Reacties

Gemiddelde maat vrouw: Wat is eigenlijk de gemiddelde damesmaat? — 45 reacties

 1. Mijn BMI is 19.6 en ik draag maat 38,soms 40 voor mijn lengte.
  Het is inderdaad cru die maten,wie past er nou in maat 36,alleen maar als je heel tenger bent lijkt me?

 2. Ik hou me niet bezig met m'n bmi.

  Mijn maat zweeft ergens rond maat 36. Op dit moment neigt het meer naar maat 38 en daar ben ik blij mee. Ik vind namelijk dat ik er beter uitzie met wat meer spek op mijn botten.
  Maar moet dus altijd goed opletten dat ik niet te mager wordt (en nee... dat is niet fijn. Dat is net zo lastig als opletten dat de kilo's er niet bijkomen )

  Er is een Amerikaanse serie die ik graag kijk, waarin de hoofdpersoon op z'n Amerikaans fors is EN er heel goed uitziet: Drop dead diva. Een goed rolmodel vind ik haar.

  • Heel herkenbaar. Ik zou ook graag wat meer spekkies hebben, met name in de winter. En nee, dat is inderdaad ook niet leuk.

 3. Weet je zeker dat je maat 40 hebt? Volgens mij pas je makkelijk een maat kleiner met zo een laag gewicht....? Vast veel spieren! :-) groetjes, Marja

  • Ik ben nogal neurotisch over strakke kleding, en wil alles lekker los hebben. Mijn zusjes zeggen ook altijd dat ik maat 38 moet nemen, maar dat vind ik niet lekker zitten : )

 4. Mijn BMI is 22,7 en ik heb maat 38. Ik heb heel lang maat 34 gehad en ik heb ook een paar jaar maat 42 gehad (na mijn zwangerschappen). Nu zit ik al zeker een jaar of 6 op maat 38 en het is goed zo.

 5. Mijn b.m.i was altijd goed. Onder de 25. Door mijn dieet kom ik er de laatste 2 jaar steeds boven. Ik ben 1.60 en 65 kilo helaas. Maat 40/42. Zo mogen die maten wel eens aanpassen want het gros heeft maat 50 of meer en geen kindermaat 36.

  • Ik kan me niet voorstellen dat het op prijs wordt gesteld als ik denigrerende opmerkingen zou maken over mensen met een grote maat. Waarom dan wel andersom? Met mijn 49 kilo bij 1 meter 60 is maatje 36 echt veel te groot voor mij. Dat maakt de keuze wel beperkt, qua winkels..... en is ook niet leuk! Waarom dat afdoen als kindermaatjes? Ik ben net zoveel vrouw als diegenen die wel in de damesmaten passen!

  • Volgens mij was het niet denigrerend bedoeld. Maar ik begrijp je gevoel. Klein en slank zijn is niet altijd gemakkelijk met kleding kopen. Mijn eigen dochter hoort al jaren dat ze wel anorexia zal hebben, ze is bijna 14, 1.62 lang en krap 40 kilo. En nee dat is natuurlijk te licht maar het is ook haar bouw. Voor haar slaag ik best goed bij de Primark, daar begint het bij maat 6 en dat is 32. Geen kinderkleding dus en zowel hip en sportief als nette kleding is daar te vinden.

  • Dat heet petite en is heel normaal in de USA, in Frankrijk en ook in Limburg! (Ik ken een elegenante van oorsprong Limburgse die haar kleding vooral in Maastricht koopt, wegens in het noorden niks passends te krijgen. Een tip?

 6. Mijn BMI is al jaren net boven de 20, dus heel goed. Ik meet 1.68 en weeg gemiddeld 61 kg. Alleen qua broeken en rokken pas ik in maat 36 maar bloeses en jurken toch gauw maat 40 of zelfs 42. Dus wat is perfect. Ik denk maar zo, zolang je BMI niet te hoog is, is je beste maat, die waarin je je lekker voelt... niet meer in getallen denken!
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Met mijn 1.75 en 88 kilo zit ik op maat 44-46-48. Bovenste deel kan best in 44 maar mijn probleemgebied is buik en heupen en daar heb ik soms 48 nodig. Dat betekent dat bv T-shirts en truitjes op borst/schouders ruim zitten en weer te stak rond buik. Voor broeken heb voor buikomvang 46-48 nodig maar heb weer dunne bovenbenen. Kortom moeilijk om passende kleding te kopen. Ik kan eigenlijk nooit slagen bij die leuke bij elkaar passend setjes/kleuren die in rekken hangen broek en shirts of zo.

  • Mijn BMI ook maar eens gemeten en dat is boven de 28 en is risicogebied. Maar om onder dat risicogetal te komen zou ik onder de 77 moeten gaan wegen en dat gaat me echt nooit meer lukken, door leeftijd (boven de 60), chronische fibromyalgie en artrose en onsportief lichaam. Kan bv niet meer fietsen, wandelen hoop ik wel weer op te pikken de komende tijd met nieuwe knie, maar de andere moet ook over paar maanden en dan zit ik weet aantal weken, dat schiet niet op.

 8. Mijn BMI is 20,9 en ik draag meestal confectiemaat 38. Je zou verwachten dat dat een makkelijke maat is, maar ik vind het echt heel lastig om goed passende kleding te kopen. Er is altijd wel iets: te lange pijpen of mouwen, of het valt te strak om het bovenlichaam, wat dan teveel "tekent" en het buikje en de kleine cupmaat benadrukt.
  Groet, Greetje54

 9. Met ca. 1.72m en 66 kg heb ik een prima bmi (22,3), kledingmaat 38/40 draag ik.
  Ik heb jaren rond de 60 kg gewogen maar ik vond mezelf wel een iets te mager destijds. Ik hoef er niet uit te zien als een fotomodel.

 10. Ik ben 1.83 m., en ik ben te klein voor mijn gewicht. Ik win dus, qua BMI! Als ik maat 40 heb krijg ik commentaar dat ik te mager ben (en dan ben ik nog niet te licht). Maat 42 (44) zou voor mij een hele mooie maat zijn (maar dat haal ik nog lang niet.....)

 11. Ik heb maat 44 (boven)-46 (onder). Maar in mijn studententijd heb ik ook een tijdje maat 44-46 gehad en toen was ik heel zeker 8-10 kg lichter dan nu. Confetiematen zijn dus wel zeker aangepast. Op foto's van die tijd kun je dat ook zien, dat mensen echt lichter en soms zelfs uitgesproken schrieler waren dan nu, ook de volwassenen. Het valt me niet mee om af te vallen; dat is straf voor vroegere leefstijl want met eten en bewegen ben ik al jarenlang bewuster dan menigeen in mijn redelijk gevarieerde sociale omgeving.

 12. Maatje 36 hoef ik niet!
  Zal niet lukken ook. Mijn BMI is op dit moment precies 25. Moet iets lager dus. Daar ben ik ook mee bezig. Ik wil er een paar kilo af hebben. Mijn maat is 40/42.

 13. Dat BMI zegt ook niet alles zou bij mij wel hoger uitvallen maar ben wel paar kilo te zwaar maar minder dan mijn BMI zou vertellen. bv een bodybuilder heeft ook een hoge BMI maar vaak slecht 10 % vetpercentage.

 14. Ik zit om dit moment op een BMI van 18.3, hopelijk lukt het me snel om minimaal de 19 te halen, de 20 tik ik zelden aan. Aan de ene kant lijkt het genetische mazzel om veel te kunnen eten zonder aan te komen, maar ik zou graag wat extra reserves hebben en voor de winter wat extra "isolatie". Van de 20kg die ik aankwam tijdens beide zwangerschappen is helaas ook niks blijven plakken. Ik sport wel veel (5x pw), maar ook 2 jonge kinderen, het onderhoud van ons erf en de verzorging van de dieren verbruiken veel van mijn brandstof.

 15. Ik heb heel wat geschommeld qua gewicht, vóór ik trouwde had ik maat 38 (bij 1.68 m) en toen ik zwanger werd van mijn eerste bleek ik erg te zijn aangekomen, ik wist niet wat ik voorheen woog (nooit mee bezig geweest, hoefde ook niet, hoewel ik mezelf stom genoeg altijd te dik vond), toen woog ik 76 kg. In mijn zwangerschap was ik 4 kg aangekomen, dus eigenlijk was ik afgevallen, en toen ik was bevallen woog ik nog maar 66 kg. Dat gewicht heb ik helaas niet volgehouden, want dat zou fijn zijn geweest. Nu zit ik meestal (weer) rond de 75 kilo. Ik wil eigenlijk minstens 5 kilo afvallen. Maar mijn 'mindset' is er nog niet naar... als die er is komt het goed.
  Ik heb op een gegeven moment 85 kilo gewogen, na drie kinderen gekregen te hebben. Ik kom altijd aan nadat ik stop met borstvoeding, omdat ik zoveel eet tijdens het borstvoeding geven en het erg moeilijk vind om daarmee te stoppen, het is dan een gewoonte geworden in plaats van een behoefte (wat het eerst wel was, dus). Tijdens borstvoeding geven bleef ik altijd gewoon netjes op gewicht.

  Maar hoewel ik dus wéét dat ik eigenlijk minder zou moeten eten (of anders), komt het er niet van. Ik ben dol op chocolade en kan er niet vanaf blijven! Suikervrij eten lukt dus niet zo goed ;) haha...

  • Oh ja, mijn maten zijn nu: 42/44, maar ze zijn wel groter geweest, in mijn 'dikste' periode had ik van broeken maat 46 en shirts maat 44. 'Vroeger' had ik dus maat 38/40. Ik denk dat dat eigenlijk mijn maat zou moeten (kunnen) zijn.

  • Ik viel ook altijd flink af van borstvoeding. Ideaal! Ik ben ook dol op chocola, dus ik begrijp het helemaal. Ik mag van mezelf elke avond een stukje. Overdag snoep ik niet.

 16. Hier maat 38 in België, maar in Nederland kopen we onze kledij, wij zijn allemaal groot, in Nl zijn de broeken langer (en de shirts wijder ;). Ik snap niet goed hoe je aan maat 40 komt, mijn bmi bedraagt 22,7??

 17. Ik ben een Big Girl; ik ben 1.80m groot, heb maat 48/50 en weeg tussen de 110 en 115 kg.
  Ik moet dus bij grote maten winkels mijn kleren kopen en dan kom ik in de problemen. Omdat ik ook lang ben zijn 9 van de 10 broekspijpen en mouwen te kort, maar als ik bij de lange maten ga kijken kan ik de knopen weer niet dicht. Ik ben dus mega fan van 3/4 mouwen en (enkel) laarzen waar ik mijn broek in kan stoppen. Helaas heb ik ook schoenmaat 43 en is het dus best lastig om leuke (niet te dure) vrouwen schoenen te vinden.
  Afgelopen jaar heb ik het hele jaar 3 keer per week gesport en ben ik in totaal 2 kilo afgevallen. Ik heb dat dus maar opgegeven en blijf nu gewoon lekker bewegen en op mijn eten letten. Dit is mijn lijf, het werkt en ik ben er nu blij mee.

  • Een schoenentip,bij scapino hebben ze maat 43 en soms maat 44
   Goedkoper dan in speciaalzaken en ook merkschoenen

 18. Mijn BMI is 21.6 met 50 kilo bij een lengte van 152 cm. Broekspijpen zijn meestal een halve meter te lang en die knip ik dan ook meteen af. Verder heb ik een maat tussen de 38 en 40, die 40 is dan voor de buikomvang, want al ben ik helemaal niet dik, ik heb nog wel een rolletje of 2 vet in mijn buik zitten, niet zoveel, want als je even drukt voel je de buikspieren er meteen achter zitten. Ik moet wel opletten wat ik eet, want ik heb wel aanleg om wat kilo's aan te komen als ik mijzelf laat gaan, dus dat doe ik dan ook niet, ook niet met de paasdagen of andere feestdagen. Ik kan mij goed beheersen met lekkernijen maar 1 of 2 keer in de maand koop ik een 1-persoons bakje Solo Tiramisù van 80 gram en dan is het me toch smullen geblazen.....alsof het mijn laatste avondmaal is.

 19. Mijn BMI is 21, mijn maat 36. Voor de bovenkant heb ik ook wel eens 34, afhankelijk van het kledingstuk. Ik vind dat meer dan prima, hoewel ik wel regelmatig probeer te bewegen, voor m'n hoofd, maar ook voor m'n lijf. Want ook als je maat 36 hebt, kan je uitzakken of flubberig worden en daar vind ik mezelf nog te jong voor.

 20. Mijn bmi is meer dan 40. Ik weeg meer dan 135 kilo. Ik heb maat 54 en hoop dat dat binnenkort meer richting maat 46 gaan. Voor sommigen van jullie nog bizar groot, voor mij zou dat al zo slank zijn! IK wordt hiervoor binnenkort geopereerd.

 21. Bmi zal rond de 19 liggen, weeg 65 kg en ben 1,84m.. Maatje 34/36 gezegend met het; ik kan alles eten wat ik wil virus. Maar mij hoor je niet klagen! Al had ik graag wat meer vrouwelijke vormen gehad!

 22. 1.68, 30 jaar, 60.5 kg... Bmi van 21. MAAR een vet percentage van 26% (dat is een procent boven het gemiddelde). Dunne beentjes, maar rollen. Niet leuk :( genetisch bepaald geloof ik. Ik doe drie keer per week yoga en loop/fiets best wat af... Maar op mijn buik blijft het zitten. Stom! Maat 38 draag ik, al jaren. Wie herkend dit?

  • Wat vervelend Booboo. Je gewicht en bmi zijn toch helemaal keurig. Ik wist niet dat je dan toch nog een relatief hoog vetpercentage kon hebben. Hoe kom je daar nou achter?

  • Hoi.. ja jammer he. Je kunt je vet percentage thuis meten met de centimeter. Nek, taile en heup omvang meten en deze dan in een calculator invullen met lengte en gewicht. Via Google vind je ze wel :) maar een officiële meting is natuurlijk het betrouwbaarste. Het is gezond om onder de 25% te zitten.

 23. Ik heb maat 36/38 ,ben 1.67m. En weeg 58/59 kilo. Soms weleens 60 maar dan heb ik vocht vastgehouden en te veel gesnoept. Maar ik sport veel en weeg ik zo weer een kilo minder. Ik doe aan Pilates, yoga, fitness en dansen in mijn eigen huiskamer. Ook doe ik veel aan wandelen. En nog vind ik mezelf te dik. Ik ben 32 jaar, heb een tijd 70 kilo gewogen maar door sporten en minder eten viel ik binnen 2 jaar zo ongeveer 12 kilo af. Het liefste wil ik 55 kilo wegen maar ik weet dat ik dat nooit ga halen. Ik heb al 3 keer een poging gedaan om flink af te vallen maar mijn natuurlijke gewicht is helaas 59 kilo en ik schijn er bijna nooit onder te komen. 1 keer woog ik 48 kilo en vroegen mensen of ik ziek was, na een half jaar was dat 66 kilo en had ik vreetbuien. Uiteindelijk werdt dat zelfs 72 kilo. Ik was het drie jaar terug zat, toen viel ik af naar 63 kilo. Kwam door ziekte weer aan tot 67 kilo en weeg nu dus 59 kilo.

  • Het klinkt alsof je een gezond en actief leven leidt Nathalie. Hartstikke goed!

   Wel vervelend voor je dat je je niet zo prettig voelt bij je huidige gewicht. Hopelijk komt dat nog eens.

 24. BMI 19-20 177 lang broekmaat 36 van boven dus schouders altijd 38
  hier in het noorden heeft de gemiddelde vrouw broekmaat 46

  o ja leeftijd bijna 32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder