Oorbellen en oorlellen: 5 veelgestelde vragen

oorbellen
Recent kocht ik een paar Hema oorbellen in de vorm van kleine sterretjes.

Helaas ben ik die nu alweer verloren!

Ik lijk mijn jongste zusje wel.

Die verloor als kind haar oorbellen ook altijd.

Oorbellen kwijt. Eigen schuld, dikke bult.

En het is nog mijn eigen schuld ook, want ik heb de neiging om steeds met het sluitinkje van de oorbel te spelen....

Maar goed, mijn jongste dochter had nog een paar dat ze nooit droeg, en die heb ik nu in. Ze zijn perfect voor mij, want ze hebben geen sluitinkje aan de achterkant.

Ik kan er dus niet mee 'spelen'.

In 2014 schreef ik onderstaande blogpost over oorbellen. Ik had toen blijkbaar net weer vaker lenen in, en droeg daardoor weer oorbellen. Hieronder de post van toen, met daarna een update.

Oorbellen en oorlellen 2014

Sinds ik lenzen draag, heb ik ook weer oorbellen in. Twee nep gouden creolen. En die doe ik nooit uit. Ik draag ze dag en nacht. En het is ook mijn enige paar eigenlijk.

De reden dat ik ze nooit uit doe, is dat ik dan waarschijnlijk te laks zou zijn om ze weer in te doen. Daar komt nog bij dat één van mijn gaatjes een beetje is uitgescheurd. Zwaardere oorbellen kan ik dus niet goed dragen. Die hangen dan heel oncharmant omlaag. Mijn nep gouden creolen zijn lekker licht.

1 gaatje of meerdere

Ik heb heel lang keurig 1 gaatje in elke oorlel gehad. Die kreeg ik als 10-jarige geloof ik. Maar ergens in mijn dertiger jaren heb ik er twee bij laten schieten. Toen droeg ik in totaal 6 oorknopjes. Op een gegeven moment vond ik dat niet meer mooi, en nu draag ik dus alleen nog mijn creolen.

N.B. Wist je dat het advies is om kinderen pas na hun zesde gaatjes te laten schieten? De reden is dat de kans anders groot is dat de gaatjes ongelijk groeien.

Piercen, oorbellen en stretchen

Eigenlijk is een oorbel ook een piercing, maar bijna niemand noemt een oorbel een piercing. En dan heb je ook nog stretchen... Heb je wel eens mensen gezien met een enorm gat in hun oorlel? Waar je gewoon doorheen kunt kijken? Zij hebben hun oorlel gestretcht oftewel opgerekt. Hier onder zie je een voorbeeld.

stretchen oorlel

Oorlellen rekken uit als je ouder wordt

Wist je trouwens dat je oorlellen langer worden naarmate je ouder wordt? De huid van je oorlel wordt, net als de huid op je hals en handen, dunner en minder soepel. Zeker als je zwaardere oorbellen draagt kun je daardoor te maken krijgen met langere oorlellen.

Uiteraard is de cosmetische industrie daar snel op ingesprongen! Je kunt nu je oorlellen laten liften, zodat ze je leeftijd niet verraden. Ik vind het vrij bizar.

Goedkopere methode om je oorlellen te liften: tape!

Wil je liever niet onder het mes? Dan kun je in de VS kun je zogenaamde ear lifts kopen. Ze lijken op plakband en je plakt ze achter je oor. Ze liften als het ware je oorlel. Volgens hun eigen voor en na foto helpt het enorm.

Kijk maar:oorbellen

Als je nou een paar lievelingsoorbellen hebt, die je niet meer in kunt anders, dan is die tape misschien wel handig.

Zelf houd ik het maar gewoon op mijn creolen.

Oorbellen nu

Omdat ik de hele dag achter mijn computer zit te bloggen, heb ik overdag weer vaak mijn bril op. En dan heb ik altijd het gevoel dat creolen in mijn oren teveel van het goede is.

Twee ringen voor mijn ogen, en ook nog twee ringen in mijn oren.

Dan voel ik me net een kerstboom. Ik kan dan ook met bewondering kijken naar Annette in Boer zoekt vrouw. Zij draagt vol overtuiging een bril en grote oorbellen!

Hoe zit dat met praktische zaken, zoals je oorbellen schoonmaken? Hieronder vind je antwoorden!

Oorbellen voor uitgescheurde gaatjes

Stel je hebt net als ik uitgescheurde gaatjes. Zijn daar dan speciale oorbellen voor? Er zijn diverse oplossingen voor oorbellen voor uitgescheurde gaatjes.

 • De meest extreme oplossing is een oorlel lift ondergaan. Dan wordt de boel hersteld. Maar ik vind dit wel heel erg ver gaan om oorbellen te kunnen dragen.
 • Een andere optie is om simpelweg oorbellen te dragen waarvoor je geen gaatjes in je oren nodig hebt. Van die oorbellen die je met een clip aan je oren vastzet. Op dit manier zie je ook meteen het uitgescheurde gaatje niet meer. Toch vind ik dit ook geen ideale oplossing. Want dit soort clipons zijn vaak pijnlijk. Je houdt er vaak een pijnlijke rode gleuf in je oor aan over. Die trekt wel weer weg, maar fijn is het niet.
 • De beste oplossing voor oorbellen voor uitgescheurde gaatjes is gewoon hele lichte, kleine te dragen. En géén hangers. Kies voor lichte knopjes die zoveel mogelijk van het uitgescheurde gaatje bedekken, en die er niet aan trekken.

Koop een zogenoemde oorbel lifter

Een speciale vermelding voor een zogenoemde oorbel lifter. Dit wordt ook wel een Magic Oorbel Lifter genoemd of een Anti-Kantel stopper.

oorbellen

Dit staat er bij de productomschrijving:

'De verhoogde hartvormige achterkant zorgt er voor dat je oorbel niet meer naar voren kantelt. Schuif de corrector eenvoudig aan de achterzijde van uw oor door de steker en uw oorbel zal altijd recht blijven zitten. De afmeting is 10x14mm.'

Maar de reviews op bol.com zijn niet al te positief!

Hoe oorbellen schoonmaken?

Als ik dan eens een keer nieuwe koop, dan maak ik die altijd schoon voordat ik ze in doe. Anders vind ik het toch niet zo fris, en 'je weet maar nooit.'

Ik maak nieuwe oorbellen altijd schoon met het flesje Betadine dat we standaard in huis hebben. Onder het motto: als je er wonden hygiënisch mee schoonmaakt, zal dat ook wel gelden voor oorbellen.

Sterilon oorbellen

Maar je kunt ze ook prima schoonmaken met een flesje sterilon.

Oorbellen schoonmaken die je al hebt

Daarnaast kun je natuurlijk ook de oorbellen schoonmaken die je al hebt. Bijvoorbeeld zilveren oorbellen die zwart zijn geworden. Volgens Margriet.nl kun je zilveren en gouden oorbellen het beste schoonmaken met een zilverpoetsdoekje. Daarna doe je ze nog even in een sopje van shampoo, en klaar.

Voor extra hygiëne kun je het deel van de oorbel dat in je oorlel zit, nog even extra schoonmaken met wat zout water, aldus margriet.nl.

Hoe duur is oorbellen laten schieten?

Ik herinner me een conversatie met mijn schoonzusje over de kwestie: 'Hoe duur is oorbellen laten schieten?' Omdat zoiets pijnlijk is, dacht ik in mijn naïviteit dat het gratis zou zijn.

Maar mijn schoonzusje wees mij er enigszins kattig op dat gaatjes laten schieten uiteraard gewoon geld kost. Het is immers een dienst die ze je verlenen.

Toch is dit relatief!

Hoe duur is oorbellen laten schieten? Een overzicht!

 • Bij Lucardi beloven ze bijvoorbeeld dat gaatjes laten schieten gratis is bij hen. Je betaalt bij hen alleen voor de 'schietoorbellen,' die 14,95 kosten.
 • Ook Siebel pronkt met gratis gaatjes schieten maar dan wel in combinatie met oorbellen vanaf 29,95!
 • My Jewelry: hier kost het wel geld. Je betaalt 19,95 voor gaatjes schieten inclusief de oorbellen. Wil je maar 1 gaatje? Dan kost het 10,95 inclusief oorbel.
 • Wolters Juweliers: vanaf 15 euro gaatjes schieten.

Kortom, je moet gemiddeld al gauw rekenen op zo'n 15 euro voor gaatjes laten schieten.

Wanneer oorbellen wisselen na schieten?

Tegenwoordig schieten ze je dus een paar oorbellen in de oren. Dat zijn niet altijd de meest bijzondere of leuke oorbellen. Dus wanneer mag je oorbellen wisselen na schieten?

Vrijwel alle juweliers adviseren unaniem om je 'schietoorbellen' minstens 6 weken te dragen!

Ga dus niet eerder dan 6 weken wisselen na het schieten.

Waar oorbellen laten schieten?

Je kunt op best veel plekken oorbellen laten schieten. Maar dat wil niet zeggen dat je dat dan ook maar overal moet doen. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat ze het op een goede manier doen, en hygiënisch.

Belangrijke aandachtspunten bij veilig gaatjes laten schieten zijn:

 1. Gebruikt de juwelier een 'gekwalificeerd schietsysteem'? Bijvoorbeeld het Inverness schietsysteem.
 2. Worden de oorlellen eerst ontsmet?
 3. Zijn de nieuwe oorbellen steriel verpakt voordat ze in je oren worden geschoten?
 4. Wordt de achterkant van de oorbel met een speciaal afsluitmechanisme geplaatst? Hiermee zit je oorbel nooit te strak.

Zelf gaatjes schieten?

Je verzint het niet, maar voor maar 7,95 koop je bij bol.com je eigen oorbel gaatjes schieter! Ik vind het linke soep, en zou dit zelf nooit aandurven. Maar de optie bestaat dus.

oorbellen

Leestips

Heb jij gaatjes? Hoeveel?

Gebruikte bronnen onder andere: Lucardi, Mostert Juweliers, Margriet, Thuisarts.nl, My Jewelry, Forum Girlscene, My Treasure Hunts, Startpagina, bol.com

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik draag een bril en oorbellen, heel lichtgewicht oorbellen want ik moet ze niet voelen. Ik koop die meestal bij een drogisterij voor heel goedkoop of bij de Euroshopper. Het gaat bij mij om de looks en niet om de kwaliteit. Ik keek laatst in een doosje met bellen die ik al meer dan 15 jaar heb maar niet meer droeg, dus nu zijn die weer als ''nieuw''...

 2. Toen mijn dochter gaatjes wilde heb ik het bij mezelf ook laten doen om te weten of het echt wel pijnloos was zoals er werd gezegd. Nu ik vond het bijzonder veel pijn doen maar dochter gelukkig niet. Het is ook nooit goed gekomen met mijn gaatjes, wat ik ook droeg altijd beetje ontstoken en vaak druppel aan oor, toen heb ik ze maar weer dicht laten groeien. Nu draag ik oorbellen met clipjes en dat bevalt prima. Alleen zijn er niet veel lange modellen te koop. Ondertussen heb ik er ongeveer 100 paar 90% van de kringloop.

  1. Ik heb ooit wel eens van die clips gebruikt, maar dat deed best pijn! En daarna had ik vurig rode afdrukken op mijn oren.

   Die oorbellen van de kringloop: vind je dat niet onhygienisch? Of maak je ze thuis eerst schoon met alchohol?

  2. De clipjes kan je meestal iets buigen zodat ze minder strak zitten. En ik koop bijna alles in de kringloop en ben niet zo bang voor iets onhygienisch. Ik winkels worden dingen ook gepast en dat kan net zo "vies" zijn.
   Niet zo vies van alles zijn is veel makkelijker leven.

 3. Ik draag een bril, hoorapparaten - en heel soms oorbellen! Ik vind (lange!) oorbellen wel heel leuk, maar mijn huid kan er niet altijd tegen. Ik heb het dan ook bij 2 gaatjes gehouden.....

  En ik vraag me soms af of ik op mijn leeftijd (ben rond de 50) nog wel lange oorbellen kan dragen - is dat niet te meisjesachtig? Maar het bungelt zo lekker langs mijn lange nek.....

  1. Als je het zelf mooi vindt is het altijd prima toch??! :D gewoon lekker doen! en van genieten.

  2. Nou, ik vind van die "oude meisjes" vaak niet echt om aan te zien - dus ik hoop maar dat anderen me waarschuwen als ik er echt raar bij ga lopen. Ik wil nog niet aan de bloemetjesjurken hoor - alleen leuke & hippe bloemtjesjurken, dat dan weer wel!

 4. Gaatjes heb ik wel van vroeger, af en toe steek ik er nog wel eens een oorbel in maar die doe ik s'nachts wel uit omdat ik vaak op mijn arm slaap en dan voel je die oorbel steeds.

 5. Ja, ik heb gaatjes, ik dacht 3 in ieder oor, maar toen mijn dochter onlangs ging tellen, kwam ze tot 4 gaatjes in ieder oor. Hoe die 4e er in gekomen is kan ik me echt niet meer herinneren, misschien heeft ze niet goed geteld.
  Ik draag al heel lang geen oorbellen meer.
  Groet Thea

 6. Ik heb in beide oren 2 gaatjes, in drie ervan een gouden bolletje en in het andere gaatje een steker met een kettinkje eraan. Wij zagen laatst een jongeman met een stretchring in zijn wang! Je keek zo naar zijn kiezen en zijkant van z'n tong. Ik vond het griezelig!

 7. Ik heb in ieder oor 2 gaatjes, maar draag lang niet altijd oorbellen en vaak ook niet in allebei. Vroeger wilde ik veel meer gaatjes maar bij 1 kant zit het 2e gaatje een beetje tegen hte kraakbeen aan en die is wat gevoeliger dus ik zag het niet zitten er nog meer te laten schieten en altijd met ontstoken oren te lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.