Ik ga niet op vakantie. En niet omdat ik geen geld heb.

thuisvakanties

Het is weer die tijd van het jaar. Die tijd dat mensen vragen:

'En? Waar ga jij naartoe op vakantie?'

Want dát je op vakantie gaat, daar gaan de meesten stilzwijgend vanuit.

'Ik ga nooit op vakantie'

Maar ik ga dus niet op vakantie. Sterker nog, ik ga eigenlijk nooit op vakantie. En de reden is heel simpel: ik houd er niet van! Ik vind het veel en veel fijner om thuis te blijven.

Aangezien inmiddels meer dan 80% van de Nederlanders 'op vakantie' gaat maakt mij dat een minderheid.

Dus toen ik hoorde over een heus boek over thuisvakanties wilde ik dat dolgraag lezen! Want daar hoor je niet vaak wat over. Hoogstens in termen van mensen die hun horizon niet verbreden.

Het boek is geschreven door Jan Dijkgraaf en heet Thuisvakanties Voor Beginners. Met als ondertitel: Minder stress, geen gedoe, lagere kosten, meer plezier.

De nadelen van op vakantie gaan

Jan Dijkgraaf geeft een hele waslijst met nadelen van op vakantie gaan. Hij noemt dit trouwens wegvakanties. Hieronder een overzicht:

 1. Een wegvakantie leidt tot stress omdat je moet inpakken en van alles moet regelen voordat je met een gerust hart weg kunt.
 2. Je loopt kans betrokken te raken bij een terroristische aanval.
 3. Uren op een vliegveld moeten wachten.
 4. Vliegangst.
 5. Jetlag.
 6. Allerlei ziektes die je in warme landen nu eenmaal sneller oploopt dan in Nederland.
 7. Problemen met de stoelgang: diarree of juist obstipatie op vakantie.
 8. Slaapproblemen.
 9. Files.
 10. Lange autoritten.
 11. Irritaties over de andere mensen.
 12. Tenzij je kiest voor duurzaam reizen is het slecht voor het milieu.
 13. Het kost veel geld.
 14. Eenmaal thuis is het effect van je wegvakantie na 8 dagen weg.
 15. Heimwee, ook wel de Zwitserse ziekte genoemd.
 16. Botsende interesses: de een wil op het strand liggen, de ander wil dingen doen.
 17. Je ziet 24/7 op elkaars lip. (Niet voor niets is er een stijging in het aantal echtscheidingen na de zomervakantie.)
 18. Kinderen klieren soms extra omdat ze weten dat je als ouder eerder toegeeft omdat er andere mensen bij zijn.
 19. Aangezien Jan en alleman tegenwoordig op vakantie gaat is het weinig origineel meer.
 20. Mensen komen in de regel aan tijdens een vakantie.
 21. Op vakantie gaan is niet bepaald milieuvriendelijk.
 22. Bij all-inclusive parken die reizen aanbieden voor zo'n 199,- per week wordt het personeel vaak slecht behandeld. 'Zeur niet meer over de slechte arbeidsomstandigheden in naaiateliers in Bangladesh,' zegt Dijkgraaf in dit verband.

Om het eerlijk te houden wijdt Dijkgraaf ook een hoofdstuk aan de voordelen van op vakantie gaan. Maar dat is aanmerkelijk korter.

De voordelen van wegvakanties

 1. In andere landen is de kans op mooi weer groter dan in Nederland.
 2. Geen meewarige blikken van andere mensen als je zegt dat je niet op vakantie gaat.
 3. De natuur in Nederland is minder interessant dan in het buitenland.
 4. Voorpret.
 5. Muziek op je vakantiebestemming: later kan die muziek het vakantiegevoel weer oproepen.

Hoe zorg je voor een fijne thuisvakantie?

Een fijne thuisvakantie staat of valt volgens Dijkgraaf met het succesvol doorbreken van je normale routines en ritme. Het grootste risico is dat je anders een soort aaneenschakelingen van 'zaterdagen' hebt. Dijkgraaf adviseert om routines aan de kant te zetten, net zoals je dat zou doen tijdens een wegvakantie.

Laat alles wat je normaal van jezelf moet los tijdens je thuisvakantie, en doe lekker waar je zin in hebt. Niet moet, alles mag.

Ik vond de voorbereiding van de staycation zoals Dijkgraaf die beschrijft wel veel werk moet ik zeggen. Zo adviseert hij om elk gezinslid een lijst met dingen die hij of zij graag wil doen te laten maken. Die punten worden gescoord, en uiteindelijk komt daar dan een lijst met activiteiten uit. Dit zorgt er wel voor dat iedereen aan zijn trekken komt.

Thuisvakanties Voor Beginners: opzet van het boek

 • Inleiding
 • Korte quiz om te kijken of je geschikt bent voor een thuisvakantie.
 • Nadelen wegvakanties
 • Voordelen wegvakanties.
 • Waarom een thuisvakantie.
 • Wat moet je anders doen tijdens een thuisvakantie?
 • Hoe bereid je je voor op een thuisvakantie?
 • Wat moet je weten over vakanties?
 • Wat te doen tijdens je thuisvakantie?

Mijn conclusie over Thuisvakanties Voor Beginners

Thuisvakanties Voor Beginners leest makkelijk weg, en is humoristisch en heel persoonlijk geschreven. Vanwege dat laatste is het wonderlijk dat ik me alsnog afvraag of Jan Dijkgraaf echt niet van 'op vakantie gaan' houdt. Hij noemt een heleboel nadelen van wegvakanties, maar waaróm houdt hij er niet van? En gaat hij ook echt nooit op vakantie? Dat zou ik wel eens willen weten!

Dit jaar thuisblijven, maar vraag je je af hoe?

Als je dit jaar thuis wilt blijven, maar je afvraagt hoe je dat moet aanpakken, dan is dit boek zeker heel geschikt. Want Dijkgraaf geeft maar liefst 134 ideeën voor dingen die je kunt doen tijdens je thuisvakantie. Hoewel sommige wel een beetje flauw zijn. Zoals: 'Ga staan zingen in de regen.

Wel vond ik zijn aanpak arbeidsintensief en een boel gedoe. Eerlijk gezegd werd ik al moe als ik het las. Zelf ga ik het dus niet zo aanpakken. Mijn manier van thuis vakantie vieren is vooral de teugels een beetje loslaten.

Lees ook Zomerdepressie, over mensen die somber worden tijdens de zomer.

Praktische informatie over Thuisvakanties Voor Beginners

Thuisvakanties voor Beginners is voor de vriendelijke prijs van 14,95 te koop bij bol.com.

'Geen geld!' zou mijn schoonvader zeggen. 'Nog geen 15 gulden!'

N.B. Vorig jaar las ik een boek dat het tegenovergestelde zegt: Wie niet reist is gek.

wie niet reist is gek

Leestip: De kunst van het reizen.

Hoe denk jij over thuisvakanties?

Vergelijkbare berichten

66 reacties

 1. Ik blijf klusjes doen als ik thuis ben.... Vakantie vind ik een fijne uitstap van de dagelijkse dingen.

  Alleen hoef ik al die nadelen van vakanties ook niet. De laatste vakantie was 20 minuutjes rijden van huis. Een aanrader wat mij betreft ????. Geen file, niet meer terroristische dreiging dan thuis, minimaal gezeur vanaf de achterbank en toch even weg.

  Dit jaar wil ik 20 minuten de andere kant op.????

 2. Over het algemeen ben ik van de thuisvakanties. Dit jaar gaan we wel even weg, voornamelijk omdat mijn man zijn kantoor aan huis heeft en als we thuis blijven komt hij moeilijker los van zijn werk. We blijven wel in Nederland, want ik houd niet van vliegen en ook niet van lange autoreizen!
  Ik heb er wel zin in. In het verleden kon ik ook moeilijk van huis omdat we dan onze lieve, aanhankelijke kat achter moesten laten. En die miste ik dan zo. We hebben op dit moment een echte vrijbuiter van een kat die 's zomers heel veel buiten is. Die kan ik gerust onder de hoede van de buurvrouw achter laten....

  1. Letterlijk afstand nemen kan soms inderdaad nodig zijn. Fijn dat je de kat nu met een gerust hart onder de hoede van de buurvrouw kunt achterlaten Alice.

 3. Ik ga wel. Heerlijk naar een huisje midden in de natuur. Kan er zo genieten :-)
  Maar wij zijn ook een aantal jaren niet geweest en toen miste ik het niet. Ik heb iig geen zin meer in een vakantie op een camping of een park in het hoogseizoen.

 4. Heerlijk toch als je die behoefte helemaal niet hebt? Scheelt inderdaad een hoop geld en gedoe. Ik ben altijd nieuwsgierig naar andere omgevingen. Ik zit nu voor het eerst alweer 3 maanden op één plek. Over een paar dagen ga ik weer 'op vakantie'. Naar Nederland.

 5. Wij hadden in mijn jeugd een jaarplek op een camping op fietsafstand, net buiten de bebouwde kom van onze woonplaats. Heerlijk dichtbij.
  Mijn kinderen beleefden hun eerste kampeervakantie in de tuin...voor en achtertuin stonden vol met tentjes van mijn kinderen en hun vriendjes. Super toch?
  Ja ik ben wel in verre landen geweest, en ik vermaak me er wel, maar het hoeft niet perse van mij...ik vermaak me thuis ook, of op eendagtochtje, een museumbezoek, of op een natuurcamping in de buurt.

 6. Ik heb echt weg vakanties nodig omdat ik thuis altijd aan het werk ben. eenmaal in het buitenland kan ik het werk pas echt los laten. natuurlijk kan ik evengoed genieten van een avondje in de tuin of een dichtbij vakantie maar dan verlies ik me terug in het checken van werkmails.

 7. Ik ga graag weg op vakantie, gewoon omdat er nog zoveel prachtige plekken zijn om eens een weekje rond te lopen :-) en ik ben dol op kamperen en alles wat daarmee samenhangt.Het meeste omdat je/men/mijn hele gezin, dan zoveel buiten leven.En ik vind het ook grappig dat je met zoweinig spullen gewoon kunt leven, thuisgekomen kan ik dan een opruimaanval krijgen , en waarderen dat de wc/douche zo lekker dichtbij zijn.
  :-)
  Maar niet op vakantie gaan is ook prima, ik/wij gaan graag naar t strand en daar wonen we vlak bij....de zee is altijd heerlijk rustgevend.

 8. Ik kan me helemaal vinden in de lijst met nadelen van op vakantie gaan! Wij blijven dit jaar ook heerlijk thuis, geen gedoe, geen stress, niet in een vreemd bed slapen, niet hopen dat de kinderen in een vreemde omgeving willen slapen, geen stapels vakantie-was en rotzooi om op te ruimen naderhand.... In plaats daarvan gaan wij met de kids gewoon leuke en interessante dagjes weg.

 9. Dit vind ik zo geweldig! Van mij hoeven buitenlandse reizen ook niet echt. Ik heb er alleszins geen problemen mee om niet op reis te gaan, ik merk dat het inderdaad veel onnodige stress oplevert en dat terwijl je "op vakantie" bent en dus eigenlijk MOET ontspannen. ;) Ik ben trouwens ook het type van "ik wil iets bijleren en uitstappen maken" terwijl anderen dan vaak op het strand willen gaan liggen. Ik kan er niet aan doen, maar dan denk ik: dat kan ik in België of Nederland ook... Dat is niet hetzelfde zeggen ze dan. Waarschijnlijk, ik zie niet veel verschil: er is zand en een zee! ;)

  Van thuis uit gingen we ook niet echt op reis, we maakten wel daguitstappen in eigen land en ik heb al vaak gemerkt dat ik veel meer weet over mijn eigen land dan leeftijdsgenoten. Met dank aan mijn ouders. ;)

  Ik vraag me dan wel af waar een reis in eigen land echt onder valt? Want soms ga ik wel eens een paar dagen weg in eigen land en daar kan ik dan wel van genietn, ook ben ik maar een half uur van thuis uit weg.

 10. Weet je wat ik nu wel nog dacht? Die terroristische aanslag kan je hier waarschijnlijk ook meemaken. Ik ben van Belgie, we hebben er hier wel degelijk een gehad en een paar uur eerder was ik nog in Zaventem, op de luchthaven. (Nee, niet omdat ik op reis ging of zo, wel omdat ik vrienden was gaan halen die van hun reis terug kwamen)

 11. Ik heb echt wel vakantie nodig en ga ook lekker naar Spanje. Ik hoor wel vaker dan men thuis blijft en ieder doet wat hij of zij zich goed bij voelt. Dagjes weg is ook erg leuk om te doen. Wat het leuke van weggaan ...is thuis komen.

 12. Mooi artikel! Je hoeft inderdaad niet op vakantie, als je dat niet wil. Persoonlijk vind ik het wel fijn, om andere landen te zien etc. Het probleem van vliegvelden/wachttijden etc. hebben we omzeild: we gaan met de auto!

 13. Thuisblijven voelt toch minder als vakantie, omdat alle klusjes zo zichtbaar zijn en de alledaagse dingen dan ook gewoon gedaan moeten worden. Weggaan is een goed excuus om de boel de boel te laten

 14. Ik vraag altijd óf mensen nog op vakantie gaan. Wij gaan heel graag op vakantie, dus pakken ook alle kansen als het lukt. Als we niet gaan, betekend dat vaak wel dat we gewoon echt niet kunnen.

 15. Stiekem ben ik helemaal niet van het thuis blijven. Ik kijk er het hele jaar naar uit om op zomervakantie te gaan en ik plan ook vaak tussendoor tripjes :) Hoe gaaf is het om je horizon te verbreden en de wereld te zien?! Daar heb ik al die nadelen ( die ik ook niet zo erg vind ) wel voor over.

 16. Als kind ging ik ook nooit op vakantie met mijn ouders. Voor hun was het duur, vliegen was geen optie. Wij deden wel veel uitstapjes. Dat vond ik zo fijn. Nu nog kan ik er van genieten. Dierentuinen, pretparken, op kam gaan met de jeugdbeweging. Ik kreeg mijn vakantie wel om hoor ^^

 17. ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan. Wij gaan heel vaak maar niet zo lang, een week of nog iets korter. Ik zou het heel erg vinden als ik dat op moest geven maar ik kan me voorstellen dat we wanneer we oud zijn dicht bij huis ook kunnen genieten.

 18. Ik vraag meestal niet waar iemand naartoe gaat, maar of diegene op vakantie gaat. Ik ken genoeg die niet gaan. Wij willen wel even weg. De kinderen vinden het leuk en als ik thuis ben kan ik het toch niet laten om een hoop klusjes te doen. Dan is er ook niet echt het vakantiegevoel. Wij gaan ook niet zo ver weg, al enkele jaren naar een boerderij in de Eifel. Zolang de jongens dat zo graag willen blijven we dat doen. Want zij blij, wij blij.

 19. Ergens snap ik je wel een beetje. Ik heb altijd veel inpak en schoonmaakstress dus van te voren vind ik de vakantie niet echt tof. Wanneer we eenmaal vertrokken zijn en een end op weg dan kan ik wel echt alles even achter mij laten en dat heb ik nu ik niet meer werk wel nodig merk ik. Even helemaal weg uit de omgeving, even focus alleen op ons gezin en dat wat op ons pad komt!

 20. Ik ga het liefst zo vaak en zo lang mogelijk weg. Ik hou van andere culturen, andere geuren, andere mensen.. Maar aan de andere kant ga ik wel het liefst naar huis op vakantie. Dat is Ibiza waar ik het grootse deel van mijn leven heb gewoond

 21. Ik ben veel te nieuwsgierig en wil nog zoveel zien van de wereld! Dus voor mij geen thuisvakantie. Ik vind het geweldig om nieuwe plekken te ontdekken en daardoor ook te groeien als mens.

 22. Ieder z'n ding, maar als je begint over terrorisme om dan maar thuis te blijven, ben je bij mij aan het verkeerde adres hoor :) Hou niet zo van bangmakerij.

  Ik denk dat het ontmoeten van andere mensen, het beleven van andere culturen, het zien van 'de andere kant van de wereld' je rijk maakt op een andere manier dan financieel. Het leert je waarderen wat je hebt, het leert je dat wat jij normaal vindt ook maar cultureel bepaald is, het geeft inspiratie om anders naar zaken te kijken. Vakanties - of reizen maken - zijn niet nodig, maar wel heel waardevol.

 23. Thuisvakantie... nee, dat is niet mijn ding. Mijn vakantie zit er nu op waarvan we de eerste 2 weken weg zijn geweest, heerlijk, en ik de laatste week thuis was, niks aan. Ik vind het heerlijk om nieuwe streken te ontdekken en vind het heel lastig om thuis te zitten. Gelukkig is iedereen vrij in haar keuze, als jij je er lekker bij voelt om thuis te blijven, dan moet je dat gewoon lekker doen!

 24. Ik hoor ook bij de minderheid die heel weinig op vakantie gaan. Wij zijn pas voor het eerst samen een weekje op vakantie gegaan. En dat was stikt gezien mijn eerste keer.

 25. Ik vind beide opties eigenlijk even leuk. Geniet ontzettend van het thuis zijn, maar op vakantie zijn en nieuwe plaatsen ontdekken is ook geweldig. Uiteindelijk is het zo stressvol als je het zelf maakt. Neem belangrijke dingen mee en ach vergeet je de tandeborstel die kun je overal wel kopen.

 26. Er is niks mis met thuisblijven als je dat liever doet dan weggaan vind ik. Al staan er een hoop dingen op je "negatieve lijstje" waar ik thuis ook last van heb. Ik erger me hier bijvoorbeeld ook aan andere mensen.

 27. Ik ga graag op vakantie dus dit boek is niet aan mij besteed, al ben ik ook erg graag thuis. Afgelopen zomer ben ik niet weggegaan. Ik ben thuis gebleven en heb 'gewoon' gewerkt. Ik wilde mijn vakantiedagen sparen, ik was in maart en april al naar Rome en Zuid Afrika gegaan. Dit is inmiddels ruim een jaar geleden. Als ik thuis blijf heb ik geen rust, dan ga ik werken. Als ik wegga wel. Dit boek is dus niet aan mij besteed ;-)

 28. Als ik een paar dagen thuis blijf, zie ik alleen maar dingen die nog moeten gebeuren, zoals de volle wasmand. Wij hebben het geluk dat we in Spanje wonen en dus niet ver hoeven te reizen om eruit te gaan. Daarnaast gaan we met de caravan waar we een twee uitzet hebben, dus ook tassen pakken is zo gedaan. Ik vind het juist heerlijk om er even uit te zijn!

  1. Ik kan me voorstellen dat het niet ontspannen is als je steeds dingen ziet die je eigenlijk nog moet doen. Fijn dat je dan even weg kunt gaan.

 29. Wat grappig dat zelfs hier een boek voor bestaat, vakantie is voor mij juist genieten, puur genieten en ik heb dan ook geen druk, stress of wat dan ook als ik op vakantie ga. Hier hebben we dat allemaal, dus voor ons is op vakantie gaan dan ook hard nodig.

  1. Ja, ik was ook verrast dat er een heus boek was over thuisvakanties. En niet eens zo'n heel dunnetje! Er was dus blijkbaar best veel over te zeggen.

  1. Dat hoor ik van meer mensen inderdaad. Een vriendin van mij moet ook echt weg, want als ze thuisblijft is ze toch steeds aan het werk in huis.

 30. Onze vakantie bestaat ook uit lekker thuis zijn! Ik moet toegeven dat we wel een weekendje naar mijn ouders gaan die op vakantie zijn in het zuiden van het land, maar we gaan grote vakantie doen naar het buitenland oid. Misschien gaan we nog wel een nachtje met zn drietjes weg.

 31. Ik snap je heel goed. Maar het is echt niet iets dat bij mij past. Ik vind het heerlijk om andere plekken op de wereld te ontdekken en dit is voor mij dan ook een reden om op vakantie te gaan. En ontdekken we geen nieuwe plekken, dan zijn we op vakantie bij familie in het buitenland. Super fijn een eigen huis, maar daar zijn we de rest van het jaar al gelukkig. Dus why not een paar weken per jaar ergens anders:)

 32. Mijn vakanties zijn duidelijk anders. Zo reis ik niet per vliegtuig, maar per fiets. En bij het opstappen begint de vakantie, zonder elektronische communicatiemiddelen of kinderen. Ga elke dag naar een andere plek en weet van tevoren niet de route. Die is weersafhankelijk. Bij te lang slecht weer of een te saaie omgeving sla ik een stuk over met de trein. Totaal ontstresst kom ik 5kg lichter terug. Kan de vakantie op elk moment afbreken omdat er niets te anuleren valt. Hoeft niet voor de natuur, want de duinen zijn hier ook mooi. Maar gewoon omdat ik wel eens iets anders wil zien.

 33. Dag Vlijtig Liesje,

  Voor de Volkskrant zoek ik mensen die nooit op vakantie gaan. Het lijkt me leuk jou hierover te spreken. Zou je me een mailtje willen sturen?Dan vertel ik je er wat meer over.

  Groeten,

  Madelon
  m.meester (at) volkskrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.