Naaien met tricot en jersey: hoe doe je dat?

Naaien met tricot en jerseyIk ben dol op tricot en jersey kleding. Bijna al mijn rokken zijn van dergelijke elastische stoffen. De reden is heel simpel: tricot en jersey kleding zit zo heerlijk. Maar helaas valt het niet mee om dit type rokken te vinden.

Daarom zou ik best graag zelf kleding maken, en mijn eigen rokken naaien. Maar het rottige van het geval is dat naaien met tricot en jersey bekend staat als wat moeilijker dan gewone stoffen. Juist omdat het rekbaar is, werkt het wat lastiger onder de naaimachine. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen dat de stof niet gaat rimpelen en golven. In de bibliotheek kwam ik het boek Naaien met tricot en jersey van blogger Yvonne Jahnke tegen, en ik wist niet hoe snel ik dat moest meenemen. Ik was heel benieuwd of ik er misschien handige, nieuwe dingen uit zou kunnen leren. En of ik er mooie patronen voor rokjes en jurken in zou vinden. Hieronder mijn bevindingen wat betreft het boek Naaien met tricot en jersey.

Naaien met tricot en jersey: hoe doe je dat?

Kenmerkend voor tricot en jersey stoffen is dat het zacht en rekbaar is. Dat voordeel is meteen ook het nadeel als het gaat om naaien met tricot en jersey. Yvonne Jahnke geeft hiervoor verschillende oplossingen.

Tricot naaien met lockmachine

Een lockmachine maakt naaien met jersey veel makkelijker, schrijft Yvonne. Je kunt daarmee snel een naad stikken, locken en ook nog eens het overtollige stof afsnijden. En dat alles met een rekbare naald. Ik herinner me lockmachines van naailes. Ze zijn inderdaad erg handig, en ze werken de stof ook meteen keurig af. Maar ik herinner me ook het grote aantal klossen dat op de lockmachine zat, en het lijkt me ook best ingewikkeld om die te installeren. Maar als je een lockmachine hebt, en je kunt er goed mee overweg, is het volgens mij een geweldige manier om tricot en jersey mee te naaien.

Tricot naaien met gewone naaimachine

Voor iedereen die geen lockmachine heeft: je kunt ook prima tricot naaien met een gewone naaimachine. Dat doet mijn jongste dochter ook altijd. Zo maakte ze voor mijn een mooie groene jersey rok met bloemetjes. Als je tricot naait met een gewone naaimachine zijn de volgende dingen belangrijk volgens Yvonne:

 • Gebruik zogenoemde jerseynaalden, ook wel ballpointnaalden genoemd, met een dikte van 75-902.
 • Of gebruik stretch naalden.
 • Laat je naaimachine de stof 'leiden'. Trek er zelf vooral niet aan, want kunnen er golven ontstaan in de stof.
 • Naai tricot met een elastische tricotsteek, een zigzagsteek, een 3-voudige rechte steek of een gestikte zigzagsteek.
 • 11 patronen die je kunt maken.

Tricotsteek naaimachine

De tricotsteek wordt ook wel de stretchsteek genoemd. Deze steek wodt gebruikt bij het naaien van rekbare stoffen zoals jersey, tricot en andere gebreide stoffen.

Het doel van deze steek is om te voorkomen dat de stof rekt of uitrekt tijdens het dragen of wassen.

Hoe werkt de tricosteek op de naaimachine?

Bij de tricotsteek worden afwisselend een rechte steek en een zigzagsteek genaaid. De rechte steek zorgt voor stevigheid terwijl de zigzagsteek zorgt voor elasticiteit. Dit resulteert in een naad die flexibel is en meerekt met de stof. Daardoor draagt het fijner en hoef je niet bang te zijn dat naad breek bij rekken.

Je kunt de tricotsteek instellen op de naaimachine door de juiste steeklengte en -breedte te kiezen, afhankelijk van de dikte en elasticiteit van de stof. Het is belangrijk om een stretchnaald en garen te gebruiken die geschikt zijn voor rekbare stoffen om het beste resultaat te krijgen. Met de tricotsteek kun je bijvoorbeeld T-shirts, jurken, leggings en andere kledingstukken met stretchstoffen naaien.

Naaien met tricot en jersey: opzet van het boek

 • Algemene informatie over de kenmerken van jersey en tricot stoffen.
 • Basistechnieken: meten, patroon aanpassen, knippatroon op de stof overbrengen, knippen van jersey etc.
 • Projecten: patronen die je kunt maken!

Mijn conclusie over naaien met tricot en jersey

Naaien met tricot en jersey doet wat de titel belooft: je krijgt informatie over naaien met deze elastische stoffen. Of je nou ervaren bent, of net wilt beginnen met naaien, dit boek is heel handig en informatief. De meeste dingen wist ik al wel, maar het was toch goed om het nog eens op een rijtje te zien. Een groot pluspunt van de 11 patronen in dit boek vind ik dat je de verschillende patronen kunt combineren en aanpassen. Een jurk kun je bijvoorbeeld ook tot t-shirt omtoveren.

Zelf zag ik niet veel patronen die ik graag zou toepassen. Zo vind ik een legging veel te veel moeite om zelf te maken: die zijn supergoedkoop te krijgen in diverse winkels. Wel staat er 1 patroon in voor een rokje, dat ik in een langere lengte best zou willen maken. Maar verwacht geen leuke tricot jurkjes in King Louie of Tante Betsy stijl helaas. Tegelijkertijd kunnen ervaren naaisters wellicht de patronen zo aanpassen dat ze er dergelijke jurkjes van kunnen maken. Maar dan moet je dus wel veel ervaring hebben.

Naaien met tricot en jersey is een informatief, mooi vormgegeven boek voor beginnende en gevorderde naaister. Het model in het boek is volgens mij ook superjong. De patronen vond ik niet zo aansprekend, maar dat is een kwestie van smaak.

Praktische informatie over Naaien met tricot en jersey

Naaien met tricot en jersey is voor 19,95 te koop bij bol.com. Achterin het boek zitten 11 patronen, die zitten dus bij de prijs inbegrepen : )

Naaien met tricot en jersey

Yvonne Jahnke's blog vind je hier.

Lees ook: Allemaal rokjes.

Desigual is een merk dat jurken en rokken verkoopt van tricot. Voor wie niet handig is ; )

Pieke Stuvel werkt ook veel met tricot.

Leestips

Naaien@home Bobbi Eden

Naaidoos

Ben jij handig met de naaimachine?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik maakte vaak t-shirts en truitjes (vroeger, voor de kinderen) en speldde, op de te naaien naden, altijd een reep patroonpapier. De machine laten leiden en een tricotnaald gebruiken!

 2. Nee, ik ben helemaal niet handig met de naaimachine, en heb ooit in een ver verleden naailes gehad. Maar niet echt mijn ding, maak al mijn vilt figuren gewoon met de hand.

 3. Lengte naden stikken is niet zo'n probleem maar zodra je iets in de breedte wil stikken (schoudernaden, zomen etc) gaat dat altijd lubberen. Of er zit niet voldoende rek in zodat de naad bij de geringste beweging knapt. Lukt eigenlijk alleen als je een professionele of een goede lock machine hebt. Ik heb een naaimachine met boven- en ondertransport maar zelfs dan lukt het me niet om een mooie zoom te krijgen, die dus niet golft of knapt.

 4. Superleuk lijkt mij, zelfgemaakte kleren. Ik zou graag oude kleren opnieuw restylen. Dan doe ik meestal oude kleine maat van mijn zoon wordt tshirt zonder mouwen ofzo. De jeans wordt short.

 5. Ik ben er helemaal niet handig mee en vind het vaak ook echt jammer. Dat is echt een van de dingen die ik graag nog eens wil leren.

 6. Ik ben toen ik begon te naaien begonnen met tricot naaien en vond dat uiteindelijk makkelijker dan gewoon katoen. Toen ik daarmee begon moest ik echt wennen haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.