Tweedehands trouwjurk: is het een optie?
Last updated on March 10th, 2025 at 03:49 pm
Is een tweedehands trouwjurk een goede optie?
Toen ik trouwde, kocht ik een trouwjurk bij een echte trouwjurkenwinkel. Nu zou ik dat niet meer doen. Onder andere omdat ik er niet zoveel geld aan zou willen uitgeven. Maar ook wel omdat ik liever een originelere jurk zou dragen. Bovendien zou ik het nu liever goedkoper doen. Bijvoorbeeld met zo’n Zeeman trouwjurk.
Tegenwoordig kun je zelfs bij postorderbedrijven als de Otto leuke trouwjurken kopen.En dan ben je maar 200 euro kwijt!
Tweedehands trouwjurk een nieuw leven geven
Maar wat natuurlijk ook leuk is, is om een tweedehands trouwjurk te dragen. Helemaal als het een trouwjurk is met een familiegeschiedenis. Dat gebeurt in het TLC programma ‘Something Old, Something New. Ik viel afgelopen woensdag per ongeluk in een aflevering, en vond het helemaal prachtig.
De bruid had een afgrijselijke jurk geërfd van haar moeder. Ze kon er zo in meedoen aan zo’n enge horrorfilm. Je weet wel, zo’n enge film waarin de geest van een ongelukkige bruid rondwaart met een bloederige bijl. In het programma gaat een styliste aan het werk met de vintage trouwjurk, en blaast die nieuw leven in.
Tegelijkertijd gaat de bruid shoppen voor een nieuwe trouwjurk.
Nieuwe trouwjurk of een second hand trouwjurk?
En vervolgens moet ze kiezen tussen de spiksplinternieuwe trouwjurk, en de gepimpte tweedehands trouwjurk. In de aflevering die ik keek kozen beide bruiden uiteindelijk voor de tweedehands trouwjurk.
En ik snapte dat helemaal. Hoe mooi de nieuwe trouwjurken ook waren, de tweedehands trouwjurken waren veel unieker, en hadden meer persoonlijkheid. En daarbij kwam dan natuurlijk nog de sentimentele waarde.
Als mijn dochters trouwen, mogen ze gerust mijn trouwjurk recyclen.
Als ze dat willen tenminste.
Hieronder een filmpje van een aflevering van Something New, Something Old
Je vindt ze ook op Vinted!
Op IMDb krijgt Something borrowed, something new trouwens maar een sneue 5,7.
Voors en tegens van een tweedehands trouwjurk
Een tweedehands trouwjurk kopen heeft zowel voor-als nadelen.
- Het duidelijkste voordeel is natuurlijk het prijskaartje. Tweedehands zijn trouwjurken vaak veel goedkoper.
- Een stuk minder voor de hand liggend voordeel, maar wel heel erg waar, is dat een tweedehands jurk vaak unieker en specialer is.
- Als je milieubewust bent, is een tweedehands jurk natuurlijk een goede en duurzame keuze.
- Wie houdt van een retro of vintage stijl is met een tweedehands trouwjurk helemaal in stijl.
Toch zijn er ook zeker nadelen
- Het aanbod van tweedehands trouwjurken is beperkter. Nou vind ik dat ergens ook weer een voordeel, want dan heb je minder keuzestress zou ik denken.
- Een ander nadeel is dat je niet weet wat een trouwjurk al ‘heeft meegemaakt’. Nuchtere types zullen misschien hun schouders ophalen, maar als je gevoelig bent voor sfeer en vibraties, dan zou het kunnen dat een tweedehands trouwjurk niet prettig voelt.
- Mocht de jurk niet perfect passen, dan komen er extra kosten bij om hem voor je aan te passen. In een trouwjurkenwinkel horen eventuele aanpassingen vaak bij de service.
- Tijdgebrek: je moet de tijd hebben, en de moeite willen nemen om te zoeken naar een goede tweedehands trouwjurk.
N.B. Als je een krap budget hebt, kun je tegenwoordig ook prachtige witte jurken kopen op onder andere Bonprix. Zelfs officiële trouwjurken verkopen ze daar voor vriendelijke prijzen. Zoals deze Bonprix trouwjurk:
Lees ook mijn post over kleding vermaken.
Heb jij je trouwjurk nog? Wat voor soort jurk was het? En wat kostte hij?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Same here. Nog steeds geen enkele neiging om te trouwen. 13 jaar lief en leed delen geeft mij meer basis dan het boterbriefje. Als t goed is worden we samen oud. Dat hopen we heel erg. Als het misgaat, was het net zo goed misgelopen als we wel waren getrouwd. Qua geld interesseert het me niets. Als ik het leuk had gevonden had ik er wel geld aan uit willen geven. Maar een hele dag in de belangstelling staan is niets voor ons. We hebben een feestje gegeven voor familie en vrienden toen we zoveel jaar samenwoonden. Was heel ongedwongen en gezellig vonden wij.
Ik denk dat het goed is hierin je gevoel te volgen. En een ongedwongen en gezellig feestje klinkt goed!
Ik heb mijn trouwjurk van mijn ouders gekregen. Ik heb samen met mijn man de kleur van de stof en het model uitgezocht. Ik wilde nl. Geen witte jurk maar wel een kleur die mijn man ook mooi zou vinden. Het was de bedoeling dat er een mooi pakje van gemaakt zou worden na de bruiloft. Maar omdat ik het toch zonde vond om de schaar erin te zetten, is hij nog in originele staat. Hij ligt in een doos bovenop onze kledingkast. Eens in de zoveel tijd trek ik hem nog wel eens aan! Gewoon voor de lol, hij past nog steeds, na 16 jaar.
Groetjes!
Je brengt me op een idee! Ik heb mijn trouwjurk eigenlijk nooit meer aan gehad. Ik vraag me af of hij nog zou passen.
Ik heb mijn trouwjurk later nog eens aan gehad op een soort trouwfeest op het werk van mijn man. In het verpleeghuis hadden ze dat georganiseerd. Medewerkers droegen hub trowkleding en liepen een soort modeshow.
Ik paste. Iet meer zo goed in mijn trouwjurk. Dat verbaasde me toen niet want ik was kort daarvoor bevallen van onze jongste.
Ik trouwde toen ik 20 was en ik weet zeker dat ik de jurk nu sowieso niet meer zou passen. Ben nu 10 kilo zwaarder. Maar 56 kilo bij 1.74 was dan ook aan de krappe kant.
Mijn jurk heeft ongeveer 250 gulden gekost en was precies zoals ik hem wilde. Ik heb hem gekocht in Leeuwarden bij een soort trouwfiliaal van C en A.
Later heb ik de jurk weg gegeven aan de basisschool waar destijds onze oudste op zat. De jurk ging daar in de verkleedkist.
Van de trouwjurk van mijn moeder is een doopjurk gemaakt. Als ze de jurk niet had vermaakt had ik hem ook. Iet gepast. Mijn moeder is 10 cm kleiner en woog toen ze trouwde 48 kilo. Dus dat was voor mij toen ook te klein.
Ik trouwde in de trouwjurk van mijn schoonmoeder (mét sleep!), die een naaister uit ons dorp wat had gemoderniseerd met nieuw kant erop en een ander kraagje. Mijn man droeg het trouwkostuum van een oom van mij, met hoge hoed, grijsgestreepte pantalon en rok.
‘t Was heel leuk, net een verkleedpartijtje, en het kostte ons weinig. Misschien 5 tientjes, al met al, ik weet het niet meer precies.
Dat zal je schoonmoeder denk ik ook wel erg leuk hebben gevonden! En wat leuk dat je man een hoge hoed droeg. Dat zie je dacht ik niet veel meer.
Ik ben in de jurk van mijn moeder getrouwd!
Paste perfect, hoefde zelfs niet ingenomen te worden. Hoepel en handschoenen zaten er zelfs nog bij. Ik wilde liever een sluier dan een hoed, dus die heb ik er nog bij gekocht. En een tante heeft de zedige hoge bovenkant wat veranderd.
Mijn trouwschoenen heb ik nog járen doorgedragen als witte zomerschoenen.
Wij waren nog studenten zonder geld, maar ik koos vooral voor deze jurk omdat ik het zo speciaal vond!
Dat is ook echt speciaal denk ik, trouwen in de jurk van je moeder. En blijkbaar hebben jullie dezelfde bouw en het hetzelfde figuur. En ideaal dat je een handige tante hebt die de bovenkant kon moderniseren. Dat is ook precies wat ze in het programma op TLC doen.
Ik naaide mijn trouwjurk zelf, samen met mijn moeder (die uitstekend kan naaien).
We hadden prachtige satijnen stof uitgezocht in een gespecialiseerde winkel. De lange mouwen waren in kant. Ik was heel fier op mijn zelfgemaakte trouwkleed! Als ik kijk naar onze trouwfoto, dan zou ik ‘m zo weer kiezen.
Leuke post!! Ik ben vorige week met mijn moeder naar een bruidsmodezaak geweest. Echt erg leuk. Zo’n 300 jurken hingen er en die konden helemaal aangepast worden naar je eigen wensen. Uiteindelijk kwam ik op een jurk uit die erg leek op die van mijn moeder 23 jaar geleden! Wel wat andere stof, maar het was echt de gemoderniseerde versie van haar jurk. Toch onbewust bij ‘trouwjurk’ altijd mijn moeders jurk in mijn hoofd gehad. We hebben ook dezelfde smaak en mijn moeder vindt mijn jurk nu ook prachtig. Ik krijg hem van mijn ouders. En zie er erg naar uit om hem te dragen, natuurlijk ;D