Zelf een rok maken: 134,00

zelf een rok maken

Zelf een rok maken is dé oplossing als de mode niets biedt.

Inmiddels is mijn kledingstijl zo lang uit de mode, dat ik zelfs op eBay niks meer kan vinden! Ik geef toe, dat ik ook wel een beetje lastig ben.

Want een rok moet:

 • van rekbare stof zijn
 • een elastische tailleband hebben
 • niet te lang zijn, maar ook niet te kort. In de winter ongeveer kuitlengte, in de zomer net over de knie
 • niet duurder zijn dan 4,99 Engelse ponden
 • van katoen of viscose zijn, met een beetje elasthan. Dus niet van polyester

Ik ga een rok maken!

Omdat een aantal van mijn rokken er toch wel erg afgedragen uit zien, heb ik besloten toch nog maar eens te proberen zélf een rokje te maken. Zelf kleding maken is heel wat voor mij. Want ondanks 3 jaar naailes, kan ik er nog steeds niks van. Maar misschien dat het dit keer wel goed gaat! Bovendien kan mijn jongste dochter het één en ander.

Allemaal rokjes: te moeilijk

Ik heb al in Mme Zsazsa’s boek ‘Allemaal rokjes‘ zitten kijken, maar die vind ik alweer te moeilijk. Zij werkt echt met belegjes en boorden… : ( Toen zei mijn 14-jarige dochter dat ik één van mijn kapotte, fijne rokken als model kan gebruiken. Linksboven zie je de gelukkige rok. Het is één van mijn lievelingenrokken. Maar hij is al zo’n 15 jaar oud, en helemaal doorschijnend geworden. Die kan ik in het openbaar echt niet meer aan. De strook aan de onderkant laat ik gewoon weg. Dat lijkt me te hoog gegrepen.

Stof kopen op de markt

Morgenochtend ga ik naar de markt, en koop daar een lapje (jersey) stof. Ik hoop dat het dit keer gaat lukken! Ik kán een rechte naad stikken. Dus twee lappen op elkaar stikken moet ik toch kunnen? En mijn dochter zegt dat ik de bovenkant gewoon naar binnen kan slaan, stikken, en dan een elastiek er door. Dus geen lastige boorden.

Ik zal morgen een foto laten zien van de stof! En dan hopelijk eind van de week een foto van de rok.

Zie ook Pieke Stuvel patronen!

zelf rok maken
Rok in wording. Hoop ik.

Een paar weken geleden besloot ik om nog maar weer eens te proberen zelf een rok te naaien. Er zijn bijna geen leuke rokken te koop, en zelf kleding maken leek me een goedkope oplossing.

Maar ondertussen heeft mijn toekomstige rok me al 134,- gekost!

Watskeburt?!

Zelf een rok maken: donkerblauwe jersey stof 9 euro per meter

Doetinchem heeft maar één stoffenwinkel, en die vind ik nogal duur. Dus moest ik wachten op een dinsdagmorgen, want dan is er stoffenmarkt. Afgelopen dinsdag kocht ik op de markt een donkerblauwe lap jersey voor 9 euro per meter. Helaas niet zo goedkoop als ik had gewenst. Maar ik werd eerlijk gezegd helemaal gek van de hoeveelheid keuzes! Dus toen ik eindelijk een lap vond die me geschikt leek, heb ik die maar gewoon gekocht.

Nieuwe 2dehands naaimachine 125,-

Eenmaal thuis heeft mijn 15-jarige dochter de stof voor me geknipt. En toen kwam het grote moment: ik zou de zijnaden gaan naaien. Maar toen bleek mijn Husqvarna naaimachine het niet te doen!

Dat kon ik hem ook niet kwalijk nemen. Ik kocht die naaimachine op mijn 18-de en toen was het al een tweedehandsje. Ik ben er mee naar Egberts in Varsseveld gegaan voor advies. Daar kocht ik naaimachine destijds.

Dezelfde meneer Egberts van 36 jaar geleden concludeerde: ‘Hij zit vast! Een reparatie kost minstens 100 euro. Dus dan kun je beter een nieuwe tweedehands kopen. En toevallig heb ik hier een tweedehands Brother naaimachine staan voor 125,-!’

Naaimachine met 1 knop

En voor ik het wist had ik toegestemd in een nieuwe naaimachine. Ik wil namelijk écht graag zelf rokken kunnen maken. En het feit dat ik meneer Egberts van de winkel al zo lang ken, speelde ook een rol. Ik heb veel vertrouwen in zijn advies. Bovendien heeft deze naaimachine maar 1 knop! En plaatjes op de naaimachine die laten zien wat je moet doen. Ik bedoel maar. Dat moet ik toch zelfs kunnen?

Vandaag ga ik hem ophalen, en dan legt meneer Egberts me nog even uit hoe ik een spoeltje moet doen en zo. En dan ga ik zaterdag toch heus aan het naaien. Nu ik zoveel heb geïnvesteerd in mijn naaicarrière moet ik het ook echt gaan waar maken vind ik.

N.B. Meneer Egberts vertelde overigens dat de naaimachines die je bij de Lidl voor zo’n 60 euro kunt kopen waardeloos zijn. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik ben wel benieuwd!

huisvlijtHet is gelukt! Ik heb een simpele donkerblauwe rok gemaakt.

Zijnaden, zoom en tailleband

Door de jersey stof hoefde er zelfs geen elastiek in de tailleband. Ik hoefde eigenlijk alleen maar de zijnaden dicht te stikken, te zomen en de tailleband af te werken. Gelukkig had ik mijn 15-jarige dochter bij me in de keuken om me te begeleiden! Want ik vond het allemaal heel eng! Ik was steeds bang om iets verkeerd te doen.

Het was achteraf niet eens zo moeilijk moet ik toegeven. Het is vooral mijn onzekerheid die het lastig maakt.

Zelf een rok maken: het resultaat in beeld!

En dan is het nu tijd voor het resultaat van mijn noeste arbeid!

Schermafbeelding 2014 03 07 om 12.21.15

zelfgemaakte rok

Hoe vind je ‘m?! Ik ben helemaal blij!

Ik denk dat ik aanstaande dinsdag opnieuw naar de markt ga, voor nog wat meer stoffen!

Leestips

Wat voor soort naaimachine heb jij?

Similar Posts

21 Comments

 1. Goed van je dat je voor een nieuwe tweedehandse naaimachine ging. Hier ga je weer dertig jaar plezier van hebben. En het is een mooie stok achter de deur om écht weer goed aan het naaien te gaan, want je wilt de kosten er uit halen natuurlijk. Ik maakte pas geleden ook twee rokjes voor mezelf, lapjes van de markt en gaan….! Mijn naaimachine is een Leeuwenstein die ik van mijn ouders kreeg toen ik slaagde voor mijn Havoexamen…toch al weer bijna 37 jaar geleden…
  Logisch dat beste man zegt dat de machines van Lidl waardeloos zijn, hij gaat de concurrent niet prijzen, maar ik heb er geen ervaring mee en kan er dus niet over oordelen….
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Ik heb een Pfaff. Gekocht toen ik nog thuis woonde (ws was ik ook 18 ofzo ;-)).
  Maar een Brother is ook een goed merk. Je moet dit bedrag eigenlijk niet meetellen als kosten voor dit ene rokje alleen. Het is een investering, dan trek je bij elk rokje dat je naait gewoon een x-bedrag erbij af tot je ‘m hebt terugverdiend. Maar buiten dat: je kunt toch ook niet echt zonder naaimachine, hoe kun je anders iets repareren?

  Veel succes!

  1. Ik repareerde eigenlijk nooit wat. Fijn om te horen dat een Brother een goed merk is. En het is inderdaad een investering natuurlijk. Wat zal ik een boel goedkope rokken kunnen maken! En anders mijn dochter wel.

 3. Ik heb er ook geen ervaring mee, maar vermoed wat Mirjam al zegt: het is natuurlijk de concurrent ;-)

  En zeker met de reden die je eerder ook al gaf om zelf rokken te gaan naaien – dat je zo slecht rokken vindt in het model dat jij fijn vindt tegenwoordig – denk ik dat het een goede investering is. Als je goed zelf rokken kunt gaan naaien scheelt het namelijk wel een hoop gezoek en uiteindelijk irritatie …

 4. Mijn Pfaff was na 30 jaar echt op, ik had er veel mee genaaid. Maar omdat het geld hier nogal krap is, dacht ik goedkoop uit te zijn door een naaimachine van Lidl te kopen.

  De beste man heeft gelijk, wat een &%$%$ machine, echt waardeloos. Nadat ik na de zoveelste mislukte poging om ermee te naaien dreigde om dat ding door het raam te gooien, heeft mijn man mij meegenomen naar een naaimachine winkel “alleen maar om te kijken ” . Er daar stond dus mijn oude vertrouwde naaimachine, maar dan een model 30 jaar jonger, met dezelfde mogelijkheden. Ik had mijn naaimachine toen ik 18 was gekregen van mijn moeder, en die kostte toen 1200 gulden. Bijna net zoveel als het nieuwere model. Maar volgens mijn man was een gebroken ruit duurder, dus toch gekocht. Wat een fijne machine, ik heb al weer veel stofjes gekocht, heb er weer helemaal zin in.

 5. Zonde dat je het niet eerst even schreef. Je kan wel nagaan als de machine lang stil heeft gestaan het vet helemaal indroogd. Wat wasbenzine en een fohn hadden je verder geholpen en dan was het probleem zo uit de weg. De prijs doet vaak niks af aan de machine. Ik heb een dure husqvarna en 1 van de rommelmarkt voor 50 eurocent waar ik net zo lief op naai. Die van de aldi zijn natuurlijk geen husqvarna maar voor een naaister die af en toe een rokje naait zou het niet uit maken. Het is ook logisch dat die man dat zegt anders verkoopt hij niks meer en gaan ze altijd naar de aldi.

  1. Jeetje 50 cent! Dat moet wel de goedkoopste naaimachine ooit zijn! Maar ik ben erg blij met mijn Brother. Hij is ook veel lichter. Die Husqvarna woog ontzettend veel, en ik tilde me altijd helemaal een breuk naar naailes en zo.

 6. Ik heb een pfaff gekocht toen ik 25 jaar was. Nu dus 23 jaar oud. Ik heb vele vele kledingstukken erop genaaid. Nu, sinds een 7 jaar alleen nog maar kleine stukken en heel af en toe een rokje. De machine is nog steeds erg goed. Kostte toen 1500 gulden. Erg veel geld, maar als je het bekijkt over de vele jaren dat ik hem heb dus een goede aankoop geweest. En zoals het advies hierboven al gegeven. Altijd even met olie behandelen. Wel daarna stikken op een proeflap om de olie eruit te halen.
  Ik zou ook nooit voor een lichtgewicht naaimachine gaan van Lidl o.i.d.

 7. Ik heb 2 jaar geleden een singer gekocht bij R eaal in Duitsland voor 99 euro. Natuurlijk geen hoogstandje maar ik repareer alleen nog maar (ritsen/gaten/los geraakte naden en simpele dingen) Mijn vorige Husqvarna heeft ruim 25 jaar gewerkt en daar heb ik heel wat jurkjes/broekjes/jassen en wat al op gestikt. Mijn kinderen willen die eigengemaakte kleding niet meer en voor mijzelf ????? Wat kost kleding tegenwoordig…….

  1. @Ernie, daar zit ‘m nou net de kneep: wat kost de kleding tegenwoordig?? Spullen en dus ook kleding word gemaakt om zo kort mogelijk mee te gaan zodat we weer consumeren :-( En dat is nou ook net de pest van die plastic naaimachines die overal verkocht worden voor onder de 100 euro. Ze kunnen niet eens uit elkaar geschroefd worden als er iets aan gaat mankeren dus dat die winkelier daar tegen ageert snap ik helemaal. Hij is nl. degene die straks geconfronteerd word met die zooi als er iets aan mankeert, dan gaat iemand toch met zo’n machine naar een vakman in de hoop dat het gemaakt kan worden. Ik vind het super Huisvlijt dat je een nieuwe 2e-hands hebt gekocht, daar ga je nog jaren plezier van hebben.

  2. Dank je JutVrouw! Ik ben er ook helemaal blij mee. Zeker omdat ik weet dat meneer Egberts verstand van zaken heeft. Ik ben met zijn naaimachine in goede handen.

 8. Oh ja, de vorige naaimachine was stuk, heel erg stuk. Mijn vader repareerde / smeerde de naaimachine altijd voor mij en volgens mijn zeer technische vader was de naaimachine aan het eind van zijn latijn. Toen heb ik dus de Singer gekocht.

 9. Silvercrest van Lidl geen goede???? Knap, ik heb deze nu meer als een jaar en bevalt prima, wordt zowat elke dag gebruikt en heb geen andere nodig, jah met de tijd eentje waar ik mee kan borduren misschien.
  Deze naait door fleece, spijkerbroeken en maakt knoopsgaten… beter als de “merk” machine die ik gehad heb. Dan was daar weer de spoelhuls vankapot (17,- voor een nieuwe exclusief de verzendkosten) dan brak de naald weer als je door fleece of spijker wilde, terwijl gezegd was dat die daar makkelijk doorheen kon, en zo heb ik op na zes jaar een apparaat van 500,- en daarna aan reperaties, schoonmaken, nieuwe onderdelen, 300,- een totaal dus van 800,- aan een toen nieuw apparaat, een SilverCrest gekocht, en die bevalt me prima!

  Maar zoals met elke machine, zullen er vast ook bij zijn die niet doen wat ze moeten doen, dus waarschijnlijk heeft meneer pech gehad degene in zijn winkel te krijgen die het niet goed of helemaal niet meer deden, maar zo zie ik dat nu met Singer ook, mij geen Singer meer! (tenminste niet die van nu, van jaren terug wel!)

  Brother is ook een fijn merk, en tweedehands heb je kans dat de “foutjes” er uit zijn en nog jaren mee kan ;) of je moet meer functies willen als er meer genaaid gaat worden.

  Mijn volgende is een Bernina, maar omdat deze verschillende functies heeft, wacht ik tot er tweedehands een goede deal voor mn neus komt. (je kan er nu namelijk een hele mooie nieuwe of tweedehands auto’tje van kopen laat ik het maar zo zeggen) en tot die tijd is deze gewoon goed.

  Geniet er van en van het weekend is die rok vast echt wel af enne veel plezier!

  Veel Liefs,
  Ruby

  1. Ik vind het fijn dat diverse mensen vertellen dat Brother een fijn merk is. Hij hoeft ook niet veel te kunnen wat mij betreft. Als ik er maar naden mee kan stikken ben ik al blij : )

 10. Ik heb nog geen naaimachine. Om dingetjes te doen ga ik meestal naar mijn moeder die heeft een hele goede en ik doe ook alleen maar simpele dingetjes. Heeft iemand al ervaring met de Ikea naaimachine ? Het is een eenvoudig ding voor weinig geld maar kan zo`n ding bijv. door spijkerstof heen ?

 11. Ik heb een hele goeie Singer van mijn moeder geërfd en die doet het nog prima. Omdat ik wist dat ik voor “zwaar” naaiwerk die van haar kon lenen vroeger had ik voor mezelf een LIDL machine gekocht, ik denk een jaar of 8 geleden en die doet het nog steeds ontzettend goed! Nog nooit problemen mee gehad, ik kan er zelfs leder mee stikken en jeans. Heb die van mijn moeder dus nooit meer geleend toen ik eenmaal mijn eigen goedkope lidl machine had :-)
  Ben er nog steeds blij mee.
  Misschien zijn “echte” merken beter, maar MIJN ervaring is dat die van de lidl even goed zijn. Misschien is het voor anderen anders.
  En ik naai en herstel best veel, naai ook altijd gordijnen en tafelllakens zelf.

 12. HIer een van de Lidl, jaar of 10 oud, werkt prima.
  (enne, heb je ´after´foto gezien: fijn dat het zo goed gelukt is. Op naar de volgende, heb je die 125 er ook zo uit.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.