|

Wat moet er eigenlijk in een goede EHBO-doos zitten?

ehbo doosWij hebben een EHBO-doos.

Maar of het een goede is? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik kocht hem ooit voor een paar euro bij de Action. Hij staat in de kelder te verstoffen.

Wat ik zelf belangrijk vind in een EHBO-doos

Wat ik zelf belangrijk vind in een EHBO-doos zijn deze dingen:

 1. Bethadine
 2. Een gewone schaar. Je weet maar nooit of je iets moet knippen.
 3. Een tekentang.
 4. Zo’n doek voor als je arm gebroken is, oftewel een mitella.
 5. Van die latex handschoentjes. Die je onder andere kunt kopen bij de Action.
 6. Pincet om splinters en dergelijke te verwijderen.
 7. Iets tegen bijen- en of wespensteken.
 8. Een gifwijzer.
 9. Verband.

Wat moet er in een goede EHBO-doos zitten?

Het Oranje Kruis heeft een lijst gemaakt met dingen die in een goede EHBO-doos horen te zitten. Het is niet verplicht, want het zijn richtlijnen. Maar het is een makkelijke manier om een EHBO-doos op kwaliteit te beoordelen.

Je vindt deze gratis lijst met benodigdheden voor een goede verbanddoos hier.

Je kunt je EHBO-doos controleren aan de hand van deze lijst. Maar je kunt ook simpelweg een officieel goedgekeurde EHBO-doos kopen. Op de site van Het Oranje Kruis vind je een overzicht van leveranciers van goedgekeurde ehbo-dozen! En je kunt ook controleren of het logo van het Oranje Kruis er op staat:

ehbo-doos

Er zijn overigens twee soorten EHBO-dozen: EHBO-koffer A en EHBO koffer B. In koffer A zitten meer verbandartikelen dan in koffer B, maar verder is de inhoud hetzelfde. Het is verstandig om je verbanddoos 1 keer per jaar even te controleren. Kijk dan of hij nog compleet is, en check eventuele uiterste houdbaarheidsdata.

Praktische informatie over verbanddozen

Je kunt verbanddozen op heel veel plekken kopen. Heel goedkoop bij de Action, Zeeman en Kruidvat. Maar je kunt er ook bijna 60,- uitgeven op ehbo-koffer.nl. Volgens De Consumentenbond is bijna geen enkele verbanddoos compleet! Zo zit er zelden een goede schaar in volgens hen. Volgens De Consumentenbond ben je het beste af met de ANWB Familie Plus Verbanddoos en de TravelSafe Globetour EHBO-kit. Dat zijn helaas ook wel meteen de duurste dozen die er zijn.

Heb jij een ehbo-doos in huis? En weet je of die voldoet aan de richtlijnen van het Oranje Kruis?

Similar Posts

56 Comments

 1. Wij hebben zelf een doos samen gesteld met daar in ontsmettingsmiddel schaar ,verbandrolletjes, verbandgaas ,pleisters, watten ,pincet,mittella, toespelden ,wattenstaafjes en nog een paar dingen en die word regelmatig gecrontroleerd .

 2. Bethadine kan over datum gaan, check dat elk jaar even. Verder heb ik in de keukenla wat op maat geknipte pleisters liggen. Net wat handiger dan de ehbo-doos pakken. Ik heb een klein ehbo-setje in mijn handtas, met handschoenen en een kiss-for-life beademingsmondkapje.

 3. idd pleisters, die worden hier nog wel veel gebruikt. Mitella hoeft niet perse, een theedoek kan ook. Tekenpincet wordt hier ook nog wel es gebruikt. Verbandschaar is ook handig.

 4. Wij zorgen er ook alijd voor dat er een goedgekeurde verbanddoos in de auto caravan of vakantiehuis ligt. En dan is het ook best belangrijk om de boel na gebruik weer compleet aan te vullen. Ik ben het heel lang geleden een keer vergeten en dan ben je niet blij als er in het buitenland iets ontbreekt ;-)

 5. Ro heeft er eentje van zijn werk. Hij is BHV’er dus die is echt compleet. Trouwens maar goed ook dat hij weet hoe je ermee om moet gaan, ik ben geen EHBO-wonder. Alhoewel jodium aanbrengen nog net lukt ;)

 6. Hier ook een eenvoudige verbandtrommel voor kleine wondjes in en om het huis.
  Er is echter ook een grote zeer uitgebreide verbandkist aanwezig waar o.a. tourniquets, hechtmateriaal, aderklemmen en lancetten in zitten. Echt voor noodsituaties dus. Al hoop ik deze laatste nooit nodig te hebben.

 7. goede tip om met enige regelmaat je EHBO koffer te controleren. Ik probeer er een gewoonte van te maken om nadat ik iets eruit gebruikt heb, dat direct weer aan te vullen. Helaas blijft dat wel eens een goed voornemen…

 8. Moet ik toch eens dringend kopen, zo’n EHBO doos! Plakkers heb ik en dat is het dan ook wel, echt niets dat dus echt helpt bij een ongeval, tenzij ik ik mn vinger heb gesneden dus. Oops!

 9. Omdat we altijd in het wild kamperen hebben we standaard antihistamine, DEET en soms zelfs antigif bij ons. Maar dat stelt niets voor vergeleken andere culturen die met ons mee gaan. Het lijkt soms wel of sommigen de inhoud van een ambulance hebben meegenomen.

 10. Die isolatiedeken, dat vond ik een hele goede. Na een EHBO-cursus ben ik als een razende roeland een EHBO-doos gaan aanschaffen, maar heb ik al vrij snel er allerlei dingen bijgekocht. Maar … goed om te weten (en daar had ik nooit op gelet). Een EHBO-doos heeft altijd een houdbaarheidsdatum! Dus zo nu en dan controleren kan geen kwaad.

 11. Nee ik heb er nog steeds geen, geen goede dan. Maar ook zonder weet ik me aardig te redden met EHBO diploma op zak. Maar een goede doos staat nog wel op de wensenlijst maar heeft gewoon nooit de hoogste prioriteit.

 12. Fijn om dit lijstje te hebben. Toch maar even nalopen inderdaad. Wij hebben zo’n kant en klare kit gekocht met wel een goede schaar. Misschien heb ik geluk gehad haha. Maar ondertussen heb ik er al wat aardig uitgepakt, behalve de pleisters, die gaan bij ons jaren mee. M’n zoontje haat pleisters, dus daar hoef ik niet mee aan te komen.

 13. Ik heb nog nooit iets gebruikt uit de EHBO doos, pleisters, pincet en een een tekentang liggen los in een la.
  Gisterenavond zat ik met de vinger tussen de deur, het was heel fijn dat op mijn volgende adres men pleister in huis had.

 14. Thuis hebben we geen EHBO-doos, maar eerder een medicijnenkastje, haha! Op speelplein hebben we dan weer wel zo’n handige EHBO-rugzak, al heb ik geen idee of deze (nog) compleet is…

 15. Ik kijk inderdaad altijd voor een goedgekeurde. Wij hebben toevallig net een nieuwe auto waar een hele uitgebreide en goedgekeurde in zat ook wel fijn

 16. Handig dat je dit nog even op een rijtje zet! Belangrijk om regelmatig te checken of dingen niet over datum zijn! Ik vind die cremes ook altijd erg fijn, maar die bewaar ik dan weer in de koelkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.