Huishoudelijke tips

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren sieraden schoonmaken

Mijn middelste dochter werd 16. En 16 vind ik net als 18 een bijzondere leeftijd. Daarbij hoort dan natuurlijk ook een bijzonder cadeau. Namelijk een oude zilveren bedelamband van mij. Maar dan moest ik hem wel eerst schoonmaken. Lees nu alles over zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren bedelarmband voor 16e verjaardag

Ik besloot haar een bedelarmbandje te geven, met één speciaal bedeltje voor haar zestiende verjaardag. Zo’n bedelarmband kun je dan de rest van je leven uitbreiden. Elk bedeltje staat voor een bijzonder moment. Of een bijzondere gebeurtenis in je leven. Kant-en-klare-bedel-armbanden heb ik dan ook nooit begrepen. Want die bedeltjes hebben immers geen speciale betekenis.

Een zilveren bedelarmband vinden valt niet mee!

Dus op donderdagochtend ging ik naar de stad met het idee: ‘Ik ga eventjes een bedelarmband kopen.’ Maar dat viel toch tegen! De meeste bedelarmbandjes die ik zag waren vrij kinderlijk. Of ik kreeg een rolberoertje van de prijs. Zonder bedelarmband ging ik weer naar huis. Toen herinnerde ik me ineens iets: ik had nog een kale bedelarmband uit mijn tienertijd in mijn sieradendoosje liggen.

Idee!

Het is een wat meer volwassen armband. Hij was alleen een beetje dof geworden:

bedelarmband

Zilveren sieraden schoonmaken: hoe doe je dat?

Ik wilde mijn dochter natuurlijk wel een mooie glimmende armband geven. Dus googelde ik zilveren sieraden schoonmaken.

Ik kwam de volgende methodes tegen voor zilveren sieraden schoonmaken:

 1. Als je zilveren sieraden alleen maar een beetje dof zijn, kun je ze schoonmaken met een beetje afwasmiddel.
 2. Bekleed een schaaltje met aluminiumfolie. Vul het schaaltje met heet water. Mix er één eetlepel waspoeder voor gekleurde was door. Doe je zilveren sieraden er bij in. Laat het een minuutje in trekken. De aanslag op je zilveren sieraden laat los, en hecht zich aan het aluminiumfolie. Dat is in ieder geval de theorie! Daarna goed afspoelen, en laten drogen aan de lucht.
 3. Neem een schaaltje. Leg een laag aluminiumfolie over de bovenkant. Leg je zilveren sieraden op het aluminium. Giet er kokend heet water bij. En voeg daarna een eetlepel zuiveringszout oftewel baking soda toe.
 4. Zilveren sieraden schoonmaken met azijn doe je als volgt: eoe je zilveren sieraden in een bakje met witte azijn, en laat dat 10 tot 15 minuten inweken.
 5. Doe twee Rennie’s of andere maagtabletten in een glas met heet water. Doe je zilveren sieraden er bij in. Wacht 2 minuten en haal ze er dan uit.
 6. Meng 1 kop warm water met 1/4 kopje ammoniak. Laat je zilveren sieraden 15 minuten inweken. Maak ze daarna voorzichtig schoon met een tandenborstel, en spoel goed af.
 7. Zilveren schoonmaken kan ook met ketchup! Leg je zilveren sieraden in ketchup, en maak ze daarna goed schoon.
 8. Maak zilveren sieraden schoon schoon met cola… Hoewel ik hier ook een berichtje over tegenkwam van iemand bij wie haar sieraden daarna heel dof waren geworden!
 9. Gebruik zilverpoets voor zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren sieraden schoonmaken met Jewelry cleaner

zilveren sieraden schoonmaken

Het voordeel van bovenstaande methodes is dat je deze spullen vaak wel in huis hebt. Maar omdat ik niet zeker wist of bovenstaande methodes de bedelarmband niet zouden beschadigen, gebruikte ik Jewelry Cleaner van Connoisseurs. Dat hadden we nog in huis. En het leek me de veiligste optie voor zilveren sieraden schoonmaken.

Hier onder zie je het resultaat. Met het bedeltje er aan. Het is zo’n handig bedeltje met een eigen sluiting. Je hangt het dus heel eenvoudig aan een armband.

zilveren sieraden schoonmaken

Kijk hier wat ik mijn oudste zoon gaf voor zijn achttiende verjaardag!

Wat voor soort sieraden draag jij?

Similar Posts

9 Comments

 1. Wat een geweldig cadeau!Hier heeft ze levenslang plezier van. Heel mooi dat jij haar bij bijzondere momenten de armband laat vullen. Een beetje hetzelfde idee als bij een tattoo; ook longlasting, maar dan wat (hoe zeg ik dat het beste…) minder pijnlijk/huid vriendelijker ;-). Je snapt me vast wel. En je tips komen als geroepen; vorige week kwam ik op zolder nog zilveren kettinkjes tegen die jammer genoeg nu ook erg dof zijn en zat toen te denken wat moet ik hier nu mee? Telepathie? Nu kan ik ze weer poetsen en daarna dragen :-). Zitten mooie Indiase edelstenen in. Naast zilveren sieraden (heb ook een zilveren trouwring) ben ik ook fan van (houten) kralen armbandjes.

 2. Ik mis de (ouderwetse?) krijtdoek! Dat ken ik van mijn oma. Krijtpoeder (misschien te krijgen bij de drogist?) mengen met water (1 theelepel is al genoeg). Daar een theedoek goed mee vol laten zuigen, daarna laten drogen. Met de theedoek kun je daarna het zilver poetsen. Hoewel dit misschien wel makkelijker gaat bij bestek dan bij sieraden…

 3. Ik heb een Pandora armband waar zilveren bedels aanzitten met zwarte accenten. Als je deze bedels in een bakje met allufolie enz legt worden de accenten zilverkleur en dat wil ik niet. Ook hebben sommige bedels een gouden stukje of een edelsteentje er in.
  Tip: Je neemt een bakje en doet hierin een klein beetje afwasmiddel en een paar drupjes ammoniak. Daarna vul je bij met heet water en legt je sierraden er in. Kwartiertje laten staan en dan afspoelen en drogen. Zowel het zilver, het goud en de stenen blijven mooi.

 4. Ik gebruik altijd een beetje tandpasta, nat maken met water en even (met je vingers) wrijven met tandpasta. Afspoelen en drogen, klaar!
  (Een “sonicator” werkt ook, maar die moet je dan net wel in de buurt hebben. Ik werk in een lab en daar hebben we er een, vandaar dat ik dat ook wel eens doe 😉 )

 5. Ik heb een bedelarmband van Pandora. Ik heb hem al jaren en ben er heel blij mee. Inmiddels heb ik de tweede er bij, omdat de eerste vol was met bedels. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.