Zonnepanelen minder voordelig: linksom of rechtsom!
Last updated on August 26th, 2024 at 09:02 am
- Energiebedrijven laten klanten met zonnepanelen extra betalen
- Waarom laten energiebedrijven klanten met zonnepanelen extra betalen?
- Zonnepanelenboete: hoe energiebedrijven eigenaren van zonnepanelen laten betalen
- Hoe redelijk zijn de extra kosten?
- Wat kun je zelf doen?
- Tot slot
- Terugleverboete: was het beter geweest als de salderingsregeling wel was afgeschaft?
- Leestips
In februari werd de afbouw van de salderingsregeling door de Eerste Kamer afgewezen. Voor wie het niet weet:
Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding. (Bron: Rijksoverheid)
Je kunt bij wijze van spreken de zonnestroom die je zonnepanelen in juli opleveren wegstrepen tegen je energieverbruik in november. Stel, je levert per jaar 2000 kWh met je zonnepanelen, en je verbruikt ook 2000 kWh. Dan betaal je niets voor jouw stroomverbruik.
Dat deze regeling niet wordt afgeschaft klinkt als goed nieuws.
Energiebedrijven laten klanten met zonnepanelen extra betalen
Maar het gevolg is dat energiebedrijven klanten met zonnepanelen op hun dak extra laten betalen. Op de site van BNN Vara lees ik dat het daardoor anderhalf jaar langer duurt om ze terug te verdienen.
Dus zonnepanelen worden alsnog minder voordelig.
In dit geval niet door de afbouw van de salderingsregeling, maar doordat zonnepanelen bezitters een hogere rekening krijgen van energiebedrijven. Een gevalletje ‘Of je nu van de kat gebeten wordt, of van de hond, gebeten word je toch’
Waarom laten energiebedrijven klanten met zonnepanelen extra betalen?
Omdat energie duurder is in de winter, kost de salderingsregeling energiebedrijven geld. Om te voorkomen dat mensen zonder zonnepanelen moeten meebetalen aan iets waar ze niet de voordelen van hebben, wordt de rekening direct bij de zonnepaneel bezitter gelegd.
Hoeveel een energiebedrijf kwijt is aan een klant met zonnepanelen wordt bepaald door het aantal zonnepanelen dat die klant heeft, het aantal zonuren en de hoeveelheid stroom die gesaldeerd wordt.
Zonnepanelenboete: hoe energiebedrijven eigenaren van zonnepanelen laten betalen
In de krant zetten ze de verschillende manieren waarop energiebedrijven eigenaren van zonnepanelen extra laten betalen handig op een rijtje:
- Terugleverkosten rekenen (7 bedrijven). Je gaat dan dus betalen voor de energie die je zonnepanelen opwekken.
- Hoger vastrecht (3 bedrijven)
- Hoger tarief voor elektriciteit betalen(3 energiebedrijven)
- Hogere gasprijzen (2 energiebedrijven)
- Geen bonus bij afsluiten van een contract voor zonnepaneel bezitters (4 energiebedrijven)
- Geen meerjarige contracten voor mensen met zonnepanelen (11 energiebedrijven)
Hoe redelijk zijn de extra kosten?
ACM, de Autoriteit Consument en Markt is bezig met een onderzoek naar de redelijkheid van de extra kosten voor mensen met zonnepanelen. In april worden de resultaten verwacht. Eén van de aandachtspunten is of het niet een verdienmodel voor energiebedrijven wordt om zonnepaneel bezitters extra te laten betalen.
Wat kun je zelf doen?
- Kies zorgvuldig een energieleverancier.
- Kijk goed hoe jouw energieleverancier bezitters van zonnepanelen extra kosten berekent. Welke van de hierboven genoemde vormen zijn voor jouw energieleverancier van toepassing?
- Rekent jouw energieleverancier een terugleververgoeding? In dat geval is het als zonnepanelen bezitter de kunst om zoveel mogelijk energie te
verspillengebruiken. Zo vond ik het altijd een slecht idee om de vaste airco op onze zolder slaapkamer al ‘s middags aan te zetten. Maar als ik het goed begrijp wordt dit nu juist aangemoedigd. Verder is het een goed idee om overdag alle klusjes te doen waarvoor je elektriciteit nodig hebt. Doe bijvoorbeeld vooral overdag de was op zonnige dagen. Het nadeel is dat je hierdoor mogelijk de voordelen van de salderingsregeling verliest. - Bereken daarom of de financiële voordelen van de salderingsregeling de extra kosten die jouw energieleverancier rekent voor teruglevering compenseren. Zo niet, dan kom ik weer uit bij punt 3: voorkom dat je energie teruglevert door op zonnige dagen zelf zoveel mogelijk energie te verbruiken.
- Als je nog zonnepanelen wilt kopen, is het de kunst om er vooral niet teveel op het dak te leggen.
Tot slot
Mijn man en ik hebben ruim 15 jaar gewikt en gewogen of we het zouden aandurven om zonnepanelen te kopen, want het is toch een flink bedrag. We zijn blij dat we ze hebben, maar het is wel jammer dat ze minder voordelig worden. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet leuk voor mensen zonder zonnepanelen als zij moeten betalen voor iets waar ze niet de voordelen van hebben.
Dus tsja….
Wat ik vooral niet zo goed begrijp is het idee dat we in theorie dus energie heel veel energie moeten gaan gebruiken om te voorkomen dat we extra kosten krijgen door een teveel aan zonne-energie??? Terwijl ik juist altijd probeer zo zuinig mogelijk te doen.
Terugleverboete: was het beter geweest als de salderingsregeling wel was afgeschaft?
Zou het achteraf misschien gunstiger zijn geweest als de salderingsregeling wel was afgeschaft? Volgens de energiebedrijven worden mensen met zonnepanelen nu ‘onvoldoende gestimuleerd’ om als de zon schijnt, energie te verbruiken. Door hun ‘terugleverboete’ nemen de energiebedrijven het heft in eigen hand.
Leestips
- Zonnepanelen ervaring
- Moet je zonnepanelen schoonmaken?
- Zonnepanelen storing
- Kun je teveel zonnepanelen hebben?
Wat zijn jouw gedachten over de financiële perikelen rondom zonnepanelen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb al een aantal jaren zonnepanelen op het dak liggen, die zijn al lang terugverdient. De salderingsregeling moet worden afgeschaft voor mensen die meer leveren dan ze verbruiken, want dat zijn de mensen die het stelsel onder druk zetten.
Ik vind het een ingewikkelde kwestie. Inderdaad ben ik blij dat ik niet mee hoef te betalen voor de zonnepanelen van een ander (ik heb ze niet), maar tegelijk vind ik dat de panelen voor de bezitters ook wel echt voordelen moeten hebben…
Linksom of rechtsom, je gaat meer geld betalen, dat is nou altijd al zo geweest.
Love as Always
Dimario
Jemig, dit is voor mij typisch een staaltje van de narcistische samenleving: zowel overheid en bedrijven wijzen naar een ander, leggen de schuld bij een ander (de consument moet hun cashflow oplossen) en maken de uitleg vervolgens zo ingewikkeld dat je voelt dat je bespeeld wordt, maar je net niet helemaal de vinger erop kunt leggen hoe dat dan zit.
Mijn hersens lopen in ieder geval helemaal vast op hoe het nou in elkaar zit. En dan heb jij het nog goed uitgelegd. :-)
Nu moeten de zonnepanelen-mensen opdraaien voor het gebrek aan opvang van wisselende stroomlevering. Dat wist men toch van te voren? Mijn man zei “Als elke zonnepanelen-eigenaar nu in dezelfde maand zijn panelen uitschakelt,zou dat een signaal zijn?
‘De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen geld krijgen voor de energie die hun zonnepanelen opwekken.’ Klopt niet. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft krijg nog steeds geld voor teruggeleverde stroom. Het gaat juist om het verrekenen en wegsterpen van stroom die je in de zomer levert tegen stroom die je in de winter terughaalt.
Vooral de combinatie overmaatse zonnepanelen met warmtepomp kost veel geld. De energie die je in de zomer overdag levert is maar een paar cent waard, omdat niemand er op dat moment op zit te wachten. De energie voor de warmtepomp die je on de winter terughaalt wordt opgewekt door gascentrales en kost circa 20ct per kWh. De EU heeft al eerder gesteld dat de salderingsregeling van NL niet deugt. Het zorgt er ook voor dat dikkere kabels nodig zijn tot in alle uithoeken. Netbeheerders zijn daar druk mee bezig en hebben daar enorme kosten aan.
Het gaat ook om het jaarsalderen dat zoveel kost. Sommige leveranciers willen wel maandsalderen. Dwz de stroom die je teruglevert in de zomer is niet over te dragen naar de winter.
Gewoon overstappen op windmolens, die leveren in de winter en ‘s-nachts ook.
Gas hoef je niet bij dezelfde leverancier te nemen als elektra. Op die manier kan je voorkomen dat je gasprijs hoger wordt bij zonnepanelen.
Dankjewel voor de goede aanvulling Ximaar!
Het probleem zit er in dat de energieleverancier je overtollige stroom niet opslaat in een accu en dat uit die accu teruglevert in de winter. Dat systeem zou overigens enorm duur worden. Sommige mensen beginnen daarom aan een thuisaccu. Dagstroom slaan ze op voor de avond. Maar zelfs dat verdien je vrijwel niet terug. Er is ook een optie dat je het opslaat in je accu van een elektrische auto. Maar die moet dan thuis staan tussen 11 en 16 uur om op te laden en tussen 18 en 21 uur om terug te leveren. En daarna is ie leeg en kan je de volgende morgen niet rijden. ;-)
Een thuisaccu heb ik ook begrepen dat enorm duur is en niet echt effectief.