Zelf kleding maken met o.a. allemaal rokjes van Mme Zsazsa

Zelf kleding makenZelf kleding maken

Ik heb er echt moeite voor gedaan!

Alles bij elkaar heb ik zo’n drie jaar naailes gehad. Ik kán dus een patroon uitraderen, knippen, lussen, rijgen en stikken.

Zelf kleding maken: Oh, moest die broekspijp niet in de halsopening dan?!

Het probleem is dat ik geen enkel inzicht heb. Met opperste concentratie, naai ik zorgvuldig mouwen in halsopeningen, en stik per ongeluk broekspijpen dicht. Uiteindelijk was ik mijn eigen onvermogen zo zat, dat ik het opgaf, en de naaimachine naar de zolder verbande.

Maar na het lezen van Mme ZsaZsa’s boek Allemaal rokjes voelde ik het voor het eerst in jaren weer kriebelen om zelf kleding maken een nieuwe kans te geven. Zal ik zo’n geweldig rokje maken? Aan Mme Zsazsa’s uitleg zal het niet liggen!

Allemaal rokjes

Bovendien merk ik dat de lust tot zelf kleding maken ook groeit tijdens de coronacrisis. Zelf kleding maken valt namelijk onder de noemer nuttige hobby’s! En ik houd van hobby’s die nut hebben.

Wie is Mme Zsazsa?

Mme Zsazsa is een bekende vrouw in blogland, en de eigenaresse van het gelijknamige blog Mme Zsazsa vertelt. Haar gebeurde waarvan menig blogger van droomt: ze werd benaderd door een uitgeverij. Het prachtige resultaat werd het boek: Allemaal rokjes.

Mme Zsazsa stelt zichzelf voor!

Allemaal rokjes: niet zomaar een naaiboek voor zelf kleding maken

Wat Allemaal rokjes onderscheidt van de vele andere boeken over zelf kleding maken, met naaitechnieken en patronen, is dat Mme Zsazsa’s stem er zo duidelijk in doorklinkt. Het boek is heel persoonlijk geschreven, en voelt als een gesprek met Mme Zsazsa. Mme Zsazsa neemt je als lezer bij de hand, en loodst je rustig en zorgvuldig door de instructies heen. En als je onderweg verdwaalt en de kluts kwijt raakt, dan komt ze voor je terug, en haalt je op.

Zelf kleding maken patronen gratis

Je kunt Allemaal rokjes uit de bibliotheek lenen, en zo de patronen gratis gebruiken. Maar er zijn ook kleding patronen gratis te vinden.

 • Karin Kay biedt gratis patronen aan om zelf kleding te maken! Het zijn pdf’s die je uitprint, en vervolgens aan elkaar plakt.
 • KnipMode biedt een gratis patroon voor een trui aan.
 • Ook op Stoffennet bieden ze diverse patronen voor kleding maken gratis aan, maar dit gratis patroon voor een tricot jurkje is toch wel mijn favoriet: mood kleid
 • Gratis patronen voor kinderkleding zijn er ook. Kijk maar eens om de site van Dromenfabriek!
 • In de bibliotheek kun je gratis tijdschriften lenen. Bij mijn bibliotheek hebben ze bijvoorbeeld de Knip. Je kunt zo’n tijdschrift lenen, en er thuis de patronen gratis uit overnemen.

Zelf kleding maken beginners cursussen

Zelf kleding maken ideeën en patronen

Wil je nog meer ideeën? Dan zijn er ook diverse boeken die je kunt gebruiken om je op weg te helpen! En er zijn online diverse patronen te koop. Hieronder een overzicht van het aanbod!

Boeken over zelf kleding makenOnline patronen kopenZelf mondkapjes naaien

Op dit moment is het ook heel actueel om zelf mondkapjes te naaien. Daarom hieronder een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je zelf mondkapjes kunt naaien! Zeker als je net begint met naaien, is dit natuurlijk een leuk en overzichtelijk klein project!

Geen zin om ze zelf te maken? Lees dan mijn post Mondkapjes Action.

Conclusie

Allemaal rokjes riep bij mij voor het eerst in lange tijd weer het verlangen om zelf kleding maken weer eens te proberen. En dat komt door de unieke stijl van Mme Zsazsa.

Ik weet niet of ik de rokjes ook echt ga maken, maar dat geeft niets. Allemaal rokjes is zo’n mooi en gezellig boek om te bekijken en te lezen, dat het ook puur als leesvoer al een aanwinst is. En wie er dan ook nog leuke rokjes uit kan halen, is dubbel gezegend.

Kortom, een echte aanrader.

Als je zelf kleding maakt kun je in een moeite door de kleding markeren!

En als je stof over hebt kies dan voor zelf een bijpassende scrunchie maken!

Praktische informatie

Allemaal rokjes is voor 19,95 te koop bij Bol.com.

zelf kleding maken

Tot slot

Zelf kleding maken heel vele voordelen! Het is leuk om te doen, het is een nuttige hobby en je kunt kleding maken naar je eigen smaak. Dat is vooral handig als jouw smaak niet in de mode is. #ik.

Zelf kleding naaien is, in mijn ervaring, helaas meestal niet goedkoper dan kleding kant en klaar kopen… Ik vind het jammer dit te moeten zeggen, want ik had het leuker gevonden als het financieel voordeliger was om zelf je kleding te maken. Hoewel dit trouwens wel afhangt van waar je je kleding normaal koopt. Ik koop mijn kleding vaak tweedehands via de Engelse eBay. Dus als ik zelf iets ga naaien, ben ik al gauw duurder uit. En als je graag bij de Primark shopt, is het denk ik ook niet voordeliger.

Maar als je gewend bent om prijzige merkkleding te kopen, ja, dan zou zelf aan de slag gaan misschien toch wel winst opleveren!

N.B. Dit jurkje naaide mijn jongste dochter zelf!

jurk zelf maken

Leestip: Pieke Stuvel!

Wat vind jij van zelf kleding maken? Doe je het wel eens? Wat vind je ervan wat betreft de kosten?

Similar Posts

30 Comments

 1. Nu ben ik geïntrigeerd Sillie. Vind je het boek ‘Allemaal rokjes’ bagger, en ben jij de enige die dat ziet?

  Of vrees je dat ik naar het kamp van de Handige Moeders ben overgelopen? In het laatste geval kan ik je geruststellen: ik kan er nog steeds niets van. Maar mooie plaatjes kijken kan ik als de beste! In mijn leuke rokje dat ik zelf kocht bij de Hema. En het is echt een erg gezellig boek om te lezen!

  1. nee het is vast een gaaf boek,de plaatjes zijn idd een lust voor het oog, t is alleen dat ik mijzelf nu zie in een verlaten kamp der onhandige en niet door de naaibij geprikte vrouwmenschen :-)

 2. Een rokje is niet zo moeilijk, althans je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Gewoon doorzetten en de moed niet te snel op geven.
  Als je patronen uitraderd kan je er toch opzetten of bijzetten wat het is?
  Gezellig met je dochter samen kunnen jullie elkaar stimuleren en samen rijden.

 3. Ik geloof dat ik nog even in het kamp van Sillie blijf zitten, ik probeer het heel af en toe wel, maar het is gewoon niet mijn sterkste kant. Het komt niet eens in de buurt van mijn sterkste of matig sterke kant…

 4. Ik naai soms wel eens een of ander kledingstuk. Maar de blog van Mme Zsazsa gaat over veel meer dan naaien alleen. Hij is geweldig leuk om te volgen, de stijl is heel apart. Vind ik.
  Groetjes van een Vlaamsche :)

 5. Een rokje naaien is niet zo moeilijk hoor je kan heel simpel beginnen. Bv een rechte lap, de naad dicht stikken , bovenaan een zoom/hoofdje waar elastiek door kan , onderaan een zoompje en klaar is je rok. Makkelijker kan haast niet . Zo heb ik m’n dochter ook haar eerste rok leren naaien. Ik heb toen de kinderen klein waren heel veel voor ze genaaid broeken , jassen , blouses etc, nu komt er eigenlijk nu ze volwassen zijn niet zoveel meer van of het moet af en toe wat verstel werk zijn.:) Oftewel gewoon proberen joh en dan ape trots zijn dat het je gelukt is.

 6. Vooral zomerjurken maak ik graag en heb nog 20 lappen liggen, daar zal ik vrijwel zeker nooit aan toe komen.
  Ruime huisbroeken maak ik met patroon van een versleten broek.
  De rest koop ik lever omdat echt goed pas maken lastig is van mooie broeken

 7. Ik (ver) maak wel eens kleding. Maar het merendeel koop ik in de winkel.
  Ik heb mondkapjes gemaakt naar het idee van ene Toos uit zeeland. Daar past ook een filter van keukenpapier in.

 8. Ik zou zó graag willen dat ik zelf mijn kleding kon maken. Ik durf er alleen echt niet aan te beginnen. Ben bang dat ik er vooral heel gefrustreerd van raak.

 9. Alleen al dat muziekje er bij! Gezellig! Ik denk er over weer eens een broek in elkaar te flanzen. In het verleden heel veel zelf gemaakt.

 10. Shirts, hemdjes, vesten en soms een broek of een jasje… dat maak ik zoal.
  Bij mij zat het er al in toen ik nog klein was. Ik naaide kleertjes voor poppen en toen ik wat ouder werd ging ik over op kleding voor mezelf. Het maakt voor mij niet uit of het goedkoper is om kleding te naaien of te kopen, voor mij staat het plezier van iets zelf maken voorop.

 11. Heel veel kleding genaaid in het verleden. Omdat er toen nog niet veel leuke winkels waren voor grotere maten en omdat ik het gewoon leuk vond, later vooral kinderkleding. Ooit toen ik nog op de middelbare school zat een rok gemaakt van stropdassen (kringloop hoera). Later voor een broer een shirt ontworpen en gemaakt.
  Maar zo’n rokje is vrij simpel te maken en maak je het van je lievelingsstof dan is dat echt een uniek rokje en nog leuker te dragen. Leuke site!

 12. Veel en graag gedaan, voor kinderen en mezelf al was het soms een hoop gepier.
  Ook nog dankbaar werk: je gaat er groot op 😉 als de kinderen blij waren met een nieuwe jurk of broek.

 13. Veel kleding gemaakt maar ben er helemaal vanaf. Misschien ooit weer maar tot op heden kan ik de moed niet verzamelen om er weer aan te beginnen.
  Moet erbij vertellen dat ik echt jaaaaren met kleding doe dus de behoefte aan iets nieuws is er niet of nauwelijks, dat scheelt natuurlijk ook.

 14. Ik ben ook van plan om van de zomer weer wat dingen zelf te maken. Hele simpele dingen, hoor. En eigenlijk gewoon omdat ik in winkels vaak niks leuks kan vinden. Maar het is inderdaad vaak net zo duur als kopen. Overigens maak ik dingen gewoon na van wat al in mijn kast hangt. Goed uitspreiden en dan de patroondelen omtrekken. Van mijn moeder geleerd! Die deed dat vroeger met kleding van vriendinnetjes als wij ‘s zomers in het opblaasbadje in de tuin speelden.

 15. Echt super leuk! Ik heb zelf een cursus gedaan voor modeontwerpen dat vond ik zo leuk om te doen. Verschillende gave dingen ontworpen.

 16. Dankjewel voor het linkje naar mijn blog! :) Je eigen kleding maken is inderdaad niet goedkoper dan een t-shirtje bij de Primark halen. Maar, het is wel goedkoper als je het vergelijkt met hele dure mode… Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, zeg ik altijd maar ;)

  Ik kan iedereen aanraden om achter de naaimachine te kruipen, vooral nu tijdens deze lockdown-periode, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven! Dus mocht het bij jou weer gaan kriebelen zou ik ook zeker weer bij simpele rokjes beginnen. Veel succes :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.