Veilig schoonmaken x 4 + gratis printable!

veilig schoonmakenVeilig schoonmaken.

Doe jij dat?

Schoonmaakmiddelen zijn prettige hulpjes in het huishouden. Ze helpen je met vlekken verwijderen en schoonmaken. Maar als je ze niet op de juiste manier gebruikt kunnen ze ook juist vlekken veroorzaken! Misschien wat je níet wilde.

Zo heb ik ooit een mooie rode strokenrok geruïneerd… Ik ging de wc schoonmaken met chloor, en er spatte een klein druppeltje op mijn rok. Dat krijg je ervan als je iets te enthousiast met de wc borstel tekeer gaat. Dat kleine druppeltje chloor beet de kleur uit mijn rok… Er zaten een stuk of vier kleine witte vlekken op, die onherstelbaar waren.

Dat was een les die ik nooit meer ben vergeten!

Ik kan nog balen van die rok.

Jaime schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel over veilig schoonmaken en het juiste gebruik van 4 bekende schoonmaakmiddelen.

Deze 4 schoonmaakmiddelen kunnen vervelende vlekken veroorzaken

Schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk bedoeld om dingen mee schoon te maken. Toch kunnen ze ook vervelende vlekken in je spullen veroorzaken, die je er maar lastig weer uit krijgt. Om te voorkomen dat jou dit overkomt vertellen we je welke schoonmaakmiddelen hardnekkige vlekken kunnen aanrichten en je in sommige gevallen dus beter niet kunt gebruiken. Zo kun je veilig schoonmaken.

1. Allesreiniger

De naam doet vermoeden dat je met allesreiniger alles kunt reinigen, maar dat is niet zo. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om glas schoon te maken met allesreiniger. In allesreiniger zit namelijk zeep en dat veroorzaakt lelijke strepen en vlekken op het glas. Het kan hierdoor lijken alsof je het glas überhaupt niet hebt schoongemaakt, en dat wil je natuurlijk niet. Kies liever voor een schoonmaakmiddel op basis van azijn of ammoniak.

Gebruik ook geen allesreiniger op stoffen bekleding, daar kan het namelijk door verkleuren. Als je hardnekkige vlekken in je stoffen meubels of kleding hebt, kun je ze beter schoonmaken met afwasmiddel of shampoo.

2. Azijn

Gebruik nooit azijn op hardhouten vloeren. Azijn is zuur en schadelijk voor het hout. Het kan er daardoor voor zorgen dat je hardhouten vloer zijn glans verliest en dof wordt. Als het azijn in de vloer trekt loop je zelfs het risico dat het hout krom trekt en verkleurt. Laat het azijn dus staan en ga liever op zoek naar een schoonmaakmiddel dat speciaal bedoeld is voor hardhouten vloeren.

Azijn is ook een vijand van monitoren en schermen, omdat het vetafstotende laagje van het beeldscherm erdoor wordt aangetast. Hierdoor wordt het beeldscherm kwetsbaarder voor het vet van vingerafdrukken en na verloop van tijd door vlekken dus juist steeds viezer in plaats van schoner. Dat is dus het tegenovergestelde van veilig schoonmaken.

3. Chloor

Chloor maakt bij knoeien witte vlekken in je kleding. Als de chloor onverdund is kan het zelfs het weefsel beschadigen en voor gaten in de stof zorgen. Chloor kan voor veel dingen worden gebruikt en je dood er bacteriën mee, maar waak dus wel voor morsen op je kleding, want vaak krijg je chloorvlekken er nooit meer uit. Soms kun je schade wel vergoed krijgen van de verzekering. Vergelijk je woonverzekering om te zien wat je bij schade vergoed krijgt.

4. Kalkverwijderaar

In leidingwater zit kalk en dat zorgt voor kalkaanslag in je wastafel en op je vloertegels. Als je hier last van hebt, is het dus fijn om kalkverwijderaar in huis te hebben. Dit geldt alleen niet als je een natuurstenen wastafel of vloertegels hebt waar kalk op terecht gekomen is.

In veel soorten natuursteen zit namelijk al kalk. Als deze soorten natuursteen in aanraking komen met kalk ontstaan er witte vlekken. Als de kalk volledig in het natuursteen oplost bijten de vlekken uit en krijg je ze er helemaal niet meer uit. Dat is dus niet veilig schoonmaken! Het is daarom zelfs beter om kalkverwijderaar helemaal uit de buurt van je natuurstenen wastafel of vloertegels te houden.

Om vlekken in je natuurstenen vloer of wastafel te voorkomen kun je het beste het oppervlak laten impregneren. Dit zorgt namelijk voor een beschermlaagje dat water en vuil afstoot. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag en hoef je dus helemaal geen kalkverwijderaar te gebruiken om de vloer of wastafel schoon te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Check altijd van tevoren of het schoonmaakmiddel geschikt is voor hoe je het wilt gebruiken. Zo voorkom je dat het hardnekkige vlekken veroorzaakt die je er misschien niet meer uit krijgt, want in het ergste geval houd je namelijk blijvende schade over aan je spullen.

Lees voor veilig schoonmaken altijd de gebruiksaanwijzing op het schoonmaakproduct. Of bezoek deze website van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Zo worden je spullen wel mooi schoon, maar kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Nawoord over veilig schoonmaken

Dankjewel Jaime voor je informatieve post over veilig schoonmaken! Ik heb al je tips verzameld in een handige printable en ze aangevuld met extra tips*.

De beste tip vind ik toch wel om de gebruiksaanwijzing van een schoonmaakmiddel goed te lezen.

Leestips

Schoonmaken met baking soda

Aangebrande pan schoonmaken

The Pink Stuff

Wat is jouw favoriete schoonmaakmiddel? En hoe zorg jij voor veilig schoonmaken?

*Gebruikte bronnen voor de tips voor veilig schoonmaken onder andere: AD, Kitchn, RTL NIeuw, Homeworks, Roomed, Schoonmaakgoeroe, The Guardian, Milieucentraal, BNNVara Elle, Libelle, MAX Vandaag en Good Housekeeping.

Similar Posts

21 Comments

 1. gewoon met water poetsen is dus het best, maar zit daar ook niet van alles in?
  Ik gebruik eigenlijk altijd mr propre, de geconcentreerde , en gebruik heel weinig
  Een @->- voor jou.

 2. Ik gebruik zoveel mogelijk puur heet water, natuurazijn of baking soda, omdat dat het best is voor het milieu. En eigenlijk heb ik daar nog nooit problemen mee gehad dat het uitbijt of vlekken geeft. Mijn oma gebruikte vroeger inderdaad ook altijd chloor met bepaalde schoonmaakklusjes, ze droeg daarbij dan altijd dezelfde kleding ;)

 3. Ik maak reactief schoon, niet preventief. Pas als ik zie dat iets vies is dan maak ik het schoon met dreft of keukenazijn

 4. WE hebben diverse schoonmaakmiddelen in huis. Handig tips zit bij jou blogje. Ik maakt ook dikwijls schoon als het nodig moet. Fijne dag.

 5. Dat plaatje geeft een goed overzicht. Ik gebruik azijn heel veel, maar het is inderdaad niet overal goed voor. Ik probeer er overigens ook op te letten dat er geen microplastics in zitten, wat betreft duurzaamheid. Maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal.

 6. Ik maak meestal schoon met allesreiniger, azijn of soda en probeer zo min mogelijk allemaal verschillende schoonmaakmiddeltjes in huis te hebben.

 7. Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar vloeibare groene zeep. Schijnt niet zo slecht te zijn voor het milieu en ik ben er tevreden over.

 8. Dank je wel voor die handige printable! Ik ben dus zo iemand die glazen wast met allesreiniger. En ik ben inderdaad altijd geïrriteerd dat er daarna strepen ontstaan hahahaha! “HOE KAN DAT NOU?”. Thanks Nicole xxx

 9. Ik heb altijd onthouden dat mijn moeder vertelde dat chloor ervoor zorgt dat het schoon ‘ruikt’, maar niet dat het schoon ‘is’. Soms zijn mensen zo kwistig met chloor in het toilet, maar ik maak het altijd van te voren schoon met Jif (de pot) en de bril en alles juist weer met allesreiniger of Dettol-doekjes. Niet elk doekje is trouwens geschikt voor de wc-bril. Dus ja, dat lees ik ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.