Schoonmaken met de SuperSopGids update 2024

schoonmaken met de grote supersopgids

Schoonmaken met De Grote SuperSopgids?

Ik heb een allergie voor bekende Nederlanders die plotseling columns gaan schrijven, kledinglijnen ontwerpen, of gaan zingen en presenteren, daarbij niet gehinderd door enige opleiding of ervaring. Puur omdat ze Bekende Nederlanders zijn. Dan lees ik bijvoorbeeld liever het Het Grote Poetsboek van Diet Groothuis.

Dus toen ik in de bibliotheek Marja Middelkoops boek De Grote SuperSopGids zag liggen, was ik niet onder de indruk. Maar het oogde wel vrolijk, en bovendien is lenen gratis, dus nam ik het toch maar mee.

Wie is in vredesnaam Marja Middelkoop? Dat zal ik je zeggen!

Voor wie niet weet wie Marja Middelkoop is: een paar jaar geleden had ze samen met haar moeder een schoonmaakprogramma bij RTL4, waarin ze zwaar vervuilde huizen bezochten, en vervolgens schoonmaakten. Kenmerkend daarbij waren hun chique plastic handschoenen met een randje van bont, en hun zeer verzorgde uiterlijk. Ik vond het altijd best een leuk programma moet ik bekennen.

In onderstaand filmpje stelt Marja Middelkoop zich even voor:

Schoonmaken met Marja: Het uiterlijk van de SuperSopGids en de opmaak

Maar nu heeft Marja dus een boek geschreven. Over schoonmaken. De cover ziet er flitsend en 'snel' uit. Hij vraagt als het ware om actie. Toen ik het boek voor het eerst opensloeg kreeg ik in eerste instantie een onaangenaam Uitgeverij Snor gevoel.

Uitgeverij Snor is namelijk een uitgeverij die hun boeken zoo Leuk vormgeven, dat het wemelt van de verschillende lettertypes, kleurtjes en verschillende inzetten. Hun boeken zijn zo Leuk, dat je er duizelig van wordt. Maar uitgeverij Just Publishers weet een vrolijke opmaak succesvol te combineren met overzicht. Sterker nog: Marja doet iets waar ik dol op ben. Ze kondigt in het begin van het boek aan wat je als lezer kunt verwachten, en hoe het boek is opgebouwd. Toen ik dat las, had ze me al half voor zich gewonnen!

Wat biedt de SuperSopGids over schoonmaken?

Marja's insteek is dat de maatschappij is veranderd: we zijn allemaal druk, druk druk. Kennis van het huishouden wordt niet meer vanzelfsprekend van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Zoals dat groene zeep een echte alleskunner is, evenals baking soda.

Dat zorgt voor spanningen in het huishouden. Marja spreekt de lezer rechtstreeks toe, als een soort coach, en neemt je vervolgens aan de hand en leidt je stap voor stap door het huishoudelijk werk heen. Van boven naar beneden.

Naast een algemeen kader dat richting geeft aan de huishoudelijke taken, biedt Marja veel praktische tips hoe je iets het beste kunt schoonmaken, wat je daarvoor nodig hebt, en hoe vaak het gedaan moet worden. Ook geeft ze een lijst met basisspullen die in ieder huishouden een plek moeten hebben. Enkele oude getrouwen zijn:

Daarnaast staan ook koperpoets en zilverpoets op het lijstje, maar dat ga ik niet halen, want ik heb geen koper en zilver. Het boek eindigt met een vlekkenwijzer.

Lees ook Baking soda Nederlands!

Enkele highlights uit de SuperSopGids over schoonmaken

Sommige tips vond ik echt verrassend. Wist jij bijvoorbeeld dat een witte handdoek makkelijker droogt dan een gekleurde, omdat in een witte handdoek geen kleurstoffen zitten?! En dat je kalkaanslag in de wc kunt verwijderen met cola (geen light!)? Een handige tip voor bij het wc schoonmaken.

Conclusie over schoonmaken met Marja

Tot mijn eigen verrassing vind ik de De Grote SuperSopGids SuperHandig! Als dochter van een moeder die me leerde: 'Zo gauw je genoeg geld hebt, moet je een werkster inhuren,' ben ik helaas een huisvrouw van de koude grond. Marja's aanpak heeft iets trouwhartigs: je voelt dat je bij haar in goede handen bent. En door haar stap voor stap aanpak, krijg ik het gevoel dat ik na het lezen van de SuperSopGids precies weet hoe ik mijn huishouden moet aanpakken. Lees ook mijn post over Schoonmaken met baking soda!

P.S.

Toen ik een dag later mijn keuken wilde schoonmaken, pakte ik de SuperSopGids erbij, en bladerde naar het hoofdstuk 'Keuken' op zoek naar een stappenplan. Toen viel de SuperSopGids me toch een beetje tegen, ondanks mijn eerste positieve indruk. Want het hoofdstuk 'Keuken' bestaat eigenlijk vooral uit losse tips, en niet uit een stappenplan. Blijkbaar moet je het als lezer doen met de algemene stappen voor het schoonmaken van een huis in een eerder hoofdstuk. Als naslagwerk vind ik het achteraf bezien dus toch wat minder geschikt. Maar mijn totaalindruk blijft positief!

De supersopgids kopen?

De SuperSopGids is voor 12,99 te koop bij Bol.com

schoonmaken

Leestips over schoonmaken!

Heb jij een bepaald boek/naslagwerk dat je gebruikt om je huishoudelijk werk te doen?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb twee naslagwerken, genaamd: internet en mama. Wat betreft die laatste, ik had gewoon beter moeten opletten en luisteren toen ik jong was, zeker op kookgebied! Maar je bent nooit te oud om te leren :-)

 2. Mijn naslagwerk op het gebied van schoonmaken is moeders. Eigenlijk kan ik het ook wel zelf hoor, ben ik inmiddels al een grote meid. Maar soms komt er nog weleens een tipje van vroeger boven water, dat blijft altijd leuk.

  Misschien kan moeders jullie een tip geven? Kieper niet je laatste beetje shampoo in je wasmachine: https://www.inrustigvaarwater.blogspot.nl/2012/07/schuim.html. Moeders kwam erachter dat dat nl niet zo verstandig is.

  Bedankt voor je leuke boekverslag.

 3. Dat van beter drogen had 'k al eens gemerkt met theedoeken, 'k had ooit heul chique zwarte met een wit streepje maar ermee drogen ging voor geen meter toen 'k de witte (met zwart streepje) kocht en in gebruik nam werd de vaat ineens wel weer goed droog.
  groet

 4. Het boek, lekker schoon, een uitgave van Margriet heb ik ooit voor mijn man ergens op de kop getikt. Dat is echt een super boek. Goed algemeen deel (en maar een paar dingen die je in huis moet hebben) en per ruimte. Had niet gedacht dat het zo veel tijd zou schelen. Het heeft ons heel veel opgeleverd. Wel erg saai opgemaakt en ook zijn er geen leuke plaatjes. (al heb ik het boek jaren geleden gegeven, toen ook zelf gelezen en staat al weer even in de kast dus ik schrijf dit het uit m'n hoofd ;)

 5. Als dochter van een moeder, die niet verder kwam dan een simpele maaltijd koken en de was op laten halen door de wasserij (vader en ondergetekende deden de dingen die we in de huishouding nodig vonden en af en toe kwam de oude huishoudster van mijn grootmoeder om de ergste ellende weg te werken)heeft het me jaren gekost om een beetje overzicht te krijgen in het hoe en wat qua schoonmaken......
  En toen ontdekte ik Flylady! Hoera! Huishouden blijft m´n Achillespees, maar er zit nu een zekere regelmaat in, ik hoef niet meer in paniek te raken als er plotseling bezoek of logé´s komen (vroeger moest ik dan de logeerbedden ´uitgraven´...hahaha)
  Afdrogen doe ik met ouderwetse blauwgeruite droogdoeken, doen het prima!

 6. Volgens mij zag ik dit boek in de uitverkoop bij de Bruna deze week. Niet voor mij - ik betaal er met zeer grote vreugde een mevrouw voor om dit soort klussen voor me te doen!

 7. Boeken over huishouden hebben we niet, we doen alles gewoon zoals we denken dat het moet. Groene zeep staat overigens wel in de schoonmaakkast, de schoonmaakazijn ook...

 8. Iets wat ook niet mag ontbreken is scheerschuim. Daar kun je van alles mee. Van je oven reinigen, tot behoorlijke vlekken verwijderen.

 9. ten onrechte staat koperpoets niet op het lijstje wat veel mensen niet weten is dat je met koperpoetsmiddel doffe plekken en krasjes in kunstof kunt wegwerken

 10. Ik ken de vrouwen wel van tv, de dames met handige poetstips. Zo te lezen kan je in het boek veel poets tips en huishoudklusjes opdoen.

 11. Wat een onwijs leuke boekrecensie!! Dat smaakt naar meer. Ik ben ook dol op uitgever SNOR. Dit boek ken ik nog niet maar je hebt mij wel enthousiast gemaakt.

 12. Ik ken haar nog wel van tv... vond het altijd wel leuk om te kijken. Zelf heb ik geen boek wat ik gebruik voor huishoudelijke klusjes al lijkt het me wel interessant om te lezen.

 13. Klinkt als een handig boek, al weet ik niet of het helemaal mijn ding is. Eerlijk gezegd zoek ik de meeste losse tips al bij websites als 'Oma Weet Raad' op. Tenzij onze internetverbinding het begeeft, denk ik dat dit boek niet per se iets voor mij is. Wel een duidelijke uitleg over het boek hoor! Ik hoop dat je er veel aan hebt als naslagwerk.

 14. Beste Vlijtig Liesje
  Er is 1 schoonmaaktip dat ik vrijwel nooit tegen kom:
  VLOEIBAAR Biotex groen (dus niet de poeder) voor hardnekkig vuil. Vooral bij gelakte oppervlakken, de enzymen doen het werk. Met een geconcentreerd sopje het lakwerk afnemen met regelmaat. Desnoods oppervlak ermee insmeren en een poos zo laten zitten om het z’n werk te laten doen. Afnemen met schoon warm water. Ideaal voor rokers (ben ik nl.).
  Dit is beter voor het lakwerk. Je moet het wel regelmatig doen. Hooguit 1x per 1/2 of jaar met verdunde ammonia extra schoonmaken.
  N.B. Wel letten op de keuze van verf: goed merk dat een ‘harde’ oppervlak geeft. Alleen bep. AH winkels verkopen het.
  N.B.2 Ook goed voor ontstoppen/-vetten van afvoer, een nacht met kokend water en geconcentreerd sopje laten staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.