Renate Dorrestein: dagelijks werk een schrijversleven

renate dorrestein boeken

In het najaar van 2016 hoorde Renate Dorrestein dat ze ongeneeslijke slokdarmkanker had. Ze koos bewust niet voor een operatie maar voor een chemo radiatiekuur die haar extra tijd van leven zou geven. Renate:

‘Ik zag helder voor me hoe ik nu een periode tegemoet ging waarin er verder niet zoveel aan de hand zou zijn. Aan het eind daarvan zou ik, poef dood neervallen, maar dan zou ik in elk geval intens van het leven hebben genoten.’

Ondertussen werkte ze aan haar boek Reddende Engel, dat een enorm houvast bleek tijdens haar ziekte. Maar toen bleek dat er ‘nieuwe plekjes’ bij waren gekomen op haar slokdarm, voelde Renate Dorrestein de klok tikken, en de tijd dringen.

Renate Dorrestein ziek

Haar slokdarmkanker was voor Renate aanleiding om haar spullen eens flink op te ruimen. Zo kwam ze allerlei oude stukken en artikelen van zichzelf tegen. Het bracht haar op het idee van haar laatste boek: een literaire autobiografie. Hierin wilde Renate Dorrestein iets laten zien van de geboorte van de schrijfster die ze is geworden. Het resultaat heet Dagelijks werk met als ondertitel: Een schrijversleven.

Haar laatste boek: Dagelijks werk

De stukken in Een schrijversleven zijn ‘intuïtief’ gekozen schrijft Renate Dorrestein. Ze wilde iets laten zien van de werkelijkheid van een schrijversleven. De meeste teksten in het boek zijn niet eerder gepubliceerd, of alleen in hele kleine oplages. Overal heeft Renate een begeleidend verhaaltje bij geschreven. In totaal staan er 36 ‘stukjes’ in het boek.

Mijn favoriete passages en ontdekkingen in Renate Dorresteins laatste boek

 1. Volgens Renate Dorrestein zijn lezers superbelangrijk. ‘Waar het om gaat is dit. Iemand is bereid om geld én tijd te investeren in een avontuur met onzekere uitkomst, namelijk het lezen van een roman. Sterker nog, het is een wildvreemde, die zo genereus is!’
 2. De lezer leest vaak wat hij wíl dat er staat. Hij heeft de macht. Als voorbeeld haalt Renate een anonieme bespreker aan van Lady Chatterley’s Lover in het Engelse blad Horse & Hound. Die merkte op dat het boek prachtige beschrijvingen van het Britse platteland bevatte, maar helaas werd ontsierd door enkele sentimentele en erotische uitwijdingen ; ))
 3. Tijdens haar periode als gastschrijver op de Universiteit Leiden deed Renate Dorrestein een peiling met haar studenten naar redenen om te lezen. Ze kwam op maar liefst 31 leesmotivaties.
 4. Het kenmerk van een goed verhaal is dat het rammelt aan onze morele codes.
 5. Literatuur zonder moraal is geen literatuur, het is entertainment.
 6. De drie belangrijkste documenten die een vrije maatschappij voor haar burgers heeft, zijn een geboortebewijs, een paspoort en een bibliotheekpasje.
 7. In de hele Nederlandse literatuur, van de middeleeuwen tot nu, is niet één roman te vinden waarin een vrouw van vijftig de hoofdpersoon is, en haar omstandigheden het thema. Renate besloot dit boek daarom zelf te schrijven en dat werd Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor.
 8. Over als je de 50 passeert als vrouw: ‘Je wordt een vage omgevingsfactor, iets ondefinieerbaars in het decor, waar anderen net zomin van opkijken als van een lantaarnpaal of een prullenbak. Met zoiets als overgangsklachten, iets wat zó hopelijk onsexy is, daarmee moet je als lantaarnpaal maar liever helemaal niet aankomen.’
 9. Ik schrijf romans omdat het mijn overtuiging is dat literatuur een belangrijke kennisbron voor ons is. We lezen om ons te herkennen en ook om ons te verwonderen. We lezen om te begrijpen hoe moeilijk het is om een fatsoenlijk mens te zijn, en hoe extra moeilijk dat is als de omstandigheden onfatsoenlijk worden.
 10. Als er maar genoeg tijd is verstreken, laat vrijwel elk drama uit je leven zich in twee of drie kalme zinnen navertellen.

Herinneringen aan Renate Dorrestein

In onderstaand filmpje van Nieuwsuur halen mensen herinneringen op aan Renate Dorrestein. Het duurt 5 minuten.

Renate Dorrestein boeken

Er zijn heel wat Renate Dorrestein boeken. Ik telde er 40. Ze schreef zoveel boeken dat haar uitgeefster bij uitgeverij Contact terloops tegen haar zei:

‘Misschien moet je eens een paar jaar overslaan met publiceren.’

Renate’s reactie zegt heel veel over wat schrijven voor haar betekende:

‘Een paar jaar maar liefst! Ik wist niet hoe ik moest voorkomen dat de tranen uit mijn ogen spoten. Wat moest ik in die achteloze ‘paar jaar’ gaan doen? Hoe en waarmee zou ik mezelf gelukkig houden?’

Hieronder een greep uit haar omvangrijke oeuvre:

Mijn conclusie over Dagelijks werk

Ik vond Dagelijks werk zowel een leuk, interessant als sfeervol boek. Voor fans van Renate is het per definitie een aanrader, maar ook als je geen fan bent is het een aanrader. Het biedt een intrigerend kijkje in het leven van een schrijver. Opvallend vond ik dat Renate Dorrestein precies doet wat de Zweedse schrijfster Margareta Magnusson‎ adviseert: Ruim op voordat je dood gaat.

Wat me het meest opviel is de belangrijke rol van de lezer volgens Renate Dorrestein. Ik vond dat mooi om te lezen.

Praktische informatie over Dagelijks werk

Dagelijks werk is voor 20,50 te koop bij bol.com. Lees ook mijn review van Echt Sexy.

Similar Posts

11 Comments

 1. De keus die ze maakte na haar diagnose is er een die ikzelf ook zou maken denk ik. Een operatie zou erg veel veranderen. Ik kende haar niet trouwens.

 2. Volgens mij heb ik nog nooit iets van haar gelezen en dat zou eigenlijk wel moeten veranderen. Dit boek klinkt ook heel interessant.

 3. Wat goed van jou! Ik ben geen fan van bovengenoemde auteur. Maar door jou betoog zeker wel geinteresseerd! Zou het zo lezen! En dat allemaal door jou, vast goudeerlijke, betoog. Mag ze (of haar uitgever) jou dankbaar voor zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.