Zonnepanelen schoonmaken? 5 aandachtspunten!

zonnepanelen schoonmaken

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Wij hebben onze zonnepanelen nu bijna een jaar.

Ineens vroeg ik me af:

‘Moeten we de zonnepanelen schoonmaken?’

Ik ging op zoek naar het antwoord

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Ik zocht naar het antwoord op deze vraag met een kritische blik. De antwoorden van bedrijven die professioneel zonnepanelen schoonmaken, vond ik bij voorbaat twijfelachtig.

Want uiteraard zeg je dan dat je zonnepanelen moet schoonmaken.

Je gaat toch niet je eigen dienst onderuit halen? Sterker nog, waarschijnlijk zeg je ook nog dat je dat beter aan professionals kunt overlaten.

Zo kwam ik terecht op de website van Radar en Zelfstroom.nl.

Radar over zonnepanelen schoonmaken

Op de website van Radar lees ik dat zowel energieleveranciers Eneco en Vattenfall aangeven dat zonnepanelen schoonmaken op zich een goed idee is. Vuil gaat er vaak wel af door een flinke regenbui, maar vogelpoep kan hardnekkig zijn.

Maar als het je gaat om een goede opbrengst van de zonnepanelen loont het niet!

Vattenfall adviseert zelfs om de regen gewoon haar werk te laten doen.

Zelf zonnepanelen schoonmaken aandachtspunten

 1. Het water dat je gebruikt voor de schoonmaak mag geen kalk bevatten. Je moet gedemineraliseerd water in haar puurste vorm en dus zonder kalk gebruiken. Maak dus niet lekker zelf een sopje!
 2. Je mag geen schoonmaakmiddel gebruiken. Alleen dat osmose water.
 3. Gebruik een zachte spons, want ‘Oh wee,’ anders krijg je misschien krassen op je kostbare zonnepanelen!
 4. Maak niet schoon op hete dagen. Dan zouden de zonnepanelen zelfs kunnen barsten!
 5. Je zonnepanelen zullen al snel weer vies worden.

Kortom veel gedoe, met eigenlijk maar weinig en kort resultaat.

2 redenen om zonnepanelen niet schoon te maken

Op Zelfstroom geven ze 2 praktische redenen waarom je zonnepanelen niet schoon hoeft te maken. Allereerst omdat ze in een bepaalde hellingshoek liggen. Daardoor zal regenwater het vuil wegspoelen.

Ten tweede omdat zonnepanelen een ‘dunne, vuilafstotende laag’ hebben, aldus zelfstroom.nl. Daardoor blijft er weinig vuil liggen.

Milieucentraal over zonnepanelen schoonmaken

Ook volgens Milieucentraal is zonnepanelen schoonmaken niet nodig. Net als zelfstroom.nl zeggen ze dat doordat zonnepanelen in een hoek van meer dan 20 graden liggen, ze vanzelf schoon worden door de regen.

‘Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken.’

Zonnepanelen schoonmaken met azijn?

Azijn is een alleskunner. Mensen die graag schoonmaken met azijn vroegen zich af: kun je zonnepanelen schoonmaken met azijn? Ik ril een beetje bij de gedachte! Want als je alleen maar speciaal osmose water mag gebruiken, dan is azijn veel te agresseif.

Dus nee: ga vooral niet zelf zonnepanelen schoonmaken met azijn!

Kieskeurig over zonnepanelen schoonmaken

In onderstaand filmpje komt de vraag moet je zonnepanelen schoonmaken ook aan de orde. De expert in het witte overhemd antwoord ferm: ‘Nooit,’ gevolgd door:

‘Een voorjaarsbuitje en de ellende is er weer af. En ook herfstbuitjes… Ideaal.’

Hij zegt bovendien ook nog dat hij geen verschil in opbrengst ziet na een regenbui of als de zonnepanelen viezig zijn met onder andere vogelpoep.

De expert in een zwarte trui nuanceert dit enigszins. Hij heeft het over algen langs het frame aan de onderkant. Die kunnen gaan groeien en dan het zonnepaneel gaan bedekken. ‘Maar het paneel krijgt instraling van de zon, en houdt zichzelf schoon,’ zegt hij ook.

N.B. Laat je niet intimideren door de lengte van het filmpje! Ik heb de code zo geplakt dat hij meteen naar het fragment over het schoonmaken van zonnepanelen gaat!

Vlekken op zonnepanelen

Hoe zit het dan met vlekken op zonnepanelen? Kan dat kwaad? Of worden vlekken op zonnepanelen er ook gewoon vanzelf afgespoeld? Ook hier geldt dat de speciale coating van zonnepanelen ze beschermt. Vlekken op zonnepanelen hoef je dus niet weg te poetsen. Dat gebeurt vanzelf als het regent.

Bovendien: hoe komt het dat je weet dat er vlekken op zonnepanelen zitten?

Persoonlijk zou ik zeggen: laat ze gewoon hun werk doen, en kijk er niet teveel naar. Dat geeft alleen maar stress. Alle experts zeggen dat zonnepanelen schoonmaken niet nodig is, dus laat het los.

Samenvattend

Zonnepanelen schoonmaken is op zich een goede zaak, maar de kosten en inspanningen van zelf zonnepanelen schoonmaken zijn hoger dan wat het oplevert. Zo moet je bijvoorbeeld speciaal water kopen, of een professional betalen.

Laat het dus gerust aan de regen over.

Confirmation bias disclaimer

Ken je het fenomeen confirmation bias? Dat is dat je dingen ziet en leest die lekker hetzelfde zijn als jouw ideeën en gedachten.

Ik geef eerlijk toe dat de adviezen dat zonnepanelen schoonmaken niet nodig is mij erg goed uitkomen. Als je op internet wilt lezen dat het essentieel is om ze wel minstens 1 keer per jaar schoon te maken, dan kun je dat ook vinden.

Als tegenwicht tegen mijn confirmation bias heb ik daarom geprobeerd om betrouwbare websites te gebruiken voor mijn informatie!

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met zonnepanelen schoonmaken en opbrengst?

Similar Posts

12 Comments

 1. Dat is zeker een prettige uitkomst. Ik moet denken aan al die mensen die zonnepanelen op een plek hebben waar je er moeilijk bij kunt. Die zullen ook zeer blij zijn hiermee. Wel verrassend overigens, dat het voor je rendement dus helemaal niet uitmaakt.

 2. Wij hebben ze nu een paar jaar, maar nog nooit schoongemaakt hoor. Merken we niks van, de opbrengst gaat niet achteruit.

 3. Zonnepanelen schoonmaken, ach je hoeft er niet doorheen te kijken.
  Er zijn bedrijven uit de grond gestamd die zonnepanelen schoonmaken.
  Maar het is inderdaad niet nodig, net als de vaat eerst afspoelen voor deze in de vaatwasser te zetten. Hans

 4. Mijn installateur van zonnepanelen heeft me bij plaatsing gezegd dat ik ze niet hoef schoon te maken en niet in reclame moet trappen van bedrijven die komen aanbellen om ze schoon te kunnen maken. Na meer dan 10 jaar nog steeds nooit schoongemaakt :) en opbrengst blijft gewoon hoog

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.