Reacties

Zonnepanelen minder voordelig: linksom of rechtsom! — 9 reacties

  1. Ik heb al een aantal jaren zonnepanelen op het dak liggen, die zijn al lang terugverdient. De salderingsregeling moet worden afgeschaft voor mensen die meer leveren dan ze verbruiken, want dat zijn de mensen die het stelsel onder druk zetten.

  2. Ik vind het een ingewikkelde kwestie. Inderdaad ben ik blij dat ik niet mee hoef te betalen voor de zonnepanelen van een ander (ik heb ze niet), maar tegelijk vind ik dat de panelen voor de bezitters ook wel echt voordelen moeten hebben...

  3. Jemig, dit is voor mij typisch een staaltje van de narcistische samenleving: zowel overheid en bedrijven wijzen naar een ander, leggen de schuld bij een ander (de consument moet hun cashflow oplossen) en maken de uitleg vervolgens zo ingewikkeld dat je voelt dat je bespeeld wordt, maar je net niet helemaal de vinger erop kunt leggen hoe dat dan zit.
    Mijn hersens lopen in ieder geval helemaal vast op hoe het nou in elkaar zit. En dan heb jij het nog goed uitgelegd. :-)

  4. Nu moeten de zonnepanelen-mensen opdraaien voor het gebrek aan opvang van wisselende stroomlevering. Dat wist men toch van te voren? Mijn man zei "Als elke zonnepanelen-eigenaar nu in dezelfde maand zijn panelen uitschakelt,zou dat een signaal zijn?

  5. 'De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen geld krijgen voor de energie die hun zonnepanelen opwekken.' Klopt niet. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft krijg nog steeds geld voor teruggeleverde stroom. Het gaat juist om het verrekenen en wegsterpen van stroom die je in de zomer levert tegen stroom die je in de winter terughaalt.

    Vooral de combinatie overmaatse zonnepanelen met warmtepomp kost veel geld. De energie die je in de zomer overdag levert is maar een paar cent waard, omdat niemand er op dat moment op zit te wachten. De energie voor de warmtepomp die je on de winter terughaalt wordt opgewekt door gascentrales en kost circa 20ct per kWh. De EU heeft al eerder gesteld dat de salderingsregeling van NL niet deugt. Het zorgt er ook voor dat dikkere kabels nodig zijn tot in alle uithoeken. Netbeheerders zijn daar druk mee bezig en hebben daar enorme kosten aan.

    Het gaat ook om het jaarsalderen dat zoveel kost. Sommige leveranciers willen wel maandsalderen. Dwz de stroom die je teruglevert in de zomer is niet over te dragen naar de winter.

    Gewoon overstappen op windmolens, die leveren in de winter en 's-nachts ook.

    Gas hoef je niet bij dezelfde leverancier te nemen als elektra. Op die manier kan je voorkomen dat je gasprijs hoger wordt bij zonnepanelen.

  6. Het probleem zit er in dat de energieleverancier je overtollige stroom niet opslaat in een accu en dat uit die accu teruglevert in de winter. Dat systeem zou overigens enorm duur worden. Sommige mensen beginnen daarom aan een thuisaccu. Dagstroom slaan ze op voor de avond. Maar zelfs dat verdien je vrijwel niet terug. Er is ook een optie dat je het opslaat in je accu van een elektrische auto. Maar die moet dan thuis staan tussen 11 en 16 uur om op te laden en tussen 18 en 21 uur om terug te leveren. En daarna is ie leeg en kan je de volgende morgen niet rijden. ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder