Vind jij het lastig om kleding te vinden in jouw maat?

grote mode
Bron: Shutterstock

Met mijn maat 40 mag ik niet mopperen over het kledingaanbod waaruit ik kan kiezen.

Ik vind weliswaar dat er niet veel soeps in de winkels hangt, maar dat komt omdat mijn kledingsmaak niet past bij de huidige mode. Het heeft niets te maken met verkrijgbaarheid.

Vrouwen met een maatje meer: wij willen ook leuke kleding!

En met dat laatste worstelen sommige andere vrouwen blijkbaar wel. Vrouwen met een maatje meer, zoals dat heet. Zij zijn vaak veroordeeld tot grote maten mode. Maar die bestaat vaak uit wijde tunieken in wigwam model. En daar balen ze van. Zij willen óók hippe, leuke kleding kunnen kopen.

Zara: komt over de brug met trendy kleding voor grotere maten!

In Spanje was de negentienjarige Anna Riere de beperkte kledingkeuze voor haar maat zo zat dat ze een petitie begon. Zo wilde ze kledingwinkel Zara overtuigen dat ze ook kleding in grotere maten moeten aanbieden.

De petitie was een succes! Want hij is al 100.000 keer ondertekend.

En Zara heeft inmiddels een paar kledingstukken in de maat XXL gemaakt. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Want blijkbaar was een blouse in maat 48 binnen 24 uur al uitverkocht. Er is dus duidelijk een markt voor trendy kleding in grote maten.

Nederlandse vrouwen over Spaanse maten

Doetinchem heeft geen Zara, dus ik kom er eigenlijk nooit. Ooit kocht ik er een hele mooie rok met aan de onderkant een strook. Maar die ging kapot, en daarna heb ik er eigenlijk nooit meer wat gekocht. Het schijnt dat Nederlandse vrouwen regelmatig balen van de kleine Spaanse maten bij de Zara. Ik weet wel dat Spaanse maten inderdaad vaak kleiner uitvallen.

Grote maten mode

Als ik bij Google ‘grote maten mode’ in type dan verschijnen er maar liefst 665.000 resultaten. Ik ben in die zin verbaasd dat het aanbod nog niet voldoende is. Want zo op het oog valt er best veel te kiezen voor de grotere dames.

Bijvoorbeeld bij M&S, C&A en ook online bij bijvoorbeeld Zalando en Bonprix.

Grote maten mode: welke maten zijn dat eigenlijk?

Ik heb dus maat 40. Daarmee zit ik tot mijn verrassing soms al bij de grote maten mode. Sommige winkels met grote maten mode beginnen namelijk bij maat 40. Zoals M&S mode. Bij Zalando shop je vanaf maat 44 bij de grote maten mode. De Miss Etam Plus collectie begint ook bij maat 44.

Bij Bonprix viel me op dat de grote maten mode simpelweg kleding is die gemaakt wordt van maat 32 tot 58. Daar kun je met een maatje meer dus ook in de reguliere collectie shoppen!

Overgewicht ligt gevoelig

Half mei las ik op het blog Consuminderen een post over bedden die kapot gaan door mensen met overwicht. De blogger achter Consuminderen heeft een Bed and Breakfast en schreef hier een post over. En ze uitte daarin een stukje frustratie. Ze kreeg een lawine van boze reacties over zich heen.

De boze reageerders verweten Consuminderen vooral dat veel mensen niets aan hun overgewicht kunnen doen. Ze noemden medicatie als oorzaak van overgewicht en de ziekte Lipoedeem. Om die reden vonden ze dat Consuminderen mensen met obesitas niets mocht verwijten.

Conclusie

Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar voor hun lengte. Nou zou je kunnen zeggen dat ze dus moeten afvallen. Maar dit is niet altijd mogelijk. En daarom is er vraag naar grote maten mode en speciale voorzieningen voor mensen met overgewicht. Zo zijn er ziekenhuizen met speciale obesitas kamers.

Leestips

Hoe bevalt jouw kledingmaat? Kun je er goed mee slagen als het gaat om kleding?

Similar Posts

52 Comments

 1. Ik kan meestal altijd wel slagen. Soms valt het iets kleiner uit dan neem ik gewoon een maatje groter. Ikga wel echt de stad in om te shoppen, want als ik iets bestel valt het altijd kleiner uit…

  1. Het voordeel van ‘live’ winkelen is dat je het ter plekke kunt passen inderdaad. Zodat je kunt zien hoe het valt. Hoewel ze tegenwoordig ook wel goede maattabellen hebben met centimeters, zodat je kunt zien waar jij onder valt.

 2. Erg leuk die grote maten, maar ze worden vooral steeds wijder maar niet langer. En de lange maten mode begint bij maat 38 en wordt ook al extra breed gemaakt. Met 1.85 en maat 36 heb je gewoon ook een probleem. Mouwen en broekspijpen te kort, de gemiddelde rok is gelijk een mini rok. En het zakt ook nog eens af. Probeer maar eens iets in je broek te dragen, je mag al blij zijn dat je blouse en broek/rokband elkaar raken.
  En omdat ik geen 18 meer ben is een naveltruitje niet echt geschikt.

  1. Er is dus een groot verschil in grote maten eigenlijk! Je hebt kleding die wijder moet zijn, en daar wordt nu op ingespeeld.

   Maar lange mensen worden dus eigenlijk niet voorzien van goede kleding.

 3. Ik heb moeite om goede broeken te vinden. Ik heb een smalle taille en steviger benen. Wel leuk dat ik een zandloperfiguur heb, maar er worden nauwelijks broeken voor gemaakt. Als het bij mijn taille past, krijg ik het niet over mijn benen heen en als ik het over mijn benen krijg, zit de broek dus veel te wijd bij mijn buik.
  Het scheelt dat ik niet meer superslank ben zoals vroeger want dan zat ik ook altijd met een te korte beenlengte, vooral als de broek een keer in de wasmachine was geweest.
  Jassen moet ik in een grote maat kopen omdat mijn armen nogal lang zijn en ik snel ‘hang’ in een jas. In een blouse ook, trouwens.
  Je hoeft zeker geen overgewicht te hebben om moeite te hebben goed passende kleding te vinden. M en S heb ik de beste ervaringen mee qua pasvorm. Maar ik vind die mode niet zo bij mij passen.

  1. Een zandloperfiguur vind ik altijd wel heel mooi klinken. Maar vervelend dat het zo lastig is om broeken te vinden. Zouden jersey rokken met een elastische tailleband wat kunnen zijn?

 4. Ik koop meestal tweedehands kleding en zo nu en dan een nieuwe jeans. Ik verander zelf veel aan 2E-hands blouses, t-shirts, jassen en jurken zodat ik meestal wel tevreden ben.

 5. Maat 42, normale lengte, zou geen probleem moeten zijn. Ik koop meestal tweedehands kleding en zo nu en dan een nieuwe jeans. Ik verander zelf veel aan 2E-hands blouses, t-shirts, jassen en jurken zodat ik meestal wel tevreden ben. In de gewone winkels slaag ik bijna nooit en in de leuke boetiekjes staan de prijzen mij niet aan!

 6. Ik had vroeger een grote maat en eigenlijk vond ik altijd wel kleding ,nu ben ik nog geen smalle maar ik koop veel postorder en bij MS vind ik ook veel ,mijn dochter heeft wel problemen om broeken te vinden die lang genoeg ze heeft hele lange benen.

 7. Het grootste probleem (1.78, maat 44 en relatief lange armen en benen) zijn de mouwen en de broeken qua lengte.

  Ik koop tegenwoordig alleen nog maar herenjassen die er uni uitzien (jacks) maar een net wollen jasje (kerk, feest, begrafenis, gaat niet in een jack he) daar steek ik 15 cm arm uit. In de zomer niet zo erg, in de winter echt gewoon koud.
  Vroeger had Promiss (toen mijn favo merk broeken in lengtematen S, M en L). Handig! Je kan een broek wel korter maken maar niet langer!

  Omdat ik ooit (toen ik in een winkel werd medegedeeld dat “ze niks hadden en ik maar naar “Mode WigWam” moest) huilend ben weggelopen, koop ik nu alles alleen nog maar online.

  Heel toevallig kwam in onlangs het ontzettend leuke en mooie en redelijk goed betaalbare merk Paprika tegen (jurk 69 euro) en daar ben ik voor gevallen. Leuke jurken, echt mooi gesneden. Hebben ook winkels, maar ook bij Wehkamp verkrijgbaar. Verder heb ik alles uit de Online Sale van MS Mode. Lekker goedkoop, goede jeans voor bv. 19 euro, leuke tops. Gaan 1,5 seizoen mee, maar niet duur. Dat ik altijd hoog water heb in de broeken, ik ben het gewend.

  Dochter koopt ook online, ze vindt dat veel makkelijker. Je laat gewoon 5 broeken op zicht komen…. en beslist dan.

  Alleen die jassen hè. Gelukkig wordt het weer zomer.

  Overigens bij ons in het dorp een “dure” modezaak, Anna van Toor, als alles voor 1/3 is, best te doen, heeft t/m maat 48.

  En nee Nicole, wij “zeuren” niet maar in sommige GROTE maten mode wil je écht niet gezien worden! Ik wil ook een beetje leuk erbij lopen.

  Overigens is (tip?) Ulla Popken ook een mooi merk, voor grote maten, aparte online winkel. Wel een klapje duurder, maar goede kwaliteit (ik was ooit veel dikker dan 44 en ja, door medicijnen ja).

  1. Ik snap heel goed dat je leuke kleding wilt dragen Pakketje. Wat apart dat ze voor grote maten mode dus juist zo vaak voor van die wijde tenten kiezen. Terwijl de meeste vrouwen dit dus duidelijk helemaal niet mooi vinden.

   Leuke naam voor een merk trouwens: Paprika : )

 8. Zonder iemand voor het hoofd te willen stoten, het feit dat steeds meer Nederlanders (de helft van de Nederlanders) te zwaar zijn is gewoon een kwalijke zaak. We eten veel te ongezond en te veel met z’n allen. Hele kwalijke zaak, niet omdat ik vind dat dik of dunner mooier is maar omdat je gewoon eerder dood gaat, steeds meer mensen hebben hart en vaat ziektes, hebben nieuwe gewrichten nodig. Ik begrijp niet zo goed dat er zoveel tegen kleding bedrijven word gezeurd dat zij zich moeten aanpassen terwijl onze regering er voor zou moeten zorgen maar voornamelijk wij zelf dat we op een gezond gewicht blijven.
  En ja, er zijn mensen die er niks aan kunnen doen maar er zijn voornamelijk een heleboel mensen die er niks aan willen doen. Nogmaals, ik vind dit niet een probleem omdat ik het niet mooi vind of zo maar ik vind het een probleem omdat we steeds jonger dood gaan en het gewoon super ongezond is.
  Verder kom ik graag bij de Zara voor jeans, juist voor de smalle maten met lange broekspijpen. Ik heb lange benen en het is dan soms lastig een goed passende broek te vinden waarbij mijn enkels niet bloot zijn.

  1. Sam. Ik weet heel goed dat het jou niet om het uiterlijk gaat, maar wat er ook gezegd wordt aan het einde van het artikel: er zijn ook mensen die niet kunnen afvallen om uiteenlopende redenen. Ik ben er daar één van. Ik zit op randje overgewicht. Ik kan niet sporten. Ik pas er echter voor om alle lekkere dingen te laten staan en ik wil me wél enigszins normaal kleden. Eigenlijk vind ik dit een kutopmerking, maar hij is ook wel een beetje terecht: Je maakt je druk om mensen die eerder dood gaan en ongezond zijn, terwijl jij rookt. Dat maakt deze reactie voor mij wat onbegrijpelijk.

   1. Oh maar ik zeg ook in mijn reactie dat ik snap dat er mensen zijn die wel degelijk door medicijnen of ziekte niet kunnen afvallen.
    Ja ik rook, en dat is ontzettend ongezond, daar word ik iedere dag ook op gewezen, teksten op pakjes sigaretten, reclames en straks waarschijnlijk foto’s. Waarom word er niet meer op suiker gewezen? Waarom geen bang makende teksten op zakken chips? Dat is wat ik bedoel Marion. Als ik bij de huisarts kom voor een zere teen word me gevraagd wanneer ik stop met roken. Over rokers word continu lelijk gedaan, tegen rokers en niet rokers word continu verteld dat het slecht is. I know! Ik wil ooit ook stoppen. Maar waarom word obesitas niet zo agressief aangepakt? waarom mag daar niks van gezegd worden? Kun je me dat eens uitleggen dan want ik vind het nogal vermoeiend dat iedereen tegen mij mag zeiken over het roken maar als ik vermeld dat het goed zou zijn als we gezonder zouden eten krijg ik een laag kritiek. Leg me dat dan eens uit.

    1. Ik wilde net onder mijn reactie typen dat ik de opmerking over het roken terugneem, maar ik zie dat je al gereageerd hebt. Je hebt namelijk gelijk.

     Ik heb zelf 20 jaar gerookt. Dat is mijn verantwoordelijkheid, net als dat het mijn verantwoordelijkheid is of ik gezond eet of niet. Ik heb ooit een discussie gehad met mijn zus (die overgewicht heeft) toen ik nog rookte. Ik zei tegen haar: ‘Ik ben verslaafd. Stoppen met roken is vreselijk zwaar. Dat doe je niet zomaar even.’ Wat ik eigenlijk tegen haar zei is: Afvallen is veel makkelijker dan stoppen met roken. Dat is echter niet waar.

     Er staat nu een artikel in de metro. Ik zal je zo even taggen. Gaat over suikertaks.

     Nogmaals, sorry Sam, ik kwam hier dus om mijn reactie terug te nemen. Ik wist niet dat je al gereageerd had.

     1. Sam en Marion, mijn complimenten voor hoe jullie met elkaar omgaan! Ik vind het fijn om te lezen, dat jullie naar elkaar luisteren en elkaar echt proberen te horen.

      Top!

 9. Zelf heb ik ook maat 40 en dus voldoende keus tot mijn beschikking. Maar, net zoals jij slaag ik niet altijd in de reguliere kledingwinkels omdat het aanbod voor wat betreft de modellen, kleuren en prints mij vaak niet bevalt. En daarom ben ik blij dat de grotere-maten-lijnen nu ook kleding aanbieden in mijn maat. Want dat aanbod vind ik vaak mooier dan het reguliere aanbod!

 10. Jarenlang kon ik eten wat ik wilde en was ik slank.
  Door medicatie ben ik heel veel aangekomen .
  Nu word ik gedwongen om goed op mijn voeding te letten.
  Hoe makkelijk ik vroeger kleding kon kopen , hoe moeilijk vind ik het nu.
  Voordeel is dat ik lang ben , Duitse maten vallen ruimer.
  Mijn kleding is heel basic , , bepaalde merken kan ik online bestellen omdat de pasvorm goed is , kijk ook goed naar de kleuren zodat ik kan combineren
  Ik kies liever voor goede kwaliteit , zeker nu ik een bepaalde leeftijd heb.
  Bij Catawiki 1x op de gok op een jurk geboden , een hele simpele , maar van fijne wol.
  Jurk paste perfect kan ik chique en sportief dragen , dan ben ik heel blij
  Kleur voeg ik toe door sjaals ,

  In grote maten winkels kan ik juist niet slagen
  Zeker als je wat dikker bent is het belangrijk dat je aan kleding wat meer aandacht geeft.
  Paar goede basis stukken , weten welke kleuren bij je passen dan kom je een heel eind. .

 11. Met mijn maat 46 onder kan ik best wel goed broeken vinden, het probleem zit meer in de bovenkant 42-44 en dan is de onderkant van t-shirts etc op heuphoogte strak en ik vind te strak zittende kleding vreselijk lelijk, je ziet alle rollen zitten.
  Als ik bovenkant ook 46 koop zit het aan schouders wee te ruim.
  Ik koop veel kringloop en verander ook graag kleding zelf, vorig jaar van een heel wijde rok met zonnenbloemenstof een blouse gemaakt, ben ik heel blij mee..

 12. Zara daar kom ik ook haast nooit. Ik shop heel weining kleding op dit moment. Dat je maat 40 heb ik niet verwacht. Je lijkt heel slank. :-) Ik heb tussen 36-38 en soms xs wat slaat nergens op natuurlijk. Want zo klein ben ik ook weer niet.

  1. Zo zie je maar weer : ) En volgens mij ben ik ook wel slank. Maar van onderen heb ik dus wel maat 40 meestal. Nou houd ik ook niet van strakke kleding, dus dat maakt ook dat ik vaak voor een wat ruimere maat kies.

   Het fijne van maat xs lijkt me dat je goed in de opruiming kunt slagen, omdat die maat minder vaak voorkomt.

 13. Ik heb maat 38/40 maar kan nooit goed slagen hoor. De confectie gaat uit van eenheidsworsten, en niemand (of nou ja, bijna niemand) heeft een confectiefiguur (in welke maat dan ook). Dus bij mij mankeert er altijd wat aan: mouwen te kort, of te strak, broek om de benen goed, maar in de taille weer te wijd (of te strak), of de taille goed, maar de benen achterlijk, of de pijpen te kort. Daarnaast ben ik met mijn 1.77m blijkbaar ‘lang’, want bij veel grote ketens zijn truien, t-shirts en hemdjes echt te kort, net als broeken zonder lengtemaat. Of lange rokken, die zijn bij mij ook zelden echt lang (hihi). Ik maak gelukkig veel zelf, maar soms is het zo frustrerend!

 14. Ik ben 1.86 m en heb hele lang benen. Dat is vaak wel een probleem. Lengtemaat 36 is vaak nog op het randje voor mij. Probleem is nu opgelost, want ik draag geen broeken meer. Verder heb ik broekmaat 44. Pak ik bij de H&M een 44 uit de schappen, als die er al hangt, dan krijg ik die vaak niet over mijn knieën heen. De enige winkels waar ik in maat 44 pas zijn Miss Etam en C&A. C&A is een beetje een vergeten winkel, maar heeft ontzettend leuke kleding als je even goed zoekt. Het is ook nog eens goed betaalbaar en ze hebben een afdeling met biokatoen. Altijd goed.

  1. Je hebt het probleem grondig opgelost Marion, door gewoon geen broeken meer te dragen : )

   Ik houd ook van C&A. Vooral mijn jongste dochter slaagt er vaak voor superleuke jurkjes.

 15. Wat handig van Bonprix, dat voorkomt dat je inderdaad eindigt met model wigwam (hoewel triest voor de mensen die het aangaat, moest ik wel lachen om je omschrijving).

  Heb zelf in principe geluk (maat 40), alleen holle rug en iets te ronde billen naar Nederlandse maatstaven. Daardoor had ik altijd zo’n irritante opening bij mijn onderrug. Tegenwoordig verkopen gelukkig steeds meer winkelketens stretchbroeken.

  Enige echte probleem is voor mij een badpak/bikini door grote cupmaat. Maar goed, dankzij dat felle pashokjeslicht geldt de weerzin tegen badkleding kopen geloof ik wel voor bijna iedereen ;)

  O ja, H&M heeft trouwens ook wel leuke kleding voor grotere maten vind ik.

 16. Meestal heb ik kleding van H&M en ik kan goed slagen ondanks dat ik 10 kilo zwaarder ben na mijn bevalling. Ik moet wel beter op letten wat ik koop, zodat het buikje minder opvalt. Maat 42 is goed te krijgen en ik heb niet te klagen over het vinden van de juiste maat. Alleen over mijn maat zelf…

 17. Toen ik nog geen grote maat had, vond ik het moeilijk om kleren naar mijn smaak te vinden. Nu ik een grotere maat heb is dit nog steeds zo. Dus koop ik nu basic spullen, als dat kan. Want veel kleren in grotere maten worden gemaakt van lelijke stoffen (vooral bij Ulla P. en Miss E.) of het is inderdaad model wigwam met scheve zoom of de voorkant korter dan de achterkant. Erg flatteus als je dik bent !
  Misschien wordt het toch eens tijd dat ik zelf achter de naaimachine kruip !

 18. Als lid van de Moermanvereniging ben ik mij bewust van voeding. Lekkere dingen zijn ook voeding.
  Volgens mij is het begonnen met de uitvinding van de supermarkt en de lobby van merken om hun kant en klaar voeding te verkopen.
  Daarna kwam dat iedereen moest werken en er nog meer behoefte kwam aan kant en klaar eten.

  Echte voeding vult, maar is geen vulling. Vulling is rotzooi.
  Dus als we de rotzooi uit het eten mikken. Taart en koek uit ons leven bannen, kan het leven nog steeds leuk zijn. Noten, olijven, stukje kaas. snacktomaatjes, snack komkommertjes.

  Vandaag in de VK over de avondvierdaagse lopers. Lopen ze een viertal avonden. Aan het einde is daar de beloning in snoep.
  Destijds liep ik ook de avondvierdaagse. Mijn beloning was een bos bloemen. Geen snoep.
  Wij kregen de volgende ochtend een speculaasje, dat de ouderen ‘s avonds bij de koffie hadden gekregen.
  Nu zijn het koeken, limonade, suikersnacks.

  De hele cultuur is doordrongen van troep.
  Biologische wijn is ook lekker.

  1. Dat is inderdaad wel een fascinerende ontwikkeling dat tegenwoordig zoveel snoep gegeten en getrakteerd wordt bij de Avondvierdaagse. Waar zou zo’n trend nou vandaag komen, vraag ik me dan altijd af. Wie is er mee begonnen, en hoe heeft zich dat zo kunnen verspreiden?

 19. En waar ik vandaag toevallig ook weer tegenaan liep waren de korte mouwtjes in shirts. Mijn kipfileetjes verberg ik liever een beetje dus graag mouwen tot ellebogen dames kledinginkopers.

 20. Vroeger had ik altijd een maat 40, daarna zat ik regelmatig ik maat 38.
  Nu vaak ook nog,maar ik heb nu een winkel ontdekt met leuke kleding en war ik makkelijk in maat 36 pas! Perfect voor mijn ego :p

 21. Ik heb er niet zo’n problemen mee.
  Ik heb nu ook maat 44. Het zou wel wat minder mogen ;)

  Maar 44 heeft het voordeel dat he de laatste maat is in de ‘gewone’ collecties en de eerste maat in de grotere maten. :)

 22. Doorheen de jaren heb ik mijn sterktes en zwaktes qua kledingkeuzes leren kennen. Ik weet dat welke jurkjes ik moet laten hangen, en welke me wel mooi passen. :)

  1. Dat heb ik inderdaad ook. Sommige modellen weet ik dat me niet flatteren. Helaas veel van de jurkjes van King Louie: die zitten te strak op mijn buik, dus die neem ik dan niet.

 23. Ik ben nog jong & slank, heb nog nooit gelijnd of wat dan ook maar het is gewoon mijn bouw (hopelijk blijft het zo). Alleen wordt het de laatste jaren als je slank bent ook moeilijker om goedkope kleding te kunnen vinden. Ik kocht vaak kleding bij zeeman, wibra, lidl, kruidvat, het is steeds vaker zo dat de maten daar pas beginnen bij 38/M, dat vind ik echt een slecht teken! Ik heb geen problemen met vollere mensen en grotere maten, maar blijkbaar hoort maat S niet meer bij de meest verkochte/nodige maten

 24. Goed van de Zara, eigenlijk zouden meer winkels iets moeten doen met een maatje meer. Maar H&M heeft toch ook grotere maten of vergis ik me nu?

  Zelf heb ik 36/38 in broeken en 36 in shirtjes. Meestal wel iets te vinden dus.

  Online bestellen doe ik alleen bij bekende winkels. Anders ben ik bang dat het niet goed past en meer terug gestuurd moet worden.

  Maar ik hoop dat Zara en andere winkels voor de dames met een maatje meer de trend van “Zara” doorzetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.