Pieke Stuvel: super leuk voor de ‘luie naaister’

Pieke Stuvel Uit één stuk

Pieke Stuvel is iemand die heel handig is met naald en draad! Hieronder vind je informatie over haar boek Uit één stuk en nog veel meer!

Pieke Stuvel kan, wat ik graag zou willen kunnen!

Al met al heb ik zo’n 3 jaar naailes gehad. Maar als je een zaadje plant op dorre grond, dan wordt het nooit echt een mooie plant. En hoewel ik in theorie dus kan naaien, blijft het in de praktijk erg lastig.

Ik heb dan ook grote bewondering voor Pieke Stuvel.

Het leuke aan haar is dat ze specifiek boeken heeft geschreven voor luie naaisters!

Hoewel het geen vleiende benaming is, reken ik mezelf wel tot deze categorie.

Pieke Stuvel: ze weet waar ze het over heeft!

Pieke Stuvel* weet waar ze het over heeft. Ze volgde de opleiding mode aan de Rietveld Academie en gaf er ook les. Ze heeft een aantal boeken geschreven voor ‘luie naaisters’. Mensen die met weinig moeite een kledingstuk willen naaien.

Zelf kleding maken wordt zo een stuk makkelijker.

Recycle Chic

Eén van haar boeken heet Recycle Chic. In dit boek beschrijft ze hoe je oude kledingstukken een tweede leven kunt geven. Zo kun je van een mannen overhemd heel makkelijk een leuke rok maken! Ik stond er echt van te kijken. En van maillots maak je heel gemakkelijk een bolero.

Pieke Stuvel
Bron: inkijkexemplaar bol.com

De ideeën vond ik allemaal erg inspirerend en slim.

Een nadeel vond ik dat alles getekend is.

De tekeningen zijn erg leuk. Maar ik had liever foto’s gehad. Een foto van een overhemd, en dan daarna een foto van het overhemd nadat het tot een rok is getransformeerd. Ik ben dol op make-overs namelijk : )

Pieke Stuvel Uit een stuk

Een ander leuk boek van Pieke Stuvel is Uit een stuk! In dit boek staan ook foto’s, wat k erg leuk vind. In de inleiding staat:

‘Uit één stuk wil zeggen dat het voor- en achterpand én de mouwen uit één stuk zijn geknipt, zodat je alleen de zij-en onderarmnaden hoeft dicht te stikken om een trui, t-shirt jurk of jas te maken.’

Hieronder een voorbeeld uit het boek Uit een stuk:

Pieke Stuvel Uit één stuk

Pieke Stuvel Uit een stuk

In onderstaand filmpje uit 2016 vertelt Pieke over haar boek Uit een stuk! En ze beantwoordt vragen. In dit filmpje is ze bijna 70 waar ik verbaasd over was. Zo wil ik ook best zeventig worden : ) En dan ook met van dat mooie witte haar.

Wat me ook erg aanspreekt aan haar verhaal is dat haar kleding comfortabel moet zijn. Ik houd erg van comfort. Ook duurzaamheid en toegankelijkheid voor een groot publiek is belangrijk voor Pieke.

Pieke Stuvel over Knipangst

In het filmpje hierboven heeft Pieke het ook over ‘knipangst’. Dat vond ik heerlijk menselijk en herkenbaar. Om die reden koopt ze zelfs alleen maar heel goedkope stoffen. Ze staat halverwege het filmpje op om haar jurk te laten zien, die maar 8 euro kostte. Dan durft Pieke wel te knippen : )

Het grote naaiboek

Pieke Stuvel schreef samen met Nienke van Levering ook nog Het grote naaiboek, met als ondertitel ‘Kleren maken voor beginners’. In dit boek begin je met tasjes, en naarmate je handiger wordt kun je ook rokken en dergelijke gaan maken.

Verknipt van Pieke Stuvel

Het boek ‘Verknipt’ geeft ‘mode-ideeën voor kleding met een zeer persoonlijke stijl, gemaakt van goedkope stof of van reeds gedragen, verknipte kledingstukken.

Het leukste aan dit boek is dat je er geen geweldige naaister voor hoeft te zijn, en dat het allemaal weinig kost.

Zo zal ik nooit meer op dezelfde manier naar een gewoon wit mannenhemd kijken, of naar panty’s. Heb je bijvoorbeeld twee panty’s met een ladder in één been, dan knip je de geladderde benen gewoon af, en voegt de andere twee samen.

Twee verschillende kleuren panty over elkaar heen geven een mooi ‘changeant effect’. Heb je een trui die je nooit meer draagt? Knip de trui en de mouwen bij de oksels af en voila: een minirok!

Ik vond het boek erg menselijk geschreven. Zo wordt bij de beschrijving voor het maken van een ceintuur voor een wespentaille gezegd de taillewijdte zo strak te maken als ‘je kunt verdragen.’

Accessoires: pingbolballen in je oren

Behalve tips voor kleding geeft Pieke Stuvel ook tips voor accessoires. Zelf vond ik die wel èrg apart.

Bijvoorbeeld een ketting van lege eierdoppen voor speciale gelegenheden

Of een ketting van pingpongballen gecombineerd met pingpongballen in je oren! Hoewel de kleding in het boek niet iedereen zal aanspreken is het erg gezellig om te lezen en in te kijken, en houd ik er een gevoel aan over dat je niet te bang moet zijn ergens de schaar in te zetten..

Pieke Stuvel patronen

De patronen van Pieke Stuvel vind je in haar boeken. Deze zijn te koop via onder andere bol.com maar ook te vinden in de bibliotheek.

Zit je krap bij kas?

Dan kun je op bol.com ook Pieke Stuvel patronen vinden in de inkijkexemplaren daar. Zoals een patroon voor 2 rokjes uit een overhemd.

Maar je kunt bijvoorbeeld niet op haar website gratis Pieke Stuvel patronen downloaden en uitprinten.

Praktische informatie over de boeken van Pieke

Recycle Chic voor de luie naaister is ‘niet beschikbaar’ op bol.com.

Pieke Stuvel

Het boek Uit één stuk is wel verkrijgbaar op bol.com maar als eBook voor 9,99.

Pieke Stuvel Uit één stuk

Het Grote Naaiboek kwam dit jaar uit, en is als ‘echt’ boek te koop op bol.com voor 24,95.

Het grote naaiboek

Bezoek ook haar eigen website:  piekestuvel.nl!

*Pieke Stuvel (1947) is ontwerpster/illustratrice en maakte (mode)tekeningen voor o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Het Parool en J/M. Ze publiceerde diverse boeken over zelfmaakmode, waaronder Jurk & zo, rok & zo, Verkleden & zo en Baby & co.

Deze post verscheen voor het eerst in 2014 en is compleet opgefrist!

Lees ook mijn post: Zelf kleding maken.

Ben jij handig met zelf kleding maken?

Similar Posts

10 Comments

 1. Je jurk & co heb ik maar nog nooit echt gebruik van gemaakt, eigenlijk zijn de modelen niet geschikt voor mijn figuur. Bovendien heb je voor een jurk redelijk wat stof nodig.

  Ik recycle wel veel. Zo heb ik een rok met zonnebloemen verwerkt tot blouse en een ochtendjas van krinkle stof die ik zo leuk vind en leuke knoopjes voor en achter en die te groot was. Kleiner gemaakt en blouse geworden. Beiden geslaagd.

 2. ik heb ook ooit 3 jaar naailes gevolgd en patronen uitgewerkt enz, ik kan het, maar doe het nooit…
  alleen rechte lappen, jeanstassen en herstelwerkjes
  Ik wens je een fijn weekend en hier is een €en @->- voor jou.

 3. Vanmorgen was de in de weekendshow. Vind het wel wat makkelijk, jurk uit een stuk, dat staat echt niet iedereen zo’n hobbezak. Ja als je een perfect dun figuurtje hebt misschien, mar met mijnmaat 48 staat dat echt niet.

  Net als een rok uit 2 rechte lappen

  Net, dat hangt om je heen en zit van boven gerimpeld.
  Recycelen doe iknog steeds. Zie mijn reactie van 2014

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.