Fashionista: Met de mode meedoen, of niet?

Fashionista 1
Een fashionista ben ik beslist niet.

Toch complimenteerde een vriendin complimenteerde me met mijn stoere cowboy laarzen en merkte op:

‘Die zijn heel erg in de mode!’

Nou heb ik die laarzen drie jaar geleden gekocht, wat maar weer eens bewijst dat alles terug komt. Soms ben ik dan in de mode, en soms niet. Meestal niet overigens ; )

Wat is een fashionista?

Voordat we verder gaan, eerst even dit: ‘Wat is een fashionista eigenlijk?’ Een fashionista is iemand die zich heel bewust is van de mode, en het belangrijk vindt om die te volgen. Je zult een fashionista niet in de mode van een jaar geleden zien bijvoorbeeld. Dat is dan gedateerd. Anderzijds zie je een fashionista soms wel in kleding die 30 jaar geleden in de mode was. Maar dan is het dus weer hip! Andere woorden zijn ‘modegek’ of ‘modefanaat. (Zie ook Ensie.)

Zo droegen fashionista’s tot mijn verbijstering ineens weer van die hoge jeans, die een tijdlang werden verguisd als ‘mom jean’s. Maar die zijn nu dus weer helemaal hip!

Mijn kleding stijl: Boho Chic of gewoon ‘slordig’?

Ik zou mijn kledingstijl graag omschrijven als ‘boho chic’ hoewel mijn twee zussen ook termen als ‘achteruit door een heg getrokken’ gebruiken. Een paar jaar geleden was boho chic ‘in de mode’ en hingen overal van die prachtige stroken- en zigeunerrokken. Dat was slecht voor mijn portemonnee, want de verleidingen hingen overal.

Mode geïnspireerd door de jaren tachtig

Maar de huidige mode is uitstekend voor mijn spaarrekening. Ik geloof dat die behoorlijk is geïnspireerd door de jaren 80, en toen was ik een tiener. En ik maak dezelfde fout niet nog een keer! Voor mij dus geen strakke, korte rokjes en truien met schoudervullingen. Of van die skinny jeans in uitbundige kleuren. Van kleurtjes houd ik wel, maar niet van strakke broeken.

Kortom de huidige mode is een behoud voor mijn portemonnee! Dat is dan weer een voordeel van géén fashionista zijn ; )

Hoe word je een fashionista?

In eerste instantie bén je denk ik een fashionista in hart en nieren, als je er officieel eentje wilt worden. Een grote liefde en interesse in de mode volgen en kleding is essentieel. Zelf zou ik het daarom ook niet kunnen worden: ik mis de interesse en motivatie.

Een goede manier om je als modekenner en trendsetter te profileren is natuurlijk via je kleding. Daarnaast kun je je verschillende looks delen op social media zoals een fashion blog,  Instagram en TikTok. Zo kun je tegelijkertijd een influencer worden.

Leestips

Doe jij mee met de mode?
Waarom wel of niet?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik volg de mode totaal niet. Ik koop enkel kleren als het nodig is en koop dan stukken die tijdloos zijn wat betreft model en kleur zodat ik ze jaren kan dragen zonder dat ze echt gedateerd zijn. Eigenlijk zou het me niets uitmaken of mijn kledij er ouderwets uitziet : ik draag (op bepaalde gelegenheden) nog steeds mijn ‘complétje’ van toen we 30 jaar geleden huwden voor de wet….Ik heb nog steeds mijn Schotse rok met sluitspeld in van toen ik 13 was (en die zit nog steeds perfect). Ik draag bijna uitsluitend jeansbroeken en in de zomer kuitbroeken of driekwartbroeken. Op jeans passen zo goed als alle kleuren t shirts, mijn zomerbroeken zijn allemaal in dezelfde tint en mijn collectie t shirts is daarop afgestemd zodat ik elk kledingstuk makkelijk kan combineren met een ander.De kledij die ik koop, is van goede kwaliteit maar ik koop wel zo goed als enkel gedurende de soldenperiode.

 2. Ik volg de mode niet echt, meestal spreekt die mij totaal niet aan. Wel kan het soms zijn dat er veel dingen ‘in mijn stijl’ zijn en dat is slechter voor mijn portemonnee. Maar doordat ik het meestal niet echt in de gaten houd, is de verleiding ook een stuk minder aanwezig.

 3. Hear hear, ook voor mij geen 80’s skinnies.

  Als ik iets kan vinden dat qua kleur en model goed staat, heb ik er wel iets voor over. Helaas is dat wat broeken betreft al enige jaren niet het geval, zodat ik heel flink kan zeggen dat ik die tot op de draad verslijt. Maar dat is dus deels noodzaak omdat er in de winkels vooral (bijna uitsluitend) kleding hangt die past bij, inderdaad, dunne tienertjes.

  Toupeerde je je haar ook destijds?

  1. Ik heb deze zomer letterlijk iedere kledingwinkel voor niet tieners in mijn woonplaats bezocht voor een broek, en er geen gewone rechte model broeken kunnen vinden. Het bespaarde me in ieder geval de moeite om in de uitverkoop te kijken. Als je voor de volle mep niet iets draagbaars kunt vinden, is het ook voor de helft evenin interessant. Volgende zomer beter, hoop ik.

  2. Ik ben bang dat ik mij inderdaad schuldig heb gemaakt aan touperen. Ik had zo’n rare toef op mijn hoofd.

   Anonymous: had Miss Etam ook niets voor je? Die vind ik altijd nog vrij vrouwvriendelijke kleding verkopen.

  3. Nee, helaas allemaal broeken die te krap bij de bovenbenen zitten. Hoewel je het ook kunt omdraaien, en zeggen dat ik een hele smalle taille heb ;-)

 4. Vind de stijl die jij omschrijft altijd heel leuk en het past ook bij jou.
  Volg de mode totaal niet, al sinds mijn 17e draag ik vooral zwart met hoge hakken. Skinny jeans vind ik altijd wel leuk, ook bij mensen ouder dan 16. Maar die harembroeken, grutjes :O

 5. Ik volg de mode niet, ik geef niets om kleding als het in de winter maar warm en in de zomer luchtig is.Ik koop ook altijd pas weer kleding als het helemaal versleten is en ik het niet meer kan herstellen.
  Groetjes Dreadlocks

 6. Eind jaren 80 had je die wortelbroeken! Dat weet ik nog. Ik heb mijn hele studententijd doorlopen met een lange kilt en zwarte doc Martens eronder. En hoewel mijn smaak wat klassieker is geworden, vind ik zwart, ruit en docs nog steeds erg leuk!

  1. Doc Martens, die heb ik ook gedragen! Van die grote kistjes. Ze hebben ze nu ook met allemaal bloemetjes er op, en dan moet ik mezelf echt inprenten dat het door de bloemetjes komt dat ik er op val.

 7. Ik draag wat ik leuk vind, en als dat toevallig in de mode is, heb ik even geluk, want is er veel naar mijn smaak te krijgen, maar er zijn jaren geweest dat ik niet eens een fatsoenlijk truitje of broek kon vinden omdat niks beviel om wat voor reden dan ook en op de een of andere manier vinden winkels een ‘basis’kledingrek overbodig, al zie ik he steeds meer bij webshops gelukkig.

  1. Ik zie op het moment ook weinig dat ik leuk vind dus. Maar dat komt me eigenlijk wel goed uit. Zo kom ik tenminste niet in de verleiding om dingen te kopen. Dit wordt een goedkoop wintertje!

 8. Mode wordt bedacht door een paar omhoog gevallen tutten die vrouwenblaadjes volschrijven met onzin en ons en de mode-ontwerpers de wet menen te moeten voorschrijven. Dat Anna Wintour ‘s morgens wakker wordt en zich bedenkt dat we komende herfst allemaal maar eens in het groen moeten en dat dat dan ook nog gebeurd, is van de zotte. Wat een verspilling aan materiaal en schoonheid, die mode. Dragen wat je goed zit en goed staat, dat zou veel belangrijker moeten zijn dan kleurtjes of trends.

 9. ik draag voornamelijk 2ehands kleding en volg de mode dus absoluut niet, ten eerste omdat dat een hele dure hobby is, ten tweede omdat die mode gemaakt word voor mensen met een perfect figuur en ten derde omdat ik graag buiten de pas loop en gewoon draag wat mij lekker zit , als het maar netjes is zal het mij worst wezen hoe mensen vinden dat ik er uit zie. beter voor mij, mijn portemonnee en ook nog eens stukken beter voor het milieu.

 10. Ik hou van leuke kleren maar volg de mode niet bewust. Ik koop wat mijn smaak is en niet omdat het toevallig ‘in’ is. Vaak word ik wel geinspireerd door dingen maar die zijn dan ook toevallig mijn smaak.
  Mij zul je niet zien in skinny’s of chino’s in van die felle kleuren ook al is het tien keer mode! Maar de bloemetjesjurken van King louie kan ik niet laten liggen:)

 11. Ik volg de mode wel, maar draag alleen maar dingen die bij mij passen en waar ik me lekker in voel. Meestal komt het er op neer, dat ik van alles door elkaar draag, ook kleding, accessoires en schoenen van jaren terug.

  In de kleding van de jaren 80 voel ik me nu niet bepaald toe geroepen, die jaren uit de mode zijn gewoon spuuglelijk. Skibroeken, met van die knakbroekspijpen, veel te brede schouders, foute ontplofte kapsels… nee, not my cup of tea :)

  1. Ja, okee, er zijn misschien wel grenzen ;-) Als ik aan de andere kant iemand zou ontmoeten die in de 80’s style helemaal zichzelf kan zijn en dat fijn vind, dan zou ik er iemand niet minder leuk om vinden. Het is ook wel een statement.
   Aan witte leggings of witte schoenen voor (of was het nou na?) Pasen kan ik me echt niet storen.
   Als alle privé onderdelen die ik niet hoef te zien maar netjes opgeborgen zijn en het is heel en schoon dan vind ik het al gauw prima, voor een ander dan bedoel ik.

 12. Ik draag eigenlijk altijd spijkerbroeken en `s zomers een t`shirt en `s winters een trui. De jaren 80 mode is daarvoor wat betreft t`shirts ideaal geweest afgelopen zomer. Om de mode echt te volgen moet je ook een bijpassende portemonnee hebben, die heb ik niet, en oog ervoor hebben. Die heb ik ook al niet.
  Veel vrouwen zien er altijd goedgekleed uit en soms wil ik wel dat ik dat ook kan maar in de winkels zie ik het gewoon niet en vind combineren ook lastig. Dan dus maar weer die spijkerbroek.
  Groet, cola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.