Naaien zonder patroon: 23 ideeën!

naaien zonder patronen

Naaien zonder patroon.

Dat klinkt als iets dat heel makkelijk is.

Dus toen ik het boek Eenvoudig naaien zonder patronen in de bibliotheek tegenkwam, nam ik het mee. Helemaal toen ik las:

'Heb je nog nooit een naald vastgehouden of een naaimachine aangeraakt? (...) Dan is dit boek echt iets voor jou.'

Ik heb namelijk al wel een naaimachine aangeraakt en ook een naald vastgehouden!

'Ik sta dus bij voorbaat al in de plus!,' acht ik triomfantelijk.

Behalve voor nitwits die nog nooit een naaimachine hebben aangeraakt is dit boek ook voor mensen met 'al wat ervaring' die op zoek zijn inspiratie zonder dat 'je je hoeft te verdiepen in een ingewikkeld patroon'.

Maakt het boek Eenvoudig naaien zonder patronen de belofte van naaien zonder patroon waar?

Naaien zonder patroon: gemaakt door ervaren modeontwerpster

Aan de kennis van de schrijfster, Coralie Bijassen zal het niet liggen. Op de achterflap lees ik dat zij een ervaren modeontwerpster is. Ze haalde haar diploma aan de Internationale modevakschool in Parijs. Ze geeft naaicursussen en heeft al aan diverse boeken over naaiwerk meegewerkt.

Verwachtingsvol sloeg ik het boek open.

Nu zou het gaan gebeuren!

Nu zou ik voorbeelden krijgen van leuke jurken en rokken die ik zou kunnen maken ongehinderd door enige kennis of vaardigheid!

Naaien zonder patronen: toch ingewikkelder dan beloofd...

Maar helaas. Ondanks de belofte van eenvoud, is het boek Naaien zonder patronen minder makkelijk dan het klinkt op de achterflap. Zeker als dit boek zich richt op beginners ligt de lat hoog.

Veel termen, weinig uitleg

Want weten mensen die nog nooit een naaimachine hebben aangeraakt wel wat een lockmachine is?

Of een zigzagsteek?

Of een biasbandje?

En weten ze wat 'de goede kant' van de stof is?

Coralie gebruikt al deze termen, maar zonder uitleg. Ik keek nog achterin het boek, of daar een begrippenlijst te vinden was, maar nee.

Zelf ken ik de termen op zich wel, maar ik kan ze niet uitvoeren...

Voorbeelden van naaien zonder patroon

Hieronder twee kledingstukken uit het boek die je kunt naaien zonder patroon:

naaien zonder patroon

Cirkelrok naaien zonder patroon:

Screenshot 2022 05 27 at 15.21.35

Mijn conclusie over Eenvoudig naaien zonder patroon

Mijn conclusie is dat Eenvoudig naaien zonder patronen geschikt is voor ervaren naaiers die eens willen proberen om iets te maken zonder een patroon te volgen. Zij zullen dit boek denk ik best leuk vinden.

Maar voor mensen die 'nog nooit een naaimachine hebben aangeraakt' is dit boek veel te moeilijk.

Sterker nog, ik denk dat een patroon uit de Knip zelfs makkelijker is, want dan krijg je veel meer uitleg wat je waar, en hoe moet doen.

Als je dan toch iets heel makkelijks wilt, dan vind ik de boeken van Pieke Stuvel veel beter. Bij sommige van haar kledingstukken hoef je ook echt niet te naaien namelijk!

Eenvoudig naaien zonder patronen kopen

Eenvoudig naaien zonder patronen is voor 19,95 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar

naaien zonder patronen

Leestips

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Kleding naaien is zo leuk en geeft zoveel voldoening. Als een totaal onnozele ben ik 48 jaar geleden begonnen op een handnaaimachine. Mijn man leerde mij hoe dat moest, hij snapt alles 3 keer zo snel.
    Toen mijn oudste dochter geboren werd kreeg ik van een vriendin een simpel jurkjes patroon, bestaande uit 2 delen en zowaar het werd een jurkje. Elektrische naaimachine aangeschaft, dat was niet zo’n succes in het begin, veel te snel. Mijn man zette een klosje tussen het pedaal en tjoeke, tjoeke dat ging al veel beter.
    Ik kocht ‘ns een Knippie, eenvoudige broekjes, rokjes en later zelfs ondergoed, zomer-en winterjassen, truien en t-shirts etc.
    Nu naai ik nog voor mezelf, sweatshirts voor mijn man en voor de kleinkinderen.

  2. Sinds ik uitgevogeld heb hoe mijn (gekregen) naaimachine werkt, vind ik het toch wel heel leuk om zelf iets te maken. Maar ik haal nooit patronen uit een boek of zo. Ik teken gewoon simpele kledingstukken na op stof, knip het uit en stik het aan elkaar. Biasbandjes enzo vind ik al te veel werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.