Je horizon verbreden: kan dat alleen letterlijk?

horizon verbreden

Je horizon verbreden.

Recent zei iemand tegen me:

‘Ik gun het jou dat je je horizon verbreedt. Dat je meer onderneemt, en grotere afstanden aflegt.’

Soms zeggen mensen van die dingen, die je daarna nog dagenlang bezighouden.

Dit was er zo eentje.

Je horizon verbreden

Allerlei vragen borrelden bij mij op. Wat is er mis met mijn huidige horizon? Waarom moet hij breder? En kun je een horizon alleen maar verbreden als je dat letterlijk doet? Of kan dat ook figuurlijk? En wat bedoelt iemand eigenlijk als hij het heeft over ‘je horizon verbreden’?

Wat betekent je horizon verbreden?

Volgens online woordenboek Ensie is je horizon verbreden ‘Kennis nemen van zaken die tot dan toe onbekend waren.’ Dat vind ik een nogal magere uitleg. Gelukkig geven de Engelsen een betere omschrijving:

‘To make you see a wider range of opportunities and choices’

en

‘To increase the range of things that someone knows about or has experienced.’

Met andere woorden je horizon verbreden wil zeggen dat je nieuwe ervaringen opdoet, en nieuwe dingen leert. Je horizon verbreden verrijkt je als mens. Het is een manier om je blik te verruimen.

Maar moet je daarvoor op reis? Moet je létterlijk je horizon verbreden om je horizon te kunnen verbreden? Of kan dat ook op andere manieren?

Kun je je horizon verbreden vanuit huis?

Anno 2022 is er een heuse reiscultus ontstaan. Reizen is synoniem geworden aan je horizon verbreden, en persoonlijke ontwikkeling. Vaak hand in hand met het fenomeen bucket list.

Zo dwingend is die norm dat je moet reizen, dat geïmpliceerd wordt dat iemand die niet reist een bekrompen geest krijgt.

Maar is dat wel zo?

Ik heb er mijn twijfels bij. Zeker als ik het massatoerisme zie. Of reizigers die massaal naar ‘nog niet ontdekte’ plekjes afreizen, en dan denken dat ze uniek zijn en ‘geen toerist.’

Filosofen die graag thuis bleven

Er zijn diverse belangrijke filosofen die zelden hun woonplaats verlieten. Zo weigerde Socrates een voet buiten Athene te zetten. Hij zei:

‘You can lead me all over Attica or anywhere else you like simply waving in front of me the leaves of a book.’

Ook Kant reisde amper. En wat te denken van Blaise Pascal die zei:’

‘Alle ellende van de mensheid komt voort uit het feit dat we er niet in slagen om rustig in een kamer te blijven zitten.’

Maar niemand zal over Kant en Socrates zeggen dat ze een bekrompen geest hadden, of zich niet ontwikkelden.

Figuurlijk is mijn horizon breed en diep

Het is waar: mijn actieradius is niet groot. Gedurende het jaar ga ik vaak niet verder dan 30 kilometer van huis. Soms is er een uitschieter in de zomervakantie, als we naar Oberhausen gaan met het gezin, of als ik een vriendin bezoek. Zo beschouwd is mijn horizon klein.

Maar figuurlijk is mijn horizon wel degelijk breed, en bovendien diep.

Ik lees veel, uit veel verschillende genres en soorten boeken. Daarnaast bezoek ik graag lezingen, en volg ik momenteel een opleiding aan de School voor intuïtieve ontwikkeling. Ik heb een brede interesse en verdiep me graag in nieuwe inzichten en andere mensen. En als fulltime blogger vallen er elke dag weer eindeloos veel nieuwe dingen te ontdekken.

Zoals het idee dat je bekrompen bent als je weinig reist ; )

Kortom, ik ben een voorstander van je horizon verbreden, maar niet van het idee dat dit alleen maar kan door te reizen. Sterker nog, fanatieke reizigers die neerkijken op thuisblijvers, demonstreren feitelijk hetzelfde gebrek aan een brede horizon dat ze de thuisblijvers verwijten.

Leestips

Hoe zit het met jouw horizon?

Similar Posts

21 Comments

 1. Horizon verbreden als het kunnen. Lijkt wel goed te weten in deze boek. Meer ruimte?? Er zit goede tips erbij. Fijne dag gewenst.

 2. Je kunt prima in je hoofd je horizon verbreden zonder erop uit te gaan.

  Love As always
  Dimario

 3. Ik vind het nogal snobistisch om te stellen dat je alleen je horizon verbreedt door op reis te gaan. Dat doet mij denken aan iemand die vond dat ik te lang hetzelfde werk deed en ‘dus’ geen uitdaging had.
  Uitdaging en horizon verbreden kunnen op vele manieren plaatsvinden. En het is geen moetje. Zolang jij gelukkig bent, anderen niet in de weg zit en niet vanuit angst zaken uit de weg gaat, lijkt me dat je goed bezig bent.

  N.b. Niet reizen is overigens heel goed voor het milieu 👍🏻

 4. En als je een baan hebt als vrouw. Hoorde door de jaren heen dat best vaak zeggen door dames die bijv. geen werk hadden. Ik heb door vrijwilligerswerk zoveel geleerd en meegemaakt door met allerlei nationaliteiten waar ik mee te maken kreeg. Over koken, hun land, hun cultuur, hun geloof. Daarnaast ook in een Zorgcentrum vrijwilligerswerk en ook weer zoveel meegemaakt en geleerd. Heerlijk was dat. Ook op kinderboerderij waar ik met een groep…..even opletten op mijn woordkeuze…… mensen met een beperking. Ik heb veel over mijzelf geleerd. Zag hoeveel geduld, interesse en liefde kon opbrengen . Ik zag mijzelf opeens door mijn eigen ogen ipv door de ogen van mijn vader en broer die mij maar een naar mens vonden. liefs van mij en fijne dag.

  1. Er is nu inderdaad een bepaalde verheerlijking als alleen betaalde arbeid waardevol is, en je kan verrijken als mens. Als ik dat zo lees heb jij zeker je horizon verbreed met je vrijwilligerswerk Hélène.

 5. Natuurlijk is er niets mis met liever thuisblijven. Beetje raar van de persoon , om je een ‘bredere horizon te gunnen’, vooral dat gunnen. Spreekt vanzelf dat je kennis kunt nemen van van alles en nog wat, zonder te reizen.
  Ik hoop niet dat je een reisfobie hebt, dat bestaat , ken iemand die daar echt veel last van heeft.
  Met wel willen reizen is ook niets mis, behalve dan het milieu aspect. Onnodig om kritiek te hebben op mensen die houden van reizen of op mensen die reizen liever vermijden.
  Leven en laten leven !

 6. Dus mensen die niet kunnen reizen door bijv. een beperking of de financiële mogelijkheden niet hebben kunnen hun horizon niet verbreden? Mijn vader zat in een rolstoel door polio, maar hij had heel veel interesses en las veel en was heel intelligent. Nogal een bekrompen opmerking van die persoon en zelfs kwetsend vind ik, getuigt ook niet van brede horizon toch?

 7. Bij je horizon verbreden denk ik niet als eerste aan reizen maar meer aan kennis opdoen en jezelf ontwikkelen.

 8. Je horizon verbreden heeft weinig met reizen te maken, het is nogal een domme opmerking!
  Het kan wel samen gaan: als ik een ander land of een andere plaats bezoek, lees ik vooraf boeken over de geschiedenis, de cultuur en de bevolking van die plek/land.
  Reizen doe ik graag, de reis op zich is voor mij net zo belangrijk als het doel. Ik reis graag met de trein, liefst een stoptrein.
  Vliegreizen houd ik niet van maar mijn kinderen en kleinkinderen wonen in Australië dus soms kan het niet anders.

 9. Wat een laatdunkende opmerking. Ik zou al die reizigers niet graag de kost geven die op een strand neerstrijken en verder niets van hun vakantieland zien. Je horizon verbreden kan op veel manieren dat laten de reacties wel zien.

 10. Wat een vervelende opmerking. Ik hoopte dat we allemaal na 2 jaar corona geleerd hadden, minder op op reis te zouden willen. Ik kijk met stomme verbazing naar de lange opeen gepropte rijen op Schiphol en zonet hoor ik op de radio iemand vertellen dat er langere files staan dan voor corona. Ik hoop nog steeds dat er op een andere manier toerisme zal plaatsvinden. Dat alle massaliteit zal verminderen. Dat er meer via zoom vergadert zal worden etc. en meer vanuit huis gewerkt.

  Ik denk dat jouw horizon mooi en breed is.

 11. Die opmerking slaat helemaal nergens op. Mijn vader kwam nergens, was het liefst thuis (ik heb ‘t niet van een vreemde) maar hij was een ontzettend wijs mens en hij wist ontzettend veel over allerlei onderwerpen. Dus nee, ik geloof niet dat je de deur uit hoeft om je horizon te verbreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.