Zilveren sieraden schoonmaken

Huishouden
Zilveren sieraden schoonmaken

Mijn middelste dochter werd 16. En 16 vind ik net als 18 een bijzondere leeftijd. Daarbij hoort dan natuurlijk ook een bijzonder cadeau. Namelijk een oude zilveren bedelamband van mij. Maar dan moest ik hem wel eerst schoonmaken. Lees nu alles over zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren bedelarmband voor 16e verjaardag

Ik besloot haar een bedelarmbandje te geven, met één speciaal bedeltje voor haar zestiende verjaardag. Zo’n bedelarmband kun je dan de rest van je leven uitbreiden. Elk bedeltje staat voor een bijzonder moment. Of een bijzondere gebeurtenis in je leven. Kant-en-klare-bedel-armbanden heb ik dan ook nooit begrepen. Want die bedeltjes hebben immers geen speciale betekenis.

Een zilveren bedelarmband vinden valt niet mee!

Dus op donderdagochtend ging ik naar de stad met het idee: ‘Ik ga eventjes een bedelarmband kopen.’ Maar dat viel toch tegen! De meeste bedelarmbandjes die ik zag waren vrij kinderlijk. Of ik kreeg een rolberoertje van de prijs. Zonder bedelarmband ging ik weer naar huis. Toen herinnerde ik me ineens iets: ik had nog een kale bedelarmband uit mijn tienertijd in mijn sieradendoosje liggen.

Idee!

Het is een wat meer volwassen armband. Hij was alleen een beetje dof geworden:

bedelarmband

Zilveren sieraden schoonmaken: hoe doe je dat?

Ik wilde mijn dochter natuurlijk wel een mooie glimmende armband geven. Dus googelde ik zilveren sieraden schoonmaken.

Ik kwam de volgende methodes tegen voor zilveren sieraden schoonmaken:

 1. Als je zilveren sieraden alleen maar een beetje dof zijn, kun je ze schoonmaken met een beetje afwasmiddel.
 2. Bekleed een schaaltje met aluminiumfolie. Vul het schaaltje met heet water. Mix er één eetlepel waspoeder voor gekleurde was door. Doe je zilveren sieraden er bij in. Laat het een minuutje in trekken. De aanslag op je zilveren sieraden laat los, en hecht zich aan het aluminiumfolie. Dat is in ieder geval de theorie! Daarna goed afspoelen, en laten drogen aan de lucht.
 3. Neem een schaaltje. Leg een laag aluminiumfolie over de bovenkant. Leg je zilveren sieraden op het aluminium. Giet er kokend heet water bij. En voeg daarna een eetlepel zuiveringszout oftewel baking soda toe. Zie ook mijn post met tips over Schoonmaken met baking soda.
 4. Zilveren sieraden schoonmaken met azijn doe je als volgt: eoe je zilveren sieraden in een bakje met witte azijn, en laat dat 10 tot 15 minuten inweken.
 5. Doe twee Rennie’s of andere maagtabletten in een glas met heet water. Doe je zilveren sieraden er bij in. Wacht 2 minuten en haal ze er dan uit.
 6. Meng 1 kop warm water met 1/4 kopje ammoniak. Laat je zilveren sieraden 15 minuten inweken. Maak ze daarna voorzichtig schoon met een tandenborstel, en spoel goed af.
 7. Zilveren schoonmaken kan ook met ketchup! Leg je zilveren sieraden in ketchup, en maak ze daarna goed schoon.
 8. Maak zilveren sieraden schoon schoon met cola… Hoewel ik hier ook een berichtje over tegenkwam van iemand bij wie haar sieraden daarna heel dof waren geworden!
 9. Gebruik zilverpoets voor zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren sieraden schoonmaken met Jewelry cleaner

zilveren sieraden schoonmaken

Het voordeel van bovenstaande methodes is dat je deze spullen vaak wel in huis hebt. Maar omdat ik niet zeker wist of bovenstaande methodes de bedelarmband niet zouden beschadigen, gebruikte ik Jewelry Cleaner van Connoisseurs. Dat hadden we nog in huis. En het leek me de veiligste optie voor zilveren sieraden schoonmaken.

Hier onder zie je het resultaat. Met het bedeltje er aan. Het is zo’n handig bedeltje met een eigen sluiting. Je hangt het dus heel eenvoudig aan een armband.

zilveren sieraden schoonmaken

Een andere veilige methode is je zilveren sieraden schoonmaken met een zogenoemd zilverpoetsdoekje.

Kijk hier wat ik mijn oudste zoon gaf voor zijn achttiende verjaardag!

Leestips

Oorbellen Hema

Veilig schoonmaken

Wat voor soort sieraden draag jij?

Similar Posts

49 Comments

 1. Wat een geweldig cadeau!Hier heeft ze levenslang plezier van. Heel mooi dat jij haar bij bijzondere momenten de armband laat vullen. Een beetje hetzelfde idee als bij een tattoo; ook longlasting, maar dan wat (hoe zeg ik dat het beste…) minder pijnlijk/huid vriendelijker ;-). Je snapt me vast wel. En je tips komen als geroepen; vorige week kwam ik op zolder nog zilveren kettinkjes tegen die jammer genoeg nu ook erg dof zijn en zat toen te denken wat moet ik hier nu mee? Telepathie? Nu kan ik ze weer poetsen en daarna dragen :-). Zitten mooie Indiase edelstenen in. Naast zilveren sieraden (heb ook een zilveren trouwring) ben ik ook fan van (houten) kralen armbandjes.

 2. Ik mis de (ouderwetse?) krijtdoek! Dat ken ik van mijn oma. Krijtpoeder (misschien te krijgen bij de drogist?) mengen met water (1 theelepel is al genoeg). Daar een theedoek goed mee vol laten zuigen, daarna laten drogen. Met de theedoek kun je daarna het zilver poetsen. Hoewel dit misschien wel makkelijker gaat bij bestek dan bij sieraden…

 3. Ik heb een Pandora armband waar zilveren bedels aanzitten met zwarte accenten. Als je deze bedels in een bakje met allufolie enz legt worden de accenten zilverkleur en dat wil ik niet. Ook hebben sommige bedels een gouden stukje of een edelsteentje er in.
  Tip: Je neemt een bakje en doet hierin een klein beetje afwasmiddel en een paar drupjes ammoniak. Daarna vul je bij met heet water en legt je sierraden er in. Kwartiertje laten staan en dan afspoelen en drogen. Zowel het zilver, het goud en de stenen blijven mooi.

 4. Ik gebruik altijd een beetje tandpasta, nat maken met water en even (met je vingers) wrijven met tandpasta. Afspoelen en drogen, klaar!
  (Een “sonicator” werkt ook, maar die moet je dan net wel in de buurt hebben. Ik werk in een lab en daar hebben we er een, vandaar dat ik dat ook wel eens doe ;) )

 5. Ik heb een bedelarmband van Pandora. Ik heb hem al jaren en ben er heel blij mee. Inmiddels heb ik de tweede er bij, omdat de eerste vol was met bedels. :)

 6. Ik heb vooral zilveren sieraden. Die maakte ik schoon met een zilverdoekje. En dat werkt goed. Nu was ik bij de juwelier met mijn Trolbeads armband en kocht ik krijtdoekjes van het merk van de rode pot die jij gebruikt. De kralen werden mooi schoon. Ik had wel handschoenen aan, want mijn handen werden pikzwart. Mijn zoon kreeg toen hij 18 werd een bestek : vork, lepel en mes.

 7. Wat een lief cadeau en helemaal doordat die armband van jou is geweest! Ik heb voor onze dochter ook een sieraad gekocht, ik geloof ook met zestien. Of achttien? Ik weet het niet meer, maar ze is nu 37 en draagt het nog steeds

 8. Ligt het aan mij dat ik geen enkele foto kan zien? Anyway, goede tips. Ik zou het inderdaad ook liever met een ‘bekend / erkend’ middel schoonmaken omdat ik het anders wel erg spannend vind. Wat je vertelt over de reiniging met cola, daar word ik niet blij van. Ik draag zelf bijna alleen maar gouden sieraden (voor al het andere ben ik allergisch. Mijn huid reageert heel snel daarop). Zilver lukt ook. Maar gold plated silver weer niet. Met name als het oorbellen zijn trouwens. Mijn oorlel wordt dan dik, rood en warm.

 9. Mooi idee hoor, ik had zelf zo’n armband in het goud, van m’n oma. Ik draag tegenwoordig witgoud en wat zilver, maar het zilver heeft geoxideerde accenten, dus zilverpoets is geen goed idee daar.

 10. Mijn huid heeft een warme ondertoon, daarom draag ik altijd goud. Mijn zilveren sieraden heb ik weggedaan.
  Mijn liefste sieraad is een ketting die mijn moeder van mijn vader heeft gekregen in hun verkeringstijd. Ik kreeg hem een paar maanden voor haar overlijden en ik draag hem wanneer ik me heel mooi wil maken, of wanneer ik mijn ouders dichtbij wil voelen.

 11. Wat een verschil zeg, na zo’n poetsbeurt! En wat een prachtig idee voor een cadeau. Het feit dat de armband van jou is geweest, vind ik het juist nog veel mooier maken.

 12. Een mooie Close Forever armband en een heel mooi cadeau Ik heb altijd Biotex Groen gebruikt [ bestaat dat nog ?] ,een tijdje weken evt even borstelen en schoon en glanzend .Ook heb ik een zilverpoetsdoek ,werkt ook goed .Zelf draag ik eigenlijk nog zelden iets van sieraden .

 13. Wat een mooi cadeau! Zeker omdat het je eigen armband is. Het cadeau voor je zoon vind ik ook mooi gevonden. Mijn dochter heeft ook een bedelarmband (grote paniek ooit: http://nicky0607.nl/?p=1234) en ik koop nog steeds af en toe een bedeltje voor haar. Steeds eentje als we op stedentrip gaan en laatst een huisje omdat ze een huis gekocht heeft. Zo leuk! Ik draag overigens gouden sierraden. Ik kan niet tegen zilver…

 14. Dat dus!! Ik snap kant en klare bedel armbanden ook niet, ik heb 3 bedel armbandjes van pandora om. 1 voor Engeland, 1 van Disney en 1 Random, op die random armband heb ik bijv een hondje en konijn omdat hun mij dierbaar zijn, een family bedel, bedeltjes die ik krijg bijv “sister” van mijn zus natuurlijk met verjaardagen ofzo, een klavertje vier omdat ik nooit geluk heb (bijgeloof dan maar) en een aapje omdat ik mn vriend altijd aap noem, je koopt niet zomaar een bedel. Een bedel zoek je bewust uit nav gebeurtenissen etc. Fijn dat jij er net zo over denkt haha!

 15. Ik heb toevallig afgelopen maandag een soortgelijk armbandje (closed forever) naar de juwelier gemaakt om te laten solderen, hij was kapot gegaan. Ze hebben hem daar meteen ook weer netjes opgepoetst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.