Voor mij geen bucketlist

Screen Shot 2018 05 21 at 11.18.17

Begin mei overleed schrijfster Renate Dorrestein aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Nuchter, humoristisch en herkenbaar

Ik heb diverse boeken van haar gelezen, en vond vooral 'Mijn zoon heeft een sexleven, en ik lees mijn moeder Roodkapje' heel mooi. Ik herkende me erg in de moeite die de hoofdpersoon Heleen doet, om haar kinderen een goed gevoel te geven. Zoals dit citaat:

'De jarige liep non-stop de keuken in en uit, als iemand die op was van de zenuwen. Je maakte veel te veel eten, zei ze telkens. Dat doe ik omdat er ontzettend veel mensen die het leuk vinden om jou te komen feliciteren, zei ik. (O, die opgeschroefde toon.)'

Opruimen voordat je dood gaat

Omdat ze wist dat ze binnen afzienbare tijd zou sterven, ging Renate Dorrestein flink opruimen. In eerste instantie vooral om het de achterblijvers makkelijker te maken. Ze wilde voorkomen dat die allemaal lastige beslissingen moesten nemen over haar spullen. Maar het opruimen bracht haar vervolgens ook gemoedsrust, en haar laatste boek: een literaire autobiografie.

Renate Dorrestein over het opruimen voor haar dood:

'Ik vond dat louterend, heerlijk. Het is fijn om een heleboel oude ballast weg te gooien, het geeft vrijheid.'

Opruimen voordat je dood gaat is overigens ook de titel van een boek van de Zweedse Margareta Magnusson! Renate Dorrestein deed precies wat Margarete Magnusson adviseert in haar boek. Ruim van te voren je spullen op, en zadel je nabestaanden niet op met jouw zooi.

Geen bucket list

Haar laatste interview had als titel: 'Voor mij geen bucketlist. Leuke dingen deed ik altijd al.' Omdat ik bucket lists nogal verschrikkelijk vind, sprak dit citaat me erg aan.

Wil je het laatste interview met Renate Dorrestein lezen? Dan kan hier.

Praktische informatie

De boeken van Renate Dorrestein zijn onder andere te koop bij bol.com. Lees ook mijn post over een Vision board maken.

Heb jij een favoriet boek van Renate Dorrestein?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik heb nooit iets van haar gelezen. Dat opruimen voordat je dood gaat is wel een hele goede tip, maar daar moet je wel behoefte aan hebben lijkt mij. Erg confronterend!

 2. Ik ken de boeken niet. Maar over het opruimen voordat je sterft, dat is iets waar ik ook al vaak over nagedacht heb. Want het is voor de nabestaanden vaak een hele klus!

 3. Ik moet eerlijk zijn dat ik deze schrijfster niet kende, maar ik lees ook niet zoveel boeken. Door mijn blog en fulltime baan helaas niet altijd de tijd voor. Jammer, maar waar. Het klinkt wel fijn om alles op te ruimen, tijdens je leven of voor je dood. Oude ballast weggooien, lijkt me fijn.

 4. Ze vond het zelf ook een vorm van rouw/ accepteerproces heb ik begrepen.

  Denk zo’n beetjealles wel gelezen van haar.
  Inderdaad erg wisselend , maar dat was ze als mens ook.

 5. En oh ja de bucketlist
  Op het moment dat je te horen krijgt dat je binnenkort gast sterven , ben je ernstig ziek.
  Wil je dan nog allerlei fratsen gaan doen? Mijn inmiddels overleden man, kon op een gegeven moment die vraag niet meer horen.

  Uit ervaring weet ik dat het enige wat er dan nog toe doet is veel tijd doorbrengen met je dierbaren.

 6. Renate heeft dan het geluk gehad dat ze altijd heeft kunnen doen wat ze graag deed. Maar velen onder ons worden dagelijks opgeslorpt door het leven. Doen wat je echt graag doet vergt dan planning en een soort van bucket list

 7. Van Renate Dorrestein heb ik veel boeken gelezen maar een favoriet heb ik niet. Ik heb haar laatste boek op mijn ereader staan maar nog niet gelezen. Vind haar een goede en originele schrijver, vanaf haar eerste boek, Buitenstaanders, was ik best een fan.
  Voor mij geen bucketlist, alleen het idee al ! Daar heb je dan toch geen energie of geld voor.

 8. Ik heb er niet veel van gelezen, weet niet waarom. Misschien nog eens proberen. Dat opruimen voor de dood, dat herken ik wel in de omgeving. Soms ook wel pijnlijk voor de omgeving vind ik...

 9. Ik heb zelf nog geen boek van haar gelezen, misschien moet ik dat maar doen, want ik hou van lezen. Een bucketlist kan best leuk zijn hoor maar het moet niet geforceerd zijn vind ik. Het moet op een natuurlijke manier worden afgevinkt.

 10. Ik weet niet of ik ooit een boek van haar heb gelezen, maar het citaat dat je hebt toegevoegd is al prachtig. Ik ga eens wat van haar opzoeken. En ik vind het echt een hele mooie gedachte dat iemand die weet dat hij toch gaat overlijden alles zelf opruimt om de rest niet ermee op te zadelen. Voor zo'n persoon lijkt me dat ook heel fijn, herinneringen ophalen.

 11. Het is lang geleden dat ik wat gelezen heb van Renate Dorrestein. Ik zou zelf ook een groot deel willen opruimen alvorens ik naar hierboven ga. Hopelijk gooi ik dan geen zaken weg waar de kinderen mooie herinneringen aan zullen hebben.

 12. Jazeker! Ik verzamel haar hele oeuvre, makkelijk met de kringloopwinkel :-) Ik heb alles minstens 1 keer, maar doorgaans veel vaker gelezen. Een favoriet heb ik niet, ik vind ze allemaal goed. Ik lees nu 'Echt sexy', niet echt mijn stijl. 'Een sterke man' heb ik hiervoor weer gelezen. Ze is één van mijn favo schrijfsters, samen met o.a. Connie Palmen.

 13. Zo'n topvrouw was dat en een geweldige schrijfster. Heb haar 1 keer ontmoet maar ik werd er zo verlegen van dat ik geen woord wist uit te brengen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.