Naaien@home Bobbi Eden: 11 gratis patronen in het boek!

naaien@home Bobbi

In de bibliotheek kwam ik het boek Naaien@home van Bobbi Eden tegen. Op de cover staat uitnodigend ‘Naailes voor beginners’. Maar de reden dat ik het meenam was de tekst: ‘Supersimpel jersey kleding maken’.

Want ik houd enorm van jersey kleding, en draag eigenlijk amper wat anders.

Dus zou het niet geweldig zijn als ik een eenvoudige manier vond om zelf jersey rokken te naaien?

Naaien@home Bobbi Eden: supersimpel jersey kleding maken?!

Jersey en tricot staan er namelijk om bekend dat ze lastig zijn om mee te naaien. De reden dat jersey en tricot zo lekker zitten, de elasticiteit, is meteen ook de reden dat het lastiger is om mee te naaien. Zeker als je niet zo handig bent met de naaimachine. Doordat tricot ongewild meerekt als je ermee naait, wordt het resultaat niet altijd mooi.

Ik verwachtte van Naaien@home van Bobbi Eden een soort ultieme gids waarmee zelfs ik goed kan naaien met jersey stoffen.

Bobbi Eden: niet echt aanwijzingen voor werken met jersey

Maar tot mijn verwondering zegt Bobbi Eden juist dat tricot en jersey ‘makkelijke stoffen’ zijn. Volgens Bobbi laat de stof zich ‘heel makkelijk verwerken’. De enige aanwijzing die ze geeft over het naaien met jersey en tricot is:

Stik naden die elastisch moeten blijven, zoals lengtenaden, met een flauwe zigzaksteek óf stretchsteek.

Ook noemt ze niet de optie van een speciale jersey naald in je naaimachine. Het boek Naaien@home was dus niet wat ik ervan verwachtte.

Naaien@home van Bobbi Eden: opzet van het boek

Naaien@home van Bobbi Eden oogt mooi, en het boek is heel overzichtelijk! Het is echt een handig en praktisch boek zonder een boel overbodige verhalen en tekst. Het boek bestaat uit een korte introductie, en basisinformatie over onder andere:

 • Hoe je patronen kunt overnemen
 • Welke spullen je nodig hebt
 • Hoe je een stof moet knippen
 • En een hele uitgebreide maattabel zodat je precies ziet hoe je bij jezelf en of je kinderen de maat moet opnemen

Daarna volgt meteen het deel met ‘de werkstukken’ oftewel de kledingstukken die je kunt maken. In totaal staan er 11 patronen in Naaien@home. Deze zijn afkomstig uit Knip mode en Knip Kids. Er staan patronen in voor dameskleding en voor kinderen. Niet voor heren.

Mijn conclusie over Naaien@home van Bobbi Eden.

Wat betreft de patronen: ik vond ze erg saai, en basic. Zo is er een patroon voor een trui. Maar die is zo standaard dat ik niet zo goed begrijp waarom je die zelf zou willen maken. Waarschijnlijk kun je hem prima, en voordeliger bij de Hema of C&A kopen.

Als ik kleding wil maken, dan is dat meestal omdat mijn smaak niet in de winkels hangt. Bijvoorbeeld jurkjes in King Louie stijl! Daardoor zijn de patronen in Naaien@home voor mij niet aantrekkelijk.

De uitleg vind ik aangenaam duidelijk. Als je wat uitleg en hulp wilt bij naaien, dan is dit boek denk ik best behulpzaam. Verwacht alleen niet bijzondere of leuke patronen.

Praktische informatie over Naaien@home van Bobbi

Naaien@home van Bobbi is voor 17,50 te koop bij bol.com

Leestip

Similar Posts

7 Comments

 1. Hoewel ik helemaal niks snap van zelf kleding naaien, heb ik toch ook wel de indruk dat juist de stoffen waar jij zou van houdt (ik ook trouwens) ingewikkeld zijn. Inderdaad vanwege de stretch.
  Het lijkt me trouwens wel heel tof als je je eigen kleding kunt maken. Vooral omdat je dan, in mijn beleving, nooit meer gedoe hebt met kleding die niet helemaal lekker zit. Want ja, dan maak je het gewoon zo dat het wél lekker zit;).

  1. Nou precies Naomi! Zelf maken biedt zo enorm veel mogelijkheden. Ook alleen al, al die leuke bloemetjesstoffen op de markt! Helaas kan ik er ondanks twee jaar naailes nog steeds niks van…

 2. Vroeger naaide ik ook zelf mijn kleding maar laatste jaren niet meer. Het is wellicht wel een aanbeveling die het nog wel doen en ik vermoed dat dit er best nog veel zijn.

 3. Wat jammer dat het boek een beetje tegenvalt, Nicole. Maar misschien is het een ideetje om eens te kijken voor een naaicursus. Ik ben dat van plan zodra de (gevreesde) C-regels het weer toestaan, want ik wil graag eens mijn cosplay-stukken zelf naaien (tuniek en gewaad), maar ik heb geen idee hoe te beginnen.

  1. Een naaicurusus is zeker een goed idee en heb ik ook meerdere keren gedaan. Het is een goede methode om de basistechnieken en zo te leren. Maar helaas is mijn aangeboren incompententie erg hardnekkig.

 4. Naaien@home door Bobbi Eden! Ik moet hier echt heel hard om lachen! Geweldig gevonden. Je weet toch waar Bobbi Eden ‘bekend’ door is geworden, he? ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.