-doos heeft altijd een houdbaarheidsdatum! Dus zo nu en dan controleren kan geen kwaad.

 11. Nee ik heb er nog steeds geen, geen goede dan. Maar ook zonder weet ik me aardig te redden met EHBO diploma op zak. Maar een goede doos staat nog wel op de wensenlijst maar heeft gewoon nooit de hoogste prioriteit.

 12. Fijn om dit lijstje te hebben. Toch maar even nalopen inderdaad. Wij hebben zo’n kant en klare kit gekocht met wel een goede schaar. Misschien heb ik geluk gehad haha. Maar ondertussen heb ik er al wat aardig uitgepakt, behalve de pleisters, die gaan bij ons jaren mee. M’n zoontje haat pleisters, dus daar hoef ik niet mee aan te komen.

 13. Ik heb nog nooit iets gebruikt uit de EHBO doos, pleisters, pincet en een een tekentang liggen los in een la.
  Gisterenavond zat ik met de vinger tussen de deur, het was heel fijn dat op mijn volgende adres men pleister in huis had.

 14. Thuis hebben we geen EHBO-doos, maar eerder een medicijnenkastje, haha! Op speelplein hebben we dan weer wel zo’n handige EHBO-rugzak, al heb ik geen idee of deze (nog) compleet is…

 15. Ik kijk inderdaad altijd voor een goedgekeurde. Wij hebben toevallig net een nieuwe auto waar een hele uitgebreide en goedgekeurde in zat ook wel fijn

 16. Handig dat je dit nog even op een rijtje zet! Belangrijk om regelmatig te checken of dingen niet over datum zijn! Ik vind die cremes ook altijd erg fijn, maar die bewaar ik dan weer in de koelkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.