Waar kun je Isopropyl alcohol kopen + 18 waterstofperoxide toepassingen!

Waar kun je Isopropyl alcohol kopen

Isopropyl alcohol wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en als schoonmaakmiddel.

Het heeft antimicrobiële eigenschappen die helpen bij het doden van bacteriën, virussen en schimmels!

Maar waar kun je Isopropyl alcohol kopen?

Dat vroeg Ilse aan mij, en ik ging op zoek naar het antwoord.

4 toepassingen van Isopropyl alcohol

 1. Om te desinfecteren. Bijvoorbeeld deurknoppen, lichtschakelaars, werkbladen en keukenapparatuur.
 2. Elektronische apparaten, zoals smartphones, tablets, toetsenborden en afstandsbedieningen schoonmaken
 3. Om je bril schoon te maken, en spiegels en ramen!
 4. Als vlekkenverwijderaar. Bijvoorbeeld vlekken in een vloerkleed.
 5. Het zit in huidverzorgingsproducten, zoals toners en reinigingsmiddelen. Het kan helpen bij het verwijderen van overtollige olie, vuil en dode huidcellen.

Isopropyl alcohol Kruidvat

Veel mensen willen Isopropyl alcohol bij de Kruidvat kopen. Maar dat kan niet! Wel verkoopt Kruidvat alcohol ketonatus Ze hebben zelfs twee sterktes: eentje met 96% alcohol en eentje met 70% alcohol.

Isopropyl alcohol is een ingrediënt van alcohol ketonatus.

Een flesje met 96% kost 2,99 bij Kruidvat. Wil je persé isopropyl alcohol kopen? Dat kan bijvoorbeeld op amazon.nl:

Screenshot 2023 05 20 at 10.57.33

Let op: op amazon.nl wordt duidelijk dat het in dit geval vooral gaat om de toepassing als schoonmaakmiddel.

Ze noemen het een middel voor: vet verwijderen, oplosmiddel, verdunningsmiddel voor lak, inkt, verf, vet, harsen en oliën en om verfresten van gereedschap te verwijderen.

Alcohol ketonatus en isopropyl alcohol versus betadine

Door Ilse’s vraag begon ik me af te vragen hoe het dan zit met wonden desinfecteren. Stel, je hebt een wondje, of je wilt nieuwe oorbellen even ontsmetten: dan is een flesje alcohol ketonatus een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld betadine. Betadine is ook een ontsmettingsmiddel maar kost bij Kruidvat meteen 6,05.

Tegelijkertijd waarschuwt Dr. Jetske Ultee voor het uitdrogende effect van alcohol op je huid. Dus dan is betadine weer beter denk ik.

Wat zegt Thuisarts.nl over een wondje ontsmetten?

Het is opvallend: op thuisarts.nl waarschuwen ze juist om liever géén ontsmettingsmiddel te gebruiken bij schaafwonden of snijwonden! Op thuisarts.nl staat:

Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of Biotex). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen. Is er geen water om mee te spoelen? Dan is een ontsmettingsmiddel, zoals jodium, wel beter dan niets. ‘

Dat wist ik niet!

Een paar jaar geleden maakte ik een flinke smak met mijn elektrische fiets. Ik kwam thuis met bloedende knieën met allemaal van die kleine asfalt steentjes erin! Ik voelde me net een klein kind met mijn bebloede knieën. Thuis heb ik de wonden met de douche schoongespoeld.

Tot dusver heel goed dus.

Maar daarna dacht ik dat ik het echt moest ontsmetten. Dat heb ik toen gedaan met betadine. Maar nu leer ik dus dat dit helemaal niet nodig is.

Waterstofperoxide Kruidvat of Etos

waterstofperoxide

Weet je wat je ook goed kunt kopen bij Kruidvat of Etos? Waterstofperoxide! Een flesje waterstofperoxide #% kost 1,15 bij Etos.

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide ziet eruit als water. Maar het is eigenlijk een speciaal soort water met extra zuurstof erin. Je kunt het gebruiken om dingen schoon te maken, maar ook om wondjes te verzorgen.

Als je bijvoorbeeld een schaafwondje hebt, kun je er een beetje waterstofperoxide erop doen. Het bubbelt en prikt een beetje, maar dat betekent dat het zijn werk doet! Het helpt om de wond schoon te maken en bacteriën te doden, zodat het beter kan genezen.

N.B. Hoewel ze op thuisarts.nl dus zeggen dat je wondjes niet hoeft te ontsmetten! Gewoon goed schoonspoelen is volgens Thuisarts genoeg.

Er zijn 4 verdunningscategorieën: 3%, 6-10%, 35% en 90%. (Die laatste is de industriële toepassing!)

18 Toepassingen van waterstofperoxide

Hieronder een handig overzicht van toepassingen!

 1. Heb je een vieze smaak in je mond, of slechte adem? Dan adviseren ze zelfs op thuisars.nl waterstofperoxide 3%! Je moet ermee spoelen. Het vermindert de bacteriën in je mond, en daardoor verbetert je adem. Op apotheek.nl zeggen ze dat je het niet langer dan 7 dagen moet gebruiken.
 2. Het zit vaak in haarverf! Stel je hebt donkerbruin haar en je wilt graag blond worden. Dan gebruik je het om je haar te bleken.
 3. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld ingetrokken vetvlekken verwijderen. Zoals grasvlekken, bloedvlekken, wijnvlekken of vlekken van eten.
 4. Maak je aanrecht er hygiënisch schoon mee. Omdat het bacteriën dood, is het effectief. Ik zou het dan trouwens ook gebruiken op snijplanken!
 5. Voel je een keelpijn opkomen? Dan kun je gorgelen met waterstofperoxide in de hoop de bacteriën in je keel de pas af te snijden. Hopelijk vermeerderen ze zich verder niet, en kun je de keelpijn in de kiem smoren.
 6. Je kunt het gebruiken tegen puistjes en wratjes!
 7. Desinfectie van wondjes.
 8. Tandenborstels hygiënisch schoonmaken
 9. Ontsmetting van tandvlees en mondzweren.
 10. Schimmelnagelinfecties behandelen.
 11. Spiegels en ramen schoonmaken
 12. Oorsmeer weghalen
 13. Verkleurde nagels door nagellak weer een normaal uiterlijk geven.
 14. Sieraden en piercings ontsmetten.
 15. Spullen van je huisdier desinfecteren. Denk aan kooien of een viezig voerbakje. Daarna wel goed naspoelen.
 16. Koelkast hygiënisch schoonmaken
 17. Gebruik het om je wc goed schoon te maken.
 18. Het beschermt planten tegen schimmels. Meng 1 deel waterstofperoxide met 3 delen water en besproei daarmee aangetaste bladeren. Dit mengsel kun je ook gebruiken als je plant wortelrot heeft.

Waterstofperoxide combineren met baking soda

Je kunt waterstofperoxide en baking soda combineren en zo je eigen schoonmaakpasta maken! Doe ongeveer 1/4 kopje baking soda in een kom. Giet daar vervolgens heel geleidelijk waterstofperoxide bij. Begin met een eetlepel. Meng het goed, en voeg net zo lang waterstofperoxide bij tot je een dikke pasta krijgt.

Let op: het kan gaan bruisen en schuimen. Dat is normaal.

Waterstofperoxide + baking soda + mild schuurmiddel dat ook vlekken oplost

De pasta van waterstofperoxide en baking soda werkt als een mild schuurmiddel, en helpt vlekken op te lossen. Je kunt het gebruiken op aangekoekte pannen, vlekken op oppervlakken of vieze voegen tussen tegels.

Doe de pasta op het vieze oppervla, en wacht dan even een paar minuten. Wrijf het daarna goed in met een spons of borstel.

N.B. Pas je pasta eerst altijd toe op een klein onzichtbaar plekje om te kijken wat het effect precies is!

Sterilon Kruidvat

Toen mijn kinderen gaatjes wilden voor oorbellen, kocht ik Sterilon bij Kruidvat voor het ontsmetten van hun oorlellen. En als ik nieuwe oorbellen koop, dan maak ik die ook altijd even schoon met sterilon van Kruidvat voordat ik ze indoe. Dat vind ik een prettiger idee. Zo weet je zeker dat ze hygiënisch schoon zijn.

Sterilon is de merknaam

Sterilon is overigens de merknaam! Net zoals Maxi Cosi de merknaam is van autostoeltjes en Otrivin een merknaam van neusspray. Dit betekent dat je vaak kunt besparen door de huismerk versie te kopen.

Stel je wilt bij Kruidvat Sterilon kopen, maar je ziet het niet staan. Dan koop je simpelweg Kruidvat chloorhexidine oplossing, want dat het is hetzelfde als Sterilon!

sterilon kruidvat

Samenvattend

Isopropyl alcohol is niet te koop bij Kruidvat. Maar een prima alternatief is alcohol ketonatus, want daar zit het in. Je kunt het gebruiken als intens schoonmaakmiddel.

Het is niet te koop bij Kruidvat maar wel op amazon.nl

Naast isopropyl is er ook waterstofperoxide. Dat is ook een handig huismiddel dat je zowel voor persoonlijke verzorging als in het huishouden kunt gebruiken.

N.B. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en vraag bij twijfel altijd eerst je huisarts om advies.

Leestip: Cola tegen keelpijn: do of don’t?

Heb jij dit type alcohol in huis?

Similar Posts

5 Comments

 1. Wat mij betreft kun je het beste alcohol ketonatus kopen. Dat bestaat voor het grootste gedeelte uit Ethanol en heeft Isopropyl-alcohol als toevoeging. Methanol, verkrijgbaar als spiritus is voor de mens minder geschikt en wordt daarvoor ook gekleurd en van een nare geur voorzien, aangeleverd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.