Onze zonnepanelen ervaring: juni 2021 – oktober 2023

zonnepanelen ervaring

Twee jaar geleden  waagden mijn man en ik éindelijk de sprong, en kochten zonnepanelen.

Het leek me leuk om een update te doen, en onze zonnepanelen ervaring te delen.

Wat kostten onze zonnepanelen?

Ik heb de offerte uit juni 2021 er even bijgepakt. De installatie van onze zonnepanelen kostte ons € 9.141,57 incl. btw. Voor dat bedrag kregen we:

 • de levering én installatie van 20 stuks DMEGC 370W Mono Full Black half cel panelen
 • 1 omvormer type: SE7K-3 FASE
 • 20 stuks SE Optimizer P401
 • de ondersteuningsconstructie waaraan de panelen bevestigd worden
 • kabel en connectoren

Onze zonnepanelen zouden volgens de offerte jaarlijks gemiddeld 6.991 kWh opleveren.

Hieronder zie je het dak waar de zonnepanelen op liggen:

ons huis op de offerte

Zonnepanelen subsidie

Destijds heb ik gegoogled of de gemeente Doetinchem een subsidie had voor zonnepanelen. Maar helaas was dat niet het geval. Overweeg jij zonnepanelen? Op subsidies-zonnepanelen.nl/ kun je opzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Zonnepanelen en BTW: € 1.437,0 terug

Als je zonnepanelen koopt ga je stroom produceren. Dat maakt je een ondernemer volgens de Belastingdienst. Dat betekende dat je alle BTW die je betaalt voor je zonnepanelen terug kunt krijgen. In ons geval was dat € 1.437,0

Btw-deel in deze offerte: € 1.586,55
Btw-deel SunNed : € 10,50
Btw-deel levering stroom: -/-€ 160,00
Per saldo terug te krijgen: € 1.437,0

Sinds 1 januari 2023 geen BTW meer op zonnepanelen

Maar let op: sinds 1 januari 2023 betaal je geen BTW meer als je zonnepanelen koopt. Dus je hoeft ook geen BTW meer terug te vragen. Dat scheelt weer een boel gedoe.

Zonnepanelen ervaring: de dag van de installatie

De zonnepanelen werden op dinsdag 29 juni 2021 op ons dak geïnstalleerd. Ik dacht dat ik gewoon lekker rustig kon werken, maar zonnepanelen installeren blijkt een lawaaiige klus! Al was het maar omdat de zonnepanelen monteurs hun radio keihard aan hadden staan ; )

Van narigheid ben ik het huis ontvlucht en met mijn jongste dochter naar Winterswijk gegaan. Omdat ze vlak bij het raam van mijn kantoor aan het werk waren, kon ik zelf echt niet werken. Mijn man had er minder last van, en die heeft de installateurs van koffie voorzien.

Zonnepanelen opbrengst: hoeveel brengen onze zonnepanelen op?

Hoeveel brengen onze zonnepanelen nou feitelijk op? Hoewel mijn vader register-accountant was en supergoed met cijfertjes ben ik een enorme dummie als het om cijfertjes gaat…. Maar gelukkig kan ik via SolarEdge heel makkelijk onze zonnepanelen opbrengst bekijken.

Zonnepanelen opbrengst per maand

Hieronder zie je onze zonnepanelen opbrengst per maand sinds 2021.

zonnepanelen opbrengst per maand

Wat me in deze grafiek in ieder geval meteen opvalt is dat de opbrengsten mooi zijn gestegen sinds 2021.

Zonnepanelen opbrengsten in 2022

Ik heb het opgezocht: 8,08 is evenveel als 8,08 kWh.

Screenshot 2023 10 01 at 08.36.39

En hieronder de opbrengsten van onze zonnepanelen tot nu toe in 2023:

zonnepanelen ervaring

Hoeveel hebben we bespaard met onze zonnepanelen?

Bij een gemiddelde opbrengst van 6,991 kWh besparen we ongeveer 1.559,= per jaar. De zonnepanelen waren in 2021 een besparing van 20,63% op onze energierekening.

Dit zou betekenen dat we de kosten van onze zonnepanelen in ongeveer 6 jaar terugverdiend hebben. Dat sluit aan bij de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen voor de energiecrisis. In de Geldgids van juni/juli 2023 lees ik dat ene Jap Engelsman zijn zonnepanelen binnen 3 jaar al terugverdiende!

zonnepanelen ervaring

Serviceabonnement en schoonmaakabonnement voor zonnepanelen?

We hebben geen gebruik gemaakt van het zogenoemde serviceabonnement voor zonnepanelen. Dat kostte 7,69 per maand. Wij kiezen ervoor om gewoon het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geïnstalleerd te bellen indien nodig.

Het schoonmaakabonnement voor zonnepanelen ad 7,69 hebben we óók niet genomen. Ik heb namelijk begrepen dat zonnepanelen vanzelf schoon worden door de regen. Zie ook mijn post over zonnepanelen schoonmaken.

Conclusie onze zonnepanelen ervaring na 2 jaar

In de offerte die we kregen stond dat de zonnepanelen gemiddeld 6.991 kWh per jaar zouden opbrengen.

Ik ben blij te kunnen zeggen dat we daar boven zitten.

En als ik kijk naar ons energieverbruik bij Budget Energie, dan zie ik dat we dagelijks meer energie hebben opgewekt dan we hebben gebruikt.

We hebben een positieve zonnepanelen ervaring

Mijn man en ik zijn allebei heel blij met onze investering in zonnepanelen. Onze zonnepanelen ervaring is positief. Ze geven me een gevoel van financiële zekerheid en veiligheid. Mocht ons inkomen drastisch minder worden, dan zijn onze maandlasten in ieder geval niet zo vreselijk hoog.

Wat is jouw zonnepanelen ervaring?

Similar Posts

27 Comments

 1. Als ik het goed bekijk zie ik dat je meer produceert dan je gebruikt, en dan nog maar 20% verlaging van de rekening?. Je had dan beter kunnen kijken hoe je van het gas af kan (zonneboiler, warmtepomp).

  1. We willen inderdaad best een zonneboiler of warmtepomp maar mijn man en ik vinden het best lastig om hierin de juiste keuzes te maken. Er is zoveel informatie dat het soms overweldigend is.

 2. Ik zie dat Sjoerd je van tips voorziet om nog goedkoper af te zijn, dat zou helemaal mooi zijn voor jullie.

  Love As Always
  Dimario

 3. Die onderhoudsabonnementen zou ik er ook niet bij hebben genomen. Vind ik nog flink prijzig ook. Heel fijn dat jullie zo’n positieve ervaring hebben.

 4. Eindelijk een duidelijk overzicht en uitleg over zonnepanelen. Ik werd er wijzer van. Wij hebben geen zonnepanelen liggen. We hebben er ooit over gedacht maar ze zijn een stuk duurder in DK en ons dak leent zich er niet toe.

  1. Dankjewel Dorien! Dat vind ik fijn om te lezen. Ik vind de informatie over zonnepanelen soms ook best lastig en ondoorzichtig dus ik ben blij dat dit artikel dat niet is.

 5. dat klinkt wel heel positief Nicole

  interessant om dit zo in detail te kunnen vergelijken

  of die vergelijking met hier in België overeenstemt, weet ik zo niet

  de reglementering is verschillend

  zelf heb ik er geen, wegens de richting van het dak

  prettige dag

 6. Op de zonkant van ons huis staan 2 enorme berkenbomen die echt alle zon tegenhouden
  Dus heeft geen zin om ze daar te leggen. We overwegen op de garage ;)

 7. Super interessant om te lezen! Ik hoop op den duur ook genoeg zonnepanelen te hebben, zodat ik een soort van zelfvoorzienend word ;-)

 8. Ik huur nu ook al twee jaar zonnepanelen en het levert ook nog wat op.
  Maar gezien de hoeveelheid zonnepanelen en een overheid die de salderingsregeling wil korten, vraag ik me af of het in de toekomst nog rendabel blijft. Hans

 9. Wij hebben ze nu zelf sinds deze zomer, halverwege juli werden ze in een uurtje of twee gelegd. Ik wilde ze nog koffie aanbieden, maar toen waren ze alweer klaar en moesten ze naar de volgende klant. Ik vind het tot nu toe inderdaad ook een positieve ervaring.

  Wel heb ik al meer dan tien jaar dat ik wat geld stop in zonnepanelen en in windenergie elders. Windenergie via regionale clubs (zoals de Windvogel) die een of meerdere windmolens hebben. Zonnepanelen is het voordeligst als je het in je eigen buurt kunt doen via een energiecoöperatie, zie deze pagina van Greenchoice: https://www.greenchoice.nl/zelf-opwekken/energiecooperaties/ . Zo kunnen ook mensen die zelf geen gunstig dak hebben (of die zelf geen dak hebben) toch meedoen.

 10. netjes als het zo goed uitpakt. Ik zou ze ook graag willen, maar zit te kijken met een VVE en de rest van de bewoners van ons appartementen complex.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.