Zilveren sieraden schoonmaken

Mijn middelste dochter werd 16. En 16 vind ik net als 18 een bijzondere leeftijd. Daarbij hoort dan natuurlijk ook een bijzonder cadeau. Namelijk een oude zilveren bedelamband van mij. Maar dan moest ik hem wel eerst schoonmaken. Lees nu alles over zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren bedelarmband voor 16e verjaardag

Ik besloot haar een bedelarmbandje te geven, met één speciaal bedeltje voor haar zestiende verjaardag. Zo’n bedelarmband kun je dan de rest van je leven uitbreiden. Elk bedeltje staat voor een bijzonder moment. Of een bijzondere gebeurtenis in je leven. Kant-en-klare-bedel-armbanden heb ik dan ook nooit begrepen. Want die bedeltjes hebben immers geen speciale betekenis.

Een zilveren bedelarmband vinden valt niet mee!

Dus op donderdagochtend ging ik naar de stad met het idee: ‘Ik ga eventjes een bedelarmband kopen.’ Maar dat viel toch tegen! De meeste bedelarmbandjes die ik zag waren vrij kinderlijk. Of ik kreeg een rolberoertje van de prijs. Zonder bedelarmband ging ik weer naar huis. Toen herinnerde ik me ineens iets: ik had nog een kale bedelarmband uit mijn tienertijd in mijn sieradendoosje liggen.

Idee!

Het is een wat meer volwassen armband. Hij was alleen een beetje dof geworden:

bedelarmband

Zilveren sieraden schoonmaken: hoe doe je dat?

Ik wilde mijn dochter natuurlijk wel een mooie glimmende armband geven. Dus googelde ik zilveren sieraden schoonmaken.

Ik kwam de volgende methodes tegen voor zilveren sieraden schoonmaken:

 1. Als je zilveren sieraden alleen maar een beetje dof zijn, kun je ze schoonmaken met een beetje afwasmiddel.
 2. Bekleed een schaaltje met aluminiumfolie. Vul het schaaltje met heet water. Mix er één eetlepel waspoeder voor gekleurde was door. Doe je zilveren sieraden er bij in. Laat het een minuutje in trekken. De aanslag op je zilveren sieraden laat los, en hecht zich aan het aluminiumfolie. Dat is in ieder geval de theorie! Daarna goed afspoelen, en laten drogen aan de lucht.
 3. Neem een schaaltje. Leg een laag aluminiumfolie over de bovenkant. Leg je zilveren sieraden op het aluminium. Giet er kokend heet water bij. En voeg daarna een eetlepel zuiveringszout oftewel baking soda toe. Zie ook mijn post met tips over Schoonmaken met baking soda.
 4. Zilveren sieraden schoonmaken met azijn doe je als volgt: eoe je zilveren sieraden in een bakje met witte azijn, en laat dat 10 tot 15 minuten inweken.
 5. Doe twee Rennie’s of andere maagtabletten in een glas met heet water. Doe je zilveren sieraden er bij in. Wacht 2 minuten en haal ze er dan uit.
 6. Meng 1 kop warm water met 1/4 kopje ammoniak. Laat je zilveren sieraden 15 minuten inweken. Maak ze daarna voorzichtig schoon met een tandenborstel, en spoel goed af.
 7. Zilveren schoonmaken kan ook met ketchup! Leg je zilveren sieraden in ketchup, en maak ze daarna goed schoon.
 8. Maak zilveren sieraden schoon schoon met cola… Hoewel ik hier ook een berichtje over tegenkwam van iemand bij wie haar sieraden daarna heel dof waren geworden!
 9. Gebruik zilverpoets voor zilveren sieraden schoonmaken.

Zilveren sieraden schoonmaken met Jewelry cleaner

zilveren sieraden schoonmaken

Het voordeel van bovenstaande methodes is dat je deze spullen vaak wel in huis hebt. Maar omdat ik niet zeker wist of bovenstaande methodes de bedelarmband niet zouden beschadigen, gebruikte ik Jewelry Cleaner van Connoisseurs. Dat hadden we nog in huis. En het leek me de veiligste optie voor zilveren sieraden schoonmaken.

Hier onder zie je het resultaat. Met het bedeltje er aan. Het is zo’n handig bedeltje met een eigen sluiting. Je hangt het dus heel eenvoudig aan een armband.

zilveren sieraden schoonmaken

Een andere veilige methode is je zilveren sieraden schoonmaken met een zogenoemd zilverpoetsdoekje.

Kijk hier wat ik mijn oudste zoon gaf voor zijn achttiende verjaardag!

Leestips

Oorbellen Hema

Veilig schoonmaken

Wat voor soort sieraden draag jij?

49 Comments

 1. Lily
 2. Ipie
 3. Floortje
 4. Anoniem
 5. Melissa
 6. Mandy
 7. Jouvence
 8. Jasmina
 9. Caroline

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.