Reacties

Groep 8 afscheid: hoe ludiek moet het zijn? — 48 reacties

 1. Mijn dochter zit nog lang niet in groep 8, maar ik zie ook om mij heen dat we doorschieten. We willen onze kinderen de perfecte jeugd geven, zonder enige tegenslag, in een groot huis wonen, elk jaar op vakantie, dure merkkleding dragen en beschikken over dure tablets. Natuurlijk wil ik mijn kinderen ook een goede jeugd geven, maar ik wil ze ook meegeven dat er keihard gewerkt moet worden, dat het geld niet zomaar komt aanwaaien. Merkkleding hebben mijn kinderen nog nooit gedragen en de babyuitzet kocht ik tweedehands, net als de fietsen die ik altijd tweedehands koop. Ook al willen we over een jaar of twee verhuizen, nu wonen we nog in een appartement. Veel mensen lijken het zielig voor de kinderen te vinden om zo klein te wonen en geen tuin te hebben. Maar vroeger was dat heel normaal. Ik denk dat sommige mensen hun kind teveel pamperen en zelfs verpesten. En wat als een kind volwassen is, gaat werken en op zichzelf gaat wonen? Dan moet hij/zij wel voorbereid zijn op het echte leven. Dan moeten ze hun eigen boontjes doppen en komen ze zichzelf alsnog keihard tegen. Ik zie het van dichtbij gebeuren.

  • Ik herken mezelf in je visie Mama Lifestyle. Ik vind het ook belangrijk dat je je kind goed voorbereid op het echte leven. Daarmee bewijs je een kind een grotere dienst dan met verwennen. Ook al lijkt het op dat moment dan misschien niet 'leuk'.

 2. Met de eindmusical van groep 8 zelf en een persoonlijk woord voor elk kind apart van de juf van groep 8 op het podium. Dat vind ik genoeg zo.
  Al die toeters en bellen scheppen veel te veel verwachtingen. Er worden heel veel prinsjes en prinsesjes gecreëerd.
  Ik vind het gala van de middelbare school al zo overdreven qua kleding en vervoersmiddelen. Mijn oudste zoon wilde wel graag een pak en vond die van H&M helemaal goed en hij ging op de fiets. Ook daarom ben ik trots op hem.

 3. Bij mijn dochter op school werd er destijds ook een limo gehuurd. Er was ook een theaterzaal afgehuurd om een soort van cabaretstuk op te voeren en een film te vertonen. Die film en dat cabaret waren gemaakt door de juf en de meester van groep 8. Uiteindelijk was het meer een 'grote show' die draaide om de (vermeende) cabaret- en regisseer- 'talenten' (niet dus!) van die juf en die meester. Één grote egotripperij. Heel langdradig allemaal en vooral heel boooooring. In de zaal zag je dan ook verschillende ouders die hun tablets en telefoons boven haalden om intussen stiekem nog wat klusjes af te handelen.
  Ik geloof dat de kinderen zelf het ook allemaal niet zo heel leuk vonden...

  • Ik moet een beetje grinniken dat het zo saai was dat ouders stiekem op hun smartphones dingen gingen doen... Dan schieten de juf en meester denk ik wel hun doel voorbij. Zeker als de kinderen het ook al niet zo konden waarderen.

 4. Mijn jongste zoon is al drie jaar van de basisschool af maar ik hoorde laatst van een nichtje ook van die absurde dingen voor het afscheid.

 5. Mijn kinderen werden in een kruiwagen van het schoolplein afgereden onder het zingen van een lied mooi Vrije School. Ik ben het helemaal met je eens dat we in dit soort dingen doorschieten ook op de Middelbare school met galajurken en limo's !

 6. Op de basisschool van de meiden moesten wij als ouders ook op het podium toneelstukjes opvoeren. Oo wat vond ik dat vreselijk. Bij de jongste hadden ze een film gemaakt en kregen ze een praatje en een hand van de meneer.

  • Huiver! Wat erg dat je als ouder op het podium iets moest opvoeren. Dat had ik ook verschrikkelijk gevonden moet ik bekennen.

   Bij je jongste klinkt het wel prima!

 7. Ze doen een musical, krijgen doorde ouderraad georganiseerd eindfeest incl ouders en worden door de kinderen van de school uitgezwaaid.
  Vanuit de ouderraad krijgen ze een cadeautje, dit jaar een usbstick met het logo van de school erop.

  Toen ik in groep acht zat was het ongeveer hetzelfde. Een eindmusical, een disco voor alleen ons, een poppetje als aandenken en dat was het.

 8. Bij ons is er de musical en op de laatste dag een optreden van alle klassen voor groep 8. Daarna wordt groep 8 uitgezwaaid. Dat gaat al jaren zo en vind ik een prima afscheid.
  Vorig jaar hebben de ouders van groep 8 ook wat gedaan, maar dat hoeft voor mij dan niet zo.

  Maar goed, volgend jaar is het zover, dan zit Sterre in groep 8. Ik ga alvast zakdoeken inslaan. Want hoe het afscheid ook al zal zijn, ik denk wel dat er wat tranen bij komen. :)

  • Je sluit inderdaad ook als ouder een periode af. Dat kan best even slikken zijn. Hoewel het wel minder emotioneel wordt als het allemaal veels te lang duurt en het veel te warm is, is mijn ervaring.

 9. Haha hier kan ik best om lachen. Om hoe jij het schrijft tenminste. Het komt inderdaad wat overdreven over en daarom ook juist weer zo passend voor deze tijd. Maargoed, limousines en rode lopers dus. Bij het 8e groep afscheid van mijn kids zal ik waarschijnlijk een vergelijkend blogje schrijven over helicopters en vuurwerk hihih.

  • Oh ja leuk Shannon! En dat de kinderen dan met een helicopter op het schoolplein landen! Want zo'n limousine is dan natuurlijk helemaal passé!

 10. Ik heb ook het idee dat dit gebeurt, maar dat sowieso alles groter, mooier en beter moet. Toen ik klaar was met groep 8 was er alleen een musical. Aan het eind van de middelbare school werd er een feest georganiseerd en daar ging ik heen met een vriendin in de cabrio van mijn neef, die ons daar naartoe reed, ook wel decadent eigenlijk! :)

  • Op middelbare scholen zijngalakleding en limousines inderdaad al aardig de norm aan het worden. Maar daar kan ik me dan meer bij voorstellen dan bij groep 8.

 11. Mijn dochters zitten op een hele kleine school en zelfs daar begin ik nu een trend te zien dat vanuit de groepen 5/6 alles maar beter, mooier en groter moet zijn. Dat ligt hier vooral aan een paar ouders die daarin haantje de voorste spelen en niemand die er tegen in gaan. Gelukkig zijn de andere ouders meer van: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Groep 7/8 speelt hier de musical in een klein zaaltje genaamd Ons gebouw. Compleet met groot podium en bar ;) Hoe luxe wil je het hebben, maar dit kost bijna niets hier in het dorp(ik geloof dat de zaal 50 euro kost). Voor de rest hebben we ooit eens een rode loper op de kop getikt en die doet al jaren dienst voor speciale gelegenheden. Helaas voor hen geen limo's ;) Na de musical heeft groep 8 feest (groep 7 moet opruimen) en op donderdag worden ze door de hele school uitgezwaaid.

  • Ik merkte ook dat soms een aantal actieve ouders hierin het voortouw nemen en de dingen gaan opzetten. Op zich is het natuurlijk heel sympathiek dat ze zich zo willen inzetten. Maar tegelijkertijd is het de vraag of ze wel voor de meerderheid spreken...

 12. Vanmiddag op school voeren ze de musical voor de schoolkinderen op. Morgenavond in een ander gebouw met meer ruimte en een podium is de afscheidsavond, Voor de pauze zijn er allemaal persoonlijke woordjes van leerkrachten en leerlingen, de leerkrachten hebben een komisch lied gemaakt over de groep en ze krijgen een christelijk dagboek oid mee. Na de pauze is de musical.
  Donderdag is de laatste dag op school, ze mogen iets later komen en gaan zoals traditie is iedereen met gekleurde (haar)spuitbussen te lijf en dragen een wit shirt waarop alle namen geschreven worden. Eind van de dag is de jaarsluiting voor de hele school en dat is dat.. Ouders bakken zelf koek voor minstens het aantal gasten die ze uitgenodigt hebben (10-15 per kind).
  Ik vind het geweldig zo! Het was wel een gebakkelij in de ouder appgroep over het cadeau wat we zouden geven aan school, maar ach ook daarmee zijn we voor €5 euro klaar dit jaar.
  Ik heb er zin in!

 13. IN de tijd dat mijn kinderen de basisschool verlieten werd er een avond voor alleen de kinderen, hun ouders en hun broertjes en zusjes georganiseerd.
  Van ieder kind was er een powerpoint gemaakt en werd er door de meester een persoonlijk woord gesproken.Heel persoonlijk en intiem allemaal.
  Maar dat kan misschien alleen op een kleine (dorps)school en is niet overal mogelijk.
  Maar als ik jouw blog lees Nicole, en ook de reacties van anderen dan slaan we helemaal door

  • Wat klinkt dat mooi Marion! Vooral dat persoonlijke element spreekt me enorm aan. Dat vind ik dan veel mooier dan dat gedoe met limousines.

 14. Die van mij heeft afgelopen vrijdag zijn afscheidsdisco gehad. Aan het eind hebben ze een superleuk herinneringsboekje gekregen. Volgende week de afscheidsmusical en dan is het klaar. Geen overdreven gedoe en de kosten waren €10,- per kind voor de huur van de locatie, muziek, hapjes,drankjes en het maken van het boekje.
  Ingrid

 15. Op mijn school is er de musical. Daarna zingen de leerkrachten de kinderen toe. Dan is er in de klas een afscheid met een persoonlijk woordje voor ieder kind en krijgen de kinderen een boek. Tot slot een gezellig samenzijn met kinderen, ouders en leerkrachten in de aula. Met een drankje en een hapje. Alles betaald door de ouderraad.
  Op hun laatste schooldag staat de hele school buiten opgesteld, alle kinderen en vormen per twee een boog. Van de kleuters tot en met groep 7. Groep 7 heeft dan feestelijk versierde bogen. Dan lopen de schoolverlaters onder die boogjes door naar binnen. Zo weten ze weer even hoe klein ze waren toen ze begonnen. En onder de bogen van groep 7 kunnen ze rechtop lopen.
  Tot slot hebben ze in de klas nog gewoon een gezellige dag,met spelletjes, zwemmen en/of een film

 16. Bij groep 8 zijn we nog niet aanbeland.
  Op onze Montessorischool maak ik dit jaar twee bouwwisselingen mee.
  De oudste gaat naar de Bovenbouw, groep 6,
  de middelste gaat naar de Middenbouw, groep 3
  en de jongste vangt aan in de Onderbouw, groep 1.

  Je raadt het al, we hebben afscheidsfeestjes, overgangsrituelen.
  De directeur vroeg mij als klassenouder al of we het als ouders klein wilden houden en graag binnen de school en onder schooltijd?!

  Dus ..... ik heb het uitbesteed aan een aantal enthousiaste ouders. Er is een lied geschreven, een verhaal bedacht, alles binnen het thema dieren. Er wordt een draaiboek gemaakt en de nog-net-kleuters draaien nog net voor de zomervakantie nog even door.

 17. Wat een enorme big deal zeg! Ik hoop van harte dat dat bij ons nog niet zo is. We hadden vorig jaar met het afscheid van de kleuterschool van de oudste een gezellig feestje op school: ze zongen wat liedjes, ze liepen over een symbolisch bruggetje, gebouwd door de gymjuf, en we aten nog wat poffertjes in de klas. Heel klein en fijn dus. Geen idee hoe het met ons bij groep 8 gaat, maar limo's heb ik in ieder geval nog nooit gezien.

  • Wat leuk dat symbolische bruggetje! In de comments komen best hele mooie dingen naar voren. Zoals ook de bogen die symboliseren hoe klein je begon.

 18. Een limo lijkt me ook wat overdreven. Ik deed,s samen met de groep, een musical en daarna kregen we een klein toespraakje en mochten we ons 'diploma' ophalen. Dat was al heel bijzonder vond ik!

 19. Dit lijkt me ook wat veel hoor! Ik weet nog dat wij vroeger een musical hadden en dat vond ik al heftig genoeg. Ik kan me goed voorstellen dat je daar met gemengde gevoelens stond.

 20. Bij ons is er een musical van groep 8 voor de ouders van groep 8 en op de laatste schooldag worden ze met de brandslang 'van het schoolplein gespoten'onder het toezicht van alle andere klassen. Altijd grote hilariteit!

 21. Ik vind het al overdreven dat een van de middelbare scholen in ons dorp afscheid neemt met een bootgala na de eindexamens. Nee, laat ze lekker kind zijn. Limousines vind ik echt flink over the top! Hier wel een soort eindfeest meestal, als ik andere ouders mag geloven, maar dat valt vaak samen met een verjaardag eind schooljaar. Vind ik toch iets anders.

  • Het is ook net welke ouders je treft geloof ik. De school van mijn zoontjes ligt in het buitengebied en is heel klein. Maar als er een paar ambitieuze ouders tussen zitten, werkt dit erg door.

 22. Ik vind het wel een beetje een rare vergelijking van : "Toen ik in groep acht zat". Want de tijden veranderen ook en in u tijd had je waarschijnlijk geen tablets dus ik snap u wel maar, het is wel een feit dat de tijden veranderen. ????

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder