Reacties

Kleding vermaken: het te dure, chagerijnige kleermakertje — 29 reacties

 1. In onze nieuwe woonplaats heb ik nog geen kleermaker nodig gehad, maar in Utrecht ging ik altijd naar multicultiwijk Lombok. Daar zat een hele goede en goedkope Turkse kleermaker. Voor het vermaken van een pantalon (innemen van de taille en langer maken van de pijpen) betaalde ik toen 7euro, dat vond ik niet veel geld...

 2. Gelukkig red ik mezelf met het vermaken van kleding. Er is een klein zaakje in Winterswijk waar het druk is. Ik vind het er mooi uit zien. Die eenvoudig ogende maar oerdegelijk naaimachines voor het raam. In de Torenstraat. Het heet naar iets met 'kledingreparatie'. Kom je regelmatig in Winterswijk kan dit misschien een optie zijn? Ik weet dat je wel eens in Winterswijk komt maar om daar alles voor op te sparen lijkt me wat onhandig. Even googelen leverde mij een telefoonnummer op. Kan je bellen voor prijs :-)

 3. Ik denk dat dat een heel normale prijs is. Kleding maken word niet altijd goed beloond helaas. Gelukkig kan ik het zelf en heb veel gewerkt voor een winkel waar dergelijke kledingstukken werden gebracht en dan kreeg ik het loon naar de uren die aan het kledingstuk waren gewerkt uit betaald.

  • Die hebben ze wel inderdaad. In Varsseveld. Maar ik heb het opgegeven om het zelf te leren. Ik heb nota bene 3 jaar naailes gehad, en ik kan het dus nog niet. Ik vind het wel best!

 4. Ja als die kleermaker aan een enigszins redelijk loon wil komen en al zijn bedrijfslasten wil betalen vind ik het geen gek bedrag. Niet iedereen wil zwart werken en een inkomen onder het minimum hebben. Ja en als jij daar niet voor wilt betalen moet je het of zelf doen of zwart laten doen

 5. Als iets mij niet goed zou passen kan ik het gelukkig zelf heel goed vermaken. De naaimachine en ik zijn dikke vrienden... Heb vorige zomer zelfs twee rokjes voor mezelf gemaakt... Misschien moet ik me er eens in verdiepen, dat kleding vermaken voor anderen...
  Ik wens je een heerlijke pakjesavond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Ik doe het ook zelf. Het is echt niet moeilijk. Gewoon er de tijd voor nemen. Ik heb nu van 2 eenpersoonsdekbedovertrekken 1 tweepersoonsovertrek in elkaar geknutselt. En van 2 te kleine t-shirts van zoonlief maak ik in een kwartiertje een nachthemd voor mezelf: Van 1 tshirt knip ik het gedeelte onder de mouwen af. Dat stik ik dan onderaan het andere tshirt.

 7. Ik heb een lieve schoonmoeder die nog weleens wat wilde vermaken. Vooral kleding van onze jongens toen die nog klein waren.
  Hier in het dorp zit een Iraanse kleermaker. Heel vriendelijke man die voor een redelijke prijs kleding vermaakt en ook heel eerlijk is als het kledingstuk het niet meer waard is om gerepareerd te worden.

  Ik heb nooit problemen dat er dingen ingekort moeten worden. Wij hebben hier allevier lange armen en benen. Ik ben jaren geleden tweedehands gaan kopen omdat het me bijna niet lukte om nieuw een goede broek te kopen. Na één keer wassen waren altijd de broekspijpen te kort. En bij truien de mouwen. Kocht ik groter dan kon ik er in zwemmen. Toch een stuk makkelijker nu ik een paar kilo's zwaarder ben en wel in een gewone maat pas. Maat 36 blinkt meestal niet uit qua lengte.

  Aaah, ik word wel hebberig van dat Laura Ashleyspul ;-P en maxirokken draag ik juist weer graag.

 8. Het chagrijn daargelaten - wat vind je zelf een eerlijk uurloon om te betalen (reken om naar een dagloon/maandloon)? En hoeveel tijd kost het de kleermaker om iets te vermaken? Welke materiaalkosten, huisvesting/verlichting/verwarming en afschrijving van apparatuur worden mee verrekend? In hoeverre is de kwaliteit van het werk professioneel?
  Wie handig is, kan goedkoper zelf. Wie niet handig is, kan iemand uit de omgeving inschakelen of een vakman/vrouw. De eerste is met een doos bonbons en een bedankje misschien al blij, de laatste zal er het dagelijks brood mee moeten verdienen. Dat is met een timmerman, loodgieter of schilder niet anders ;-)
  Als je een lastige lichaamsbouw hebt (lange of korte ledematen, stevige bips of verhoudingsgewijs royale boezem - ik noem maar wat) waardoor je kleding moet laten vermaken, doe je er goed aan om bij aankoop van kleding de kosten voor het vermaken mee te rekenen, net zoals je dat bij verzendkosten doet.

  • Ik schat in dat voor een geroutineerde kleermaker zo'n zoompje een kwestie is van 10 minuten. Ik had gedacht dat het zo'n 7 euro zou kosten. Dat zou dus een uurloon zijn 70 euro. Dat lijkt me heel billijk! Ik zou willen dat ik dat verdiende.

  • Rekenfoutje? Ik kom op een uurloon van € 42 (10 minuten per zoom, max. 6 zomen per uur = 6 x € 7 = € 42). Dit is zeker geen onredelijk uurloon voor een zelfstandige. Waarschijnlijk zit er 21% BTW op, d.w.z. dat hij na aftrek van BTW nog niet eens € 35 overhoud. Daar moeten dan ook nog al zijn bedrijfskosten en de belasting van betaald worden. Daarbij... 10 minuten lijkt me eigenlijk erg weinig om een rok af te spelden, evt. af te knippen en om te zomen, dus waarschijnlijk kan hij er maar 4 of 5 in een uur doen.

  • Oeps. Blijkbaar zijn mijn rekenvaardigheden vandaag van hetzelfde niveau als mijn naaivaardigheden… Er zitten inderdaad niet 70 maar 60 minuten in een uur.

   De rok was al op lengte geknipt en afgespeld door mijn moeder. Er hoefde alleen een zoompje in. Ik vind het nog steeds te duur. Vooral omdat ik weet dat mijn zusje in Utrecht wel voor 7 euro een zoom kan laten maken.

 9. Ik doe het zelf.

  Aan kledingreparatie en vermaken is nauwelijks droogbrood te verdienen.
  Er komt zoveel bij kijken aan kosten die voor de klant niet zichtbaar zijn.
  Niet alleen bedrijfspand, apperatuur en belasting, maar denk ook aan verzekeringen ( voor bedrijf, inboedel, ziekte, invaliditeit, pensioen etc) .
  Hij mag blij zijn als ie van 7 euro er 2,50 over houdt.
  Het klinkt natuurlijk leuk zo van "hij kan er toch wel 6 in een uur doen?" maar hoeveel tijd gaat er niet zitten in het te woord staan van klanten bv?
  Zou hij werkelijk 48 rokken op een dag kunnen zomen?

 10. Als ik broeken en rokken korter moet hebben en het is stof die gestreken mag worden, dan gebruik ik van dat zoomband (ikea of Hema).
  Netjes op lengte zoom erin strijken, daarna zoomband erin leggen en nog een keer strijken en plakplak een keurige en onzichtbare zoom.

  Ook erg fijn bij stoffen die na wassen en dragen toch anders gaan vallen (zoals linnen) omdat je de zoom wel weer los kan trekken en het opnieuw kan doen

 11. Ik ben vrij handig en doe dus nooit beroep op anderen om kleding te verstellen, in te korten,.... In tegendeel, enkele van mijn niet zo handige familieleden, vragen me om hun herstellingen aan kledij te doen aangezien ik het toch kan. Ik doe dat gratis en belangeloos en sommigen vragen zelfs niet hoeveel de kost is van de gebruikte stikzijde.....
  Ik ga regelmatig naar tweedehandswinkels en als ik een t shirt extra large zie die me aanstaat, koop ik die om die volledig te demonteren en er een extra smal van te maken. Die extra large t shirt liggen in de kringwinkel vaak in de bak van 0.40 euro omdat ze die maat precies moeilijk kwijt raken. Voor 0.40 euro heb ik dan na wat naaiwerk een mooi passend t shirt.

  • Geweldig dat je dat kunt Liesbet! Maar ik zou het van je familieleden wel netjes vinden als je de kosten zouden vergoeden. Wel zo correct lijkt me.

 12. Als ik lees dat iemand geen rok kan inkorten dan ben ik blij dat ik naar school ging toen er nog iedere week een middag gehandwerkt werd. Breien, borduren, naaien.... Ik mag er middelmtrig in zijn geweest, maar ik kan tenminste spullen repareren.
  Pak eens een proeflap en zet daar een zoom in: vouwen, strijken, nogmaals vouwen en dan spelden en dan met de hand naaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder