Anywheres en somewheres: de overalmens en de ergensmens

Last updated on August 2nd, 2024 at 01:08 pm

anywheres overalmens en ergensmensDe  Britse journalist en schrijver David Goodhart schrijft in zijn boek The road to somewhere dat  er 2 soorten mensen zijn: de Anywheres en de Somewheres.

In het Nederlands de overalmens en de ergensmens genoemd.

Wat zijn anywheres en somewheres?

De Somewheres oftewel de Ergensmensen

De Somewheres zijn mensen die zich erg hechten aan hun woonplek. Veranderingen kunnen weerstand oproepen bij Somewheres. En dan kun je denken aan globalisering en immigratie. Bij Somewheres denk ik bijvoorbeeld aan de bewoners van Urk of Volendam. De Somewheres zijn ook de mensen die stemden voor een Brexit. Volgens David Goodhart was de Brexit ‘de revolte van de ergensmens’.

  • Sterke hechting aan lokale gemeenschap en tradities.
  • Trots op afkomst en nationale identiteit.
  • Waardeert stabiliteit en continuïteit.
  • Minder mobiel en kosmopolitisch.
  • Hecht belang aan gemeenschapsbanden en lokale instituties.
  • Bezorgd over bedreigingen voor traditionele waarden en identiteit.
  • Doorgaans lager opgeleid

De Anywheres

De Anywheres zijn totaal anders dan de Somewheres. Zij kunnen overal op de wereld wel wonen, en voelen zich daar dan ook prima thuis. Ze hechten niet  aan  een specifieke locatie en zijn heel flexibel. Ze hechten meer waarde aan persoonlijke ontwikkeling dan aan lokale tradities en banden in de gemeenschap. Digitale nomaden lijken mij een mooi voorbeeld van de anywheres.

  • Niet gebonden aan een plek.
  • Voelt zich overal thuis
  • Verhuist met gemak, ook naar het buitenland
  • Kosmopolitisch en open voor internationale ervaringen.
  • Waardeert individualisme en persoonlijke ontwikkeling.
  • Flexibel en bereid om zich aan te passen aan veranderingen.
  • Hecht meer waarde aan wereldwijde verbondenheid dan aan lokale tradities.
  • Minder bezorgd over culturele veranderingen en meer open voor diversiteit.
  • Hoogopgeleid

David Goodhart in 2 minuten

Wat ben ik?

Tsja… ik ben nogal een huismus en hecht aan mijn woonplek. Maar ik vind het ook belangrijk om open te staan voor nieuwe mensen en gewoontes. Ik pas in geen van beide categorieën.

david goodhart

De schone kunst van het lekker thuis blijven

Lees ook mijn blogposts over hoe je een succes maakt van je thuisvakantie met praktische tips voor een fijne staycation.

lekker thuis blijven

In welke type mens herken jij jezelf het meest? En ja, iedereen mag zelf weten wie hij is, en je moet mensen niet in hokjes stoppen. Maar dit is een gedachtenexperiment naar aanleiding van David Goodharts boek.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

12 Comments

    1. Nee, integendeel zelfs. De “anywheres” zijn uitgesproken introverte binnenvetters. Assertiviteit komt in hun vocabulaire niet voor en bij elke vorm van tegenslag geraken ze psychisch gezien geheel van het padje en grijpen ze alles aan om te gaan verhuizen of zelfs te emigreren.

  1. Mijn vrouw is een somewhere mens, ik denk ik een anywhere mens ben. Mijn vrouw is daar heel expliciet in.

  2. Het filmpje is uit 2018 en gaat over zijn boek met inzichten ná de Brexit in Engeland. Het geeft een soort “context” op de zelfwaardering van de Anywheres over educatie, het overwaarderen van een universitaire opleiding, het je kunnen permitteren om niet-gebonden te leven, want dat kan alleen omdat je genoeg geld/middelen hebt om je (later) weer te settelen.
    Hij pleit voor onderling begrip en dat pleidooi onderschrijf ik.

  3. Ik denk dat ik vooral in mijn jonge jaren een anywhere mens was en nu, op latere leeftijd meer een somewhere

  4. Het komt me voor als een indeling die goed verkoopt omdat mensen zich graag “ergens” mee identificeren. Net als: ochtendmens/avondmens, introvert/extravert, a-type/b-type, Mars of Venus, voor of tegen klimaatmaatregelen en ga zo maar door. Licht verteerbare kost, die geen recht doet aan de volledige menselijke natuur.

  5. Overalmens en ergensmens vind ik te vaag klinken. En somewheres alsmede anywheres klinkt mij te Angelsaksisch in de oren en schept verwarring inzake de etnische bewoners van Noordwest Europa die historisch gezien resp. als Faalse- en Noorse Ariërs bekend staan. Vanwege het Nazi verleden hebben de laatstgenoemde termen helaas een negatieve klank gekregen. Jammer, want het is wel duidelijk.

    Als je weet waar je op moet letten zie je aan de uiterlijke kenmerken of het om een “Noor” of een “Faal” gaat. En als je ze alleen maar hoort en niet ziet kun je ze ook herkennen. Al worden de specifieke kenmerken steeds minder gemakkelijk vanwege de vele mixjes tussen beide soorten.

    Zelf behoor ik ook tot het gemixte type, maar wel met een overwegend typische Faalse volksgeest. Mijn geboortegrond is mij dan ook heilig. In tegenstelling tot de Noorse types die conflict vermijdend zijn en voor elk wissewasje gaan emigreren om hun heil elders in de wereld te beproeven, zullen de Falen eventuele conflicten zonodig aangaan en hun geboortegrond met hand en tand blijven beschermen en verdedigen.

    Ik ga dan ook niet weg en vakanties zijn aan mij niet besteed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.