Reacties

Anywheres en somewheres: de overalmens en de ergensmens — 12 reacties

  • Nee, integendeel zelfs. De "anywheres" zijn uitgesproken introverte binnenvetters. Assertiviteit komt in hun vocabulaire niet voor en bij elke vorm van tegenslag geraken ze psychisch gezien geheel van het padje en grijpen ze alles aan om te gaan verhuizen of zelfs te emigreren.

 1. Het filmpje is uit 2018 en gaat over zijn boek met inzichten ná de Brexit in Engeland. Het geeft een soort "context" op de zelfwaardering van de Anywheres over educatie, het overwaarderen van een universitaire opleiding, het je kunnen permitteren om niet-gebonden te leven, want dat kan alleen omdat je genoeg geld/middelen hebt om je (later) weer te settelen.
  Hij pleit voor onderling begrip en dat pleidooi onderschrijf ik.

 2. Het komt me voor als een indeling die goed verkoopt omdat mensen zich graag "ergens" mee identificeren. Net als: ochtendmens/avondmens, introvert/extravert, a-type/b-type, Mars of Venus, voor of tegen klimaatmaatregelen en ga zo maar door. Licht verteerbare kost, die geen recht doet aan de volledige menselijke natuur.

 3. Overalmens en ergensmens vind ik te vaag klinken. En somewheres alsmede anywheres klinkt mij te Angelsaksisch in de oren en schept verwarring inzake de etnische bewoners van Noordwest Europa die historisch gezien resp. als Faalse- en Noorse Ariërs bekend staan. Vanwege het Nazi verleden hebben de laatstgenoemde termen helaas een negatieve klank gekregen. Jammer, want het is wel duidelijk.

  Als je weet waar je op moet letten zie je aan de uiterlijke kenmerken of het om een "Noor" of een "Faal" gaat. En als je ze alleen maar hoort en niet ziet kun je ze ook herkennen. Al worden de specifieke kenmerken steeds minder gemakkelijk vanwege de vele mixjes tussen beide soorten.

  Zelf behoor ik ook tot het gemixte type, maar wel met een overwegend typische Faalse volksgeest. Mijn geboortegrond is mij dan ook heilig. In tegenstelling tot de Noorse types die conflict vermijdend zijn en voor elk wissewasje gaan emigreren om hun heil elders in de wereld te beproeven, zullen de Falen eventuele conflicten zonodig aangaan en hun geboortegrond met hand en tand blijven beschermen en verdedigen.

  Ik ga dan ook niet weg en vakanties zijn aan mij niet besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder