Wat heb jij met je trouwjurk gedaan?

trouwjurk

In september ben ik alweer 17 jaar getrouwd! Mijn trouwjurk kocht ik destijds in Utrecht, waar ik toen studeerde. Het was een redelijk simpele jurk, maar met een hele wijde rok. Dus wel een echte trouwjurk. We gaven ook een echte bruiloft, met alles erop en eraan.

Mijn jurk hangt nu veilig opgeborgen in het huis van mijn ouders. Daar is ook de jurk van mijn moeder. Als puber mochten mijn zusjes en ik die wel eens even passen, en dat vonden we heel bijzonder!

Trouwjurk wordt wiegbekleding

Wat te doen met een oude trouwjurk? Soms hoor ik van vrouwen die van hun jurk een bekleding voor een wiegje maken; dat vind ik prachtig!

Verkopen zou ik niet zo gauw doen: die jurk representeert toch mijn trouwbelofte, en een belangrijke dag. Bovendien herinner ik me dus hoe ik het als kind leuk vond de jurk van mijn moeder te passen. Dat gun ik mijn dochters ook.

Trouwjurk inlijsten

Een andere bestemming voor een trouwjurk is de jurk inlijsten. Dat wordt dan wel een heel groot schilderij overigens. Op de site van Verno vind je voorbeelden. Een trouwjurk inlijsten is niet goedkoop: hun prijskaartje begint bij 649 euro. Maar dan heb je ook wel iets heel moois, kijk maar:

Als ik nu zou trouwen dan…

Als ik nú zou trouwen, zou ik het anders doen! Niet omdat het toen niet leuk was, maar omdat ik mezelf nu beter ken. Ik zou niet meer zo’n ‘echte’ trouwjurk kopen, maar gewoon een heel bijzondere jurk.

En ik zou cowboylaarzen dragen! Zoals hier:

trouwjurk met cowboylaarzen

Ook zou ik geen groot feest meer geven, maar uit eten gaan met mijn directe familie. En ik zou op maandagmorgen trouwen, omdat het dan gratis is. Zeventien jaar huwelijk hebben mij aanzienlijk zuiniger gemaakt!

Laura Ashley trouwjurk

Ik draag graag kleding van Laura Ashley. Dus je zou denken dat ik een Laura Ashley trouwjurk ook mooi zou vinden. Maar hoewel ik die bewonder, zou ik hem zelf niet zo gauw dragen.  Maar onderstaande trouwjurk van Laura Ashley is wel mooi:

Als je zoekt op Laura Ashley trouwjurk kopen, dan krijg je trouwens geen resultaat. Alleen zoals hierboven, als vintage optie. Ik geloof niet dat ze bij Laura Ashley nog trouwjurken verkopen. Maar als je graag wilt trouwen in Laura Ashley stijl kun je natuurlijk ook gewoon een mooie witte jurk van hun kopen.

Trouwjurk goedkoop

Achteraf bezien had ik best in een veel goedkopere jurk kunnen trouwen vind ik. Een trouwjurk goedkoop inkopen kan op verschillende manieren:

 • Koop er eentje via marktplaats of Vinted
 • Gewoon een mooie witte jurk kopen! Bij Bonprix heb je bijvoorbeeld hele mooie jurken die prima kunnen om in te trouwen. Of bij C&A.
 • Maar let op: bij Bonprix verkopen ze ook heuse trouwjurken, alleen dan voor fijne prijzen van rond de 50 euro! Zoals deze:22033044 NyjaNm2s
 • Zelf een jurk maken. Wie handig is, maakt er gewoon zelf eentje.
 • Ook in kringloopwinkels vind je regelmatig trouwjurken. Let op tijdens het kringlopen of je er eentje kunt vinden.

Trouwjurken passen voor de lol? Dat kan!

Stel je hebt geen trouwplannen maar je zou graag trouwjurken passen voor de lol. Kan dat dan? Ja, dat kan inderdaad! Bij onder andere Wedding Wonderland bieden ze deze service aan. Je kunt er zelfs foto’s van maken op hun catwalk. Trouwjurken passen voor de lol kost bij hen 50 euro. Voor 4,50 krijg je er ook nog een glas ‘bubbels’ bij.

Ook in Amersfoort kun je trouwjurken passen voor de lol. Daar kost het 31 euro per persoon, en je krijgt 2 uur. Het goedkoopst is het bij Vandaag ben ik de bruid: 25 euro per persoon.

N.B. Je kunt natuurlijk denken: ‘Ik hoef toch niet te zeggen dat ik geen trouwplannen heb? Dan kan ik misschien gratis trouwjurken passen voor de lol.’ Maar dan gebruik je kostbare tijd van het winkelpersoneel, en dat is natuurlijk niet netjes. Beter is het om dan gewoon open kaart te spelen en te betalen voor de ervaring van het passen van hun jurken.

Zie ook mijn post over de Zeeman trouwjurk!

Wat heb jij met je jurk gedaan? Verkocht, gerecycled, bewaard?
Als jij nu zou trouwen, zou je het dan hetzelfde doen als destijds?

Similar Posts

23 Comments

 1. Die van mij was gehuurd. En zeer praktisch. Met gewoon mijn eigen schoenen eronder waar ik lekker op liep. Achteraf gezien was ik toen al zuinig haha! Ik vond het nogal onzin om je in de schulden te steken voor slechts 1 dag… dus wij hebben alles op een alternatieve manier gedaan, en er nooit een seconde spijt van gehad.

 2. Ik heb de mijne verkocht op Koninginnedag aan een oude dame voor 20 euro. Het was niet een typische trouwjurk, maar een rok met blouse, wel heel mooi met borduursels en andere applicaties. Ik vind het een heel leuk idee dat ergens in een bejaardentehuis een nette dame rond loopt in mijn trouwjurk!
  Mocht ik het overdoen, dan werd het een bronskleurige outfit, wel met mijn lange haren los. Geen receptie, maar lang tafelen met allen die mij dierbaar zijn op een mooie warme dag aan een meer in Zweden.
  Astrid

 3. Toen we gingen verhuizen zo’n 13 jaar geleden heb ik hem in de container gedaan. Ik had hem al 24 jaar op zolder in een doos bewaard. Het was ook nog eens een tweedehands jurk die dus al 1 keer was gestoomd. En als ik nu weer zou gaan trouwen zou ik ook geen bruidsjurk kiezen maar een gewone jurk en alleen met familie en vrienden. Dit jaar zijn we 37 jaar getrouwd en ik hoop dat het zo blijft. Ik hou nog steeds van mijn lieve man.

 4. Oh grappig, ik heb het precies zo gedaan, mijn eerste keer, groot feest en met die witte (gekochte) jurk ( die idd op zolder ligt om mee te spelen) en de tweede keer gewoon leuke kleding en uit eten met directe fam :-D
  ik vond beide trouwdagen eerlijk gewoon geweldig!

 5. Mijn moeder heeft mijn trouwjurk vermaakt tot doopjurk. Ons kwartet had de jurk aan en hij hangt nu nog beneden in een plastic hoes.
  We zouden nu waarschijnlijk stiekem trouwen op een mooi plekje in het buitenland. Geen feest, geen toeters en bellen.
  Wij zijn nu 36 jaar getrouwd en nog steeds heel gelukkig samen.

 6. Ik had een nieuwe trouwjurk, maar heel eenvoudig en goedkoop..
  We kregen wel een groot feest door
  onze beide ouders betaald.
  Het is ondertussen 27 jaar geleden.
  Ik zou het nu misschien anders doen
  hoewel? misschien een jurk die ik
  kan blijven dragen en een kleiner
  feestje met alleen de mensen die
  we graag hebben…Nu werden we nogal
  geleefd die dag…
  Toch was het een hele mooie en bijzonder warme dag.
  liefs

 7. Mag ik antwoorden met trouwpak? Oudste zoon moest naar afscheidsavond gymnasium gekleed in kostuum met stropdas. No way! Hij wou geen pak kopen (18,jaar, wat moet je er ook mee?) en niet huren. Plotseling stelde mijn echtgenoot voor zijn blauwe trouwpak aan te doen. Zoon keek naar de trouwfoto en ging akkoord, alleen hij is groter dan mijn man. Dus trouwpak gelucht, zoom in broek was omgeslagen naar buiten, dus helemaal uitgelegd met stootkoord erachter, mouwen uitgelegd dito, overhemd en stropdas waren er ook nog, 1 keer gedragen en zoon ging tevreden naar het feest en kreeg nog complimenten ook, omdat hij het voor elkaar had gekregen een pak te vinden dat bij zijn relaxte einzelgaenger natuur paste. Tussen 1972 en 1998 had dat pak keurig gewacht op zijn tweede optreden, de trouwjurk heeft pech, we hebben geen dochters en de wieg had tijdeigen oranje bekleding.

 8. Ik heb wel een jurk gekocht. Maar in een winkel waar de jurken niet duurder waren dan 600 euro.
  Wat ik nog steeds heel veel geld vond. Ik heb er een mooie dag in gehad, maar hij hangt nu nog in de kast. Ik heb ‘m niet naar de stomerij gedaan. Want vond dat niet nodig, je draagt ‘m toch nooit meer?
  De dag zelf was ook heerlijk. We hebben het bewust heel klein gehouden, met wel een borrel, maar daarna een diner. De kerkelijke plechtigheid was in de Noorse zeemanskerk in Rotterdam, met een knipoog naar het werk van mijn man.

 9. Ik had een zwangerschapstrouwjurk. Ik zou m misschien op marktplaats kunnen zetten. Hij is van elastische stof, glanzend creme, beetje eenvoudige chic.

 10. Ik ben 33 jaar getrouwd en mijn jurk heb ik nog. Was toen een handgemaakte jurk met stroken. Kompleet met hoed, tasje alles zelfgemaakt door een bevriende naaister. Mijn dochters hebben hem allebei gepast en we hebben erg moeten lachen om het resultaat.
  Groetjes Annemieke

 11. Ik ben zelf nog niet getrouwd, maar mijn moeder heeft haar trouwjurk door mijn tante laten vermaken tot een doopjurk. Ik ben erin gedoopt, daarna mijn broertje en tot slot nog heel wat poppenkinderen.

 12. Ik ben eind jaren 80 getrouwd en inmiddels gescheiden. Mijn trouwjurk was een wit pakje, destijds nogal aan de prijs. Met bijpassende schoenen en ceintuur.
  De schoenen zijn overgenomen door een buurvrouw en het pakje heb ik aan de school gegeven van de kinderen destijds, voor de toneellessen.
  Als ik nu zou trouwen (ik woon samen) zou ik in een kasteel in Schotland trouwen, daarna lekker lang tafelen samen.

 13. Eén van de redenen dat ik nog niet getrouwd ben is omdat ik niet weet hoe ik het wil, en dat alles waar “bruids” voor staat véél te duur is naar mijn smaak!

 14. Beide keren ben ik getrouwd in een zelfgemaakte jurk.
  De eerste is verdwenen , de tweede hangt in de kast, ik weet eigenlijk niet waarom maar ik kijk er af en toe naar ;-)

 15. Mijn trouwjurk kwam ook uit Utrecht! Van Laura Ashley om precies te zijn.Samen met mijn moeder met de trein opgehaald ( nadat ik de jurk in een libelle had zien staan). Veel goedkoper dan de trouwjurken in bruidszaken destijds. Nog geen vijfde van die prijs. Zoiets zou ik weer doen,al is mijn smaak nu nog eenvoudiger geworden.
  Geen feest gehad, wel deden we ( in vol ornaat) een rondje land van ooit. Receptie met bruidstaart, en etentje met lieve vrienden en familie. Opnieuw doen? Ten eerste alleen met dezelfde man! Land van ooit is er niet meer. Wat dan? Zoiets waarschijnlijk dat lijkt me machtig mooi! https://giacanali.com/blog/tag/vintage/ De bovenste serie vooral!
  groetjes, Franca.

 16. Wat ontzettend leuk om zo te lezen hoe jullie getrouwd zijn!!! En interessant dat velen van ons het nu anders zouden doen, ook al was het toen een prachtige dag!

  Ik ben nu helemaal benieuwd naar jullie trouwjurken.

 17. Helaas mijn ‘trouwjurk'(witte rok/blouse met d.blauw jasje) is verbrand, 2 jaar na huwelijk brandde ons huis af…..
  Maar! Van de outfit spijt het me geen moment, wat een verkeerde keus!Ik draag nooit donkerblauw en het staat me ook helemaal niet en het was veel te mevrouwerig….
  Nu zou ik het heeeeeel anders doen en me niet laten beinvoeden door omgeving……
  Ons huwelijk is gelukkig wel een succes geworden, al 23 jaar lang!

 18. Verkocht … voor een appel en een ei – maar ik had er ook geen emotionele waarde van … ; de bruidswinkel brandde 14 dagen voor dé dag af, met ‘mijn’ kleed er in – vandaar ….

 19. Mijn trouwjurk heb ik nog steeds en hangt nu, keurig in hoes, in een kledingkast op een logeerkamer. Dochter heeft ‘m een paar keer aangepast maar het was niet haar smaak. Ik kreeg mijn jurk van mijn ouders en wij hebben ook voor onze dochter de jurk betaald. De geschiedenis heeft zich op nog een punt herhaald: beide jurken waren afkomstig uit de collectie van een jaar daarvoor en daardoor aanzienlijk goedkoper. Echt een aanrader als je wel in een echte trouwjurk wilt trouwen maar er niet zo belachelijk veel geld aan wilt uitgeven. En o ja, Dochter bewaart haar jurk ook maar laat ‘m binnenkort wel vermaken tot iets dat ze nog eens kan dragen.

 20. O ja en ik zou het weer hetzelfde doen. Dus mooie jurk, niet te duur maar wel duurder dan ik normaal zou kopen. Wij trouwden in een oud Raadhuisje, konden maar 30 mensen binnen dus select gezelschap. Thuis taart gegeten die door een sociale bakkerij gebakken was, nog net geen spelfout op de taart. Daarna receptie voor de grote families, lekker aan het strand met lekkere hapjes maar niet al te prijzig en dan met 20 beste vrienden en direct familie een 4 gangen diner aan het strand. Lekker rustig en warm. Zou t zo weer willen doen.

 21. Mijn trouwjurk heb ik verkocht toen oudste er aankwam… had €€€ nodig.

  Ik had een witte glans satijn bruidjurk heel apart, had 2 trouwjaponnen samen 1 laten maken omdat ik van de ene de bovenkant erg mooi vond en de andere de onderkant.

 22. Ik ben nog maar een jaar getrouwd, dus ik zou het wel weer hetzelfde doen ja :)

  Mijn trouwjurk staat op een paspop in de slaapkamer, leuk om nog eens naar te kijken. Mijn moeder heeft van haar trouwjurk een doopjurkje laten maken, dat vind ik ook wel een leuke traditie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.